Luo itsesi uudelleen ja vaurastu

Luo itsesi uudelleen ja vaurastu

Olet vuorikiipeilijä. Harjoittelit kiipeämistä matalilla vuorilla. Mutta matalien vuorten huipuilta näkyi aina korkeampien vuorien huippuja, jotka vaikuttivat kiehtovilta. Nyt kiipeät elämässäsi ties kuinka monetta vuorta, joka on korkeampi kuin kaikki aiemmat. Etkä itsekään tiedä, kuinka monta vuorta on vielä jäljellä valloitettavana.

Vuoret ovat tietenkin kuvitteellisia, päämme sisällä. Taitoja joita opimme ja uusia oivalluksia, jotka vievät meidät seuraavalle tasolle.

Kun kiipeät seuraavan vuoren päälle, olet oppinut jotain perustavanlaatuista uutta, olet luonut itsesi uudelleen. Vanha minäsi jäi edellisen kiipeämäsi vuoren huipulle. Käännät katseesi taaksepäin edellisen vuoren huipulle kohti vanhaa minääsi. Katseenne kohtaavat. Tunnistat vanhan minäsi, mutta tunnet kuitenkin olevasi jotenkin erilainen kuin ennen. Toivot, että vanha minäsi voi olla sinusta ylpeä.

Todellinen menestys tulee uudistumisen kautta

Kun ihminen oppii uutta, saa vaikutteita ympäristöstä ja oivaltaa uusia asioita, on täysin luonnollista, että maailmankatsomus ja ajattelu uudistuvat siinä samassa.

Jos muistelet omia kokemuksiasi, niin oletko koskaan nähnyt ystävääsi tai sukulaistasi vuosien päästä ja todennut, että tämä on muuttunut ihmisenä? Tai ehkä joku on todennut sinulle vuosien jälkeen, että sinua ei meinannut tunnistaa. Kukaan ei sataprosenttisesti muutu toiseksi ihmiseksi, mutta näissä tapauksissa on ollut kyse itsensä luomisesta uudelleen.

Muutos voi olla kuukausien tai vuosien prosessi tai ehkä vain päivien, jos katalyyttinä toimii jokin äkillinen tapahtuma. Lopullisen muutoksen ja sen alkamisajankohdan saattaa tunnistaa vasta, kun muutos on tapahtunut. Parhaimmassa tapauksessa muutos tapahtuu parempaan päin ja uusi minä katsoo vanhaa vuoren huipulta hämmästellen kuinka pitkän matkan sitä onkaan kulkenut.

Todellinen menestys edellyttää työtä, työtä ja lisää työtä ja sen myötä tulevaa kehittymistä omalla erikoisosaamisalueellaan. Ensimmäinen vuori jonka päältä tarkastelee vanhaa minää saattaa tuntua päätä huimaavan korkealta sillä hetkellä, mutta sen huipulle ei kannata jäädä lepäämään. Todellinen menestys on jossain huomattavasti korkeampien huippujen laella, joiden päältä katsottuna ensimmäistä vuorta ei erota normaalista kukkulasta.

Uudistuminen hidastuu vanhetessa

Lapset kokevat jatkuvasti täysin uusia asioita. Koulussa opetetaan uutta joka päivä. Virheitä tehdään ensimmäisiä kertoja ennen kuin kokemus opettaa. Lapset ja nuoret joutuvat luomaan itsensä uudestaan jatkuvasti kasvaessaan aikuisiksi. Nuoret aikuiset – kuten minä – astuvat työelämään ja oppivat uusia asioita jatkuvalla syötöllä. Tämän jälkeen kukaan ei kuitenkaan enää pakota oppimaan uutta. Itsensä luominen uudelleen uhkaa hidastua tai loppua kokonaan. Mukavuus valtaa elämän ja hiljalleen kaikki oman mukavuusalueen ulkopuolella oleva muuttuu vieraaksi ja pelottavaksi…

Uuden oppimisen ja uusiutumisen hidastuminen on realiteetti monille. Mutta niiden kannalta jotka jatkavat uusiutumista on hyvä asia, että kaikki eivät tee samoin. Kilpailu korkeimmalle huipulle kiipeämisestä pienenee, kun osa jää ihailemaan maisemia alemmilta huipuilta. Tässä ei ole mitään pahaa eikä väärää. Itse asiassa yhteiskuntamme on rakennettu sen varaan ja sille oletukselle, että suurin osa ihmisistä on normaalisti työssäkäyviä kunnollisia kansalaisia. Mutta on hyvä ymmärtää miksi jotkut menestyvät missä tahansa päättävät menestyä; he eivät koskaan lopeta kiipeämistä vuorelta seuraavalle.

Harppaa seuraavalle tasolle työelämässä

Itsensä uudelleen luominen ja palkkatulojen kehittyminen kulkevat käsi kädessä. Harppaus seuraavan tason positioon työelämässä saattaa edellyttää kokonaan uuden vuoren huipulle kiipeämistä. Ilman selvää tahtotilaa nousta uudelle tasolle, se ei koskaan tule tapahtumaan. Seuraava taso edellyttää uusia taitoja ja uutta ajattelumallia. Monet yritykset tekevät virheen, kun nostavat myyntijohtajaksi parhaan myyjänsä sillä oletuksella, että ‘hän on hyvä myymään, joten hänen on pakko olla myös hyvä johtamaan’ – vaikka myymiseen ja johtamiseen vaadittavat taidot ovat täysin erilaiset. Toki hyvä myyjä voi kehittyä hyväksi johtajaksi. Mutta siinä välissä hän joutuu luomaan itsensä uudelleen.

Kun itse siirryin rivityöntekijästä johtajaksi, en tuolloin heti alkuun hahmottanut kuinka suuresta harppauksesta olikaan kyse. Olin onnekas, sillä pääsin luomaan itseni uudelleen uutta työtä tehdessäni ilman, että kukaan oli painostamassa jatkuvasti niskaani. Vielä parin vuoden jälkeenkin joudun luomaan itseäni uudelleen, jotta pystyn vastaamaan muuttuvaan työympäristöön. Toisaalta tämä on myös siunaus, sillä pakotettuna jatkuvaan uuden oppimiseen ja ajattelun kehittämiseen, seuraava vuori tulee kiivettyä kuin itsestään ja ennen pitkään tulen löytämään itseni kiipeämästä taas entistä korkeampaa vuorta.

Sijoittajan tuotot tulevat uudistumisen kautta

Uudistumisen merkitys työelämässä menestymiselle on kiistaton, mutta sitä se on myös sijoittajalle. Sijoittaminen on laji, jossa vain oikeassa olemisesta palkitaan. Uskollisuus, rakastuminen, toivo ja moni muu hyveellinen tunne vievät sijoittajan nopeasti ojaan. Näistä tunteista luopuminen sijoituksia kohtaan on haastavaa ja monien kohdalla edellyttää itsensä luomista uudelleen useammin kuin kerran.

Vajaan 5 vuoden sijoitusurallani en osaa edes laskea kuinka monta kertaa olen joutunut muokkaamaan ajatteluni täysin uusiksi, kun mikään ei ole tuntunut toimivan. Olen vieläkin vertailuindeksiäni merkittävästi jäljessä, mutta vihdoin olen edes saanut paperille sijoitussuunnitelman, joka tuntuu toimivan. On hyvin mahdollista, että tämäkin suunnitelma menee vielä moneen kertaan uusiksi, kun ajatteluni kehittyy ja markkinat muuttuvat makron mukana. Sijoittajana ainut tavoitteeni on maksimoida tuotto kohtuullisella riskillä, jota mittaan yöunien laadulla ja sillä, pyöriikö ajatteluni jatkuvasti jonkun tietyn sijoitukseni ympärillä negatiiviseen sävyyn.

Pitkällisen kiipeämisen jälkeen pääset vihdoin erityisen korkean vuoren päälle, jolta on upeat maisemat alas laaksoon. Laakson pohjalla kiemurtelee joki, jonka varrella nuppineulan pään kokoiset peurat laiduntavat. Ajattelet, että tähän voisi asettua, tämä riittää – näitä maisemia voisi katsella vuosia kyllästymättä. …Horisontissa kuitenkin siintää vielä korkeampia vuoria, joilta on vielä paremmat maisemat. Hetken päästä keräät varusteesi ja päätät jatkaa matkaa kohti suurempia haasteita – ja suurempia palkintoja. Vielä ei ole aika pysähtyä.

Ota menestyksesi omiin käsiisi. Luo itsesi uudelleen niin monta kertaa, että pääset korkeimmalle huipulle.

T.A.

PS. Seuraa Twitterissä ja tykkää Facebookissa.

This Post Has 3 Comments

  1. Asda

    Automaattinen kuukausisijoitus indeksiin ei paljon uudistumisia vaadi ja bonuksena: et jää indeksille.

    1. Kyllä vain, indeksisijoittamista voi suositella käytännössä kenelle tahansa, koska metsään on vaikea mennä. Vaatii vain pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.

  2. Speculator

    Horisontissa siintää korkeampia vuoria kuten Everest. Jotkut sinne kiivettyään eivät koskaan palanneet elävinä takaisin….

Comments are closed.