Tammikuun tilinpäätös – lastuna lainehilla

Tammikuun tilinpäätös – lastuna lainehilla

Tilinpäätös 31/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Tammikuu ja tammiralli! Odotettu anomalia pörssissä, mutta tällä kertaa tammiralli ei ollutkaan nousujohteinen ilmiö, vaan enemmän ‘race to the bottom’ -tyyppinen rallatus. Tammikuu jäi siis odotuksista merkittävästi jälkeen ja vei vuositavoitteeni täysin uusiin sfääreihin. Mutta ei se mitään. Oli varsin odotettavissa, ettei koko kymmenen vuoden periodi kohti miljoonaa olisi pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan välillä rytisee. Karistellaan rytinän jättämät tomut harteilta ja lähdetään uuteen nousuun. Ei tässä muu auta. Paasasin viime vuonna antihauraudesta, joten nyt on näytettävä esimerkkiä sen puolesta, että olen itse antihauras.

Tuloslaskelma oli tammikuun valopilkku

Tammikuun tulot olivat korkeat. Tilastokeskuksen statistiikan mukaan kuulun bruttopalkalla mitattuna tänä vuonna 1.5% suurituloisimpien suomalaisten joukkoon. Se näkyy käytännössä siinä, että voin uusia kotitoimistoni kalusteet yhden kuun aikana ja silti laittaa yli 50% tuloista säästöön. Loppuvuonna saamani palkankorotus iski nyt tuloriville koko voimallaan, mutta mukana on myös hieman muita tuloja, kuten osakeyhtiöni satunnaisia tuloja ja myyntivoittoja kotiutetuista kultasijoituksista.

Tammikuun tuloslaskelma oli tulojen osalta erinomainen. Kulujen osalta ylitin budjetin, mutta kulut olivat poikkeuksellisen suuret ja tasoitan tuon ylityksen pienempinä kuluina tulevien kuukausien aikana.

Tammikuun kulut koostuivat asuntoon kohdistuneista kotitoimiston uusimiskuluista, hyvinvointikuluista sekä muista kuluista, jotka olivat tällä kertaa lähinnä vaateostoksia alennusmyynneistä. Kokonaisuutena ylitin kulubudjetin, mutta aion kompensoida ylitystä tulevien kuukausien matalampina kuluina. Tulojen osalta budjetin ylittäminen oli positiivinen yllätys, koska olen laittanut budjetin pitkälti sen varaan, että keväällä tulevat vuosibonukset kantavat tulopuolen maaliin ja samalla loput kuukaudet ovat sitten haastavampia budjetin ylityksen suhteen.

Laskumarkkinan kunniaksi siirsin pörssiin 11 000 euroa käteistä, mutta samalla likvidoin noin 5000 euron kultasijoitukseni. Nettona sijoituksiin virtasi hieman yli 6000 euroa, josta hieman yli 3000 euroa tuli kuukauden ylijäämästä ja loput kouraistiin säästöpossusta.

Säästämisaste oli tammikuussa tasolla 57%, joka on alle tälle vuodelle budjetoidun 67% tason. Pienensin säästämisasteen budjettitasoa edellisvuoden 75%:sta, joka oli liian tiukka. Nyt siis joka kolmas tienattu euro menee kulutukseen joka neljännen euron sijaan.

Säästämisaste laski tasolle 57% tammikuussa. En ole vielä tässä vaiheessa vuotta huolissani siitä, ettenkö pääsisi 67% tasolle kumulatiivisesti tarkasteltuna. Vuoden vaihtuminen on siinä mielessä hieno asia, että koko vuosi on taas mahdollisuuksia täynnä!

Sijoitukset joutuivat myrskyn silmään

Tammikuu ei ollut helppo kasvusijoittajille. Etenkin USA:n pörssissä moni korona-ajan suosikki tippui koronaa edeltävälle tasolle, kun Fed muutti rahapolitiikkansa suuntaa kiristävämmäksi inflaation laukatessa. Helsingin pörssissä liikkeet eivät olleet yhtä rajuja, mutta oman salkkuni kaksi suurinta sankaria Harvia ja Qt tippuivat molemmat noin 20% tammikuun aikana. Tuollaisilla laskuprosenteilla on mahdotonta selvitä kuukaudesta ilman kolhuja. Nyt seilasin lastuna laineilla 14% pudotukseen, kun vertailuindeksi tippui vain 5%. Ylimääräistä tappiota indeksiin nähden kertyi 25 200 euroa, joka on todella suuri summa excel-rahaa. Tammikuussa indeksi oli selkeä voittaja!

Tammikuu oli brutaali kasvusijoittajan osakesalkulle. Indeksiltä tuli pataan 9%-yksikköä, joka on merkittävä tappio. Indeksisijoittajilla oli mukavat oltavat tammikuussa kevyistä pakkaslukemista huolimatta.

ETF-kuukausisäästöjen lisäksi tein tammikuussa hieman kauppaa. Ostin dipin pohjilta lisää Kamuxia heti, kun näin, että Inderes otti tätä mallisalkkuunsa. Kyseessä oli siis bulleromainen peesaus, mutta osake oli muutenkin ollut tarkkailulistallani. Jos tästä nyt tulee suuret tappiot, niin jääköön bulleromaiset peesaukset siihen. Muistan vieläkin kuinka ala-asteen sanakokeessa lunttaus päätyi siihen, että olin kopioinut virheen samalla tavalla kuin naapuripulpetissa istuva luokkatoveri. Tuo tunne ei ollut mairitteleva.

Toisena ostona kasvatin Modulight-positiotani maltillisesti noin kolminkertaiseksi. Sain IPOsta syksyllä pieniä tähteitä ja nyt oli otollinen hetki tehdä lisäosto. Olen nyt kuitenkin hyvin varovainen ostojen kanssa, koska koronadipissä pari vuotta sitten vein käteispositioni markkinoille liian nopeasti. Nyt pyrin olemaan kärsivällisempi ja tekemään ostoja laskupäivinä pienillä summilla, jotta voin hajauttaa käteiseni markkinoille ajallisesti koko laskutrendin yli. Tämä parhaimmillaan kasvattaa tuottoja ja helpottaa mentaalista puolta, kun voi kokea hyötyvänsä laskupäivistä lisäostojen muodossa.

Nettovarallisuus otti napakan iskun palleaan

Vuosi alkoi näyttävästi. Romahdus oli mieletön. Nettovarallisuuteni laski yli 41 400 euroa, kun ilmoja otettiin ulos pörssistä ja bitcoinista. Muilta osin kuukausi meni varsin kohtuullisesti. Myin kultasijoitukseni pienellä plussalla ja siirsin rahat pörssiin odottamaan sopivia ostopaikkoja. Sijoitukseni alkavat olla kooltaan jo sellaisia, että palkkatuloilla on mahdoton täysin paikata niiden arvojen heiluntaa. Toisaalta palkkatulot tuntuvat erityisen mukavilta silloin, kun pörssissä rytisee.

Tammikuussa varallisuuserien arvoista otettiin ilmoja pihalle. Tämän seurauksena nettovarallisuuteni laski yhteensä yli 41 400 euroa.

Pörssisalkkuni laski 14% ja bitcoin laski 15%. Tasaista menoa siis. Joskus mennään ylös ja joskus tullaan alas. Sellaista se sijoittaminen on ja siihen kannattaa tottua mikäli pitkää peliä haluaa pelata. Fundamielessä mikään ei ole muuttunut salkkuyhtiöissäni, joten nukun yöni hyvin. Makroympäristön muutoksia on turha lähteä ennakoimaan, koska ajoitus on aina hämärän peitossa ja käännös suuntaan tai toiseen voi tulla yllättävän nopeasti.

Nyt pitää vain ottaa isku vastaan, vetää hieman henkeä ja nousta takaisin asentoon seisomaan selkä suorana hyvällä ryhdillä, jotta voi näyttävästi ottaa seuraavan iskun vastaan. Ja sitä seuraavan… vain luovuttajat häviävät. Me muut nousemme aina vain uudestaan seisomaan asentoon, kunnes joku kaunis päivä aurinko taas paistaa ja elämä hymyilee.

Nettovarallisuuteni tippui tammikuussa tasolle 339 600 euroa. Tämä tarkoittaa käytännössä paluuta puolen vuoden takaisiin lukemiin.

Hupsista. Kohtuullisen maltillinen tavoitteeni tälle vuodelle muuttuikin tammikuun laskun myötä yli 100 000 euron tavoitteeksi. Ei se mitään. Viimeiset pari vuotta olen kasvattanut nettovarallisuuttani yli 100 000 eurolla vuodessa, joten en vielä heitä hanskoja tiskiin. Nyt vain katsotaan mihin markkina viettää ja heitetään lisää euroja peliin sopivilla hetkillä hyviltä näyttäviin osakkeisiin.

Helmikuun odotukset

Massiivinen volatiliteetti jatkuu. Inflaation kiihtyminen jatkuu. Siirrymme susien aikakauteen, jossa inflaatio pakottaa jokaisen puolustamaan omia etujaan ja lampaat syödään. Inflaation luoma epäkiitollinen asetelma antaa voittajien siirtää hinnankorotukset myyntihintoihinsa, mutta häviäjät kärsivät kahta kauheammin ottamalla hintapaineen vastaan marginaalien kustannuksella. Jokainen joutuu valitsemaan puolensa; onko lammas vai muuttuuko sudeksi.

Itse olen pyrkinyt valitsemaan sijoitussalkkuuni yhtiöitä, joilla on kykyä ja rohkeutta muuttua susiksi tarpeen vaatiessa. Siksi nukun yöni hyvin.

T.A.