Saavutin merkittävän välitavoitteen

Saavutin merkittävän välitavoitteen

Kun kolme ja puoli vuotta sitten hain vaimoni kanssa yli 220 000 euroa asuntolainaa, tuntui tuo mahdottomalta määrältä rahaa. Tuolloin ainut lohtu oli pitkä 25 vuoden takaisinmaksuaika, joka teki kuukausieristä inhimillisiä. Nettotuloni olivat tuolloin noin 2350 euroa kuukaudessa ja ajattelin eläväni koko loppuelämäni velkavankeudessa paiskien töitä pankin velkaorjana.

Onnekseni todellisuus osoittautui toisenlaiseksi kuin tulloiset mielikuvat tulevaisuudesta. Saavutin henkisesti tärkeän rajapyykin matkalla kohti miljoonaa, kun likvidit varani hetki sitten ylittivät jäljellä olevan asuntolainani määrän. Eli jos nyt muuttaisin rahaksi kaikki helposti rahaksi muutettavat omaisuuseräni, niin voisin niillä rahoilla maksaa koko velkani pois. Tämä oli merkittävin yksittäinen varallisuuteen liittyvä välitavoitteeni. Tietysti pörssin liikkeet voivat heilauttaa minut vielä takaisin alle tämän tavoitteen, mutta viime kuukaudet ovat osoittaneet, että pahastakin laskusta on mahdollisuus selviytyä.

Ellen muuta tulevaisuudessa suurempaan asuntoon, niin loput välitavoitteeni tulevat liittymään vuositavoitteisiin, budjettiin ja kuusinumeroisten varallisuuslukujen ensimmäisen numeron muuttumiseen isommaksi. Puhumattakaan varallisuusluvun muuttumisesta seitsennumeroiseksi!

Tulevat välitavoitteet liittyvät pyöreiden lukujen saavuttamiseen. Vielä ollaan tukevasti basecampissa. Kuva: https://willgraphics.com

Vaikka tämän välitavoitteen saavuttaminen tuntuu hienolta, niin yllä oleva kuva on hyvä maan pinnalle palauttaja. Isossa kuvassa olen vasta alussa pitkällä ja mutkaisella taipaleella kohti miljoonan euron nettovarallisuutta.

Ei ne pienet menot, vaan ne suuret tulot

Varallisuuden kasvattamisessa menojen pitäminen kurissa on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on tulojen maksimointi. Ilman tulojen jatkuvaa kasvattamista varallisuuden merkittävä kasvu jää haaveeksi. Esimerkinomaisesti, mikäli tienaisin 2000 euroa kuussa ja keskimääräiset menoni olisivat 1500 euroa kuussa, voisin kasvattaa varallisuuttani 500 eurolla kuussa. Menojen pysyessä samana, 500 euron korotus tuloihin (+25%) kasvattaisi sijoituksiin jäävää summaa 100% (500 eurosta 1000 euroon)! Vipuvaikutus on merkittävä. Tämän vipuvaikutuksen takia jokainen lisäeuro tuloihin on tavoittelemisen arvoinen, sillä pitkällä aikavälillä nuo kertyvät merkittäväksi omaisuudeksi.

Edellä kuvattu esimerkki on juuri se syy miksi asuntolainani takaisinmaksuun meni 3 ja puoli vuotta eikä 25 vuotta – en toki aio maksaa lainaani ennakkoon pois, sillä 0,4% korolla juokseva laina yli 1% inflaatiolla on käytännössä ilmaista rahaa. Sijoituksiin ylijäävä kuukausittainen summa eli käyttökatteeni on tuplaantunut vuodesta 2017 vuoteen 2020. Tarkoituksena olisi tuplata se edelleen niin monta kertaa kuin vain pystyn niin nopeasti kuin vain pystyn. Tässä suhteessa aika on kirjaimellisesti rahaa.

Kaava käyttökatteen kasvattamiseen on ollut paperilla yksinkertainen. Olen vuosi vuodelta pienentänyt menoja tavoitteellisesti budjetoimalla ja samalla pyrkinyt kasvattamaan tuloja parhaani mukaan pyrkimällä hyödyntämään eteen tulleet mahdollisuudet. Tarkoituksena on entisestään kasvattaa käyttökatetta jatkamalla tätä samaa hyväksi havaittua kaavaa – don’t fix what is not broken. Jekku on siinä, että menojen kurissapitäminen vaatii jatkuvaa itsehillintää ja tulojen jatkuva kasvattaminen vaatii jatkuvaa henkistä kasvua. Joudun säännöllisin väliajoin ottamaan harppauksia uudelle tasolle mikäli mielin saada tulojen kasvun jatkumaan – vähän samaan tapaan kuin urheilija joutuu jatkuvasti kehittämään itseään pärjätäkseen aina vain kovemmassa liigassa.

Ehkä olenkin urheilija ja lajini ovat numerot.

T.A.

PS. Aion juhlistaa välitavoitteeni saavuttamista viemällä vaimoni kiinalaiseen ravintolaan!