Lykkää mielihyvää ja vaurastu

Lykkää mielihyvää ja vaurastu

Välittömän mielihyvän (instant gratification) helppo saatavuus on oman aikamme suurin vitsaus. Internet tuo käden ulottuville pohjattoman aarrearkun täynnä helppoa ja nopeaa viihdettä. Kuinka monta tuntia selaammekaan Facebookia, katsomme Netflixiä, skrollaamme 9Gagia, swaippaamme Instragramia, pelaamme vielä yhden tason Angry Birdsiä… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Eikä siinä mitään, vapaa-aikansa voi käyttää miten haluaa, mutta kaikki tämä kulutettu aika on pois jostain muusta, joka voisi olla esimerkiksi itsensä kehittämistä.

Uuden aloittaminen on vaikeaa. Pitää opetella kaikki alusta alkaen ilman, että ymmärtää välttämättä itsekään mitä on tekemässä. Niinä hetkinä, kun kaikki tuntuu vaikealta, on helppo avata puhelin ja korkata Facebookin loputon päivitysvirta. Aina ei kuitenkaan kannattaisi, sillä vain uudet ja usein vaikeat asiat vievät elämässä eteenpäin. Mitä nopeammin oppii nauttimaan oman mukavuusalueen ulkopuolella olemisesta, sitä nopeammin henkilökohtainen kasvu kiihtyy ja menestyksestä tulee aina vain todennäköisempää.

Miksi on niin helppoa upota välittömään mielihyvään?

Luolamiesaivomme on rakennettu priorisoimaan välitöntä mielihyvää, sillä aina elossa selviytyminen ei ole ollut itsestäänselvyys, eikä tulevaisuutta ole voinut suunnitella kovin pitkälle. Mielemme on kovakoodattu tavoittelemaan mielihyvää ja välttämään kipua. Tämä on yksi syvimpään koodattuja ominaisuuksiamme. Suoraan tämän periaatteen päälle rakentuvat tuhansien miljardien eurojen bisnekset ympäri maailmaa, kuten muun muassa uhkapelit, huumeet, aikuisviihde, tupakka, alkoholi ja nyt viimeisimpänä villityksenä sosiaalinen media.

Markkinoijat ja kaupat kilpailevat jatkuvasti huomiostamme ja on vaikea elää päivääkään altistumatta jollekin houkuttimelle. Vain Zen-munkki pystyy elämään kaikkien ympäröivien houkutusten keskellä tarttumatta niistä mihinkään. Houkutuksiin ei kuitenkaan kannata usein tarttua mikäli ajattelee omaa parastaan, sillä harva niistä palvelee meidän omaa parastamme. Markkinoijat haluavat lähtökohtaisesti maksimoida oman hyvinvointinsa. On siis hyödyllistä pohtia mitä itse elämältään haluaa ja sulkea ylimääräiset häiriöt ulkopuolelle.

Mielihyvän lykkäys tuo vaurautta

Mielihyvän lykkäys tulevaisuuteen nykyisyyden kustannuksella on pitkäjänteisen sijoittajan kannalta elintärkeä taito. Voittojen kotiuttaminen tuntuu hyvältä. Tästä syystä houkutus napata osakkeesta kertynyt voitto saattaa käydä suureksi, vaikka järki sanoo, että yrityksellä menee hyvin ja arvo todennäköisesti vielä kasvaa tulevaisuudessa. Pitkäjänteinen sijoittaja istuisi tuolloin käsien päällä ja antaisi pääoman kasvaa.

Tappion myöntäminen itselleen on kivuliasta. Siksi heikosti kehittynyt osake saattaa jäädä salkkuun makaamaan. Kivun välttäminen on lyhytjänteiselle ajattelulle ominaista. Pitkäjänteinen sijoittaja toteaisi siinä paikassa olleensa väärässä ja ottaisi kivun vastaan. Seuraavana päivänä hän olisi jo siirtynyt ajatuksissaan eteenpäin ja kenties laittanut rahat kasvamaan muualle.

Kun sijoitukset kasvavat tarpeeksi suuriksi, voi kiusaus ottaa rahat ulos ja lähteä Mersu-kaupoille nousta suureksi. Vaurastuminen on kuitenkin mahdotonta, jos ei pysty lykkäämään mielihyvää ja kasvattamaan positiota pitkäjänteisesti. Toki jo ennen kuin sijoituksilla saisi uuden Mersun, on pitänyt pystyä hillitsemään kulutusta ja siirtää säästyneet rahat sijoituksiin. Ja jo tätä edeltävä askel eli aloittaminen on se askelista vaikein, joka jää valitettavan monelta tekemättä.

Pitkäjänteisyys auttaa muuallakin elämässä kuin vain vaurastumisessa. Työelämässä se on arvostettu ominaisuus, kun suunnitelmia tehdään vuosiksi eteenpäin ja niihin sitoudutaan. Samalla tavalla omassa elämässä voi tehdä pitkäjänteisiä suunnitelmia ja sitoutua niihin. Tämä voi vaatia mielihyvän lykkäämistä, uhrauksia ja epämukavuusalueelle menemistä, mutta mahdotonta se ei ole. Kaikki on kiinni päätöksestä ja siinä pysymisestä.

Mielihyvän lykkäyksessä voi kehittyä

“Tarvitsen Facebookia. Tarvitsen Netflixiä. En voi elää ilman Instagramia.”

“En tarvitse Facebookia. En tarvitse Netflixiä. Voin elää ilman Instagramia.”

Valinta.

Elämä on täynnä valintoja. Suurinta osaa niistä emme vain tee tietoisesti. Rutiinit muodostuvat helposti ja niitä voi olla vaikea lopettaa. Mutta lopettaminen on mahdollista. Jos haluaa kehittyä elämässä, ei voi tehdä asioita niin kuin on tehnyt ne ennen, vaan rutiineja pitää päivittää suuntaan, joka vie lähemmäs omia tavoitteita tai unelmia.

Ei niin monta vuotta sitten olin huono lykkäämään mielihyvää. Vaikeita asioita kohdatessani nenän edestä löytyi aika nopeasti 9Gag, Facebook, Reddit tai joku muu aikasyöppö. Pitkän, monta vuotta kestäneen uudelleenorientoitumisen jälkeen olen oppinut kohtaamaan ja käsittelemään vaikeita aiheita, kun ne tulevat vastaan – vaikka vieläkin toisesta välilehdestä löytyy liian usein pörssikurssit ja sijoitusfoorumit. Aina voi parantaa ja kehitys ei lopu koskaan.

Pitkäjänteisyys ja mielihyvän lykkääminen ovat tuoneet hyvinvointia monille osa-alueille elämässäni. Olen aina tiennyt kuinka tulisi syödä, mutta vasta nyt noudatan suosituksia. Olen aina tiennyt kuinka pitäisi liikkua, mutta vasta nyt edes yritän päästä sinnepäin. Olen aina tiennyt, että videopelit eivät vie elämässä eteenpäin, mutta vasta nyt käytän aikani muuhun. Yhä useampana päivänä pystyn katsomaan peiliin ja toteamaan, että olen tehnyt kaikkeni päästäkseni eteenpäin.

Harvalla meistä on joku vahtimassa jokaista liikettämme ja koko ajan kertomassa mitä tehdä. Olemme itse vastuussa omasta hyvinvoinnistamme ja meillä on valta muuttaa oman elämämme suuntaa. Se voi tarkoittaa nykyisen elämän osittaista hylkäämistä ja uhrauksia, mutta uusien ja parempien asioiden tulemista tilalle. Kuinka moni sankari tuli sankariksi tekemättä yhtään uhrausta elämässään?

T.A.

PS. muista seurata Twitterissä ja liittyä postituslistalle!

This Post Has 4 Comments

 1. 11:11

  Käsitin rivien välistä että sullakin on ollut menossa, parempien termien puutteessa sanotaanko nyt ns. “Awakening”. Intuition voimistuminen ja siihen luottaminen jne.

  1. “Awakening” on varmaankin ihan hyvä termi kuvaamaan viimeistä kolmea-neljää vuotta, joiden aikana on tullut mietittyä asiat aika lailla kokonaan uusiksi. Vain näin jälkikäteen voi todeta, että kun muutosta lähtee hakemalla hakemaan, sen voi saavuttaa hyvinkin nopeasti. En tiedä onko kyseessä niinkään intuition voimistuminen vai massiivinen määrä uuden opiskelua ja näiden oppien omaksuminen. Varmasti se intuitiokin voimistuu, kun ymmärtää entistä paremmin asioiden kausaliteettisuhteet – voi tehdä päätöksiä nopeammin ja määrätietoisemmin.

 2. Naluski

  Samojen mietteiden kanssa olen itsekkin tuskaillut. Itseäni on ajanut eteenpäin paremmissa valinnoissa lyhyt lausahdus “better than yesterday”. Sillä päässy helposti ohi pelaamisen viettelyksistä ja tarttua kirjoihin.

  1. Kuulostaa siltä, että olet päässyt hyvään alkuun paremman huomisen kanssa. Oletko asettanut itsellesi mitään tavoitteita, joita kohti kuljet? Kannattaa pilkkoa tavoitteet tarpeeksi pieniin palasiin, jottei niiden edessä kangistu.

   Oletko kuullut 2 minuutin säännöstä? Siitä voi olla apua. Tässä hyvä video aiheesta: https://www.youtube.com/watch?v=-3QJke9_Z4o

Comments are closed.