Osakesijoittaminen

Osakesijoittaminen

Osakesijoittaminen eli sijoittaminen yksittäisten pörssiin listattujen yhtiöiden osakkeisiin on sijoittamisen kuninkuusluokka. Osakesijoittaminen sopii heille, jotka haluavat sijoittamisesta aktiivisen harrastuksen, koska yhtiökohtaiset riskit ovat korkeita ja jokaista osakesalkusta löytyvää yhtiötä pitää seurata ja analysoida systemaattisesti. Mikäli aika tai kiinnostus ei tähän seuraamiseen ja analysointiin riitä, kannattaa suosiolla pysyä rahastosijoittamisessa, joka on huomattavasti huolettomampi sijoittamisen muoto.

Mikä on osake?

Kun yritys perustetaan, se saa tietyn määrän osakkeita, jotka omistaa yrityksen perustaja. Omistaja voi myydä osakkeitaan ja tällä tavoin kasvattaa yrityksensä omistajien määrää tai vaihtaa yrityksen omistajuuden kokonaan. Tiettyyn kokoluokkaan päästyään omistajille voi olla mielekästä listata yrityksensä pörssiin, jolloin kuka tahansa arvo-osuustilin haltija voi ryhtyä tuon yrityksen omistajaksi ostamalla itselleen pörssistä yrityksen osakkeita. Osake siis merkitsee omistusosuutta yrityksestä.

Yritys voi muuttaa osakkeidensa lukumäärää yhtiökokouksen päätöksellä, joten kun on tiedossa yrityksen kaikkien osakkeiden lukumäärä, saa sen avulla laskettua kuinka suuri osuus yrityksestä yksi osake on. Esimerkiksi Nokialla on yli 5 miljardia osakketta, joten yksittäinen osake ei näyttele kovin suurta roolia yrityksen omistuksesta.

Osakkeen omistaminen oikeuttaa osuuteen yrityksen tuotoista ja osingoista. Yrityksen tuotot kertyvät sen liiketoiminnasta. Osinko maksetaan kertyneistä voitoista. Osinko on rahan siirtämistä yrityksen kassasta omistajien taskuun eli voittojen kotiuttamista.

Pörssistä ostetun osakkeen voi myydä helposti pörssissä eteenpäin. Ilman pörssiä myyjän pitäisi löytää ostaja jostain muualta, esimerkiksi internet-foorumeilta tai paikalliselta golf-klubilta. Pörssi on siis erittäin tärkeä välittäjä ostajien ja myyjien välillä.

Miten osakesijoittaminen eroaa rahastosijoittamisesta?

Yksittäisen yhtiön osakkeita ostettaessa on mahdollista päästä mukaan yksittäisen yhtiön kehitykseen niin hyvässä kuin pahassa. Mikäli yhtiö menestyy, tuotot voivat olla satumaisia. Mikäli yhtiöllä ei mene hyvin, todennäköisesti myös osakkeen arvo romahtaa. Riskit ovat siis suuria, mutta niin ovat mahdolliset voitotkin.

Rahastoa ostaessa voi rahastosta riippuen yhdellä ostoksella ostaa jopa yli tuhannen yhtiön osakkeita. Tällöin riski ja tuotto ovat hajautuneet näihin yli tuhanteen yhtiöön, jolloin todennäköisesti rahaston tuotto on sama kuin sen omistamien yhtiöiden keskimääräinen tuotto. Näin sekä riskit että tuotot ovat todella paljon maltillisempia kuin yksittäisiä yhtiöitä ostettaessa. Usein rahastot on myös määritelty niin, että mikäli sen omistama yhtiö suoriutuu heikosti, se tippuu rahastosta pois ja sen tilalle tulee jokin paremmin menestyvä yhtiö. Yksittäisiin osakkeisiin sijoittamalla nämä heikosti suoriutuvat yhtiöt jäisivät salkun pohjalle makaamaan mikäli niitä ei erikseen myisi pois.

Osakesijoittamisen hyödyt

Taitava ja asioihin perehtynyt sijoittaja voi poimia salkkuunsa yksittäisiä yhtiöitä, joiden hän odottaa pärjäävän muita paremmin. Vain osakesijoittaminen mahdollistaa tällaisen poiminnan. Oikeita osakkeita poimimalla voi tehdä rahastoihin nähden merkittävää ylituottoa, josta rahastosijoittavat voivat vain unelmoida. Tämä on osakesijoittamisen keskeisin hyöty.

Yksittäisten yhtiöiden osakkeita poimimalla voi tehdä sijoitussalkustaan täsmälleen sellaisen kuin itse haluaa, jolloin riskejä ja mahdollisuuksia voi hienosäätää loputtomuuksiin asti. Erityistä hyötyä yksittäisten osakkeiden poimimisella saa mikäli omaa erikoistietämystä joltain tietyltä toimialalta. Silloin voi todennäköisesti reagoida alan muuttuviin tilanteisiin ennen kuin muut saavat mahdollisuutta samaan. Ensimmäisten joukossa ostamalla voi saada hyviä tuottoja ja ensimmäisten joukossa myymällä voi välttyä isoilta tappioilta.

Osakesijoittamisen riskit

Yksittäinen yhtiö on lopulta pieni tekijä markkinoilla ja kaikki ei aina mene niin kuin yhtiö itse on olettanut. Ehkä ympäröivillä markkinoilla tapahtuu suuri muutos (esim. koronapandemia) tai uusi kilpailija disruptoi markkinan (esim. iPhone vs. Nokia) ja koko pelikenttä muuttuu. Myös yhtiön sisällä voi tapahtua asioita, kuten esimerkiksi toimitusjohtaja tai muu avainhenkilö lähtee ja vie olennaisen tietotaidon mukanaan ja yhtiön kilpailuetu murenee. Tai yhtiön sisälle syntyy poliittinen valtapeli, jossa itse liiketoiminta jää kakkoseksi. Ehkä yritys joutuu tietomurron kohteeksi ja sensitiivinen asiakasdata vuotaa internetiin. Tai viranomaisten kehittämä regulaatio tekee yrityksen liiketoiminnan mahdottomaksi.

Riskejä on loputtomasti ja yksikin merkittävä riski voi realisoituessaan tuhota yhtiön tulevaisuudennäkymät. Tällöin osakkeenomistajalla saa olla nopeat myyntirefleksit tai tappiot ovat valtavat. Aina eivät edes nopeat refleksit auta, koska markkinat usein ennakoivat ikävää kehitystä jo paljon ennen kuin mitään on tapahtunut. Ja sitten kun jotain oikeasti tapahtuu, jäljellä on enää viimeinen myyntiaalto heikon kehityksen päätteeksi.

Riskien hallinta hajauttamalla

Koska yksittäisten osakkeiden omistaminen on niin riskikästä, on normaalia ostaa vähintään kymmentä eri osaketta ja näin hajauttaa riskejä. Rahastojen tapauksessa yksi tai kaksi rahastoa voi riittää, koska ne ovat jo valmiiksi niin hyvin hajautettuja. Heikko hajautus on osakepoimijan helmasynti, joka varmasti etenkin sijoitusuran alkuvaiheessa korostuu. Yhtiöiden analysointi on työlästä ja kymmenen osakkeen poiminta voi edellyttää jopa sadan yhtiön analysointia. Ammattilaiset voivat analysoida jopa sata sijoituskohdetta jokaista sijoitusta kohden, mutta en itse usko näin tiukan seulan olevan tarpeellinen tavalliselle piensijoittajalle.

Osakkeiden lukumäärän lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota maantieteelliseen hajautukseen. Olisi suotavaa, että salkkuyhtiöiden liikevaihdot kertyisivät globaalisti joka puolelta, eikä esimerkiksi vain Suomesta tai pohjoismaista. Näin saa turvaa siltä, että jossain tietyssä maassa tapahtuisi jotain todella ikävää. Helsingin pörssistä löytyy paljon globaalia liiketoimintaa harjoittavia yhtiöitä eli välttämättä ei tarvitse lähteä Helsingin pörssiä kauemmas ostoksille, kunhan vain varmistaa, että varmasti poimii salkkuunsa monipuolisesti ympäri maailmaa bisnestä tekeviä yhtiöitä.

Kymmenen eri osaketta maantieteellisesti hajautettuna on jo erinomainen alku, mutta ei vielä riitä. Lisäksi sijoittajan on varmistettava, että nämä kymmenen yhtiötä toimivat eri toimialoilla. Mikäli rakennussektorille tai pankeille kävisi jotain, tällä ei saisi olla vaikutusta koko osakesalkkuun, vaan toimialahajautuksella olisi suojautunut toimialakohtaisilta riskeiltä. Toimialariskien kartoittamisessa joutuu ajoittain miettimään läpi mahdollisia ketjureaktioita. Esimerkiksi mikäli pankit kriisiytyisivät, minkälainen vaikutus sillä olisi rakennussektoriin tai mikäli rakennussektori menisi nurin, miten se vaikuttaisi pankkeihin.

Hyvän osakkeen ominaisuudet

Ymmärtääkseen mikä tekee osakkeesta hyvän on porauduttava kyseisen yhtiön liiketoimintaan. Yhtiön liikevaihdon tulisi olla jatkuvasti kasvavaa ja tuloksen kasvaa suhteessa nopeammin kuin liikevaihto kasvaa. Yhtiön markkinalla tulisi olla tilaa kasvaa sekä yhtiölle itselleen, mutta myös kaikille kilpailijoille. Yhtiöllä tulisi olla jokin kilpailuetu, joka erottaa sen kilpailijoista ja jota ei ole helppo kopioida. Yhtiön tulisi olla hyvin ja selkeästi johdettu.

Kun tällaisen yhtiön löytää, on vielä varmistuttava siitä, että osake on maltillisesti hinnoiteltu. Mikäli osakkeen hintaan on jo leivottu paljon kasvuodotuksia, nousevat riskit merkittävästi sen suhteen saavuttaako yhtiö koskaan odotettua kasvua. Sopiva hinnoittelu riippuu todella monesta muuttujasta, jotka ovat yrityskohtaisia riippuen yrityksen toimialasta, kasvunopeudesta, tuloskunnosta, kilpailutilanteesta, kilpailueduista, aineettomasta omaisuudesta, ja listaa voisi jatkaa pitkään. Seppo Saario on kirjassaan Miten sijoitan pörssiosakkeisiin käsitellyt aihetta yksityiskohtaisesti, joten suosittelen tämän kirjan lukemista.

Mistä aloittaa osakesijoittaminen?

Osakesijoittaminen vaatii arvo-osuustilin, jonne osakkeet ostetaan. Tällaisen voi avata omassa pankissaan tai pankkiiriliikkeessä. Itse käytän pankkiriliike Nordnetiä, joka on mielestäni markkinoiden paras palvelu sekä laadussa että kustannustehokkuudessa. Tilin avaaminen sinne on erittäin helppoa ja nopeaa.

Kun tili on avattu, pitää sinne tallettaa rahaa tilisiirrolla, jonka voi sitten sijoittaa osakkeisiin. Osakkeita voi ostaa esimerkiksi Helsingin pörssistä, joka on näin suomalaisittain helppo kohde aloittaa osakepoiminta.

Ensimmäisen osakkeen ostaminen on iso asia ja suurin kysymys kuuluu, että mistä tietää mitä kannattaisi ostaa? Tämä on erittäin aiheellinen kysymys ja tätä me kaikki osakepoimijat jatkuvasti pohdimme. Suosittelen ammentamaan inspiraatiota esimerkiksi näistä kirjoista, jotka itseäni ovat matkan alkuvaiheessa auttaneet. Suosittelen myös tutustumaan Inderesin mahtavaan analyysipalveluun, josta itse olen saanut merkittävää apua yhtiökohtaisessa analyysissa ja sijoituspäätösten tekemisessä.

En siis voi yksiselitteisesti sanoa mitä osaketta juuri sinun pitäisi ostaa, vaan kehotan perehtymään sijoittamiseen tarkemmin ja tekemään omat kotiläksyt. Kuten alussa mainitsin, osakesijoittaminen on sopiva laji heille, jotka haluavat sijoittamisesta harrastuksen. Mikäli yhtiökohtainen analyysi ei ole sinun lajisi, suosittelen tutustumaan rahastoihin, jotka ovat erinomainen sijoitusmuoto.


Pohditko vielä vaurastumista yleisemmällä tasolla? Lue lyhyt artikkelisarjani aiheesta tai tutustu minut vaurastumisen alkuun saattaneeseen kirjallisuuteen.