Bitcoin

Bitcoin sijoituskohteena

Bitcoin on kryptovaluutoista vanhin ja luotetuin. Bitcoin on viime vuosien parhaiten tuottanut omaisuusluokka, mutta sen hinta on historian saatossa heilunut erittäin voimakkaasti, jolloin väärään aikaan ostamalla ja myymällä on voinut menettää kokonaisen omaisuuden. Korkeiden riskiensä vuoksi bitcoin ei sovi pitkäjänteisen sijoittajan pääsijoitusinstrumentiksi, mutta se voi toimia erinomaisena lisänä sijoitussalkkuun perinteisten rahastojen ja osakkeiden rinnalle.

Mikä on bitcoin?

Bitcoin on vaihdannan väline, jolla ei ole fyysistä olomuotoa, vaan se toimii ainoastaan internetissä. Tavanomaisia vaihdannan välineitä (euro, dollari) ylläpitävät valtiot, pankit ja keskuspankit. Bitcoinia voi ylläpitää kuka tahansa liittymällä osaksi bitcoin-verkkoa. Tästä syystä bitcoin on täysin välikädetön ja demokraattinen verkko, jota ei hallitse kukaan yksittäinen taho. Kuka tahansa voi ostaa ja myydä bitcoineja ilman, että väliin tarvitaan pankkeja tai muita instituutioita – ainoastaan internetyhteys ja älypuhelin ovat tarpeen. Tästä syntyy bitcoinin arvo. Se on vapaa vaihdannan väline, joka demokratisoi rahan. Globaalissa mittakaavassaan tämä on maailman historiassa täysin mullistava keksintö.

Bitcoin toimii hajautettuna tilikirjana, jossa jokainen osto- ja myyntitapahtuma tallennetaan lohkoketjuun. Jokainen bitcoin-verkon ylläpitäjä ylläpitää samaa versiota tilikirjasta ja lohkoketju varmistaa verkon turvallisuuden ja sen, että kaikki saavat tapahtumat tilikirjaansa samassa järjestyksessä. Bitcoin-louhijat kilpailevat siitä, kuka ensimmäisenä löytää sopivan avaimen lohkoketjun seuraavan palikan salaamiseksi ja voittaja saa palkinnoksi bitcoineja. Oikean avaimen löytäminen vie tietokoneilta niin paljon laskentatehoa, että käytännössä bitcoin-verkon murtaminen on mahdotonta. Tähän perustuu bitcoinin luotettavuus.

Bitcoineja tulee ikinä olemaan vain 21 miljoonaa kappaletta. Miljonäärejä on maailmassa noin 56 miljoonaa, joten edes kaikille miljonääreille ei riitä yhtä kokonaista bitcoinia. Mikäli bitcoinin kysyntä jostain syystä nousisi äkillisesti (esim. globaali kriisi), ei hinnalla käytännössä olisi ylärajaa, sillä todennäköisesti myös instituutiot ja miljardöörit ympäri maailmaa haluaisivat omistaa bitcoinia. Bitcoinien tarkkaan rajattu määrä tekee siitä myös hyvän inflaatiosuojan. Euroja, dollareita ja muita valuuttoja voidaan printata käytännössä loputtomasti, mutta bitcoinien määrä on ja pysyy.

Kuinka sijoittaa bitcoiniin?

Nykyään löytyy jo useita tapoja sijoittaa bitcoiniin. Esimerkiksi Nordnetin kautta voi ostaa sertifikaattia, jonka arvo seuraa bitcoinin hintaa. Tällöin pääsee hyötymään bitcoinin hinnan muutoksista, mutta ei pääse omistamaan itse bitcoinia. Suurimmalle osalle sijoittajista tämä voi riittää. Sertifikaattien ostamiseen liittyy myös kulu. Nordnetin XBTE-sertifikaatin tapauksessa tuo kulu on 2,5% vuosittainen hallinnointipalkkio, joka on matalakuluisiin indeksirahastoihin tottuneelle sijoittajalle todella korkea.

Bitcoinin ostamiseen löytyy lukuisia välittäjiä ympäri maailmaa. Itse käytän välittäjää nimeltä Coinmotion, joka on suomalainen, Fivan alaisuudessa oleva toimija. Coinmotionissa voi sijoittaa myös lukuisiin muihin kryptovaluuttoihin, mutta henkilökohtaisesti olen kokenut muut valuutat liian riskikkäiksi ja olen pitäytynyt vain bitcoinissa. Coinmotion perii kaupankäyntipalkkioita ostoista ja myynneistä, mutta ei bitcoinien säilyttämisestä, joten se sopii pitkän aikavälin sijoittamiseen paremmin kuin Nordnetin sertifikaatti.

Tee näin:

  1. Avaa tili Coinmotionissa (kutsulinkilläni saat alennusta kaupankäyntipalkkioista)
  2. Talleta palveluun rahaa pankkitililtäsi Siirrot-sivulla
  3. Siirry Kaupankäynti-sivulle ja osta bitcoinia haluamasi määrä
  4. Valmista tuli!

Mikäli aiot säilyttää bitcoinisi Coinmotionissa, suosittelen aktivoimaan monivaiheisen kirjautumisen (2FA) tilisi asetuksista. Tämä parantaa tilin turvallisuutta merkittävästi ja estää tilin hakkeroinnin mikäli salasanasi jostain syystä vuotaisi. Vaikka Coinmotion on toistaiseksi osoittautunut hyvin luotettavaksi, historian saatossa kryptovaluuttavälittäjät ovat olleet hakkerointien kohteena, joten tietoturvaan kannattaa suhtautua kriittisesti.

Sopiva allokaatio

Bitcoin on vuosien varrella julistettu kuoliaaksi satoja kertoja. Siitä huolimatta se vain porskuttaa ja kehittyy jatkuvasti paremmaksi kryptovaluutaksi. Kuolemanjulistukset ovat kuitenkin merkki kriiseistä ja valtavasta hinnan volatiliteetista. Olisi epärealistista uskoa, että tulevaisuudessa kriisejä ei enää tulisi. Tästä syystä bitcoinin omistamiseen liittyy todellisia riskejä eikä bitcoin sovellu sijoitussalkun suurimmaksi sijoitukseksi kuin ainoastaan (uhka)rohkeimmilla sijoittajilla, joita eivät pienet kriisit hetkauta.

Riskejä karttava sijoittaja tuskin haluaa kiinnittää enemmän kuin 1% sijoituksistaan bitcoiniin. Tuon 1% menettäminen ei hirveästi kokonaisuutta hetkauta, mutta vaakakupissa on potentiaali erittäin suurille tuotoille, jotka voivat jo 1% allokaatiolla antaa mukavan lisän salkun kokonaistuotoille.

Riskinnälkäinen sijoittaja voi laittaa jopa 10% salkustaan bitcoiniin, kunhan vain varmistaa, että 80% lasku bitcoinin arvossa ei tällaisella allokaatiolla vie yöunia – pohjalla ei nimittäin missään nimessä kannata myydä vain sen takia, että psyyke ei kestä bitcoinin suurta volatiliteettia. Bitcoin on historiansa saatossa aina noussut pohjilta uusiin ennätyksiin, joten pohjat ovat historiallisesti olleet hyviä ostopaikkoja, mutta katastrofaalisia myyntipaikkoja.

Todennäköisesti sijoittaja löytää sopivan allokaation jostain näiden kahden ääripään väliltä.

Bitcoinin hinnanmuodostus

Osakkeiden hintaa ohjaa kohteena olevan yhtiön liiketoiminnan kehitys ja osakkeelle voi määrittää oikean hinnan mallintamalla yhtiön tulevaisuuden kassavirrat ja diskonttaamalla ne nykyarvoon. Mutta mikä määrittää bitcoinin hinnan? Bitcoinilla ei ole liiketoimintaa tai tulevaisuuden kassavirtoja, joita voisi mallintaa.

Yksinkertaistettuna bitcoinin hinta määräytyy sen mukaan mitä siitä ollaan valmiita maksamaan. Taustalla vaikuttaa odotukset bitcoinin hinnan kehityksestä, markkinoiden likviditeetti, sijoittajien ahneus ja pelko sekä jossain määrin bitcoinin teknologian ja infrastruktuurin kehitys. Mikäli bitcoinin ympärille kehittyy enemmän käyttökohteita ja palveluita, itse bitcoinin adoptio kasvaa ja siitä tulee halutumpi. Tällä on vaikutusta hintaan.

Mikäli haluaa ennakoida bitcoinin hinnan kehitystä, kannattaa seurata bitcoinin ympärille syntyvien innovaatioiden ja infrastruktuurin kehitystä. Yksi tällainen kehityskohde on Lightning Network, joka yleistyessään mahdollistaisi reaaliaikaiset ja kuluttomat siirrot bitcoinin ostajien ja myyjien välillä mahdollistaen mikrotransaktiot. Lisäksi kannattaa seurata yleistä markkinasentimenttiä ja ohjauskorkojen kehitystä, sillä taloudessa pyörivällä ylimääräisellä rahalla on taipumusta löytää itsensä spekulatiivisista sijoituskohteista, kuten kryptovaluutoista. Korkeiden korkojen aikana ylimääräinen raha maailmantaloudessa on tiukoilla, eikä se niin herkästi siirry kryptovaluuttoihin.

Bitcoinin verotus

Bitcoinia verotetaan samalla tavalla kuin yksittäistä osakekauppaa. Voitoista maksetaan luovutusvoittoveroa ja kulut sekä tappiot saa vähentää verotuksessa. Myös hankintameno-olettamaa voi halutessaan hyödyntää. Bitcoinin kohdalla tämä voi olla erityisen hyödyllistä, koska tuottoprosentit ovat usein valtavia etenkin pidempään mukana olleilla.

Mikäli innostut louhimaan bitcoinia, tästä toiminnasta saadut tulot luetaan ansiotuloiksi. Tällöin kannattaa perehtyä verottajan ohjeisiin huolella, jotta osaat varmasti laskea louhinnasta saadut tulot oikein ja tehdä kaikki mahdolliset verovähennykset verojen minimoimiseksi.


Eikö bitcoin ole sopiva sijoituskohde sinulle? Oletko pohtinut sijoittamista osakkeisiin tai indeksirahastoihin?