Elokuun tilinpäätös – Tasaisella kaasulla eteenpäin

Elokuun tilinpäätös – Tasaisella kaasulla eteenpäin

Tilinpäätös 26/114.

Elokuu oli viimeinen kesäkuukausi ja kuvittelin, että se olisi ollut kevyt starttaus syksyn kiireisiin. Miten väärässä voikaan ihminen olla. Työt painoivat niin kovaa päälle koko kuukauden, että hädin tuskin kyydissä pysyi ja vauhti vain kiihtyy. Tämä ei varsinaisesti haittaa, mutta ikävästi se rajoittaa vapaa-ajan tekemisiä, kun palautumiseen menee hieman totuttua enemmän aikaa. Toisaalta säiden puolesta elokuu ei enää tuntunut kesältä, vaan oli jo pitkän matkaa syksyn tuntuinen lähinnä jatkuvien sateiden takia.

Kiireiltäni en siis liiemmin ehtinyt elokuussa purkamaan ajatuksiani, mutta onneksi sentään sijoituksia tuli seurattua ahkerasti. Ja jos näiden kahden välillä pitää priorisoida, niin ainakin tällä hetkellä sijoitukset vievät voiton. Liipaisinsormi on herkistynyt merkittävästi pörssissä, kun uusia ennätyksiä on taottu päivä toisensa jälkeen ja rahapolitiikan kiristyminen uhkaa nostaa päätään. Nyt ei voi nukahtaa omistustensa suhteen, tai saattaa myöhemmin herätä karuun todellisuuteen.

Luet nyt tilinpäätöstä numero 26. Niin monta niitä on tullut kirjoitettua. Vuoden 2028 loppuun mennessä tulen kirjoittaneeksi 114 tilinpäätöstä. Siihen loppuu miljoonan euron tavoiteperiodini. Katsotaan kumpi tulee ensin täyteen, deadline vai miljoona.

Viivan alle jäi rahaa, mutta budjetoitua vähemmän

Elokuun tulot jäivät normaalia pienemmiksi, koska latasin pitkästä aikaa lounasetukorttia. Ravintolat ovat jääneet vähälle kulutukselle, kun ennen elokuuta viimeisin lataus tapahtui vuosi sitten. Toisaalta ruokakauppoihin on mennyt aiempaa enemmän rahaa. Kulupuolella en vain yksinkertaisesti enää pääse viime vuoden tasolle. Koronavuosi oli poikkeuksellista aikaa ja nyt ollaan jo hyvin pitkälti palattu takaisin normaaliin, vaikka etätyöt ovatkin jatkuneet. En ole ollut mikään kulttuurin suurkuluttaja, joten sen puolen kiinniolo ei ole näkynyt minulle muuten kuin sosiaalisessa mediassa.

Elokuun tuloslaskelma. Tulot olivat budjetoitua pienemmät. Kulut olivat budjetoitua suuremmat. Ylijäämäkin valahti alle budjetin, kun tarkastellaan lukuja vuoden alusta alkaen.

Tuloja kertyi vajaat 3900 euroa ja kuluja vähän yli 1600 euroa. Viivan alle jäi 2240 euroa, josta suurin osa meni sijoituksiin, mutta säästöpossuunkin kilahti mukavat 876 euroa odottamaan parempia aikoja. Suurin kuluerä oli hyvinvointi eli toisin sanoen käytin eniten rahaa itseeni. Toiseksi eniten rahaa meni ruokakauppaan. Saatan olla täysin väärässä, mutta ruoka tuntuu kallistuneen paljon viime aikoina. Toisaalta ehkä tämä on vain ajatusharhaa ja oikeasti tulee vain rahdattua kotiin aiempaa enemmän tavaraa. Auto aiheutti taas kuluja, tällä kertaa ajoneuvoveron muodossa. Valtio kyllä osaa ottaa omansa pois kuleksimasta joka mutkassa.

Budjetin puolella ylijäämä valahti alle budjetoidun tason. Ero tullee kasvamaan tulevina kuukausina eli en tule pääsemään itse itselleni asettamaani budjettiin. Koronavuoden päälle oli petollista lähteä rakentamaan budjettia olettaen, että vuoden 2020 kulutaso olisi jollain tasolla uusi normaali. Tulevalle vuodelle pitää ottaa lusikka kauniiseen käteen ja miettiä budjettitasot uusiksi.

Säästämisaste oli elokuussa tasolla 58%. Budjetin taso 75% jäi haaveeksi. Samoin edellisvuoden tasot tuntuvat nyt hämmentävän korkeilta.

Korkean säästämisasteen tavoittelua on vaikea henkisesti perustella itselleen, kun sijoitukset kasvattavat nettovarallisuutta ilman ylimääräistä kontribuutiotakin. Tulen jatkossakin välttämään kaikkea turhaa, mutta tiedostan sen, että olen edellä tavoitetahtiani. En siis aio “jättää elämättä” vain, jotta saisin pidettyä säästämisasteen korkealla tasolla. Ja toisaalta ei tuo 58% sekään mikään hirvittävän matala taso ole paitsi jos peilaa historiallisiin lukemiin.

Olen huomannut, että mielipiteeni sopivan säästämisastetason osalta heiluvat aika vahvasti kuukaudesta toiseen mentäessä. Taustalla lienee tulevaisuuden kassavirtojen diskonttaus nykyhetkeen ajatuksen tasolla. Silloin kun pörssissä menee hyvin, ei tarvitse itse säästää enää enempää päästäkseen hyviin tuloksiin ja tätä hyvää kehitystä tulee helposti ekstrapoloitua hamaan tulevaisuuteen asti. Silloin kun menee heikosti, kokee helposti, että omalla säästämisellä voi vaikuttaa enemmän tulevaisuuden tuottoihin.

Sijoitukset nousivat, laskivat ja nousivat

Jyrkkä nousu. Jyrkkä lasku. Jyrkkä nousu. Vaakasuora kehitys. Siinä oikeastaan elokuu tiivistettynä pörssin puolella. Kuu oli siinä mielessä helppo, että salkku ei valahtanut kertaakaan miinukselle. Qt:n vahva posariosari kuun alussa sai salkkuni henkeäsalpaavaan nousukiitoon ja tein henkilökohtaista historiaa ensimmäisellä yli +10000 euron päivänousulla pörssissä. Tässä vaiheessa kuukautta näytti erittäin hyvältä ja maalailin jo uusia ennätyksiä nettovarallisuuden kasvulle ja ties mitä pilvilinnoja. Sitten pörssi veti maton alta ja romahdettiin takaisin kuun alun lähtökuoppiin. Haaveet kaatuivat siltä erää. Lopulta saatiin kuitenkin pientä nousua. Salkkuni nousi elokuussa 4% samalla, kun vertailuindeksi nousi 1%. Ylituottoa kertyi 3%-yksikköä eli euroissa salkkuni kokoon suhteutettuna noin 8700 euroa. Osakepoiminta kannatti jälleen kerran.

Elokuussa sijoitussalkkuni nousi 4%. Vertailuindeksi OMXHGI nousi samalla aikavälillä 1%. Ylituottoa kertyi mukavasti.

Elokuun suurimmat taitekohdat olivat Qt:n posariosari, Harvian osarinegapudotus ja Kamuxin ristiriitaisia signaaleja antanut osari. Qt:n tuloksen jälkeen kävin ensimmäistä kertaa konditoriasta hakemassa leivoksia iltapäiväkahvin kylkiäiseksi, niin kova tuo suoritus oli. Harviaa tankkasin tulospudotuksesta lisää ja Kamuxia myin tulospäivänä pois. Myöhemmin ostin Kamuxit takaisin, kun inderesin foorumit olivat ansiokkaasti palastelleet tuloksen ja näkymät rantahiekkajyvän kokoisiksi murusiksi ja todenneet, että ihan hyvinhän tämä tarina etenee.

Roviot myin pois, koska sijoitusteesini meni pieleen enkä ollut kovin innoissani siitä, että ostettiin hypercasual-pelifirma Turkista. Näin Rovion Darkfire Heroes -pelissä potentiaalia, mutta se ei realisoitunut. Eipä siinä, ei kaikki mene aina niin kuin haluaisi. Laput laitaan ja askel kohti uusia pettymyksiä.

ETF-ostot jatkuivat katkeamatta. Nuo ovat nyt muutaman vuoden kuukausisäästön jäljiltä noin 30% plussalla eli vuosituotto on ollut varsin kelvollinen riskiin nähden.

Nettovarallisuus jatkoi tasaista nousuaan

Teossa oli kaikkien aikojen päräyttävin kuukausi ikinä. 10 päivän jälkeen melkein 30 000 euroa plussalla. 20 päivää aikaa nousta toiset samanlaiset tai enemmän. Näin ajattelin. Todellisuus oli erilainen. En voi silti valittaa lähes 18 000 euron toteutuneesta nettovarallisuuden kasvusta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana nettovarallisuuteni kasvu on ollut tänä vuonna keskimäärin 17 300 euroa kuukaudessa. Voidaan siis puhua erittäin keskimääräisestä suorituksesta elokuun osalta.

Nettovarallisuus kehittyi elokuun aikana suotuisasti jokaisessa omaisuusluokassa, yhteensä 17 660 euroa.

Sijoitussalkku kasvoi yli 11 000 euroa. Qt-omistukseni yksinään nousi kuun aikana noin 19 000 euroa eli muut omistukset tällä kertaa jarruttivat kasvua ikävästi. Suurin jarruttaja oli Harvia yli 6000 euron tiputuksella, mutta eipä tuolla päivän noteerauksella ole niin väliä kunhan tarina ja luvut menevät oikeaan suuntaan.

Bitcoin nousi kiitettävät 13,5%. Neljä vuotta sitten näihin aikoihin oltiin noin 4500 dollarin noteerauksessa ja parhaimmillaan käytiin yli 4 kertaa korkeammalla ennen kuplan jäähtymistä. Toistuuko sama ilmiö tämänkin puoliintumisen yhteydessä? Siinäpä draaman kaarta loppuvuodelle kerrakseen. Minun omistuksilleni nelinkertaistuminen tarkoittaisi yli 100 000 euron tuottoja loppuvuodelle, joten antaa tulla vain! En tosin laita mitään suunnitelmia tai tavoitteita tämän tapahtumisen varaan, mutta olen opportunisti.

Nettovarallisuus nousi elokuussa tasolle 382 400 euroa. Nousua vuoden takaiseen elokuuhun on kertynyt 117% ja viime kuusta noustiin 4,8%.

Nettovarallisuus on nyt uudella ennätystasolla 382 400 euroa. Tämä laji on siinä mielessä mukava, että ennätykset on helppo rikkoa. Alkuperäinen tavoite tälle vuodelle 305 500 euroa on jo kaukana takana, mutta bonustavoite 400 000 euroa siintää vielä edessä. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatisi lopuilta neljältä kuukaudelta perusvahvan 4500 euron keskimääräisen nousun. Historian valossa tämän pitäisi olla tehtävissä, mutta katsotaan mitä makrosentimentti päättää.

En halua innostua vielä liikaa, mutta pitänee lähiaikoina tehdä uusi visiitti Lindroosille ja käydä sovittamassa vielä muutamaa kellokandidaattia ihan vain sen varalta, jos vaikka tuo 400 000 euroa menisikin rikki.

Syyskuun toivomukset

Olen tässä viimeisessä osiossa yrittänyt ennustaa tulevia kuukausia. Käytännössä olen todennut, että voin kirjoittaa tähän ihan mitä tahansa ja osumatarkkuus on suunnilleen 50-50. Laitan siis nyt ennusteiden sijaan toivomuksia. On helpompaa siirtää maalitolppia itselleen suotuisampaan paikkaan kuin yrittää tehdä töitä sen eteen, että parantaisi osumatarkkuuttaan… jostain tämä ajattelutapa on hyvin tuttu, mutta en nyt saa päähäni että mistä, hmm.

Joka tapauksessa, budjetin osalta syyskuu näyttää tiukalta. Paljon kuluja on tulossa ja vaikka tulopuolellakin on hieman tulossa ekstraa, en ole aivan varma riittääkö tämä budjetin saavuttamiseen. Pörssin puolella toivoisin, että olisi peilityyntä ja tuloskasvun annettaisiin syödä arvostuskertoimia. Bitcoinin osalta toivon, että nousu jatkuu ja päästään megakuplaan ennen vuoden loppua.

Mukavaa syksyn alkua ja tsemppiä kiireiselle syyskaudelle!

T.A.

This Post Has 4 Comments

  1. Aleksi

    Kiitos näistä teksteistä! Nämä antaa minulle paljon ideoita ja tietoa siihen, miten itse voisin tulevaisuudessa hoitaa talouttani. Saan kyllä kiittää suuresti sinua siitä, että tiedän jo 17-vuotiaana niin paljon sijoittamisesta.

    1. Kiitos mukavista sanoista! Hyvä jos teksteistä on hyötyä. Itse en kehtaa edes sanoa kuinka hakoteillä olin raha-asioiden kanssa 17-vuotiaana, joten sanotaanko vaikka vain, että olet erittäin hyvissä ajoin liikenteessä!

  2. Make

    Moi! Minkä palveluntarjoajan kautta ostelet bitcoineja (+ mahd. muita kryptoja)? Tässä juuri ajankohtaista itsellä valita ja tutkailla, minkä kautta kryptoja kannattaisi alkaa ostelemaan ja hallinnoimaan “kryptosalkkua”.

    1. Moikka! Olen itse käyttänyt suomalaista Coinmotion-palvelua ja ainakin toistaiseksi viimeiset neljä vuotta se on toiminut varsin hyvin ja kehittynyt huimasti parempaan suuntaan. Linkilläni saat halvemmat osto- ja myyntikulut kuukaudeksi mikäli haluat sitä hyödyntää: https://taloudellinenajattelu.fi/go/coinmotion

      Tuon lisäksi löytyy myös esimerkiksi amerikkalainen Coinbase, jonka palvelu on myös hyvä ja siellä on suurempi valikoima muita kryptoja, mutta mikäli yleisimmät kryptot riittävät, niin ei välttämättä ole tarve lähteä siirtelemään rahojaan Amerikkaan.

      Toivottavasti pääset näillä alkuun.

Comments are closed.