Korkoa korolle

Vaihe III: Valjasta korkoa korolle -ilmiö avuksesi

Korkoa korolle -ilmiö on maailman kahdeksas ihme, tai näin ainakin sanotaan. Korkoa korolle -ilmiön takia vaurastuminen sijoittamalla on huomattavasti helpompaa kuin vain säästämällä.

Säästäminen itse asiassa asettaa säästäjän korkoa korolle -ilmiön väärälle puolelle, koska inflaatio syö rahan arvoa vuodesta toiseen. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon alenemista. Inflaatiota voi ajatella käänteisenä korkona eli miinuskorkona rahalle. Jos säästöt tai sijoitukset eivät kasva inflaatiota nopeammin, niin säästöt tuhoutuvat ajan saatossa. Inflaatio on historian saatossa vaihdellut rajusti Suomessa.

Pistä ylijäämä töihin

Tasapainoinen oma talous kerryttää ylijäämää vähintään 10% tuloista. Jos tätä rahaa vain makuuttaa käyttötilillä, sen arvo hiljalleen heikkenee. Ylijäämä on hyvä laittaa töihin kerryttämään varallisuutta. Tätä varallisuutta voi ajatella omana henkilökohtaisena työvoimana, joka käy tekemässä töitä puolestasi.

Kohtuullisen riskittömille sijoituksille voi odottaa noin 5% vuosituottoa eli jokainen 1000 euroa, jonka laittaa töihin tuo keskimäärin 50 euroa kotiin vuodessa. Jos tämän tuoton sijoittaa uudelleen, seuraavana vuonna tuo 1050 euroa tuo kotiin 52,5 euroa. Jos tuon tuoton taas sijoittaa uudelleen, niin seuraavana vuonna tuo 1102,50 euron sijoitus tuo kotiin 55,10 euroa. Tätä jatkaen ja jatkuvasti uutta ylijäämää sijoittaen pääsee nopeasti nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä ja kiihtyvästä varallisuuden kasvusta.

Leikkimielisesti voisi ajatella, että raha ei halua maata tilillä tyhjänpanttina, vaan se haluaa aktiivisesti tehdä töitä. Tilillä maatessa sen kunto heikkenee pari prosenttia vuodessa, mutta töitä tehdessä sen kunto paranee viitisen prosenttia vuodessa. Toki inflaatio iskee myös sijoitettuun varallisuuteen ja tuo viiden prosentin tuotto on inflaatiokorjattuna kolme prosenttia.

Aloita sijoittaminen

Sanotaan, että paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään. Tämä sanonta pitää hyvin paikkansa, koska aika on sijoittajan paras ystävä. Mitä aikaisemmin aloittaa sijoittamisen, sitä kauemmin pääsee nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä. Ja koska korkoa korolle toimii lumipallomaisesti, parhaat tuotot tehdään sijoitusuran loppupuolella, kun sijoitettu varallisuus on jo suuri.

Kynnys sijoittamisen aloittamiselle voi olla korkea. Sijoitusmuotoja on paljon erilaisia, mutta suuri osa niistä on toimivia. Paljon on kiinni siitä kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa ja energiaa sijoittamisen opiskeluun ja sijoitusten päivittäiseen seuraamiseen. Itsensä altistaminen markkinoille on tärkeä ensiaskel, johon mielestäni parhaiten sopivat indeksirahastot.

Löydä itsellesi sopivin tapa sijoittaa

Tapoja sijoittaa on yhtä monta kuin on sijoittajiakin. Jokainen löytää lopulta kokemuksen kautta itselleen sopivan riskitason ja osaa arvioida kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa markkinoiden seuraamiseen.

Aktiiviselle sijoittajalle osakepoiminta on hyvä valinta. Osakepoiminta vaatii paljon aikaa ja halua opetella yritysten liiketoimintaa ja markkinoiden mekanismeja. Osakepoiminta on ennen kaikkea harrastus, johon moni on rakastunut – allekirjoittanut mukaan lukien. Yksittäisissä osakkeissa on paljon riskiä, joten vahvan teoriapohjan rakentaminen on todella tärkeää riskien ymmärtämiseksi. Olen listannut sijoituskirjoja, joiden avulla pääsee hyvin vauhtiin.

Passiiviselle sijoittajalle indeksirahastot ovat paras omaisuusluokka. Indeksisijoittaja haluaa vaurastua, mutta ei välttämättä halua lajista itselleen harrastusta. Parhaimmillaan sijoitukset rullaavat automaattisesti taustalla eikä niitä tarvitse edes ajatella. Indeksisijoittamisella tämä kaikki on mahdollista ja tuottokin on historiallisesti ollut hyvä. Ei ihme, että indeksisijoittaminen on niin suosittua! Olen itse automatisoinut indeksisijoitukseni ja ne ovat jo vuosia toimineet saumattomasti itsestään ilman, että minun on tarvinnut tehdä muuta kuin käydä korottamassa kuukausittain sijoitettavaa summaa silloin tällöin.

Asuntosijoittaminen sopii heille, jotka haluavat pistää rahansa kiinni johonkin konkreettiseen eikä vain arvopapereihin ja indekseihin. Asuntosijoittaminen on syystäkin erittäin suosittua, sillä se on tavalliselle palkansaajalle ainut omaisuusluokka, jossa pääsee kunnolla hyödyntämään velkavipua. Velkavivulla voi kasvattaa omien rahojensa tuottoa merkittävästi. Velan saaminen osakesijoittamiseen on vaikeaa, mutta asuntoihin se onnistuu verrattain helposti, koska sijoitusasunto toimii samalla lainan vakuutena. Moni osakesijoittaja hajauttaa sijoituksiaan myös asuntoihin päästäkseen kiinni lainarahaan. Asuntosijoittaminen voi olla työlästä tai hyvin kevyttä riippuen remontointitarpeista, siitä kuinka aktiivisesti haluaa olla mukana taloyhtiöiden hallituksissa ja valitsemistaan vuokralaisista.

Muita yleisiä omaisuusluokkia ovat metsä, raaka-aineet, erilaiset johdannaistuotteet sekä yhä yleistyvät kryptovaluutat. Erityisesti kryptovaluuttojen ympärillä on käynyt viimeisen vuoden aikana kova pöhinä, kun sekä yksityissijoittajat että institutionaaliset tahot ovat ostaneet kryptoja salkkuihinsa. Kryptot ovat erittäin volatiileja, joten niitä voi suositella ainoastaan osaksi muutoin vakaalla pohjalla olevaa salkkua.

Tärkeintä on kuitenkin sijoittamisen aloittaminen. Jos ensimmäinen kokeilu johonkin omaisuusluokkaan ei tunnu omalta jutulta, kannattaa rohkeasti kokeilla muita vaihtoehtoja. Kun valitset yhden sijoitusalustan ja valitset omaan mielenkiinnon kohteeseesi liittyvän sijoituskirjan, olet jo pidemmällä kuin suurin osa suomalaisista tiellä kohti vaurastumista.

Pidä kiinni saavuttamastasi tilanteesta

Kun on saanut oman talouden tasapainoon, ylijäämää kertyy kuukaudesta toiseen ja tuon ylijäämän sijoittaa markkinoille keräämään tuottoa, on vaurastuminen vain ajan kysymys. Kun tähän tilanteeseen on päässyt, on syytä pitää tästä tilanteesta kiinni kynsin ja hampain. Seuraa omaa talouttasi, kerrytä ylijäämää ja hallinnoi sijoituksiasi. Muuta ei tarvita.

Vaurastumisen tahti on kiinni siitä kuinka paljon pystyy kerryttämään ylijäämää tuloista ja kuinka suurta tuottoa pystyy saamaan sijoituksilleen. Nämä kaksi asiaa ratkaisevat. Tästä syystä niihin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

Lue seuraavaksi kuinka voit kasvattaa tulojasi.


Kysymyksiä ja vastauksia sijoittamisesta:

Mikä on helpoin tapa sijoittaa?

Helpointa on sijoittaa indeksirahastoihin kuukausisäästösopimuksella. Tällöin kaikki toimii automaattisesti ja ainut asia mikä pitää varmistaa on se, että tilillä on tarpeeksi sijoitettavaa rahaa.

Onko sijoittaminen vaikeaa?

Sijoittaminen voi olla erittäin vaikeaa, mutta se voi olla myös erittäin helppoa. Jokaiselle löytyy oma sijoituskohde oman taitotason mukaan ja perusasiat oppii nopeasti. Sijoittamisessa vaikeus ei takaa hyviä tuottoja ja helppous ei tarkoita, että tuotoista pitäisi tinkiä.

Mistä saa parasta tuottoa sijoituksille?

Tuotto ja riski kulkevat aina käsi kädessä. Korkean tuottopotentiaalin sijoituskohde on todennäköisesti korkean riskin sijoituskohde, jossa rahansa voi menettää kokonaan. Tuottoa ja riskiä pitää aina ajatella yhdessä. Hyvää riskikorjattua tuottoa saa hyvin hajautetuista indeksirahastoista.

Kannattaako minun aloittaa sijoittaminen?

Sijoittaminen kannattaa aina jos vain ylimääräistä rahaa sitä varten löytyy. Sijoittamiseen kannattaa käyttää vain ylimääräistä rahaa, jota ei tarvitse muuhun elämiseen. Aika on sijoittajan paras ystävä, joten mitä pidemmän sijoitusajan pystyy itselleen saamaan, sitä suurempia tuottoja voi odottaa. Tästä näkökulmasta sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian.

Mikä on korkoa korolle -ilmiön laskukaava?

Korkoa korolle -ilmiön laskemiseen tarvitset kolme muuttujaa: sijoitettu pääoma (s), sijoitusaika vuosina (t) ja vuosittainen korko sijoitukselle (k). Kaava menee näin: s * (1 + k)^t. Esimerkiksi 1000 euron sijoitettu pääoma kasvaa 9% vuosikorolla 10 vuodessa näin: 1000*(1+0,09)^10=2367 euroa. 20 vuodessa summa kasvaa lukemaan 5604 euroa ja 30 vuodessa lukemaan 13268 euroa. Tähän kiteytyy korkoa korolle -ilmiön voima!


Siirry lukemaan kuinka voit kasvattaa tulojasi ja kiihdyttää vaurastumistasi.