Kesäkuun tilinpäätös – kasvua alla auringon

Kesäkuun tilinpäätös – kasvua alla auringon

Kesäkuussa kirjoitin pohdintoja taloudellisen ajattelun näkökulmasta. Itsekuri on tärkeä osa pitkäjänteistä tekemistä kaikilla elämän osa-alueilla, myös vaurastumisen suhteen. Toisaalta, on hyvä tunnistaa milloin tarpeeksi on tarpeeksi, jotta voi määrätietoisesti siirtää fokuksensa muualle tärkeämpiin asioihin. Ja kun vielä hahmottaa, että menestys ei tule salamana taivaalta, vaan rakentuu pienistä palasista osa kerrallaan, niin paletti alkaa olla kasassa.

Kesäkuu tuntui jollakin tavalla ikuisuuden mittaiselta ajanjaksolta. Uuden työn alkamisen odotus, juhannuksen odotus, uuden auton odotus ja monien muiden asioiden odotus leimasi kesäkuuta. Ehkä siksi oli todella vaikea oikeasti keskittyä mihinkään, kun tuntui että jokin tärkeä asia on koko ajan tapahtumassa. Tästä syystä huomasin löytäväni itseni harva se ilta YouTubesta katselemassa pelivideoita (hups). Pitää pyrkiä tästä ilmiöstä eroon ennen kuin siitä muodostuu rutiini. Keksisin monta tehokkaampaa tapaa käyttää tuon ajan.

Oli kuitenkin ihana huomata, että luonto ei välitä viruksista, vaan elää omaa sykliään. Kesä tuli ja tulee jatkossakin oli globaali tilanne mikä tahansa – ellei saada jotakin apokalyptista tuhkapilveä peittämään ilmakehää vuosikymmeniksi à la dinosaurukset.

Nettovarallisuus jatkoi vakaan kasvun uralla

Nettovarallisuus jatkoi tukevaa kasvua, mutta tahti hyytyi kahdesta edeltävästä ennätyskuukaudesta. Muutamassa kohdassa kuukautta näytti siltä, että kolmen ennätyskuukauden peräkkäinen hattutemppu olisi mahdollinen, mutta lopulta se ei toteutunut. Vaikka hattutemppu jäi tekemättä, niin oli tämä siitä huolimatta ennätyskvartaali lähes 30 tuhannen euron nousulla kolmen kuukauden aikana.

Nettovarallisuuden kehitys kesäkuun aikana. Pörssivarallisuus kehittyi hyvin. Muilta osin maltillista menoa.

Pörssisalkun arvonmuutoksia lukuunottamatta kuukausi oli kaikkien varallisuusluokkien muutosten osalta hyvin maltillinen. Osinkoja tuli mukavasti kattamaan kuukauden ruokakulut kiitos Sammon ja Revenion, jotka jatkoivat osingonmaksua pandemiasta huolimatta. Autoni otti arvonalenemaa 10% vuositahtiin. Tällä ei ole välitöntä kassavirtavaikutusta, mutta siinä vaiheessa kun lähden myymään autoani, on arvonalenema ilmiönä totinen totuus. Tästä syystä olisi itsensä huijaamista olla tekemättä säännöllisiä poistoja auton arvosta.

13 kuukauden nettovarallisuuden kehitys. Kesäkuu jatkoi ennätysten sarjaa.

Nettovarallisuuteni nousi kesäkuussa uuteen ennätyslukemaan 146 400 euroa. Vuoden takaiseen nähden nousua tuli 37% eli tukevasti yli tavoitetahdin (31%) ollaan. Kaikin puolin tilanne näyttää hyvältä. Jopa liian hyvältä, sillä nyt olisi vain tärkeää pitää yllä tätä tahtia pitkäjänteisesti ja välttää lyhyen aikavälin hölmöily. Silloin kun kaikki menee hyvin, alkaa hiipiä houkutus lähteä keulimaan ja ottamaan riskejä. Nyt pitäisi vain malttaa olla ja nauttia maisemista.

Tuloslaskelma puhkesi kukkaan

Kevään hiljaiselon jälkeen monet eri kulukategoriat heräsivät eloon ja tuloslaskelma monipuolistui hehkuvaksi väriloistoksi. Tulopuolellakin olisi saanut näkyä monipuolisuutta, mutta näin harvemmin tapahtuu. Jostain syystä menoja on helpompi lisätä kuin tuloja, on se jännä juttu.

Kesäkuun tuloslaskelma. Menopuolella tavallista useammat kategoriat olivat edustettuina, mutta säästöpossuun asti riitti silti kilisevää.

Harrastuksia, tuhlausta, vaatteita… rahaa tuli roiskittua sinne tänne. Mutta ei se mitään, kesällä pitää vähän irrotella ja käydä huvittelemassa. Mukaan mahtui myös kuluja, jotka olisi pitänyt hoitaa pois aiemmin, mutta ei ollut saanut aikaiseksi. Sekä investointeja tulevaan, joista kerron myöhemmin enemmän, kunhan aika on kypsä. Lopulta säästöpossuun kilahti 725 euroa odottamaan parempia aikoja mennä töihin. Eiköhän niitä vielä saada tänä vuonna, sen verran legendaarinen on tämä vuosi ollut.

Säästämisaste tippui alle tavoitetason kesäkuussa. Koko vuosi yhteensä on kuitenkin vielä yli tavoitetason.

Säästämisaste dyykkasi alle tavoitetason, mikä on luontainen reaktio edelliskuukautta pienemmälle tulotasolle ja korkeammalle menotasolle. Koko vuosi on kuitenkin vielä turvallisesti yli tavoitetason, 74% vrt. 67%. Toisaalta tälle vuodelle budjetoidut isot investoinnit asuntoon ja ulkomaanmatkaan vielä puuttuvat ostoista, joten mitä vaan voi käydä. Voi myös olla, että nämä ostot jäävät tekemättä ja mennään yli todella korkealta. Pientä maustetta elämään, kun ei tiedä miten tulee käymään.

Sijoitukset olivat liekeissä

…positiivisessa mielessä. Ja olisivat menneet vielä paremmin ilman kuukauden ainoaa myyntiäni. Kevensin alkukuusta Talenomia @ 8,42 euroa, kun alkoi näyttää niin kalliilta. Loppu on historiaa, osake nousi tuosta parhaimmillaan vielä 8% yli 9 euroon. Ainoat ostot olivat kuukausisäästö-ETF:t.

Vertailuindeksi jäi jälkeen 4%-yksikköä, mikä on huikea lukema ainakin itselleni. Ehkä kovimmat päivätreidaajat ovat eri mieltä. Euroiksi muunnettuna tämä erotus indeksiin on noin 3500 euroa, joka on yli yhden kuukauden nettopalkkani. Merkittävä summa rahaa siis tuli ansaittua omalla osakepoiminnalla.

Osakesalkun vertailu indeksiin. Kesäkuu lukeutui suurimpien voittojen sarjaan indeksiin nähden, +4 prosenttiyksikköä.

Kesäkuun alkupuolella uskoin vankasti suureen korjausliikkeeseen, mutta sitä ei ole vieläkään nähty. Alkaa näyttää entistä enemmän siltä, että mikäli lasku tulee, niin loivan laskun sijaan hypätään taas kerran kielekkeeltä alas, kunhan markkinoiden mieliala on siihen valmis. Jenkit ovat epäonnistuneet koronan suhteen lähes niin totaalisesti kuin oli mahdollista. Ehkä tämä jossain vaiheessa heijastuu pörsseihin, ehkä ei. Markkinan ennustaminen on tällä hetkellä normaalia haastavampaa arpapeliä.

Pidän nykyisen käteispositioni ennallaan ja kerrytän siihen päälle lisää palkkatuloista sillä ajatuksella, että jossain vaiheessa rytisee. Maksan tästä varovaisuudesta mahdollisia menetyksiä arvonnousussa, mutta jokainen pelaa omalla riskiprofiilillaan.

Heinäkuun voi pilata vain pörssiromahdus

Tiedän jo ennalta, että heinäkuusta on tulopuolen suhteen tulossa poikkeuksellisen hyvä. Sillä on tosin hintansa, kun saan työpaikan vaihdon yhteydessä lomapäivät riihikuivana käteisenä. Se hinta on tällä kertaa vapaa-ajan myyminen; kaikki ne lomamatkat ja pelaamattomat PS4-pelit, jotka jäävät nyt kokematta. PS4-pelilista alkaa jo venyä niin pitkäksi, että kohta mikään loma ei riitä sen tyhjentämiseen. Lomien ulkopuolella en viitsi pelata, koska olen huomannut sen sekoittavan fokukseni muun elämän suhteen – huono vaihtokauppa johon en ole valmis.

Varallisuusmielessä hyvän heinäkuun voi enää pilata pörssiromahdus. Toisaalta käteispositio odottaa pääsyä markkinoille, joten romahduskin olisi tervetullut vaihtoehto hieman pidemmällä aikavälillä ajateltuna.

Kai se pitää vain todeta, että ihan mukava heinäkuu on tulossa.

T.A.