Lokakuun tilinpäätös – Kohti kartoittamatonta horisonttia

Lokakuun tilinpäätös – Kohti kartoittamatonta horisonttia

Tilinpäätös 28/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Lokakuu oli pääosin varsin positiivinen kokemus. Markkinoilla saatiin esimakua mahdollisesta joulupukkirallista, kun Q3 vaihtui Q4:ään ja mystisesti arvostustasot lähtivät nousuun syyskuun yskimisen jälkeen. Tämä tuntuu olevan toistuva ilmiö ja olen pohtinut, että mistä se johtuu. Yksi mahdollinen syy voisi olla, että salkunhoitajat ja algoritmit alkavat Q4:n alusta katsomaan vuoden 2022 ennusteita tämän vuoden sijaan ja yhtäkkiä markkina onkin täynnä kohtuuhintaisia osakkeita. Mene ja tiedä.

Ammatillisessa mielessä lokakuu oli huikea. Opin paljon uutta ja pystyn nyt luomaan entistä enemmän arvoa siellä missä vaikutan. Tämän pitäisi pitkällä aikavälillä korreloida positiivisesti sen kanssa, mitä minulle palveluistani maksetaan – vähän samaan tapaan kuin pörssissä yritysten tuloskunnon parantuessa arvo kasvaa pitkällä aikavälillä, vaikka lyhyellä aikavälillä korrelaatio voi olla epäselvä tai olematon.

Suosittelen jatkuvaa itsensä kehittämistä kaikille, mutta erityisesti heille, jotka eivät vielä ole korkeimmassa tulodesiilissä ja haluavat sinne. Mistään muualta on vaikeaa saada yhtä hyvää tuottoa sijoitetulle pääomalle kuin tarkkaan valituista itsensä kehittämiseen liittyvistä satsauksista.

Tuloslaskelma oli jykevä kuin spartalainen

Tulot olivat korkeat, kulut kohtuulliset, ylijäämä kelvollinen, sijoituksiin meni mukavasti pääomia ja säästöpossuunkin jäi hyvä määrä pätäkkää. Tältä näyttää suhdeluvuiltaan ihanteellinen tuloslaskelma. Toki absoluuttiset numerot voisivat olla korkeammat, mutta nämä kehittyvät sitten ajan kanssa. Lokakuu oli tasapainoinen kuukausi ja esimerkki siitä, minkälaisella yhtälöllä saavutetaan taloudellinen riippumattomuus, kun sitä kuukaudesta toiseen toistetaan.

Lokakuun tuloslaskelma oli kokonaisuudessaan erittäin tasapainoinen esimerkki siitä, minkälaisella reseptillä taloudellinen riippumattomuus saavutetaan.

Tuloslaskelman yksittäisiä rivejä tarkastellessa hyvinvointikulut taas kerran korostuvat. Budjetti on tässä kategoriassa jäänyt jo kauas taakse, mutta paras tapa käyttää pääomia on parantaa omaa tilannettaan. Näillä panostuksilla on parhaimmillaan sellaiset sijoitetun pääoman tuotot, jollaisia ei pörssistä voi edes haaveilla saavansa – sekä rahallisesti että elämänlaadullisesti. Muilta osin kulut olivat hyvin maltilliset. Pieniä hankintoja ja vähän autoilua. Autoilusta puheen ollen, tilasin marraskuulle uudet talvirenkaat ja meinasin tippua tuolilta, kun näin hinnan. Autoilu on kallista!

Säästämisaste nousi muutaman kuukauden alhon jälkeen lähes budjetoidulle tasolle.

Säästämisasteeseen liittyen olen viime kuukaudet kypsytellyt ajatusta, että omalla kohdallani niin sanottu “hyperkiihdytysvaihe” on jo takanapäin. Varallisuus on lähtenyt kasvamaan omaa tahtiaan ja vaikka uusien pääomien sijoittamisella on vielä merkitystä, on vaikutus kokonaisuuteen maltillinen. Lumipallo kasvaa nyt kovaa vauhtia itsestään ja vaikka vieläkin säästän sijoittaakseni, tulee säästöprosentti olemaan lievässä paineessa kunhan keksin pääomille sopivia kohteita.

Pörssikuukausi oli tapahtumarikas

Lokakuussa nähtiin mieltä piristävä nousu syyskuun synkän laskun jälkeen. Parhaimmillaan nousua omaan salkkuuni kertyi 13% (noin 33 000 euroa), mutta viimeinen viikko ja etenkin Qt:n tulosjulkistuksen jälkeinen romahdus tiputtivat tuottolukuja sen verran, että lopullinen nousu lokakuun aikana oli 6%. Vertailuindeksiin verrattuna jopa tämä oli kelvollinen suoritus, koska OMXHGI nousi vain 2%. Ylituottoa kertyi siis 4%-yksikköä eli noin 9600 euroa, joka on ainakin omasta mielestäni kelvollinen korvaus osakepoiminnan tuomasta ylimääräisestä vaivasta ja riskistä indeksisijoittamiseen nähden.

Lokakuussa sijoitussalkkuni nousi 6%, kun samaan aikaan vertailuindeksi nousi 2%. Ylituottoa kertyi 4%-yksikköä (9600 euroa).

Lokakuu on aina jännittävää tuloskausisesonkia. Markkinoilla nähtiin suuria liikkeitä suuntaan jos toiseenkin tulosjulkistusten seurauksina. Oman salkkuni kannalta tämä tuloskausi ei ole ollut erityisen hyvä jos katsoo kuinka salkkuyhtiöiden kurssit ovat reagoineet osareihin, mutta toisaalta ennen julkistuksia noustiin paljon etukäteen. Jännitys jatkuu marraskuulle, kun salkkuni suurin omistus Harvia julkaisee tuloksensa. Odotan sieltä hyvää tulosta, mutta toki osakepoimija joutuu aina olemaan varpaillaan yllätysten suhteen.

Lokakuun aikana osallistuin Inderesin listautumisantiin ja ostin ETF:iä normaaliin tapaan. Pitkästä aikaa salkkuun ropisi osinkoja, kun Harvia ja Kamux tyhjensivät taseitaan pääoman tuoton kasvattamiseksi. Muita peliliikkeitä ei tullut tehtyä, mutta toki seurasin salkkuyhtiöideni raportointia ja kehitystä kriittisellä otteella.

Nettovarallisuus kohosi uusiin ennätyksiin

Volatiliteetti markkinoilla on viime aikoina kasvanut ja tämän vaikutukset tulevat lähes täysimääräisesti läpi nettovarallisuuteeni. Siinä missä syyskuussa mentiin alaspäin, tällä kertaa noustiin ylöspäin. Enemmänkin oltaisiin voitu mennä, mutta kuun viimeinen viikko oli kohtalokas: Qt:n Q3-tulos aiheutti nettovarallisuudelleni pienimuotoisen seppukun, kun kahden viimeisen pörssipäivän aikana tultiin alas noin 15000 euroa. Tästä huolimatta kokonaisuutena lopputulos oli sellainen, jonka mielelläni näkisin toistuvan kuukaudesta toiseen.

Nettovarallisuuden muutokset lokakuun aikana. Salkun arvonnousu ja bitcoin olivat selkeät kasvuajurit. Osinkoja kilahteli tilille pitkästä aikaa Harvian ja Kamuxin toimesta.

Yhteensä nousua kertyi 31 625 euroa, mikä on henkilökohtaisen historiani toiseksi paras kuukausi. Vain tämän vuoden huhtikuu on ollut parempi (+34 000 euroa) ja tuolloin nähtiin Harvian supernousu sekä vuosibonusten kilahtaminen tilille. Mikäli Harvialta nähdään veret seisauttavan kova tulos, Qt elpyy, tai vaikka ilmoittaa yritysostosta ja lisäksi markkinoilla nähdään yleinen joulupukkiralli, on marraskuussa potentiaalia vielä kovempiin lukuihin. Toivotaan, toivotaan.

Hyvän pörssikuukauden lisäksi bitcoin repäisi yli 40% ylöspäin. Kryptovaluutoille tyypilliset näyttävät liikkeet suuntaan jos toiseenkin muistuttivat taas olemassaolostaan. Todennäköisesti tätä hyvää nousua seuraa yhtä jyrkkä lasku, mutta ehkä ‘this time is different’ ja mennäänkin sataan tonniin niin, että heilahtaa. Olen jo päättänyt, että mikäli kuusinumeroisille lukemille päästään, keventelen puolet omistuksistani. Voi olla, että pitkällä aikavälillä tämä suunnitelma kostautuu bitcoinin jatkaessa matkaa kohti miljoonaa, mutta oikeastaan tässä olisi vain kyse riskienhallinnasta ja paluusta järkevään allokaatioon eri varallisuuserien välillä.

Nettovarallisuuteni nousi lokakuussa uuteen ennätykseen 389 000 euroa syyskuun romahduksen jäljiltä. Syyskuuhun nähden nousua kertyi 9% ja viime vuoden lokakuuhun nähden 103% eli palattiin takaisin kolminumeroisille vuosikasvuprosenteille.

Uusi kuukausi, uusi ennätys. Nettovarallisuuteni nousi lukemaan 389 000 euroa. Bonustavoitteeni 400 000 euroa meni rikki kuun sisäisesti, mutta koska tästä ei jäänyt “virallista jälkeä” arkistoihin, katson tuon tavoitteen olevan vielä rikkoutumatta. Tiukaksi menee, koska enää kaksi kuukautta on jäljellä kasvattaa nettovarallisuutta noin 11 000 eurolla. Palkkatöillä tämä ei tule mitenkään onnistumaan ja bitcoin on sekin huippuarvossaan saattaen hyvin mahdollisesti romahtaa. Tästä summaten toivo lepää edelleen Harvian hyvässä kehityksessä ja 80 euron osakekohtaisessa hinnassa vuoden loppuun mennessä. Mikäli tuonne päästään, toivottavasti Tapio Pajuharju on valmis ottamaan palkintopullon vastaan mitä nöyrimpien kiitosten saattelemana.

Marraskuun toivomuslista

Olen ollut kiltti poika ja toivon risujen sijaan marraskuulle ja myös joulukuulle aitoa kunnon joulupukkirallia. Nyt salkunhoitajat, piensijoittajat, spekulantit, TA-gurut, HFT-treidaajat, eläkevakuutusrahastot ja algoritmit käykäämme talkoisiin ja puhaltakaamme kunnollinen joulukupla markkinoille! Tällä saisimme hieman hilpeyttä vuoden pimeimpiin hetkiin ja hyvän mielen kapitalisteille. No, vitsit vitsinä. Markkinat seuraavat reaalitalouden ennakoitua kehittymistä, joten nousevat kurssit indikoisivat talouden kasvun jatkumista, mikä olisi erinomainen asia kaikille.

Henkilökohtaisella urallani jatkan marraskuussa oman pitkän aikavälin arvonluontikykyni kasvattamista osallistumalla useisiin valmennuksiin ja seminaareihin. Kohteet on tarkkaan valittu, joten odotan saavani niistä paljon hyötyä irti. Rahallinen hyöty seuraa perässä, kun joskus pääsen implementoimaan uudet taidot työelämään.

T.A.

P.S. Tiesitkö, että bitcoin whitepaper julkaistiin tasan 13 vuotta sitten?