Seuraan tulojani, menojani ja nettovarallisuuteni kehittymistä kuukausittain. Käyn kuukausittaiset luvut tarkemmin läpi kuukausittaisissa blogiteksteissä. Tällä sivulla pidän kirjaa nettovarallisuuteni kehittymisestä ja vertaan sitä kymmenvuotistavoitteeseeni.

Nettovarallisuuden kehitys

Olen seurannut nettovarallisuuteni kehitystä heinäkuusta 2015 lähtien kuukausitasolla. Tuolloin minulla oli pörssissä noin 4000 euroa, ASP-tilillä noin 5000 euroa ja käyttötilillä 7000 euroa eli yhteensä noin 16000 euroa. Toukokuussa 2019 sain ensimmäisen 100 000 euroa rikki. Sitä sanotaan, että ensimmäinen 100 000 euroa tai ensimmäinen miljoona on se kaikkein vaikein ja sen jälkeen tie on helpompi. Tämä varmasti ainakin oman kokemukseni perusteella pitää paikkansa, sillä paljon on opittu matkalla sataantuhanteen ja näitä oppeja voin hyödyntää ja hioa koko loppumatkan ajan.

10-vuotistavoite

Asetin 10-vuotistavoitteeni vuoden 2018 lopulla, kun täytin 30 vuotta. Päätin, että 40 ikävuoteen mennessä olen kasvattanut nettovarallisuuteni miljoonaan euroon. Miksi juuri miljoona euroa? Se on pienin luku, joka herättää sisäisen motivaationi ponnistella kohti tavoitetta. Lisäksi se on mukava pyöreä luku ja alkaa olla siinä rajoilla, että tällaisesta varallisuudesta saatu nettotuotto riittäisi normaaliin elämään ilman, että itse pääomaan tarvitsisi koskea. Toisin sanoen se mahdollistaisi vapauden päättää omasta tulevaisuudesta; jäädäkö vielä palkkatöihin vai tehdäkö jotain ihan muuta.

Tätä tavoitetta kohti nyt kuljetaan. Vuosittaiset tavoitteet tällä välillä on laskettu 28% vuosikasvulla, jolloin korkoa korolle -efektiä mukaillen varallisuutta olisi tarkoitus kasvattaa lumipallomaisesti. Esitetyt luvut ovat lukuja vuoden lopussa.

Olen hahmotellut skenaarioanalyysin avulla, mitä tavoitteeseen pääsy vaatii. Selvää on, että kova työ ei tule loppumaan. Mutta toisaalta jos saavutan tavoitteen, niin koko loppuelämäni on taloudellisesti turvattu.

Mitä lasken mukaan nettovarallisuuteen?

Yksinkertaistettuna nettovarallisuus tarkoittaa koko varallisuuteni yhteenlaskettua arvoa vähennettynä kaikilla veloillani. Tästä saadaan jäljelle se, mitä omistaisin, jos maksaisin velkani heti pois. Velkoihin lasken mukaan kaikki velkani niiltä osin kun minulta niitä löytyy:

 • Asuntolainan
 • Sijoituslainat
 • Luottokorttivelat
 • Kulutusluotot
 • Muut “lyhytaikaiset avoimet piikit”

Varallisuudeksi lasken kaikki omistukseni niiltä osin, kun on mahdollista ja mielekästä jossain vaiheessa muuttaa rahaksi. Tarkemmin listattuna:

 • Käteinen ja pankkitilien saldot
 • Pörssisijoitukset ja listaamattomat sijoitukset päivän kurssilla
 • Pantit ja talletukset eri palveluissa
 • Omistusasunto markkinahinnalla (tarkistus jos olennaisia muutoksia)
 • Metsäomistukset markkinahinnalla ottaen huomioon puuston ikä ja arvo
 • Auto varovaisella myyntihinta-arviolla (tarkistus pari kertaa vuodessa)
 • Kuukauden sisään saatavat satunnaiset palautukset (jos päivämäärä on tiedossa)

En siis listaa varallisuudeksi tavanomaisia käyttötarvikkeita, kodin kalusteita tai kotona tehtyjä remontteja, vaikka näistä joskus myytynä jotain voisi saadakin. On mielestäni turvallisempaa olettaa, että nämä ovat puhtaita kulueriä. Ylipäänsä varallisuuden arvottamisessa kannattaa olla realistisen varovainen, jottei anna itselleen ylimitoitetun ruusuista kuvaa todellisuudesta ja myöhemmin välttyy karvailta pettymyksiltä.