Tammikuun tilinpäätös – hullu vuosi 2021 on alkanut

Tammikuun tilinpäätös – hullu vuosi 2021 on alkanut

Jos vuosi 2020 oli hurja, niin 2021 on alkanut suorastaan hengästyttävän vauhdikkaasti. Työelämä, osakemarkkinat ja kryptomarkkinat ovat kaikki olleet niin vauhdikkaita, että on ollut haasteita edes pysyä ajan tasalla siinä, missä mennään. Olenkin huojentunut siitä, että selvisin tästä kuukaudesta elossa ja vielä kohtuullisen hyvin tuloksin. En pidä tätä mitenkään itsestäänselvyytenä – päinvastoin, tässä olisi voinut käydä kuinka tahansa. Olo on siis vähintäänkin onnekas tällä hetkellä.

Tulot ja menot olivat hyvässä tasapainossa

Tammikuu pyöräytti vuoden 2021 käyntiin tasapainoisella tuloslaskelmalla. Tulot olivat erittäin hyvällä tasolla, mutta toisaalta kulut olivat budjetoitua korkeammalla tasolla. Lopputuloksena oli suurin piirtein budjetoitu säästämisaste. Tulos oli siis kuin oppikirjasta, ei hyvä eikä huono, vaan suunnitellun mukainen.

Tammikuun tuloslaskelma. Tulot olivat budjetoitua suuremmat, mutta niin olivat kulutkin. Tasesijoituksiin meni huomattava määrä pääomaa, josta suurin osa säästöpossusta.

Tulot koostuivat palkkatuloista ja yritykseni tuloista. Yrityksen tulot olivat korostuneen suuret arvonlisäveron hyvitysten takia, jotka olivat kertyneet koko viime vuoden liikevaihdosta. Olin kirjannut nämä verovelkoihin ja hyvityksen myötä tuloutin ne nyt saatuihin avustuksiin. Helmikuussa en odota lähelläkään yhtä suuria tuloja yrityksen puolelta.

Kiinteät kulut olivat hyvin tavanomaisella tasolla, mikä on toisaalta kiinteiden kulujen ideakin; ennakoitava suuruus kuukaudesta toiseen. Muuttuvat kulut olivat korkealla tasolla johtuen hyvinvointiin liittyvistä kertaluontoisista kuluista ja kovista harrastuskuluista. Nämä eivät ole toistuvia kuluja, joten en stressaa niistä tässä vaiheessa. Muissa kuluissa oli hieman vaateostoksia Stockmannilta. Alennusmyynnistä sai niin hyviä diilejä ettei voinut vain kävellä ohi tekemättä hankintapäätöstä.

Tasesijoitukset liittyivät tällä kertaa kullan hankintaan. Ostin fyysistä kultaa suojaksi mahdollista kiihtyvää inflaatiota vastaan. Markkinoiden meno ja rahan printtauksen tahti alkavat olla jo niin villiä, että rahan arvon nopea aleneminen alkaa näyttää vääjäämättömältä tieltä mikäli globaali velkataakka aiotaan koskaan saada siedettävälle tasolle. Kyseessä on siis vakuutus rahan arvon alenemista vastaan eikä niinkään spekulaatio tai treidaus kullalla.

Säästämisaste oli tammikuussa hieman alletavoitetason 75%. Edellisten kuukausien laskeva trendi tuli kuitenkin taitettua ja vuoden takaiseen nähden tilanne on vakaa.

Budjetoin säästämisasteen tasolle 75% tänä vuonna. Tammikuussa oltiin hyvin lähellä tuota tasoa, mikä on itselleni riittävä lukema tähän hätään, etenkin kun kuukauden ylijäämä oli budjetoitua suurempi.

Viime vuoden helmikuu ennakoi heikkoa säästämisastetta nyt alkaneelle kuukaudelle. Syynä on vuosittain toistuva liiton jäsenmaksu, joka ajoittuu helmikuulle. Vuoden takaisesta kasvaneiden tulojen ansiosta samanlaista kuoppaa ei nyt pitäisi olla odotettavissa.

Sijoitukset hullussa vuoristoradassa

Tammikuu käynnisti sijoitusvuoden 2021 aivan hullulla menolla. Päivästä toiseen sijoitussalkussa oli joko isoja nousuja tai isoja laskuja. Huolestuttavimpana asiana laskutrendi oli kuitenkin vallitseva, eli nousupäivät eivät riittäneet kuromaan umpeen laskupäivien aiheuttamia tappioita. Samaan aikaan Wallstreetbets leipoi järkyttäviä tuottoja hypeosakkeista ja ilmiö rantautui myös Suomeen, kun tämä yhteisö otti Nokian maalikseen. Oli erittäin ristiriitaista katsoa omaa salkkua, jossa oli pahimmillaan 4% laskuja päivässä, kun samalla Nokia nousee 10% vain pelkästään hypen takia ja indeksikin vihersi. Oma ajatus alkoi tuossa vaiheessa sumentua ja muutama päivä meni hämärissä fiiliksissä. Lopulta, kun ilmiöön perehtyi tarkemmin, alkoi ajatus taas kirkastua, kun ymmärsi perusteellisesti mistä on kyse.

Kokonaisuutena kuukausi päättyi onnellisesti pikkuplussalle, vaikka indeksille tulikin hävittyä pitkästä aikaa. Tappio oli maltillinen, joten en lannistu siitä. Indeksiin sijoittamalla olisin tässä kuussa saanut tuottoja noin 1600 euroa enemmän.

Tammikuun tuotot jäivät ohuiksi ja indeksiin sijoittamalla olisi pärjännyt paremmin. Erot olivat kuitenkin pienet ja pörssivarallisuus kasvoi pienenemisen sijaan.

Alkukuussa ETF-kuukausisäästöt rullasivat normaalisti, mutta loppukuusta salkussani tapahtui pientä mylläystä. Myin pois Nokiat, Taalerit ja osan Nordeoista, kun alkoi näyttää siltä, että nyt lähdetään jyrkkään alamäkeen. Ajatuksena oli, että jos panikoi, niin kannattaa panikoida ensimmäisten joukossa. Sitten ostin vähän Nokiaa takaisin, kun Wallstreetbetsin luoma hypetys alkoi voimistua enemmän kuin olin pystynyt kuvittelemaan; Nokian päivävaihto nousi käsittämättömiin lukemiin. Käytännössä siis ensin panikoin ja sitten fomotin. Tämä ei ole pitkällä aikavälillä kestävää salkunhoitoa, vaan nyt pitää hieman ottaa etäisyyttä tähän touhuun ja saada suuret linjat kirkkaana takaisin mieleen.

Kuun viimeinen pörssipäivä pelasti salkkuni katastrofilta. Qt Group julkaisi posarin ja tämän myötä kurssi nousi 18% yhdessä päivässä. Olin jo aiemmin kuun aikana myrskyisinä päivinä ajatellut keventäväni kalliilta näyttävää Qt:ta, mutta onneksi en sitten niin tehnyt. Yritän pitää kirkkaana mielessä ajatuksen, että isot tuotot tehdään pitämällä hyviä yhtiöitä yli pitkän ajan. Timanttikädet kunniaan! ??

Hullu rahapolitiikka

Keskuspankkien rahapolitiikka, etenkin nollakorot tuntuvat saaneen markkinat täydellisen sekaisin. Tunnelma kiihtyy ja kuplii jo niin isosti, että on vain ajan kysymys ennen kuin homma lähtee täysin lapasesta. Onko nyt hyvä aika myydä vai ostaa lisää? Riskitaso ainakin on todella korkealla jos aikoo nyt kasvattaa osakepainoa, mutta romahdusta ei välttämättä nähdä vielä moneen vuoteen kasvavasta kuplinnasta huolimatta.

On vaikea käsittää kuinka inflaatio ei ole muka voinut nousta, vaikka rahaa on printattu ennätystahtiin. Minusta tuntuu, että tulemme vielä näkemään ketsuppipulloefektin, jossa inflaatio sitten kerralla ryöpsähtää kunnolla ylöspäin ja markkinat ajautuvat totaaliseen paniikkiin. Tuolloin keskuspankit joutuvat nostamaan korkojaan ja instituutioraha alkaa siirtyä velkakirjamaisista osakkeista oikeisiin velkakirjoihin. Luonnollisesti tämä tarkoittaisi romahdusta (tai ainakin pitkää laskutrendiä) osakemarkkinoilla. Samalla kuitenkin pitkä nollakorkojen aikakausi päättyisi ja makrotilanne selkeytyisi.

Tämä on vain yksi skenaario muiden joukossa ja sen realisoitumiseen voi mennä vielä vuosia. Olisi ironista, jos tämä tapahtuisi vuonna 2029 toistaen 100 vuoden takaista historiaa, jossa suuri kupla puhkesi iloisen 20-luvun päätteeksi. Olen suojautunut omistamalla kultaa, bitcoinia ja hinnoitteluvoimaisten yritysten osakkeita, mutta romahduksen sattuessa en odota pääomani olevan mitenkään erityisesti turvassa. Minulle riittää etten pahimman sattuessa ole positiossa, jossa joutuisin ylivivutuksen takia realisoimaan koko pääomani lainojen vakuusarvojen kattamiseksi.

Varallisuus karttui pompuista huolimatta

Pomppuisasta menosta huolimatta kuukausi päättyi reilusti plussalle. Ilahduttavasti kaikki varallisuuskategoriat ajoneuvon poistoja lukuunottamatta tukivat varallisuuden kasvua. Autokin on tainnut poistua taseesta reaaliarvoa nopeammin, mutta en löytänyt hakuvertailussa suoria verrokkeja, niin en viitsinyt vielä tehdä mitään oikaisuja tasearvoon.

Varallisuuden kehitys tammikuun aikana. Kaikki omaisuuserät paitsi auto saivat lisää lihaa luiden ympärille, bitcoin etunenässä.

Kuukauden ehdoton ykkönen oli bitcoin 18,5% nousulla. On hämmästyttävää huomata, että odotukseni ovat käyneet toteen ja kurssi on todella noussut niinkin jyrkästi kuin se on tehnyt. Uskon vieläkin, että lyhyen aikavälin suurin nousu on vielä näkemättä. Pitkälle aikavälille en osaa asettaa mitään muuta tavoitehintaa kuin “moninkertaisesti nykyistä korkeampi taso”.

Jossain vaiheessa kuukautta kasvu yhteensä näytti lukemaa +2400 euroa ja jossain vaiheessa +17000 euroa. Volatiliteetti oli siis suurta ja uskoin jo jääväni nollille tai lähelle sitä. Viimeinen pörssipäivä Qt:n posareineen ja Elon Muskin twiittailut bitcoinista kuitenkin tekivät hyvää. Olen siis tähän lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

Budjettiin päästäkseni nettovarallisuuden kasvun pitäisi olla keskimäärin 5117 euroa kuukaudessa. Tammikuun 9117 euron kasvu antaa turvaa tuleville kuukausille, eli nyt ihan joka kerta ei tarvitse osua lankulle ja silti ollaan vielä pelissä mukana.

Tammikuun lopussa nettovarallisuus nousi tasolle 253 300 euroa. Neljännesmiljoona meni rikki!

Nettovarallisuuteni nousi tammikuussa ensimmäistä kertaa yli neljännesmiljoonaan, tarkalleen ottaen lukemaan 253 300 euroa. Eräänlainen virstanpylväs tämäkin! Edellisvuoteen nähden nousua on kertynyt 95%, kun se viime kuun lopussa oli 98%. Vuosikasvu on siis hieman hidastunut, mutta kuitenkin merkittävästi tämän vuoden 25% tavoitetta korkeammalla. Toki suurin tuloskunto tullaan mittaamaan vuoden toisella puoliskolla, jossa vertailuluvut ovat haastavat.

Helmikuu kiihdyttää tammikuun hulluuksia

En näe loppua taistelulle WSB:n ja hedge-rahastojen välillä. Hulluudet ja ylilyönnit tulevat jatkumaan helmikuussa ja jopa eskaloitumaan täysin uudelle tasolle. Emme välttämättä ole vielä nähneet kuin tapahtumien alun. Kehotan kaikkia lukijoita pitämään hatusta kiinni, kun myrskyisät säät voimistuvat markkinoilla. Yritetään myös pitää ajatus kirkkaana, mikä voi olla haastavaa WSB:n hauskoja ja koukuttavia meemejä selaillessa. Älkää antautuko fomon vietäväksi ja muistakaa riskit mikäli lähdette näihin tarinoihin mukaan. Sinänsä en kehota pysymään kokonaan näiden tarinoiden ulkopuolella, sillä näen tässä sukupolvikokemuksen, josta tullaan kirjoittamaan historiankirjoihin.

Voitokasta helmikuuta!

T.A.

Vältä fomo lukemalla tai kuuntelemalla parhaat sijoituskirjat.

Osta bitcoineja Coinmotionissa. Alennetut treidauskulut linkilläni kuukaudeksi.