Huhtikuun tilinpäätös – mikä alas menee…

Huhtikuun tilinpäätös – mikä alas menee…

Huhtikuussa kirjoitin siitä, kuinka osto-ohjelma olisi auttanut pörssiromahduksessa. Lisäksi selvitin olenko pysynyt budjetissa ja pärjännyt asettamieni tavoitteiden suhteen ensimmäisen kvartaalin aikana sekä pohdin kuinka hyvät rutiinit auttavat luomaan menestystä.

Oli mukavaa kirjoittaa vaihteeksi muustakin kuin koronasta. Alkaa olla jo lievä turtumus tähän kriisiin, vaikka ei tulisi mieleenkään rikkoa rajoitteita. Ehkä parempi termi on ‘hyväksyminen’. Eletään nyt poikkeusoloissa tämä muutama kuukausi ja sen jälkeen katsotaan kuinka elämä jatkuu. Omalla kohdallani ei todennäköisesti mitään maata mullistavaa muutosta tule tapahtumaan, mutta mökillä olisi kiva käydä kesän aikana. Parit kesätapahtumatkin jäävät välistä, mikä lievästi harmittaa.

Työn puolesta huhtikuu meni kokonaisuudessaan kotitoimistolta käsin työskennellessä – en mitään muuta odottanutkaan. Tiimini on järjestänyt hyvin toimivan rutiinin, jossa kokoonnutaan joka aamu lyhyeen videopalaveriin ja käydään läpi kuumimmat asiat. Tämä on pitänyt tiimiä kasassa vaikka fyysisesti ei olekaan nähty kohta pariin kuukauteen. Voin suositella tätä käytäntöä ellei se jossain ole vielä käytössä.

Nettovarallisuus ponnisti trampoliinilla

Siinä missä maaliskuu oli taloudellisesti koko elämäni heikoin kuukausi ikinä, huhtikuu oli paras, nousua yhteensä 14 045 euroa! Kovaa on heilunta nyt suuntaan jos toiseenkin. Kaikki varallisuusluokat kasvoivat, mikä on harvinaista. Osinkojakin ropisi normaalia enemmän kiitos osinkokevään. Tällä kertaa kortensa kantoivat kekoon Harvia ja Kamux. Kamux oli päättänyt jakaa osinkonsa kahteen osaan tänä vuonna, joten lisää on vielä tulossa siltä suunnalta.

Varallisuuden kehitys huhtikuussa verrattuna maaliskuun loppuun. Positiivista kehitystä kaikilla rintamilla.

Salkkuyhtiöt nousivat laajalla rintamalla, kun arvostustasot nousivat pitkin kuukautta. Nyt on jo moni yhtiö julkaissut ensimmäisen kvartaalin tuloksensa ja näyttäisi vahvasti siltä, että ainakaan vielä mitään suuria vahinkoja ei ole tapahtunut. Näkymätkin ovat kohtuullisen hyvät.

Bitcoin on sahannut pitkin kuukautta ja näin kuun päätteeksi se oli hieman nousussa. Markkinoita (minä mukaan lukien) jännittää kohta tapahtuva puoliintuminen, jonka jälkeen jokainen uusi lohko generoi enää 6,25 bitcoinia 12,5 sijaan. Puoliintumisia on historiallisesti seurannut kova nousu. Nähtäväksi jää miten käy tällä kertaa, mutta lippu matkalle kuuhun on takataskussa mikäli matkaa ylipäänsä järjestetään.

Nettovarallisuuden kehitys 13 kuukauden jaksolla. Huhtikuussa noustiin uusiin ennätyksiin maaliskuun synkän pudotuksen jälkeen.

Nettovarallisuus nousi uuteen ennätyslukemaan 131 900 euroa. On päätä huimaavaa, että edellisen parin kuukauden laskun jälkeen nyt ollaan taas ennätyslukemissa. Nousua viime kuuhun verrattuna tuli 12,1% ja vuoden takaiseen nähden 34%. Olen vielä niukasti yli tavoitetahdin varallisuuden kasvun suhteen, mikä on 31% yli edellisvuoden tämän vuoden lopussa. Eihän tässä ole vielä mitään hätää.

Kilpikonna on hieno eläin

Hidas, kärsivällinen ja hyvä piiloutumaan kuoreensa. Sellainen oli tuloslaskelmani huhtikuussa. Rivejä oli ennätysvähän ja menot olivat ennätysalhaalla.

Huhtikuun tuloslaskelma. Kulut minimissään ja säästöpossuun kilahti mukavat 1326 euroa.

Tulopuolella ei ollut yllätyksiä. Normaalin nettopalkan lisäksi sain pieniä harrastetuloja. Tällä kertaa nettopalkkaani eivät rasittaneet lounassetelit, joten se oli hieman tottumaani suurempi. Oikea suunta!

Menopuolella ruokakulut olivat kovassa kasvussa. Mainitsin viime kuussa, että näitä voisi hieman höllentää nyt kun ollaan lähinnä kotona, mutta en tarkoittanut ihan näin paljon. Pitää seurata näiden kehitystä tarkalla silmällä. On ehkä tullut osteltua kaikennäköisiä karkkeja ja välipaloja, joita normaalisti ei tarttuisi mukaan ja lihaa on kulunut nyt paljon.

Sijoituksiin meni normaali 1000 euroa kuukausisäästöä varten. Poikkeuksellisesti sijoituspuolella näkyy lukema -200 euroa. Nämä ovat sijoitusten poisvetämisiä Fellow Financesta. Olen ottanut rahaa ulos sitä mukaa, kun sitä on vapautunut lainoista. Tällä hetkellä parempaa pääoman tuottoa on tarjolla muualla ja luottotappiot tulevat todennäköisesti vetämään nämä sijoitukset ajan myötä miinukselle. Katsotaan miten käy. Ei siellä suurta pääomaa ole kiinni, joten kyseessä oli lähinnä kokeilu.

Säästöpossun pohjalle kilahti 1326 euroa odottamaan tulevia toimenpiteitä. Näille rahoille kyllä varmasti tulee löytymään käyttöä lähikuukausina.

Säästämisaste laski huhtikuussa aavistuksen verran maaliskuusta, mutta pysyi silti huipputasolla.

Säästämisaste pysyi lähellä huippuja 79% tasolla tavoitteen ollessa tälle vuodelle 67%. Paljon korkeammalle ei näillä tuloilla realistisesti voi päästä heittäytymättä asunnottomaksi. Nautin tästä niin kauan kuin sitä kestää. Sain pidettyä itselläni noin 4 euroa jokaisesta viidestä tienaamastani eurosta. Rahasäiliö täyttyy penni toisensa jälkeen, mutta vielä pennejä ei ole tarpeeksi kasassa virkistävää aamu-uintia varten.

Vihreää enemmän kuin ulkona

Kevät on tunnetusti aikaa, jolloin luonto herää vihreään loistoonsa. Tässä kuussa sijoitussalkkuni hehkui kevättäkin vihreämpänä heleää viherloistoaan, kun massiiviset nousupäivät seurasivat toinen toistaan. Salkku nousi kohtuulliset 14%, kun vertailuindeksi omxhgi nousi samaan aikaan 10%.

Aloitin huhtikuun ensimmäisellä viikolla 11 000 euron osto-ohjelman, joka kestää 3 kuukautta. Ostan joka toinen viikko yhden erän osakkeita. Ensimmäinen osto oli Harviaa ennen erinomaista osavuosikatsausta. Toinen osto oli ETF:ää IS3N, kun kaikki muu vaikutti liian kalliilta. Osto-ohjelman rahoittamiseksi myin alkukuusta ylipainossa olleita Reveniota ja Talenomia. Tuolloin näytti vielä erittäin todennäköiseltä, että kurssit lähtisivät jyrkkään laskuun hetkenä minä hyvänsä, mutta enää en ole niin varma. Jälkikäteen tarkasteltuna myynnit eivät olleet optimaalisia, mutta mielestäni riskien kaitseminen oli järkevää – jos ei muuten, niin yöunieni kannalta.

ETF-kuukausisäästämiseen meni 1000 euroa vanhalla kaavalla 35/35/30 EUNL/IS3N/SXR8. Nordnet julkaisi hiljattain päivityksen hinnastoonsa, jossa 7 vuoden maksuttoman periodin jälkeen ETF-kuukausisäästäminen alkaa maksaa 2,5 euroa kuussa. Tämä on 30 euroa vuodessa. En maksa tätä mielelläni, mutta toisaalta tuo tarkoittaa 0,25% ostokulua minulle, mikä ei vielä ole kovin merkittävä. Nyt olisi kilpailijoilla paikka hieman piristää peliä! Alle 250 euroa kuussa säästäville ei voi enää hyvällä omallatunnolla suositella ETF-kuukausisäästämistä tämän muutoksen jälkeen, vaan kannattaa suosiolla pysytellä rahastosäästämisessä.

Toukokuu on… niin, mitä se on?

Onko toukokuu toivoa täynnä? Vai kenties jotain ihan muuta? On todella vaikeaa ennustaa mihin maailma tai pörssi tulevat menemään. Toivottavasti parempaan suuntaan. Edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto sanoi aikoinaan, että “ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” Ehkä vain noudatan tätä viisaalta kuulostavaa ajattelutapaa.

Kaksi asiaa on kuitenkin varmoja: 1) neljän kuukauden tipattomani päättyy ja 2) vappu on täällä. Kun nämä kaksi pointtia yhdistää ja laittaa vielä teekkarilakin päähän, niin saa aikaiseksi räjähdysherkän yhdisteen. Muistakaamme kuitenkin tänä vuonna juhlia vastuullisesti. Hyvää vappua!

T.A.