Sijoitussuunnitelma sijoittamisen tukena

Sijoitussuunnitelma sijoittamisen tukena

Viime viikolla kirjoitin sijoittamisen aloittamisesta. Nyt jatkan sijoitussuunnitelmaan. Lyhyesti sijoitussuunnitelma on kirjallinen yhteenveto siitä miksi, miten, mihin ja millä aikajänteellä sijoittaa. Hyvä sijoitussuunnitelma antaa selkeät raamit omalle sijoitustoiminnalle ja kehittyy uusien oivalluksien ja oppien kautta.

Olen ollut laiska enkä ole aiemmin laatinut itselleni kunnollista kirjallista sijoitussuunnitelmaa, mikä on ollut selvä virhe. Olen toki mielessäni asettanut ehtoja sijoituksilleni ja yrittänyt pitää selvää linjaa siitä mihin sijoitan, mutta kirjallinen suunnitelma on puuttunut. Joskus tätä olisi kaivannut, kun on tullut vaikeita paikkoja eteen esimerkiksi negaritilanteissa. Olisin myös varmasti hyötynyt sijoituspäätöskohtaisesta suunnitelmasta eli jokaisen oston kohdalla olisi pitänyt merkitä itselle muistiin, että mikä oli peruste ostolle ja mikä tulisi olemaan kriteeri myynnille. Näin tekemällä olisin saattanut välttyä tyhmiltä ostoilta (kun tarpeeksi hyviä perusteita ostolle ei olisi löytynyt) ja tyhmiltä myynneiltä sekä ennen kaikkea myymättä jättämisiltä tilanteissa, joissa olisi pitänyt vain myöntää tappio. Olen toki mielessäni käynyt ostoja ja myyntejä läpi, mutta ihminen on mestari perustelemaan itselleen minkä tahansa päätöksen päästäkseen haluamaansa lopputulokseen, joten tämä ei riitä.

Korjaan nyt sen mitä on korjattavissa eli laadin itselleni kirjallisen sijoitussuunnitelman.

Sijoitussuunnitelmani tähtää 10-vuotistavoitteisiini

10-vuotistavoitteeni eli miljoonan euron nettovarallisuustavoitteen saavuttaminen vuoden 2028 lopussa on sijoitussuunnitelmani kannalta tärkein tavoite. Se vastaa kysymykseen ‘miksi säästän’. Tosin voi olla aiheellista esittää vielä lisäkysymys ‘miksi juuri miljoona eikä jotain muuta’. Haluan taloudellista turvaa itselleni ja lähimmäisilleni. Haluan vapautta tehdä elämälläni mitä haluan. Haluan onnistumisen tunteita ja henkilökohtaista kasvua saavuttamalla jotain, joka tuntuu vielä nyt utopistiselta.

Sijoitussuunnitelman kannalta seuraava olennainen kysymys on: milloin tarvitsen säästöjäni? Toivon mukaan sijoitettuun pääomaan minun ei tarvitse kajota koskaan. Tarkoituksena siis on 10-20 vuoden päästä elää pääoman tuotoilla ja mahdollisilla ansiotuloilla siinä sivussa. Ennen tätä vaihetta tarkoitus on uudelleensijoittaa kaikki tuotot pääomista.

Entä miten meinaan päästä tavoitteisiini? Tämä on se tärkein kysymys minulle ja tätä olenkin pohtinut paljon. En koe erityistä kutsua asuntosijoittamiseen, joten se todennäköisesti tulee jäämään pieneen rooliin. Metsätkään eivät houkuta isossa mittakaavassa. Kryptot ovat kiva mauste portfolioon, mutta ei niihin kannata merkittäviä summia laittaa kiinni. Kulta ja korot tuntuvat enemmän pääoman suojaamiselta kuin kasvattamiselta. Jäljelle jää osakkeet ja johdannaiset.

Tulen seuraavat kymmenen vuotta sijoittamaan merkittävän osan palkkatuloistani osakkeisiin ja indeksirahastoihin. Osakkeet pyrin valitsemaan huolella ja indeksirahastot hoidan kuukausisäästämisellä. Noin 50-50 suhde indeksirahastojen ja suorien osakkeiden välillä voisi olla tavoiteltava hajautus. Aloitin kuukausisäästämisen vasta tämän vuoden alussa, joten tuosta suhdeluvusta ollaan vielä kaukana (14% indeksejä ja 86% osakkeita). On mahdollista, että tulen nostamaan 750 euron kuukausisäästölukemaa jonnekin 1000-1200 euron välimaastoon lähiaikoina. Osa tämän rahoittamisesta tulee osakkeiden myymisestä ja loput palkasta.

Suorissa osakesijoituksissa pyrin keskittymään yhtiöihin, joilla on merkittävä kilpailuetu sekä hinnoitteluvoimaa omassa markkinassaan, todistettua historiaan tuloskasvusta, merkittävästi markkinaa otettavana sekä mielellään megatrendi myötätuulena. Liiketoiminta saisi myös mielellään olla voimakkaasti skaalautuvaa ja liikevaihto kuukausittain toistuvaa. Ymmärrettävistä syistä tällaisia yhtiöitä ei saa kovin halvalla muuta kuin ehkä ennen kasvuvaiheen alkua, mutta tällöin todistettu historia tuloskasvusta usein puuttuu.

Pörssiomistukseni kirjoitushetkellä, suurimmasta omistuksesta pienimpään.

Kun katson salkkuni omistuksia, menevät Hoivatilat, Revenio, Talenom, Qt Group ja Admicom kohtuullisen hyvin kriteerieni sisään. Kaikki nämä ovatkin olleet omistajilleen hyviä yhtiöitä omistaa. Sen sijaan suurimmat omistukseni Nordea ja Nokia vaativat tarkempaa tarkastelua.

Nordeaa ostin alunperin tuomaan salkkuun vakaata osinkoa. Nyt kun katson kriteerejäni ja Nordeaa, en välttämättä näe perusteita enää pitää Nordeaa salkussa ainakaan suurimpana positiona. Osingot eivät ole osa sijoitussuunnitelmaani, joten niillä ei pitäisi olla merkitystä. Aiemmin halusin salkkuuni osinkoyhtiöitä, mutta olen sittemmin muuttanut mielipidettäni osinkoja kohtaan huomattavasti välinpitämättömämmäksi. Tulen tarkastelemaan kriittisesti Nordea-positiotani lähitulevaisuudessa.

Nokialla on tukenaan 5G-megatrendi, jonka pitäisi avata ovet merkittävälle tuloskasvupotentiaalille. Jälkikäteen ajateltuna lähdin tähän aivan liian aikaisin mukaan. Olisi pitänyt odottaa todistettuja tuloksia 5G-liiketoiminnasta ja jättää suurimmat tuottopotentiaalit (ja riskit) muille. Nyt kävi niin, että riskit realisoituivat pahasti ja positio on miinuksella. Megatrendi ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään, joten alkuperäinen sijoitusteesini on vielä tallella. Riskit ovat silti merkittävästi kasvaneet, joten position ei pitäisi olla salkun suurimmasta päästä. En halua, että salkkuun napsahtaa Lehto vol 2.

Pienistä omistuksistani Kamux on uusin tulokas. Merkittävän kilpailuedun puuttumista lukuunottamatta se istuu hyvin salkkuuni. Sampo saattaa kohdata leikkurin kasvun puutteen takia, mutta toisaalta yhtiö tekee erinomaista tulosta hyvällä pääoman tuotolla, joten mitään hengenhätää tämän kanssa ei ole. Taaleri on salkussa niin pienellä omistuksella, että annan heille vielä kärsivällisesti aikaa demonstroida tuloskasvua. Jos sellaista ei ala kuulumaan, niin leikkuri iskee. Fellow Finance oli vielä vähän aikaa sitten sopiva yhtiö salkkuuni. Sitten tuli pikavippilakiuudistus ja kasvu hyytyi. Vuoroveden laskiessa jäin ilman uikkareita tämän kanssa. En kuitenkaan myynyt pohjalla, koska tuloskasvupotentiaali on vielä tallella.

Sijoitussuunnitelman huolto ja hoivaaminen

Nyt kun olen laatinut itselleni kirjallisen sijoitussuunnitelman, tulisi minun myös pysyä siinä. Tämä tulee vaatimaan itsekuria ja valppautta, mutta olen valmis siihen, jos sijoitustuotot sen myötä kasvavat. Tavoitteena on se, että suunnitelmasta ei tarvitse missään vaiheessa lipsua; mikäli jossain vaiheessa totean, että suunnitelmani on huono tai kaipaa viilaamista, käännän takkia ja mietin suunnitelmaani uudestaan.

Tarvitsen muutaman lisätaulukon exceliin suunnitelmaa ja osakekohtaista päätöskirjanpitoa varten, mutta mikä voisi olla sen hauskempaa kuin oman excelin laajentaminen!

T.A.

PS. muista seurata Twitterissä ja liittyä postituslistalle!