Nämä ansat estävät vaurastumisesi

Nämä ansat estävät vaurastumisesi

Miksi jotkut vaurastuvat vuosi toisensa jälkeen ja toiset mörnivät paikoillaan varallisuutensa kanssa? Vaurastumiseen on monta tietä. Mutta näillä teillä on monia viekkaita ansoja, joihin on helppo kävellä tietämättään. Nämä ansat eksyttävät kulkijan tieltään ja lopulta ilman oman talouden karttaa ja kompassia harhaileva kulkija huomaa kävelleensä ympyrää vuodesta toiseen.

Jotta sinä voisit väistää nämä ansat, paljastan ne sinulle. Vaurastumisen tie on pitkä, kymmenien vuosien mittainen. Perille ei pääse vahingossa – tarvitaan oman talouden kartta ja kompassi, jotka yhdessä ohjaavat läpi ansoitetun tien.

Ansa 1: hankitaan suhteettoman kallis auto

Auto on merkittävin yksittäinen ostopäätös, jolla voi palauttaa varallisuutensa takaisin nolliin (jos ostaa käteisellä) tai romuttaa mahdollisuudet vaurastua vuosiksi eteenpäin (osamaksu). Uudella autolla ajamisen tunne on hieno, mutta hinta on raskas. Mitä kalliimpi auto, sen lamaannuttavampi on sen vaikutus omaan talouteen, sillä kalliit autot menettävät arvoaan edullisia nopeammin ja niiden ylläpito on kalliimpaa.

Polttoaine, arvonalenema, huollot, vakuutukset, verot, katsastukset, korkokulut, pesut, vahaukset… näistä kaikista tulee hämmentävän korkea kustannus yhden peltilehmän tähden. Tilannetta ei helpota valtion intohimo kohdistaa valtava määrä verotusta autoilijoiden niskoille, mikä varmistaa, että kaikista autoilijoista tulee hyviä veronmaksajia.

Miten välttää tämä ansa? Jos et tarvitse autoa, hankkiudu siitä eroon mahdollisimman pian. Jos tarvitset autoa, osta sellainen käytettynä ja hyväkuntoisena. Mieluiten luotettavan ja kustannustehokkaan auton maineessa olevaa merkkiä, kuten Toyota. Tämä saattaa olla hieman verrokkejaan kalliimpi, mutta kilometrit ovat halvempia ja jälleenmyyntiarvo pysyy verrokkeja parempana.

Ansa 2: ei hallinnoida kuukausilaskutteisia tilauksia

Nykypäivänä internetin aikakaudella kuukausilaskutteisia palveluita on helppo tilata ja useat markkinoiden laadukkaimmat palvelut ovat kuukausilaskutteisia.

Kuinka monta kuukausilaskutteista palvelua sinulla on? Jos et heti osaa vastata tähän kysymykseen, pitäisi tämän olla herätyssignaali. Saatat vuotaa rahaa joka kuukausi palveluihin, joita et edes tarvitse. Kymppi kuussa kumuloituu vuosien yli merkittäväksi summaksi rahaa etenkin, jos nämä säästyneet rahat sijoittaisi tuottaviin kohteisiin.

Miten välttää tämä ansa? Käy läpi kestotilauksesi. Valitse yksi mitä käytät eniten ja lopeta muut. Vältä päällekkäisiä tilauksia ja käy kuukausittain läpi tiliotteet. Mikäli huomaat kuluja palvelusta, jota et ole kuukauden sisään käyttänyt, irtisano se välittömästi. Tilaa palvelu uudestaan, jos joskus vielä haluat käyttää sitä. Älä jätä palveluita roikkumaan vain sen takia, että saatat joskus käyttää niitä.

Ansa 3: pelataan uhkapelejä

Uhkapelit on suunniteltu niin, että talo voittaa aina. Kääntäen sanottuna uhkapelit on suunniteltu niin, että pelaaja häviää aina. Rahojen laittaminen uhkapeleihin on sama kuin niiden heittäminen pohjattomaan kaivoon. Omiaan ei saa takaisin, joten kannattaa hyväksyä jo kertyneet tappiot ja jatkaa elämää eteenpäin.

Jokaista ulos maksettua lottomiljoonaa kohti lottoa on pelattu 2,5 miljoonalla eurolla. Pelinjärjestäjällä on siis ihan mukavat katteet. Uhkapelimonopoli on käytännössä lupa painaa rahaa.

Miten välttää tämä ansa? Jos näet uhkapelejä, kävele ohi pysähtymättä. Pelit on suunniteltu koukuttamaan pelaaja luomalla tarkoituksellisesti tilanteita, joissa pelaajan dopamiinin ja adrenaliinin tuotanto kiihtyy. Siis samat hormonit, jotka koukuttavat huumeisiin ja muihin päihteisiin. Uhkapelit ovatkin tavallaan huumetta aivoille, mutta terveyden sijaan ne rokottavat taloutta.

Ansa 4: ostetaan mitä halutaan eikä mitä tarvitaan

Minkälaisen päätöksentekoprosessin läpi viet hankintasi? Monet tekevät impulssiostoksia esimerkiksi alennusmyynneissä, kun ‘halvalla saavat’. Tai täyttävät kodin kaikenlaisilla tavaroilla, joita eivät sitten käytäkään. Turhan tavaran ostaminen on helppo tapa laittaa stoppi vaurastumiselle. Toinen yhtä tehokas keino estää vaurastuminen on ostaa kalliita luksustuotteita, joissa brändi maksaa enemmän kuin laatu, työ ja materiaalit. Brändistä ylimääräisen maksaminen on sama kuin sulloisi rahansa suoraan maailman 1% varakkaimman demografian taskuun.

Miten välttää tämä ansa? Luo päätöksentekoprosessi ostoksia varten ja altista kaikki hankinnat tälle prosessille. Prosessi voi olla esimerkiksi lista kysymyksiä, jotka hankinnan tulee läpäistä. Muista, että ihminen on mestari perustelemaan itselleen mustan valkoiseksi ja valheen todeksi. Kun pohdit hankintoja, älä huijaa itseäsi prosessissa vain, jotta saisit ostaa jotain mitä haluat, vaan ole rehellinen itsellesi.

Ansa 5: kilpaillaan naapurin kanssa elämäntyylistä

Naapurisi karautti juuri pihaan uudenkarhealla mersullaan, joka saa sinun kolme vuotta vanhan bemarisi näyttämään ikälopulta. Mitä teet? Marssitko autokauppaan vaihtamaan bemarisi uusimpaan 5-sarjalaiseen vai onnitteletko naapuriasi uudesta hankinnasta? Vastaus tähän kysymykseen määrittää vaurastumisen tulevaisuudennäkymäsi.

Kilpailu sosiaalisesta statuksesta vaatteilla, asusteilla, autoilla ja muilla statussymboleilla on erittäin varma tapa estää vaurastuminen. Ne jotka harrastavat tätä ovat markkinoijien unelma-asiakkaita. Bränditalot ovat valmiita tekemään mitä vain saadakseen tällaiset suurkuluttajat vakioasiakkaikseen.

Miten välttää tämä ansa? Iloitse muiden menestyksestä. Tuo esiin oma persoonasi, joka ei ole riippuvainen viimeisimmistä ulkoisista statussymboleista. Nouse oman elämäsi johtajaksi, joka ei ole riippuvainen muiden hyväksynnästä eikä tarvitse statussymboleita pönkittämään egoaan.

Ansa 6: kasvatetaan menoja sitä mukaa kun tulot nousevat

Sait juuri uuden työpaikan ja palkkasi nousi tuhat euroa kuussa. Onneksi olkoon! Aloitko heti tämän jälkeen tutkia Kamuxin valikoimaa tai Etuovesta uutta asuinaluetta? Mieti vielä hetki. Onko välttämätöntä päivittää auto uuteen tai vaihtaa asunto isompaan? Usein vastaus on ‘ei’, vaikka nousseet tulot sen sallisivatkin.

Niin sanottu elintasoinflaatio on salakavala ansa, sillä jos on tottunut tasapainottamaan tulot ja menot eurolleen, niin tapaa on helppo ylläpitää tulojen kasvaessa. Vaurastumisen kannalta olisi kuitenkin järkevää pysähtyä miettimään yhtälöä hetkeksi ja pohtia voisiko asiat tehdä toisin.

Miten välttää tämä ansa? Budjetoi menosi joka vuosi sen pohjalta mitä tarvitset ja mihin haluat käyttää rahaa. Älä muuta tätä budjettia, jos tulosi nousevat. Pistä lisääntyneet tulot sijoituksiin tai säästöön ja kerrytä ylijäämää. Pyri pitämään menot vakiotasolla vuodesta toiseen ja mahdollisesti jopa alentamaan niitä tilanteen salliessa.

Ansa 7: ei tiedetä mihin rahat menevät

Yritysmaailmassa on täysin normaalia, että rahavirtoja seurataan suurennuslasin kanssa ja turhia menoja karsitaan jatkuvasti. Rahavirrat ovat hyvin hallinnassa ja tarkassa seurannassa. Saman tekeminen oman talouden puolella on loogista ja järkevää, sillä mitä ei pysty mittaamaan, sitä ei pysty hallitsemaan.

Jos oman taloutesi rahavirrat ovat usvan peitossa, niin on suuri riski sille, että rahaa virtaa paikkoihin, joissa sille ei saa mitään vastinetta oman hyvinvoinnin kannalta. Tämän lisäksi usein vielä maksetaan liikaa peruspalveluista, kuten sähköstä, internetistä ja vakuutuksista.

Miten välttää tämä ansa? Käy läpi menosi vähintään kerran kuussa. Pohdi samalla mitkä hankinnat tuottavat hyvinvointia ja mitkä eivät. Minimoi kulut siellä, missä hyvinvointia ei synny ja panosta sinne, missä sitä syntyy. Kilpailuta vuoden tai parin välein jatkuvat sopimukset, kuten sähkö, vakuutukset ja internet, jotta et maksa niistä liikaa.

Ansa 8: makuutetaan säästöjä tilillä sijoittamisen sijaan

Säästöjen makuuttaminen tilillä sijoittamisen sijaan hidastaa vaurastumista merkittävästi. Kaikkialla maailmassa setelipainot laulavat yötä päivää, kun uutta rahaa painetaan pää märkänä. Tämän johdosta rahan arvo laskee jatkuvasti.

Samalla kun rahan arvo laskee, omaisuuserien kuten osakkeiden ja kiinteistöjen, arvot nousevat jatkuvasti. Pitämällä kaikki säästöt käteisenä tilillä jää paitsi osakkeiden arvonnoususta ja kärsii inflaation vaikutuksesta kokonaisvaltaisesti.

Miten välttää tämä ansa? Sijoittamalla pääsee kiinni yritysten tekemiin alati kasvaviin voittoihin. Sijoittamalla yritysten maksamat osingot uudelleen pääsee osaksi korkoa korolle -efektiä ja raha alkaa tuottaa rahaa. Sijoittaminen kannattaa aloittaa vähäkuluisilla indeksirahastoilla, jotka ovat tärkeä osa omaakin sijoitusstrategiaani.

Ansa 9: ei pyritä kasvattamaan tuloja

Menojen leikkaamisella voi saada pientä säästöä, mutta vain tulojen kasvattamisen kautta on mahdollisuus todella vaurastua. Jos vaeltaa vuodesta toiseen ilman mitään suunnitelmaa viedä omat ansiot seuraavalle tasolle, on vaurastuminen epätodennäköistä. Työnteko jonkun toisen pussiin 8 tuntia päivässä on paljon pois myytyä aikaa, jos tästä ei saa mitään muuta itselleen kuin yhden tilisiirron kerran kuukaudessa.

Miten välttää tämä ansa? Käytä työpaikalla vietetty aika myös itsesi kehittämiseen ja mieti, mikä voisi olla työelämän seuraavan tason positio sinulle. Sitten ota selvää mitä taitoja ja minkälaista mindsettiä tässä positiossa tarvitaan. Ala määrätietoisesti opetella näitä taitoja ja kehittää ajatteluasi kohti tätä mindsettiä. Nopeammin kuin huomaatkaan, olet valmis ottamaan harppauksen seuraavalle tasolle. Toista uudestaan, kunnes olet huipulla.

Oman talouden kartta ja kompassi

Yllä luetellut ansat ovat todellisia. Mutta tutkimalla niitä huolellisesti voi ne sijoittaa kartalle ja väistää matkalla kohti vaurautta. Kun valitset suunnaksi vaurastumisen, kompassi ohjaa sinut oikeaan suuntaan, jotta matkasi voi jatkua ilman eksymistä.

Varovainen kulkija ei tieltä eksy. Ja terveen varovainen kannattaa olla, sillä matka kohti vaurastumista on vuosikymmenien pituinen seikkailu. Harha-askelten vaikutukset mitataan vuosissa, joten polulla kannattaa pysyä ja ansoja välttää.

Turvallista matkaa, nähdään perillä!

T.A.

This Post Has 3 Comments

  1. Gotler

    Järkeviä tuloksellisia ohjeita. Mukava lukea.

  2. Olli

    Kohdasta 1 pakko olla eri mieltä. Vaikka uusi tai lähes uusi (max 50tkm) ajettu auto maksaakin niin alan ollemaan kokoajan vakuuttuneempi siitä että autoa ei todellakaan kannata ostaa 200tkm-300tkm ajettuna koska ne ovat ne ovat kilometrilukemat joissa kuluvat osat vaihdetaan ja se ei ole halpaa. Varsinkin jos on pakko teettää korjaamolla niin tulee todella kalliiksi. Olen vakaasti sitä mieltä että auto kannattaa ostaa suhteellisen uutena ja myydö pois viimeistään 200tkm kohdalla.

    1. Moi Olli. Tuo kohta 1 on aiheuttanut enemmän keskustelua kuin olin osannut odottaa. Olisin voinut olla tuossa hieman tarkempi sen suhteen mitä tarkoitin, joten tarkennanpa nyt. 3 vuotta vanha ja 60t km ajettu auto on huomattavasti halvempi kuin uusi verrokkinsa ja kalleimmat kilometrit arvonaleneman suhteen ovat takana. Jos itse lähtisin autokaupoille, niin tämmöinen peli olisi kiikarissa. Mielestäni tässä kategoriassa hinta-laatusuhde on hyvä ja ajaminenkin vielä mukavaa, kun auto on varustettu kohtuullisen uudella teknologialla. Emme siis ole eri mieltä! 🙂

Comments are closed.