Tammikuun tilinpäätös – pökköä pesään

Tammikuun tilinpäätös – pökköä pesään

Tammikuu meni viime vuoden katselmoinnissa ja tähän vuoteen valmistautuessa. Analysoin viime vuoden sijoituksiani, laskin tämän vuoden budjetin ja päivitin nettovarallisuustavoitteeni. Blogitekstini olivat hyvin numeropainotteisia, mutta koin kaikki analyysit ja numeroiden pyörittelyt tärkeiksi, jotta voin rakentaa tämän vuoden tukevalle perustalle. Haluan minimoida riskin oman talouteni negareille ja maksimoida mahdollisuudet posareille.

Tekstien sisältöön saattoi vaikuttaa myös se, että väänsin lähes koko kuukauden tilinpäätöstä töissä. Olin henkisesti valmistautunut tekemään numeroiden pyörittelyä kaiket päivät, joten tämä varmasti läikkyi yli siviilielämäänkin. Siinähän se tammikuu sitten menikin, lukuja pyöritellessä. Deadlinet, kiire, tilintarkastajat, jatkuva pieni paine… siinä ristitulessa jotenkin häiritsevällä tavalla kokee olevansa elossa ja elämänsä voimissa.

Nettovarallisuus kiihdytti uusiin huippuihin

Markkinoiden joulupukkiralli jatkui tukevalla tammirallilla, joka kiihdytti nettovarallisuuteni taas kerran uusiin huippuihin. Menoa tosin jarrutteli hieman takakonttiin jäänyt rahasäkki. Epäonnistuin käteispainon kasvattamisen ajankohdan kanssa ja jäin paitsi merkittävästä tuotosta, koska en laittanut kaikkia kiinni nouseviin kursseihin. Toisaalta tämä oli riskien hallintaa, mutta silti markkinat osaavat yllättää kerta toisensa jälkeen.

Varallisuuden kehitys verrattuna joulukuuhun 2019. Joka rintamalta positiivisia uutisia.

Joulukuun loppuun verrattuna nettovarallisuuteni kasvoi 6 696 euroa, mikä on seurantahistoriani suurin kuukausinousu. En voi olla kuin positiivisesti yllättynyt lopputulokseen. Suurimmat ajurit olivat pörssi, bitcoin ja hieman kasvanut käteispositio. Qt Groupin positiivinen tulosvaroitus toi mukavat nousut vielä kuun viimeisenä päivänä, hyvä Qt! Kovasta noususta huolimatta arvonnousut voivat hyvinkin olla lainatulla ajalla mikäli saadaan vuoden edetessä jokin kauniisti usvasta lipuva musta joutsen tiputtamaan markkinat polvilleen.

Tammikuussa nettovarallisuuteni otti mittaushistorian suurimman pompun ylöspäin.

Nettovarallisuuteni nousi lukemaan 129 900 euroa. Nousua oli joulukuuhun verrattuna 5,4% ja vuoden takaiseen tammikuuhun nähden 44%. Tavoittelen tälle vuodelle 31% nettovarallisuuden kasvua, joten nykyinen tahti on enemmän kuin tyydyttävällä tasolla. Kun katson taaksepäin alkuvuotta 2019, nettovarallisuuteni on mörninyt tuolloin paikoillaan. Tämä luo hyvät mahdollisuudet saavuttaa mukavia year-over-year kasvuprosentteja nyt ensimmäisen kvartaalin aikana.

Tammikuu kului säästöliekillä

Tuloslaskelma paloi säästöliekillä sekä tulo- että menopuolella. Tulot muodostuivat säännöllisestä kuukausipalkasta ja pienistä harrastetuloista. Kertaluontoiset yllätykset loistivat poissaolollaan. Menopuoli oli onneksi yhtä askeettinen. Suurin osa menoista oli kuukausittain toistuvia, mutta eksyi joukkoon muutama kertaluontoinen eräkin. Nämä olivat kuitenkin sen verran pieniä, etteivät ne erottuneet massasta.

Tammikuun tuloslaskelma. Askeettinen kuukausi piti tulo- ja menopuolet hiljaisina. Sijoituksiin siirtyi vain automaattiset siirrot.

On täysin selvää, että menot tulevat kasvamaan vuoden edetessä eikä niitä ole tarkoituskaan pitää näin alhaisella tasolla. Eiköhän näille säästyneille euroille löydy sopiva koti esimerkiksi yhtä tähteä paremmasta hotellista seuraavalla lomamatkalla.

Tammikuun säästämisaste oli tukevat 76%.

Tavoitetasoni säästämisasteelle on 67% tänä vuonna. Edellisvuoden toteuma ilman mitään suunnittelua tai erityistä tavoitteellisuutta oli 63%. Tästä pitäisi petrata neljä prosenttiyksikköä. Tämä tulee olemaan tiukka tavoite, mutta uskon pystyväni siihen. Tammikuu asettaa hyvän lähdön uuteen vuoteen.

Sijoitusrintamalla taktisia siirtoja

Kallista. Se on ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun katson pörssiä. Tämä yhdistettynä siihen, ettei ole mitenkään itsestäänselvyys, että tulokset merkittävästi nousisivat tänä vuonna, on heikko resepti lisäostojen kannalta. Tästä syystä päädyin tammikuussa ostamaan vain kuukausisäästö-ETF:iä. Näihin kiinnittyi 1000 euroa suunnitelman mukaisesti.

Myyntejä toteutin kaksi kappaletta. Ensimmäisenä salkusta lähtivät kaikki Fellow Financet. Valitettavasti tammikuun volyymit eivät antaneet aihetta puhua luottamuksen palautuksesta. En myöskään halua nähdä tilinpäätöslukuja ilman kunnollista kasvua volyymeissa. Pahoin pelkään, että alarivi saattaa olla pettymys etupainonotteisten ulkomaan panostusten takia. Mikäli lainavolyymit kasvaisivat hyvään tahtiin, ei tuloksella olisi niin väliä. Mutta jos ei ole kasvua eikä kannattavuutta, niin mitä sitten? Lupauksia paremmasta huomisesta? Olen kuullut niitä tarpeeksi ja kokenut mihin ne pahimmillaan johtavat, joten jätän tällä kertaa väliin.

Toinen myyntini oli Nokia-positioni puolittaminen. Nokian kanssa ajoin täyteen lastatulla tankkerilla päin petettyjen lupausten jäävuorta. Jälki oli rumaa kuten arvata saattaa. Myin puolet positiostani, kun kurssi oli elpynyt takaisin siedettävälle tasolle. Harkitsen vakavasti toisenkin puolikkaan putsaamista. Neljän vuoden omistus on ollut matka pettymyksestä toiseen. Parhaat kurssinousut ovat tulleet Ericssonin hyvistä tulosjulkistuksista, mutta Nokia on kerta toisensa jälkeen ansiokkaasti lytännyt liian innokkaiden sijoittajien turhat toiveet. Nyt kun osinkokin on jäässä, vaaditaan sijoittajilta vahvaa visiota paremmasta huomisesta tai hyvää toimialaymmärrystä. En ole varma onko minulla kumpaakaan näistä holdaamiseen tarvittavaa määrää. Toisaalta alla oleva 5G-megatrendi ei ole kadonnut mihinkään, joten alkuperäinen sijoitusteesi on vielä olemassa. Ehkä seuraan kehitystä nykyisellä positiollani liipaisin herkkänä.

Qt Groupin positiivinen tulosvaroitus kuun viimeisenä päivänä oli odotuksia mukavampi tapa päättää tammirallin siivittämä ja coronaviruksen varjostama kuukausi. Qt:lla on vahva meno päällä ja tulos on nyt vihdoin käännetty positiiviseksi. Uskon tuloksen vakaaseen kasvuun tulevaisuudessa ja tästä syystä tulen etsimään sopivaa rakoa lisätä positiotani merkittävästi tulevien kuukausien aikana.

Sijoitussuunnitelmaani nojaten tulen jatkamaan Nordea-positioni keventämistä tänä vuonna. Aloitin sen erittäin huonolla ajoituksella. En halua toistaa samaa virhettä, mutta näiden nousujen ennakoiminen on tuskaisen haastavaa. Kun näette minun myyvän seuraavan erän, niin kannattanee juosta ostolaidalle, sillä äkillinen kurssinousu saattaa olla edessä.

Helmikuu on sankan lumipyryn peitossa

En osaa alkuunkaan ennustaa mihin markkinat tulevat menemään helmikuussa. Joko ylös tai alas tai sivuttaissuuntaan. Käteispositioni kasvaa ja odottaa kärsivällisesti varjoissa sopivaa hetkeä hyökätä. Vanhoista virheistä viisastuneena en lähde tunkemaan käteistä ylihinnoiteltuun markkinaan, koska vuoden päästä harmittaisi kuitenkin. Voin odottaa puoli vuotta, jos se tarkoittaa useaa prosenttiyksikköä korkeampaa tuottoa.

Tulojen ja menojen osalta en näe mitään äkillistä muutosta tammikuun trendiin. Viime vuonna menot olivat korkeat, joten vertailuluvuista tullee mukavat.

Hyvää helmikuuta!

T.A.