Osakesäästötili

Osakesäästötili

Osakesäästötili on pankkiin tai pankkiiriliikkeeseen avattava tili, jonne voi ostaa osakkeita, mutta ei rahastoja. Osakesäästötilillä kauppaa voi käydä ja vastaanottaa osinkoja verottomasti niin kauan kuin ei ota rahoja tililtä ulos. Voittojen ja osinkojen verotus tapahtuu rahojen kotiuttamisen yhteydessä. Normaalilla arvo-osuustilillä luovutusvoittojen ja osinkojen verotus tapahtuu välittömästi, vaikka toki pääomatuloista maksetaan verot vuosittain. Osakesäästötilin avulla voi siis lykätä verotusta kauas tulevaisuuteen ja näin tehden hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä maksimaalisesti ilman, että verokarhu pääsee laittamaan käpäliään väliin.

Kuinka voin avata osakesäästötilin?

Osakesäästötiliä tarjoavat useimmat pankit ja pankkiiriliikkeet Suomessa. Henkilökohtaisesti käytän Nordnetia, joka on laadultaan ja kustannustehokkuudeltaan erinomainen valinta kaikkeen osake- ja rahastosijoittamiseen.

Tee näin:

  1. Navigoi itsesi Nordnetiin
  2. Avaa itsellesi uusi tili mikäli sinulla ei vielä ole tiliä, muussa tapauksessa hyppää tämän kohdan yli
  3. Kirjaudu sisään palveluun
  4. Klikkaa ‘Avaa osakesäästötili’ ja luo itsellesi osakesäästötili
  5. Valmista tuli!

Osakesäästötilin hyödyt

Vaihtoehtona osakesäästötilille olisi tavanomainen arvo-osuustili. Arvo-osuustilillä tuottoja verotetaan välittömästi niiden syntymisen hetkellä ja osingoista pidätetään ennakonpidätys. Osakesäästötilillä verotus tapahtuu vasta, kun rahoja siirretään ulos osakesäästötililtä. Tämä mahdollistaa verotuksen optimoinnin. Tuottojen verotus iskee pahasti korkoa korolle -ilmiöön, joka on olennainen osa varallisuuden kasvattamista. Osakesäästötilin avulla voi optimoida korkoa korolle -ilmiön hyödyt, kun verotus tapahtuu vasta varoja ulos tililtä siirrettäessä. Tämä on osakesäästötilin suurin ja olennaisin hyöty.

Opiskelijoiden kannalta osakesäästötilin merkittävä lisähyöty on, että osakesäästötili ei vaikuta opintotukiin mikäli sieltä ei nosteta rahaa ulos (verotettavia pääomatuloja ei silloin synny). Tämä on suuri etu normaaliin arvo-osuustiliin verrattuna, koska normaalisti kaikki voitolliset myynnit ja saadut osingot synnyttävät pääomatuloja välittömästi. Näin ollen arvo-osuustilillä opiskelijan ei kannata pitää kuin rahastoja, jotka sijoittavat osingot uudelleen rahaston sisällä ja välttää niiden myyntiä. Osakesäästötilillä opiskelija voi käydä kauppaa osakkeilla ja saada osinkoja ilman seuraamuksia.

“Osakesäästötilistä tulee opintotuessa huomioitavaa tuloa vain, jos tililtä nostaa rahaa ja tili on voitolla. Vain tuotot huomioidaan tulona ja ne lasketaan sinä päivänä saaduksi tuloksi, jolloin tuotto on nostettu. Jos tuottoja on paljon, osakesäästötililtä ei ehkä kannata nostaa rahaa opiskeluaikana.”

Lähde: Kela

Osakesäästötilin rajoitukset

Osakesäästötilillä on useita rajoituksia, joista sijoittajan on syytä olla tietoinen:

  • Osakesäästötilille voi maksimissaan tallettaa 50 000 euroa (toki voittojen ja osinkojen myötä tämä summa voi ylittyä ilman ylärajaa)
  • Osakesäästötilille voi ostaa vain yksittäisten pörssiyhtiöiden osakkeita, ei rahastoja tai muita omaisuusluokkia
  • Osakesäästötilejä saa avata vain yhden kappaleen. Älä siis missään nimessä avaa osakesäästötiliä usealle eri palveluntarjoajalle tai voit saada sanktioita!
  • Osakesäästötilillä ei pääse hyödyntämään hankintameno-olettamaa
  • Osakesäästötilillä osingot eivät saa 15% verovapautta (arvo-osuustilillä osinkojen verotus on tästä syystä matalampi 25,5%)
  • Vaikka osakesäästötilille voi ostaa myös ulkomaalaisia osakkeita, näiden osinkoverotuksen kanssa voi joutua ongelmiin johtuen eri maiden lähdeverotuskäytännöistä. Siksi suosittelen tällaisten osakkeiden ostamista arvo-osuustilille.

Lisäksi on syytä mainita riskinä poliitikkojen mielipiteiden ailahtelut. Osakesäästötili on poliitikkojen säätämä keksintö ja osalla puolueista voi olla poliittisia intohimoja sen säätämiseksi edelleen esimerkiksi uusien rajoitusten muodossa. Tämä on olennaista, kun pohditaan pitkän aikavälin sijoituksia.

Kannattaako minun avata osakesäästötili?

Jos olet opiskelija ja haluat käydä kauppaa osakkeilla, niin kannattaa ehdottomasti! Aktiiviseen kaupankäyntiin muutenkin osakesäästötili tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden mikäli 50 000 euron talletusraja ei tunnu pahalta. Verotuksen lykkäys on erinomainen keino hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä maksimaalisesti. Osakesäästötili myös tekee verotuksesta ennustettavaa ja hallittavaa, kun voit itse määrittää milloin ja kuinka paljon otat rahaa ulos tililtä.

Pitkäjänteiselle, vähän kauppaa tekevälle sijoittajalle arvo-osuustili on riittävä eikä osakesäästötiliä välttämättä ole tarve avata. Hankintameno-olettaman menetys voi iskeä ikävästi etenkin, kun 10 vuoden 40% maksimivähennys tulisi aktiiviseksi. Lisäksi pitkäjänteinen sijoittaja todennäköisesti haluaa sijoittaa rahastoihin ainakin osan varoistaan ja tällöin osakesäästötili ei auta, koska sinne voi ostaa vain osakkeita. Toki sijoitukset voi hajauttaa arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä.

Minkälaisia osakkeita kannattaa ostaa osakesäästötilille?

Kansainvälisen osinkojen lähdeverotuksen koukeroiden takia kannattaa ostaa vain suomalaisia, Helsingin pörssiin listattuja osakkeita. Hankintameno-olettaman puutteen takia kannattaa ostaa vain osakkeita, joiden arvon ei usko moninkertaistuvan, sillä tällaisten osakkeiden kohdalla voi arvo-osuustilillä hankintameno-olettamaa hyödyntyen saada erittäin suuria verohyötyjä. Vaikka osakesäästötilillä ei pääse hyötymään 15% verovapaudesta osingoille, kannattaa sinne silti ostaa osakkeita, joille saa korkeaa osinkoa. Osinkojen välitön verotus arvo-osuustilillä tuhoaa tehokkaasti niiden korkoa korolle -potentiaalin, mutta osakesäästötilillä tätä ei tapahdu. Korkean osingon osakkeet harvoin myöskään moninkertaistuvat hinnassaan, jolloin hankintameno-olettaman puute ei haittaa.

Tiivistäen voisi todeta, että osakesäästötilille kannattaa ostaa suomalaisia korkean osingon maksajia, kuten esimerkiksi Nordea, Sampo, Fortum tai Elisa. Aktiiviseen kaupankäyntiin mikä tahansa osake voi olla sopiva osakesäästötilille, koska osinkoihin ja hankintameno-olettamaan liittyvät rajoitteet eivät tällöin tule vastaan.


Jäitkö vielä pohtimaan itsellesi sopivaa sijoitusmuotoa? Kannattaa perehtyä sijoittamiseen tarkemmin näiden kirjojen avulla.