Lisää tuloja

Vaihe IV: Kasvata tuloja

Kun oma talous on ylijäämäinen ja ylijäämä menee kuukausittain sijoituksiin, on vaurastuminen hyvässä vauhdissa. Nettovarallisuus kasvaa kuukaudesta toiseen ja taloudellinen turva on pian saavutettu. Vaikka tämä on hyvä alku, niin todellisen vaurauden luominen vaatii myös tulojen systemaattista kasvattamista kulujen pysyessä hallinnassa.

Tulojen kasvattaminen on ylivoimaisesti kivuttomin tapa kiihdyttää omaa vaurastumista. Toiset kaksi tapaa ovat kulujen pienentäminen ja sijoituksille saadun tuottoprosentin kasvattaminen. Kulujen pienentäminen voi johonkin pisteeseen asti olla mielekästä, mutta raja tulee nopeasti vastaan eikä elämän ole tarkoitus olla yhtä kituutusta. Sijoituksille saadun tuottoprosentin kasvattaminen taas usein lisää sijoituksiin liittyviä riskejä eikä ole ongelmatonta.

Kiihdytyskaista vaurastumiseen

Tuloja kasvattamalla voi luoda itselleen kiihdytyskaistan vaurauteen. Korkoa korolle -ilmiön tarjoaman lumipallomaisen kasvun takia tänään saatu raha on merkittävästi arvokkaampaa kuin 10 vuoden päästä saatu raha; kymmenessä vuodessa ehtii saada sijoituksilleen ja niiden tuotoille merkittävän kasvun. Tästä syystä on vaurastumisen kannalta järkevää kokea lievää kiireen tuntua tulojen kasvattamisen suhteen.

Tuloja voi kasvattaa useilla eri tavoilla. Parhaita tapoja ovat ne, jotka eivät sido ylimääräistä aikaa, vaan lisäävät korvausta tehtyä tuntia kohden – tai mikä parasta, eivät sido aikaa ollenkaan! Vaurastumisen suurin palkinto on irti pääseminen pakollisten velvollisuuksien kahleista, joten kannattaa kiinnittää huomiota siihen ettei myy kaikkea aikaansa pois ainakaan pidemmäksi aikaa kuin väliaikaisesti.

Lisää tuloja palkkatöistä

Suurin osa suomalaisista on solminut työsopimuksen työnantajan kanssa eli käy palkkatöissä. Palkkatöissä käyvällä on useita tapoja lisätä tienestejään.

Pyydä palkankorotusta

Palkankorotus on ensimmäinen ilmeinen keino. Ennen palkankorotuksen pyytämistä kannattaa ottaa selvää oman ammattinsa yleisestä palkkatasosta ja keskimääräisen palkan kehittymisestä työkokemuksen karttuessa. Mikäli on jäänyt tilastoissa jälkeen, on painavat perusteet saada oikaisu palkkaan. Työnantajat haluavat pitää kiinni parhaista osaajistaan ja muutama sata euroa kuukaudessa lisää nykyiselle työntekijälle tulee huomattavasti halvemmaksi kuin uuden työntekijän rekrytoiminen ja perehdyttäminen.

Toinen asia mitä voi käyttää apuna palkankorotuspyynnössä on oma korvaamaton osaaminen. Mikäli tuo jotain sellaista osaamista työnantajalle, joka on tälle elintärkeää, on erittäin hyvässä asemassa palkkaneuvotteluissa. Tätä keinoa ei tietenkään voi loputtomasti käyttää lisätulojen lypsämiseen, mutta kannattaa käyttää sitä niin kauan kuin se toimii. Kukaan ei kuitenkaan täysin korvaamaton ole, mikä on hyvä pitää mielessä.

Siirry vaativampiin tehtäviin

Tyypillisesti palkka ja vastuut ovat vahvasti sidottuja toisiinsa. Ilman suurta työhön liittyvää vastuuta ei voi olettaa saavansa suurta palkkaa. Kannattaa siis panostaa omaan osaamiseen ja hakeutua aktiivisesti entistä haastavampiin tehtäviin. Joskus tämä voi onnistua saman työnantajan leivissä ylennyksenä, mutta ei kannata pelätä työnantajan vaihtamista mikäli tämä on ainut keino edetä uralla. Työmarkkinat ovat vapaat markkinat, joten työnantajan vaihtaminen on yksi perusoikeuksista. Toki hyvää työnantajaa ei kannata heppoisin perustein vaihtaa, mutta uralla etenemistä en pitäisi heppoisena perusteena.

Etsi lisäksi sivutoiminen työ

Sivutoiminen työ päätyön ohella voi tuoda merkittävää lisätuloa nopeasti. Ennen toisen työn hakemista on syytä varmistaa sen hetkiseltä työnantajalta, että tällä ei ole mitään sitä vastaan tai myöhemmin asian paljastuttua voi joutua ikävään tilanteeseen. Ylipäänsä työelämässä kannattaa pelata avoimilla korteilla.

Sivutoimisen työn ongelma on siinä, että kahta työtä tehdessä sitoo ylimääräistä aikaa työn tekemiseen eikä aikaa itsensä kehittämiselle ja palautumiselle välttämättä jää tarpeeksi. Varallisuuden kehittämistä kannattaa ajatella pitkän aikavälin toimintana, maratonina, jossa itsensä uuvuttaminen nopeasti kostautuu myöhemmin.

Panosta itsesi kehittämiseen

Kestävin tapa lisätä tuloja palkkatöillä on itsensä kehittäminen ammatillisesti ja sosiaalisesti. Ammatillinen kehitys on erittäin sidonnaista siihen mitä itse kukin tekee, mutta sosiaaliset taidot ovat hyödyllisiä kaikissa työtehtävissä. Etenkin johtotehtäviin mentäessä (missä aletaan puhumaan isoista rahoista) vuorovaikutustaidot korostuvat ja ilman niitä jää helposti jalkoihin. Tämä kirja oli itselleni erinomainen perusteos tarvittavien sosiaalisten taitojen oppimiseen ja sen lukeminen on maksanut itsensä takaisin moninkertaisesti.

Lisää tuloja netissä

Internet on täynnä mahdollisuuksia tienata omalta kotisohvalta käsin. Mikä voisi olla mukavampaa kuin nauttia elämästä kotona ja katsoa, kun rahaa virtaa sisään ovista ja ikkunoista? Ei aivan. Vaikka suuren tilin tekeminen netissä on mahdollista, se vaatii erittäin paljon työtä ja erikoisosaamista. Ei missään tapauksessa voi puhua passiivisesta tulosta tai helposta rahasta.

Jos siis lähtee perustamaan blogia, YouTube-kanavaa, verkkokauppaa tai mitä tahansa liiketoimintaa internetiin, kannattaa varautua pitkään ja raskaaseen työrupeamaan ennen kuin raha alkaa liikkumaan. Toisaalta sitten kun raha alkaa liikkumaan, se saattaa liikkua nopeasti kiihtyen ja isosti. Lisäksi kun saa perusasiat kuntoon, ei nettisivujen ylläpitovaihe välttämättä vie paljon resursseja. Käyntiin laittaminen on se raskain osuus lisätulojen tienaamiseen internetissä.

Internet on hyvä alusta lisätuloille ja sitä kannattaa kokeilla. Voi olla, että se ei aluksi ole se oma juttu, mutta siihen voi palata myöhemmin jos saa jonkin erinomaisen idean, jota voi lähteä toteuttamaan. Omaa sivustoa voi kehittää omaan tahtiin nopeana projektina tai hiljalleen yli vuosien vähän kerrassaan sisältöä lisäten ja eri keinoja kokeillen.

Lisää tuloja aktiivisella sijoittamisella

Passiivisella sijoittamisella indeksirahastoihin saa kohtuullisen varmaa tuottoa, koska markkinat menevät kohtuullisen varmasti ylöspäin pitkällä aikavälillä. Jos tämä markkinoiden tarjoama tuotto ei riitä tai haluaa muuten vain kokeilla taitojaan aktiivisen sijoittamisen parissa, on treidaus yksi tapa saada lisätuloja. Aktiivisen sijoittamisen ongelma on kuitenkin siinä, että siinä altistetaan sijoitettu pääoma riskille hävitä epäonnistuneissa treideissä. Pahimmillaan siis aktiivinen sijoittaminen ei tuo lisätuloja, vaan tuhoaa pääomaa. Jos tämän riskin tiedostaa ja on valmis sen hyväksymään, niin treidaus voi olla erinomainen tapa saada lisätuloja.

Treidaus on taitolaji, joka yhdistää markkinoiden tuntemusta ja sijoittajapsykologiaa. Kannattaa perehtyä aiheeseen huolella ennen aloittamista. Myös tekninen analyysi on syytä opiskella, koska lyhyen aikavälin kaupankäynti nojaa enemmän markkinan liikkeisiin kuin yritysten fundamentteihin.

Lisää tuloja omasta varallisuudesta

Jos sattuu omistamaan talon, jossa on ylimääräisiä makuuhuoneita tai omistaa mökin, veneen tai muuta vastaavaa omaisuutta, voi nämä kääntää tulonlähteiksi. Vuokraamalla näitä omaisuuseriä niitä tarvitsiville voi tehdä merkittävää lisätuloa. Makuuhuoneen vuokraaminen AirBnB:n kautta voi kattaa koko talon ylläpitokulut ja vielä enemmänkin mikäli sijainti ja hinta ovat kohdallaan asiakkaita houkutellakseen. Mökin voi laittaa vuokralle Lomarengas-palveluun ja veneen voi laittaa vuokralle esimerkiksi Nettiveneeseen.

Internet on luonut alustatalouden, jossa kaikki pääsevät vuokraamaan omaisuuttaan, mikä on luonut täysin uuden ansaitsemisen keinon kaikkien ulottuville. Tätä kannattaa hyödyntää, sillä varallisuus on jo olemassa – haaste on vain ollut sen muuttaminen tulonlähteeksi. Toki vuokraamisesta koituu jonkin verran vaivaa ja kuluja, mutta toiminnassa pääsee erittäin helposti hyville tuntipalkoille.

Riko linkki rahan ja ajan välillä

Lisää tuloja voi hankkia monista eri lähteistä. Yksi asia jonka pohtimiseen kannattaa käyttää aikaa on, kuinka voisi rikkoa yhteyden rahan ja ajan välillä. Normaalisti vaihdamme aikaamme rahaan ja ellei pysty jatkuvasti kasvattamaan tuntipalkkaansa, potentiaali lisätuloille loppuu nopeasti, kun tunnit loppuvat kellosta.

Jos onnistuu saamaan lisätuloja omasta ajallisesta panostuksesta riippumatta, on suuren potentiaalin äärellä. Tällöin ei ole enää mitään rajaa sille kuinka paljon voi tehdä rahaa. Kaikki suuret omaisuudet on luotu rikkomalla linkki rahan ja ajan välillä. Käytä hetki pohtien mikä voisi olla sinun tapasi rikkoa tämä linkki.

Olet valmis aloittamaan

Tiedät nyt kuinka henkisesti orientoitua vaurastumiseen ja kuinka saada talous tasapainoon ja ylijäämäiseksi. Ymmärrät korkoa korolle -ilmiön ja sijoittamisen hyödyt ja tiedät kuinka hankkia lisätuloja. Tiedät nyt kaiken tarvittavan, jotta voit aloittaa vaurastumisen.

Seuraavaksi on kyse näiden asioiden toteuttamisesta käytännössä. Tämä on se vaihe, joka jää harmillisen monelta tekemättä. Vaurastumisesta tulee elämäntapa, kun sitä alkaa käytännössä toteuttamaan. Tämä voi tarkoittaa vanhojen tapojen poisoppimista ja uusien tapojen omaksumista, mikä voi olla vaikeaa. Itsellenikin se oli todella vaikeaa, mutta tein sen enkä ole katunut päivääkään – päinvastoin, elän elämäni parhaita vuosia.

Ole rohkea, aloita vaurastuminen!


Koitko tämän artikkelisarjan hyödylliseksi? Liity sähköpostilistalle ja saa lisää hyödyllisiä artikkeleita suoraan sähköpostiisi!

Tilaa uusimmat kirjoitukset suoraan sähköpostiisi. Sähköpostiosoitettasi ei käytetä muihin tarkoituksiin.

Kysymyksiä ja vastauksia tulojen kasvattamisesta:

Mikä on helpoin tapa hankkia lisää tuloja?

Elämäntilanteesta riippuen työpaikan hankkiminen, palkankorotuksen pyytäminen tai työpaikan vaihtaminen entistä vaativampaan tehtävään voi olla helpoin tapa. Mikäli näitä löytyy, niin turhaksi käyneiden tavaroiden myyminen tai omaisuuden laittaminen vuokralle voivat myös olla helppoja keinoja.

Mistä saan nopeasti lisätuloja?

Ellei halua lainata rahaa korkealla korolla, niin nopeita lisätuloja voi saada lähinnä omistamiensa esineiden ja asioiden myymisestä. Lisätulojen hankkiminen edellyttää normaalisti pitkäjänteistä ja huolellista valmistelua ja työtä.

Miten saan palkankorotuksen?

Palkankorotusta ei kannata pyytää ilman kunnollisia perusteita. Kunnollisia perusteita ovat kasvanut vastuu, kasvanut osaaminen ja sen myötä aiempaa korkeampi tuottavuus, tai perusteettoman matala palkkataso alan ja työtehtävän yleiseen palkkatasoon nähden.

Milloin on hyvä aika pyytää palkankorotusta?

Tavanomaiset hetket pyytää palkankorotusta ovat vuosittaiset kehityskeskustelut ja kasvavan vastuun saaminen esimerkiksi ylenemisen muodossa. Toisaalta aina on oikea hetki pyytää palkankorotusta mikäli on sitä mieltä, että pystyy aukottomasti perustelemaan miksi saa liian vähän palkkaa.


Vaurastu näiden kirjojen avulla

Kehity paremmaksi sijoittajaksi näiden kirjojen avulla


Tahdon vaurastua!

Vaihe I: Aloita vaurastuminen

Vaihe II: Tasapainota oma talous

Vaihe III: Valjasta korkoa korolle -ilmiö avuksesi

Vaihe IV: Kasvata tuloja