Asuntosijoittamisen aloittaminen – Kehitä asuntosijoittajan mindset!

Asuntosijoittamisen aloittaminen – Kehitä asuntosijoittajan mindset!

Olen Pekka Väänänen, tällä hetkellä 33 vuotias yrittäjä-asuntosijoittaja ja perheenisä. Sain mahdollisuuden tehdä vieraskynäkirjoituksen Taloudellinenajattelu.fi –sivustolle, joten kerron nyt hieman asuntosijoittamisen aloittamisesta sekä siihen liittyvästä ajattelusta eli nk. mindsetistä.

Sain ensikosketukseni sijoittamiseen vuonna 2009, jolloin tein ensimmäiset osakesijoitukseni. Tuon jälkeen menestys osakesijoittajana on ollut vaihtelevaa. Vuonna 2012 löysin itselleni innostavimman ja sopivimman sijoitusmuodon, kun tutustuin asuntosijoittamiseen. Asuntosijoitustaipaleeni alkuvaiheista lähtien olen yhdessä sisarusteni kanssa noudattanut osta&myy –strategiaa, jonka avulla onnistuin pääsemään muutamassa vuodessa nollista täysipäiväiseksi asuntosijoittajaksi. Vauhti on siis ollut kova ja kaikki on mennyt paljon paremmin kuin osasin alussa kuvitella. Myös strategia on ollut meidän kohdalla toimiva. Tosin henkilökohtaisesti noudatan myös maltillisempaa, osta ja pidä –strategiaa.

Asuntosijoittamisessa on monia strategioita ja erilaisia keinoja onnistua. Näistä tulisi löytää omaan tilanteeseen ja tavoitteisiin nähden sopivin. Asuntosijoittamisessa kuten muissakin sijoitusmuodoissa, onnistuminen perustuu kuitenkin aina sijoittajaan eikä sijoitusmuotoon tai strategiaan. Kaikki lähtee omasta mielestä. Vaikka henkilöllä olisi kaikki tarvittava tieto ja resurssit, voi lopputulos olla huono jos mindset on väärä.

Asuntosijoittajan mindset

Menestyminen missä tahansa asiassa on asennekysymys! Jos asennepuoli sakkaa, onnistumiselle ei ole edellytyksiä. Tämä pätee myös asuntosijoittamiseen. Jokainen isosti menestynyt asuntosijoittaja on aloittanut alusta ja ostanut joskus sen ensimmäisen sijoitusasunnon. Oikoreittejä ei ole vaan ensin täytyy viitsiä tehdä pienempiä juttuja, että voi myöhemmin tehdä isoja.

Asuntosijoittajana menestyäkseen tarvitaan hieman yrittäjämäistä ajattelua. Menestyville asuntosijoittajille yhteisiä piirteitä ovat päättäväisyys, sinnikkyys ja yrittäjähenkisyys. He tarttuvat haasteisiin ja laittavat asiat tapahtumaan eivätkä jahkaile turhia. Menestyvät asuntosijoittajat usein myös puhuvat avoimesti asuntosijoittamisesta, jolloin he myös löytävät ympärilleen aiheesta kiinnostuneita ja oppivat lisää.

Sijoittamiseen liittyy riskejä, joten niitä pitää osata käsitellä oikein. Asuntosijoittamisessa on usein mukana lainaraha, koska se on asuntosijoittajan paras vipuvoima, joten sitä ei tulisi kammoksua vaan pitää ”ystävänä”.  Mikäli koet olosi epämukavaksi pienestäkin riskinotosta ja menetät yöunesi sijoituslainan vuoksi, kannattaa lukeminen varmaan jättää tähän. Olen sitä mieltä, että sijoittajan mindset yleensä joko on tai sitä ei ole.

Asuntosijoittamisessa alkuun näillä askeleilla

Pohdiskelin tätä kirjoitusta varten vinkkejä asuntosijoitustaipaleen alkuvaiheille. Ohessa listattuna kuusi tärkeää asiaa aloittelevalla asuntosijoittajalle.

1. Löydä syy ja aseta tavoite

Useimmilla motivoiva syy voi olla huolettomat eläkepäivät, taloudellinen riippumattomuus ja palkkatyöstä pois hyppääminen. Toisia motivoi taas enemmän materia, kuten kesämökki, hienot autot tai ulkomaanasunto. Raha itsessään ei ole syy vaan asiat, joita raha mahdollistaa.

Jokaisella menestyjällä on aina selkeä tavoite ja päämäärä, ja useimmiten vielä kirjallisena. Tavoitetta kannattaa käydä läpi usein tai asettaa se näkyvälle paikalle, ettei se oma ”päätähtäin” pääse unohtumaan arjen kiireissä. Tavoitteen tulee olla aina jollain tavalla mitattavissa. ”Haluan monta sijoitusasuntoa” on huono tavoite, kun taas ”Hankin 2.000€ passiiviset kuukausitulot asunnoista 2025 mennessä” on hyvä tavoite. Tavoite kannattaa jakaa myös pieniin välitavoitteisiin.

Kun syy ja tavoite ovat riittävän motivoivat, pääomien hankkiminen sekä matkan varrelle osuvien haasteiden ratkaiseminen eivät tunnu työläiltä.

2. Laadi suunnitelma

Tavoite ilman suunnitelmaa on kuin suunnistaminen ilman kompassia. Asuntosijoittamisessa suunnitelma pitää sisällään sen millaisilla strategioilla sijoitat sekä millaisin kriteerein asuntoja hankit. Suunnitelmasta ei kuitenkaan kannata tehdä liian tarkkaa, koska se saattaa sulkea silmät muilta mahdollisuuksilta. Esimerkiksi jos kriteerinä on hankkia 25-29m2 yksiöitä yliopiston vierestä, voi 30m2 yksiön ammattikorkeakoulun vierestä olla aivan yhtä hyvä tai jopa parempi sijoitus.

Suunnitelmaa on hyvä päivittää tasaisesti, esimerkiksi puolen vuoden välein. Mikään pakko ei ole pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa vaan suuntaa voi tilanteen mukaan muuttaa, koska suunnitelma on aina paras arvio tulevista toimenpiteistä sen hetkisessä tilanteessa.

3. Ole valmis oppimaan

Olen tavannut monenlaisia asuntosijoittajia tai asuntosijoittamisesta haaveilevia. Toiset ovat valmiita ottamaan asioista selvää, mutta sitten taas jollekin yhdenkin kirjan lukeminen saattaa olla ylivoimainen ponnistus vaikka halua olisikin hankkia sijoitusasuntoja. On selvää, että oppimishaluiset henkilöt pärjäävät tässäkin asiassa paremmin.

Asuntosijoittamista voi oppia kerätä monin tavoin. 10 vuotta sitten asuntosijoituskirjoja tai –blogeja ei vielä ollut, mutta tänä päivänä löytyy kirjoja sekä useita hyviä blogeja sekä podcasteja. Suosittelen molempia. Ahkeralla lukemisella pystyy keräämään hyvät perustiedot.

Toinen erinomainen tapa oppia on ottaa kontaktia kokeneempiin sijoittajiin. Ota rohkeasti yhteyttä muutamaan asuntosijoittamisessa jo pidemmällä olevaan henkilöön ja pyydä heiltä vinkkejä. Ihan varmasti tulet niitä saamaan.

4. Execute, execute..

Syy ja tavoite on selvät ja oppiakin on kerätty kirjoista ja blogeista – on aika lähteä kentälle! Loppujen lopuksi tekeminen on paras tapa kehittyä asuntosijoittamisessa eli lähde rohkeasti viemään asioita käytäntöön.

Aseta hakuvahdit ja vertaile erilaisia kohteita, käy näytöillä, juttele välittäjien ja sijoittajien kanssa, varaa aika pankkiin ja tee ostotarjous, kun sopiva kohde ilmaantuu. Ilman toimintaa ei asuntosijoitusura lähde liikkeelle. Jos mikään ei muutu niin mikään ei muutu. Eli asiat tulee tehdä toisin kuin tähän asti.

Olen usean aloittelevan asuntosijoittajan suusta kuullut, että ”Onneksi päätin nyt viimein ostaa tämän ensimmäisen asunnon ja tästähän tämä helposti lähtee nyt eteenpäin ja katselenkin jo seuraavaa kohdetta.”

5. Ole avoin ja anna hyötyä

Maailmassa toimii vetovoiman laki eli se mihin keskityt ja mitä annat muille, palautuu itsellesi takaisin. Tämä pätee myös asuntosijoittamiseen. Asuntosijoittaminen on luottamuspeliä ja mitä paremmin pystyt luoman muille arvoa niin sitä enemmän hyödyt myös itse.

Esimerkiksi meille ei olisi koskaan syntynyt isoa kontakti- ja sijoittajaverkostoa ympärille ellemme olisi tarjonneet lisäarvoa (ilmainen e-kirja, blogikirjoitukset, hyvät sijoitusasunnot..) muille. Tämä pätee myös asuntojen vuokralaisiin eli kun kohtelet vuokralaisia hyvin, pitävät he todennäköisemmin hyvää huolta myös omistamastasi asunnosta.

Asuntosijoittamisessa tarvitaan eri osa-alueisiin liittyen paljon kumppaneita, hyvinä esimerkkeinä asuntojen vuokralaiset, isännöitsijät, huoltomielet, remonttiliikkeet, välittäjät, rahoittajat, asuntojen myyjät ja toiset sijoittajat. Kannattaa siis olla avoin ja tuottaa muille lisäarvoa, koska se on paras tapa rakentaa omaa arvokasta kontaktiverkostoa.

6. Muista Worst Case -skenaario

Pelkällä hyvällä draivilla ei kuitenkaan asuntosijoittamisessa pärjää. Tai voi pärjätä hetken, mutta pidemmällä aikavälillä ja volyymien kasvaessa riskienhallinta nousee tärkeäksi. Asuntosijoittamisessa kannattaa toki miettiä aina niitä mahdollisuuksia, mutta erinomaisen hyvä tapa on jokaisessa asuntodiilissä miettiä se pahin skenaario. Mitä jos asunto onkin muutaman kuukauden tyhjillään? Mitä jos taloyhtiöremonttien kustannukset tuplaantuisivatkin arvioidusta? Mitä jos vuokralainen tuhoaa kämpän?

Kun me ostamme kokonaisia kerrostalokohteita, pyrimme aina siihen, että mahdolliset yllätykset olisivatkin positiivisia ja kohteen toteutunut kate olisikin parempi kuin ennen ostoa on arvioitu. Näin on onneksi useimmiten käynytkin. Laskelmat kannattaa siis aina tehdä mieluummin hieman pessimistisesti kuin liian ruusuisesti.

Pekka Väänänen on perustanut Asuntosalkunrakentaja.fi –sivuston, jonka kautta voit tankata asuntosijoitustietoa blogikirjoituksista sekä ilmaiseksi ladattavasta E-kirjasta. Sisäpiiriin kautta voit tutustua myös alle markkinahintaisiin sijoitusasuntoihin.