Toukokuun tilinpäätös – vahva kehitys jatkuu

Toukokuun tilinpäätös – vahva kehitys jatkuu

Toukokuussa lähdin hahmottelemaan auto-ostoksia, jotka sainkin maaliin nopealla aikataululla osittain kirjoituksen herättävien hyvien kommenttien ansiosta, kiitos aktiivisille lukijoille! Kirjoitin neljän kuukauden tipattomasta jaksostani ja sen opetuksista. Etenin urallani seuraavalle tasolle ja saavutin vihdoin tärkeän välitavoitteen, joka tuntui vielä kolme vuotta sitten kaukaiselta haaveelta.

Toukokuu oli hieman yllättäen erittäin toiminnantäyteinen. Lähtöoletukseni oli, että sama koronakriisihyggeily jatkuu muuttumattomana, mutta eihän se ihan niin mennytkään. Vaihdan työpaikkaa ja tästä syystä tarvitsen uuden ajoneuvon, kun nykyinen työsuhde-etuauto ei siirry mukana. Kuukausi oli siis täynnä erilaisia neuvotteluja ja suuria päätöksiä. Yritin parhaani mukaan tehdä nämä päätökset huolellisesti harkiten, jotta tulevaisuus näyttäytyisi entistäkin valoisampana.

Nettovarallisuus sai uuden omaisuusluokan

Pääsin muokkaamaan varallisuusseurantaani, kun mukaan tuli täysin uusi kategoria: auto. Pienet muutokset pitävät mielen virkeänä. Kirjasin auton taseeseen ostohinnalla, sillä markkinatutkimuksen perusteella tämä oli linjassa muiden samankaltaisten autojen kanssa – ehkä jopa hieman alle. Tulen jatkossa kirjaamaan arvonalenemaa 10% vuositahdilla, tarkistan kerran vuodessa mitä verrokit maksavat ja korjaan tasearvoa, jos on tarve.

Nettovarallisuuden kehitys toukokuun aikana. Suuria muutoksia suuntaan jos toiseenkin ja uutena kategoriana mukaan tuli auto.

Pörssiin meni 1000 euroa uutta rahaa kuukausisäästöjä varten. Kahvirahat tarjoili osingon muodossa tällä kertaa salkkuni pienin omistus Taaleri. Salkun kehitys oli yleisesti ottaen vahvaa. Auto nousi uutena kategoriana listalle ja muu varallisuus otti samalla kolauksen, kun auton osto tapahtui käteiskauppana. Kokonaisuutena kuukauteen pitää olla erittäin tyytyväinen, melkein 10 tuhannen euron nousu, huh huh! Nousu oli itse asiassa historiani toiseksi suurin – edelle menee vain edeltävä kuukausi eli huhtikuu.

Oli mukava huomata, että myös bitcoin nousi arvonnousun myötä uuteen ennätykseen salkussani, vaikka en lisännytkään omistusta. Tilanne näyttää varsin lupaavalta uutta nousua varten vielä tämän tai ensi vuoden aikana nyt, kun puoliintuminen on takanapäin. Historiallisesti jokaista neljän vuoden välein tapahtuvaa puoliintumista on pienellä viiveellä seurannut huima nousu.

Nettovarallisuus nousi toukokuussa uusiin huippuihin. Autohankinta teki ison loven käteispositioon.

Nettovarallisuus nousi lukemaan 141 700 euroa. Maaliskuun pohjilta katsoen en olisi ikinä voinut kuvitella näin nopeaa nousua takaisin vuositavoitteeni mukaiseen tahtiin. Vuositavoitteeni on 31% nettovarallisuuden kasvu vuoden lopussa viime vuoden loppuun verrattuna. Tällä hetkellä olen 41% edellä viime vuoden toukokuuta. Näyttää siltä, että tuo tavoite on saavutettavissa – etenkin kun tiedän jo nyt, että kesälomat on tältä vuodelta peruttu ja lomapäivät tullaan kuittaamaan käteiskaupalla työpaikan vaihdon yhteydessä.

Tarkistin laskelmiani auton kuukausikustannuksista blogitekstistä saamieni kommenttien perusteella. Tuplasin korjauskustannukset tuhannesta eurosta kahteen tuhanteen. Lisäksi vakuutuksista olen jo saanut tarjouksen, joka oli alkuperäistä arviotani hintavampi, mutta toisaalta myös merkittävästi kattavampi. Tämä toivottavasti pitkällä aikavälillä tasaa kustannuksia.

Ennuste autoni kuukausi- ja vuosikustannuksista. Toivottavasti pääsen alle tämän.

Uuden arvion perusteella kuukausikustannukset tulisivat pitkällä aikavälillä asettumaan noin 460 euron tietämille. Tämä on kohtuullisen korkea ennuste nykyiseen autoetuuni verrattuna, jonka verotusarvo 1000 euroa tekee noin 550 euron loven nettopalkkaani. Tuota verotusarvoa vastaan pääsen ajamaan täysin uudella, erinomaisella autolla, kun taas ostamani ajopeli on 9 vuotta vanha pikkuauto. Kaiken kaikkiaan autoetu on kohtuullisen hyvä luontoisetu mikäli valittu auto vastaa omia tarpeita täydellisesti – lisäksi se myös kasvattaa eläkekertymää, mikä saattaa helposti unohtua.

Tulot suuret, menot pienet. Love it!

Nettotulot nousivat hetkellisesti mukaviin lukemiin, kun vuosibonukset kilahtivat tilille. Ei mitään massiivisia bonareita, mutta otan kaiken nöyrän kiitollisena vastaan. Ensi vuonna toivottavasti voi näyttää hieman suurempaa lukemaa bonusten osalta. Menot sen sijaan pysyivät maltillisina. Auto kirjautui sijoituksiin, koska markkinakatsauksen perusteella en maksanut ylimääräistä preemiota ostohinnassa (ehkä jopa vähän alle). Tosin Kamuxin “toimistokulun” (suomeksi: myyjän bonarit) kirjasin kuluksi. En viitsinyt lähteä siitä tinkaamaan, sillä pitäähän myyjän saada työstään palkka.

Toukokuun tuloslaskelma. Vuosibonukset kasvattivat tuloja. Menot pysyivät maltillisina. Auto siirtyi taseeseen varallisuudeksi. Suurin osa sen rahoituksesta tuli säästöpossusta.

Menot olivat linjassa edelliskuukausien kanssa. Kertaluontoisia eriä oli jonkin verran liittyen autoon, harrastuksiin ja tuhlaukseen, mutta ei mitään mikä olisi merkittävästi heilauttanut tulosta suuntaan tai toiseen. Ilokseni ruokakulut pysyivät niukasti alle 300 euron, jota olen pitänyt omana kipurajanani.

Oli mukava päästä tuhlaamaan! Edellinen kulu tässä kategoriassa oli tammikuulta. Kävimme vaimon kanssa kiinalaisessa ravintolassa juhlistamassa välitavoitteen saavuttamista. Kesällä olisi tervetullutta saada lisää hyviä syitä käydä tuhlaamassa, mutta jos hyviä tilaisuuksia ei tule eteen, niin mieluummin kilautan eurot säästöpossuun.

Säästämisaste nousi vertailukauden korkeimpaan lukemaan toukokuussa.

Säästämisaste oli erittäin korkealla tasolla, 82%. Kuten historiasta näkee, on hyvin poikkeuksellista, että ollaan yli 80% tason. Tällä kertaa sen mahdollisti vuosibonusten ja maltillisten kulujen yhdistelmä. Nyt kun kaikki tapahtumat kesältä on peruttu ja ulkomaanmatkailu on pannassa, niin en varsinaisesti näe miksi tämä korkean säätämisasteen trendi tulisi muuttumaan. Lupaa hyvää nettovarallisuuden kasvulle.

Sijoitukset kehittyivät kädenlämpöisesti

Vaikka melkein viiden tuhannen euron arvonnousu yhdessä kuukaudessa on merkittävä määrä rahaa, niin indeksiltä tuli turpaan. Sijoitukseni nousivat toukokuun aikana 6,1%, kun samaan aikaan vertailuindeksini nousi 7,2%. Jos siis olisin tuupannut rahat indeksirahastoon ja sen jälkeen jatkanut elämää katsomattakaan sijoituksiani, niin olisin tehnyt enemmän rahaa kuin nykyisellä aktiivisella hoidolla. Onneksi tämä peli ei ole kiinni yhdestä kuukaudesta, vaan pitkä aikaväli ratkaisee ja edeltävät kuukaudet ovat olleet jokseenkin kelvollisia.

Osakesalkun ja vertailuindeksin kehitys edellisestä kuukaudesta. Toukokuussa osakesalkku kehittyi hieman vertailuindeksiä heikommin.

Kävin toukokuussa hieman kauppaa. Ostin osto-ohjelmani puitteissa Sampoa ja kasvatin käteispainoani myymällä pienet erät Talenomia ja Admicomia. Keskeytin osto-ohjelmani puolessa välissä ohjelmaa. Pörssi ei ole kehittynyt alkuunkaan siihen suuntaan kuin oletin. Ajatuksissani oli W-muotoinen käyrä, jossa oltaisiin nähty toinen jyrkkä lasku, mutta toistaiseksi on nähty vain jyrkkä V. Auton ostaminen rankaisi käteispositiotani merkittävästi ja nyt on vain pakko säästellä sitä vähää, joka vielä on jäljellä siltä varalta, että lasku vielä nähdään. Todennäköisesti tulen keventämään vielä lisää mikäli nousu jatkuu, kunnes käteispositioni on tarpeeksi suuri.

Korona kulminoituu kesäkuuhun

Kesäkuussa terassit avautuvat, juhannus häämöttää ja suomalaiset kuoriutuvat kodeistaan ihmettelemään auringonpaistetta. Kuinka ollakaan, kesä tuli koronasta huolimatta. Korona vihaa kuumuutta, mutta rakastaa läheisyyttä. Paljon tulevasta kehityksestä riippuu siitä, lähteekö korona leviämään palvelutalouden avautumisen myötä vai ei. Ainakin teoriassa hallituksella on nyt ollut kaikki tarvittava aika, tieto ja ymmärrys varautua koronan uuteen aaltoon. Toivottavasti tuota aikaa ei ole hukattu. Näkisin mielelläni nopeita alueellisia toimenpiteitä siellä, missä korona uhkaa levitä ilman, että koko valtakuntaa laitetaan jäihin.

Testaa, jäljitä, eristä, hoida. Testaa kattavasti, jäljitä huolellisesti, eristä paikallisesti, hoida nopeasti.

Tätä kaavaa tullaan toivottavasti näkemään lähitulevaisuudessa niin kauan, että joko korona katoaa tai laumasuoja saadaan rokotteella aikaiseksi.

Aurinkoista kesää!

T.A.

Osta bitcoinit suomalaisesta Coinmotionista. Puolita treidauskulut suosituslinkilläni.

This Post Has 2 Comments

  1. Johannes Sippola

    Sullahan on TA nyt säästämisaste koko vuodelta keskiarvona laskettuna 75%, kun tavoitteesi on 67% :O Mahtavasti menee muutenkin, jatka samaan malliin, kyllä tästä vuodesta tulee viel mahtava kaikesta ikävästä huolimatta! :3
    T: Johannes S.

    1. Moi Johannes! Säästämisaste tosiaan on korkea, mutta ei se tarvitse kuin yhden kovakuluisen kuukauden ja keskiarvo romahtaa. Jos pörssi jatkaa samaa suuntaa kuin viime kuukaudet, niin ihan hyvältä näyttää. Pidetään hatusta kiinni ettei tuuli vie 🙂
      Toivottavasti sinullekin tämä vuosi tulee olemaan hyvä!

Comments are closed.