Syyskuun tilinpäätös – realiteettien vastaisku

Syyskuun tilinpäätös – realiteettien vastaisku

Tilinpäätös 27/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Syyskuussa en ehtinyt kirjoitteluun paneutua kovasta työtahdista ja päälle puskeneesta lomasta johtuen. Jostain syystä ennen lomalle jäämistä työnteon tahti kiristyy merkittävästi, vaikka loman pitäisi olla mahdollisuus rentoutua. No, kyllähän tuo loma on ollut rentouttava ja päästiin vaimon kanssa käymään ihan ulkomailla asti pitkän koronalukon jälkeen. Se tuntui virkistävältä, oli hienoa päästä taas pitkän tauon jälkeen keskelle vierasta kulttuuria ja pällistellä sitä kuinka muualla päin maailmaa päivittäinen elämä soljuu. Matkailu avartaa ja tuo perspektiiviä kotimaassa oleiluun. Kotimaasta puheenollen, olisi kiva nähdä hallitukselta uskottava pitkän aikavälin skenaario siitä kuinka maamme talous saadaan tasapainoon, mutta tämä lienee turha toivo. Kun hallituksen touhua seuraa, tuntuu että hyvinvointivaltiosta on siirrytty hyvevointivaltioon; hyvesignalointi on vahvaa, mutta teot vähäisiä tai jopa haitallisia.

Pörssin puolella joutui pitkästä aikaa toteamaan, että nuohan eivät menekään joka kuukausi ylöspäin! Alas tultiin sellaisella rytinällä, että pakaroita punottaa. Kyseessä lienee kuitenkin puhdas makrolasku (korot, Kiina, inflaatio, korona) eikä mitään yhtiökohtaista, joten päättäväisellä otteella pidetään mastosta kiinni ja roikutaan aaltoilevassa kyydissä mukana.

Veronpalautukset kaunistelivat tuloslaskelmaa

Syyskuun tuloslaskelma näyttää hunajaiselta. Tulot olivat korkeat ja suurien kulujen jälkeen ylijäämää jäi vielä hillopurkki toisensa jälkeen hyllytettäväksi. Korkeiden tulojen taustalla oli veronpalautus, jota viime vuodelta kertyi mukava määrä. Lisäksi pieni buusti tuli vielä hallituspalkkiosta, joka maksetaan vuosittain. Suurien kulujen takana oli ulkomaanmatka ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin panostaminen. Muut kulut olivat syyskuussa hyvin maltilliset.

Syyskuun tuloslaskelma. Tulot olivat korkeat, mutta niin myös kulut. Koko ylijäämä upposi sijoituksiin ja myös säästöpossu ravisteltiin lähes tyhjäksi sijoituksia varten.

Ulkomaanmatkaa ei ollut tälle vuodelle budjetoitu, joten se pamahti ylimääräisenä kuluna budjetin päälle. Kun vertaan kulurivejä budjettiin, koko pakka vuotaa kuin seula. En kuitenkaan mielestäni kovin paljon ole tänä vuonna rahaa tuhlannut, joten ehkä budjetti oli hieman ylikireä. Kaikesta huolimatta alariville jäi ihan mukavasti ylijäämää, joka meni kaikki suoraan sijoituksiin. Myös säästöpossu käytiin tyhjentämässä sijoituksia varten lähes kokonaisuudessaan. Pörssin syvistä laskupäivistä on helpompi henkisesti selvitä, kun on käteistä jolla tehdä lisäostoja laskeviin kursseihin.

Säästämisaste jatkoi vakaalla trendillä syyskuussa. Budjettitaso 75% jäi tosin saavuttamatta.

Säästämisaste jatkoi tasaisen tappavalla trendillä elokuusta. Kun olen omaa kulutustani nyt tarkastellut, luulen että nyt ollaan kohtuullisen mukavalla tasolla, jossa kaikki ylimääräinen on karsittu pois, mutta elämä ei ole pennien optimiointia. Voin avoimesti myöntää, että eräänlainen elintasoinflaatio on puskenut läpi varallisuuden kasvun myötä. Jokaisen ylimääräisen euron työntäminen sijoituksiin ei enää ole niin motivoivaa kuin ennen vanhaan, kun tuhannen euron injektion vaikutus sijoitussalkkuun vielä mitattiin prosenteissa. Nyt tuollainen injektio mitataan promilleissa ja tonnilla saa kuitenkin kaupasta ihan mukavan määrän ostoksia kotiin vietäväksi. Tämä tuntuu olevan ikuista tasapainon hakemista.

Sijoitukset ottivat makro-osumaa

Pörsseissä kautta maailman riskitasot laskivat eli suomeksi sanottuna turskaa tuli. Oman analyysini mukaan mikään omista salkkuyhtiöistäni ei laskusta huolimatta ole ottanut liiketoiminnallista osumaa, joten turbulenssista huolimatta jatkan kärsivällisenä omistajana kyydissä mukana. Mikäli tulokset jatkavat kasvua, osakekurssit kyllä seuraavat perässä ja mithään häthää ei hodlarilla ole. Osakepoiminnan riskit realisoituivat indeksiä korkeampana volatiliteettina syyskuussa ja indeksiltä tuli turpaan 5%-yksikköä. Euroissa tämä tarkoittaa noin 11500 euron tappiota indeksiin verrattuna, mikä kyllä tuntuu kirpeältä.

Indeksi oli paha vastus syyskuussa. Osakesalkku hävisi indeksille 5%-yksikköä, joka on tuntuva tappio. Kasvuyhtiösijoittamisen korkean volatiliteetin riskit realisoituivat.

Syyskuun aikana tuli tehtyä jos jonkinmoista pientä veivausta salkussa samalla, kun ETF:t rullasivat taustalla omaa elämäänsä. Myin pienen määrän Qt:ta ensimmäistä kertaa ikinä. Luottoni yhtiöön on vielä erittäin vahva, mutta halusin pienentää yhtiökohtaista riskiä, kun position koko oli jo paisunut suureksi ja arvostustaso kieltämättä on haastava. Tilalle ostin Harviaa muutamaan otteeseen ja osallistuin Modulightin IPOon. Modulight avasi ensimmäisenä pörssipäivänä varsin tuntuvaan lähes 70% nousuun. Tämä oli harmillinen asia, koska olin ajatellut ottaa ihan kunnollisen position salkkuuni seuraavaksi compounderiksi, mutta nyt kangistuin lähtökuoppiin. Toivottavasti alkupompun jälkeen palataan takaisin vähän maltillisempiin lukemiin hakemaan vauhtia uutta nousua varten.

Nettovarallisuus suli kuin fondue

Realiteettien vastaisku iski vasten kasvoja. Aina ei voida kuukautta päättää plussalle, ei edes joka kuukausi! Nyt otettiin aimoharppaus taaksepäin, kun osakesalkku suli silmien edessä kuin juustofondue konsanaan. Kokonaisuudessaan pakitettiin noin 25000 euroa. Ilman riskiä ei ole tuottoa ja välillä riskit realisoituvat tappioina. Keskuspankkien likviditeetillä lotraaminen on kasvattanut volatiliteettia kohonneiden arvostustasojen myötä, joten liikkeet suuntaan jos toiseenkin ovat nyt näyttäviä.

Syyskuussa miinusta tuli reippaasti. Suurin syyllinen oli osakesalkku, joka suli käsiin. Bitcoin oli muutaman prosentin miinuksella, mutta piti kohtuullisen hyvin. Muu varallisuus meni miinukselle, koska käteistä siirtyi pankkitililtä pörssiin tavanomaista enemmän.

Sijoitussalkkuni on tarkoituksella heikosti hajautettu. Parhaiden yhtiöiden kuuluukin olla suurimmalla painolla salkussa, koska ne ovat menestyneet parhaiten ja usein menneisyys on indikaatio tulevaisuudesta. Heikon hajautuksen kääntöpuolena yhtiökohtaiset laskut tuntuvat salkussa kovina osumina. Erityisesti Harvia laski jyrkästi syyskuussa, mutta salkussani oli vain yksi plussalla ollut yhtiö (Efecte), joten markkinoiden korjausliike oli laaja.

Kaksi askelta eteenpäin, yksi harppaus taaksepäin. Nettovarallisuus otti syyskuussa yli kuukauden kehityksen verran takapakkia.

Nettovarallisuuteni tippui syyskuussa tasolle 357 400 euroa. Edelliskuuhun laskua kertyi 6,5%, mutta vuoden takaiseen syyskuuhun nähden ollaan vielä 96% plussalla. 400 000 euron bonustavoite näyttää nyt merkittävästi epävarmemmalta kuin vielä kuukausi sitten. Loppuvuoden jokaisen kuukauden pitäisi nostaa nettovarallisuuttani yli 14000 eurolla, jotta tuo tavoite täyttäisi. Mikäli Q3-tuloskausi menee nappiin, mahdollisuudet ovat vielä olemassa. Pitkäjänteisellä säästämisellä ja indeksisijoittamisella tuota ei enää millään vippaskonstilla voi saavuttaa. Jos Harvian osake päättää tämän vuoden yli 80 euron rajapyykin paremmalla puolella, lupaan viedä (Harvian toimitusjohtaja) Tapio Pajuharjulle pullon kiitokseksi erinomaisesta vuodesta. Tämä käytännössä melkein yksin jo riittäisi bonustavoitteen saavuttamiseen, joten Tapsa olisi juomansa ansainnut.

Lokakuun fokuksessa Q3-tulokset

Salkkuyhtiöistäni Q3-tuloksen julkaisevat lokakuussa Revenio, Efecte, Qt, Nokia ja Tecnotree. Loput julkaisevat tuloksensa marraskuun alussa eli lokakuussa voidaan saada jo ennakkotietoja, posareita ja/tai negareita riippuen siitä mihin suuntaan yhtiöt kehittyvät. Tuloskaudet ovat aina mielenkiintoista aikaa, etenkin nyt kun kustannuspaineet ovat makrotasolla kasvaneet inflaation myötä ja komponenteissa on ollut toimitusvaikeuksia. On mielenkiintoista nähdä kuinka nämä tulevat vaikuttamaan omiin salkkuyhtiöihini. On myös jännittävää kuulla onko yritysostorintamalla tapahtunut mitään uutta.

Muilta osin lokakuulle ei ole suuria odotuksia. Makro menee minne menee. Minä keskityn salkkuyhtiöideni tuloskuntoon ja tässä markkinatilanteessa vain parhaat saavat jatkaa. Alisuoriutujat lähtevät pihalle yhdellä napin painalluksella.

T.A.

Vältä laskumarkkinapaniikki lukemalla tai kuuntelemalla nämä sijoituskirjat.