Helmikuun tilinpäätös – virus vieköön!

Helmikuun tilinpäätös – virus vieköön!

Helmikuussa kirjoitin ansoista, jotka estävät vaurastumisen, itsensä luomisesta uudelleen sekä vaurastumisen pelillistämisestä. Tekstit pyörivät vahvasti vaurastumisen psykologian ympärillä. Niin se vain on, että oma ajattelumaailma joko torppaa vaurastumisen tai on sen suurin edistäjä. Kun tämän tiedostaa, voi tehdä harkitun päätöksen siitä, mitä elämältään haluaa.

Helmikuu meni viimeiseen viikkoon asti mukavassa noususuhdanteessa ja kuukaudesta oli tulossa nettovarallisuuden kasvun kannalta top 3 -kuukausi. Viimeinen viikko olikin sitten viruksen viemää menoa ja omaisuuserien nopea sulaminen painoi kuun miinukselle. Tämä on hyvä muistutus siitä, että varallisuuden kasvaminen ei ole itsestäänselvyys ja matka on välillä hyvinkin kuoppainen. Tästä syystä saavutettuja tavoitteita on todella syytä juhlistaa.

Nettovarallisuus törmäsi virukseen

Varallisuuden kehitys tammikuuhun verrattuna näytti jo erittäin hyvältä, kun pörssi takoi ennätyksiä ja bitcoin kehittyi mukavasti. Molemmat tulivat alas ennen kuun vaihdetta, mikä tarkoitti yhteensä noin 8000 euron sulamista varallisuudesta kuun huippuihin verrattuna. Eriytin bitcoinin erilliseksi omaisuuseräksi muusta varallisuudesta, jolloin saan itsekin selkeämmän kuvan sen osuudesta kokonaiskehitykseen.

Nettovarallisuuden kehitys tammikuusta helmikuuhun. Arvonmuutokset pörssisalkussa painoivat kuukauden miinukselle.

Pörssiin valui tuhat euroa kuukausisäästön muodossa. Nämä menivät tuttuun tapaan ETF:iin (30% SXR8 + 35% EUNL + 35% IS3N). Kevään osinkotilin korkkasi Admicom, josta tuli nettona 30 euroa osinkoja. Pienistä puroista kasvaa suuri virta. Tosin salkkuani ei ole mitenkään painotettu osinkojen ympärille, joten en odota suurta osinkotuottoa yhtiöiltäni – olen tyytyväinen jos ne pystyvät investoimaan rahansa omistaja-arvoa tuottavaan kasvuun. Yhteensä varallisuus laski 2430 euroa tammikuusta.

Nettovarallisuus otti pienen taka-askeleen helmikuussa. Seurantajakson ainut regressiivinen kuukausi. Bitcoin on eriytetty omaksi kategoriakseen.

Nettovarallisuuteni laski tasolle 127 600 euroa. Edelliskuukauteen nähden tämä tarkoittaa 1,8% laskua. Viime vuoteen nähden kasvua on kuitenkin tullut 38%. Koko vuoden tavoite on kasvaa 31%, joten siihen nähden ollaan vielä turvallisilla vesillä. Viime vuonna oli kuitenkin muutama erityisen hyvä kuukausi, mikä tulee myöhemmin tänä vuonna vaikeuttamaan year-over-year-kasvua. Positiivista on, että viime vuoden loppuun nähden ollaan vielä tukevasti plussalla.

Tulot ja menot kohtuullisessa tasapainossa

Tulot ja menot ovat näin alkuvuonna olleet erittäin ennustettavalla tasolla. Toistaiseksi kummallakaan puolella yhtälöä ei ole tapahtunut mitään erityisen poikkeuksellista. Helmikuun suurin yksittäinen menoerä oli liiton (TEK) jäsenyyden vuosimaksu, josta saa siitäkin verovähennykset. Omalla marginaaliveroasteellani tämä tarkoittaa noin 50% hyvitystä veroissa. Jäsenyysmaksu taisi tienata jo itsensä takaisin, kun pääsin hyvästä syystä hyödyntämään liiton tarjoamia lakimiespalveluita. Kaikin puolin olen ollut tyytyväinen liittoni palveluihin ja sen tuomaan turvaan, joten en näe ajankohtaiseksi eroamista liitosta.

Helmikuun tuloslaskelma oli odotuksien mukainen.

Helmikuun käyttökate oli 1759 euroa. Tästä sijoituksiin valui 1363 euroa, joten pankkitiliä jäi vahvistamaan 397 euroa. Hyvin suurella todennäköisyydellä nämä vahvistukset tulevat valumaan pörssiin, kunhan suurimmat koronaviruskiihkoilut hellittävät. Olen budjetoinut 2500 euron käyttökatetta per kuukausi tälle vuodelle. Tästä lukemasta oltiin valitettavan kaukana, mutta toisaalta laskennallinen keskiarvo ei tule toteutumaan joka kuussa johtuen joidenkin kuukausien tulopiikeistä ja vuosilaskutteisten palveluiden ynnä muiden menopiikkien ajoittumisesta.

Helmikuun säästämisaste oli 58%. Vuoden 2020 tavoitetaso 67% on merkitty katkoviivalla.

Säästämisaste oli tasolla 58% helmikuussa. Tämä on alle tämän vuoden 67% tavoitetason. Kumulatiivisesti olen kuitenkin 67% tasolla, kun lasketaan tammikuu ja helmikuu yhteen. Tämä on niukasti tavoitteessa. Tammikuun kaltaisia reippaita ylityksiä kaivataan lisää, sillä tulossa on satavarmasti kuukausia, jolloin säästämisaste kyykkää todella alas johtuen isoista hankinnoista tai lomamatkoista.

Sijoitukset käyvät ylikierroksilla

Helmikuun saldo +3500 euroa muuttui viimeisen viikon aikana lukemaan -4060 euroa. Voidaan siis puhua merkittävästä korjausliikkeestä markkinoilla. En kuitenkaan ole kovin huolissani. Olen jo pitkään rakentanut salkkua, jonka tulisi kestää koronaviruksen kaltaiset kriisit. Kriisinkestävyydellä en tarkoita sitä, etteivätkö arvostustasot tulisi alas – tämä lienee mahdotonta mikäli haluaa pitää rahansa kiinni osakkeissa. Tarkoitan sitä, että omistamieni yritysten liiketoiminnan ei pitäisi vähästä järkkyä.

Osakesalkkuni koostumus helmikuun lopussa. Seuraa salkkuani Sharevillessä.

Suurimmat omistukseni ovat vakavaraisia ja defensiivisiä yhtiöitä, joiden kytkökset Kiinaan ovat joko välillisiä tai olemattomia. Niin kauan kun Covid-19 ei merkittävästi haittaa taloutta Euroopassa ja USA:ssa, ovat salkkuyritykseni kohtuullisen hyvin turvassa. Ainut yritys josta olen aidosti huolissani on Nokia. Olen vakavasti pohtinut loppujenkin Nokia-omistuksieni likvidointia, sillä yrityksen sisäiset ongelmat ja heikko tase eivät välttämättä tule kestämään viruksen aiheuttamia häiriöitä markkinoilla. Surullista on, että yli neljän vuoden omistusaikanani Nokia ei kuin tuhonnut omistaja-arvoa ja tulevaisuus 5G:stä huolimatta ei nyt näytä varmalta. Kuviota mutkistavat Nokian ympärillä pyörineet spekulaatiot merkittävistä yritysjärjestelyistä. Tämä elementti puoltaisi olemaan myymättä loppuja osakkeita, sillä tällä hetkellä Nokiaa arvostetaan alle osiensa summan. Mitä ikinä teenkään, päätös ei tule olemaan helppo.

Helmikuussa salkkuun löysi tiensä yksi täysin uusi yritys: Harvia. Harvian Q4 tulos oli odotuksia parempi ja globaali saunamarkkina on vakaasti kasvava toimiala, joka on erittäin fragmentoitunut. Harvialla on mahdollisuus ostaa heikosti kannattavia firmoja pois kuleksimasta ja saneerata ne hyvin tuottavaksi osaksi portfoliotaan. Lähdin mukaan omistajaksi nimenomaan epäorgaanisen kasvun luomien mahdollisuuksien vuoksi kasvavalla, defensiivisellä toimialalla. Lisäksi saunabisnes on ESG-näkökulmasta kestävää liiketoimintaa ja saunominen on terveellistä toimintaa, jonka pitäisi tehota myös koronavirukseen (tosin tämä näkökulma ei vaikuttanut sijoituspäätökseen). Maailmassa on 15 miljoonaa (virallista) saunaa, joista 2 miljoonaa on Suomessa. Kasvupotentiaalia siis on käytännössä rajattomasti. Nyt kaikki saunomaan!

Harvian lisäksi kasvatin positiota Qt:ssa ja Reveniossa hyvien Q4-tuloksien jälkeen. Näin jälkiviisaana voi helposti todeta, että ajoitus oli huono lisäostoille. Mutta aion tästä huolimatta pysyä sijoitussuunnitelmassani ja lisätä positiota hyvin menestyviin yrityksiin, joilla on selkeä kasvunäkymä. On hyvin mahdollista, että jokainen osto ei ajoitu täydellisesti, mutta pitkällä aikavälillä tuloskasvun pitäisi tasoittaa möykyt matkan varrella.

Myyntipuolella jatkoin Nordean ajallisesti hajautettua likvidointia. Uskon kyllä Nordean tuloskäänteeseen ja näen yrityksessä potentiaalia. Tästä syystä omistan vielä merkittävissä määrin Nordeaa. En kuitenkaan usko, että edes vauhdikkaasti aloittanut Frank Vang-Jensen pystyy taikomaan Nordeasta compounderia, vaikka hyvää työtä on tehnytkin. Lopulta Nordeat tulevat konvertoitumaan ETF:ksi kuukausisäästön muodossa.

Maaliskuu tulee tarjoilemaan ostopaikkoja

Maaliskuu päättää ensimmäisen kvartaalin. Se on siis oiva kuukausi yrityksille antaa negatiivisia tulosvaroituksia. Uskon että niitä tullaan näkemään, sillä tuskin kovin moni yritys oli varautunut loppuvuonna, kun budjetteja laadittiin, Kiinan sulkemiseen. Negarit tulevat painamaan kursseja vielä entisestään, joten parhaimmat ostopaikat ovat vasta tulossa. Toisaalta on myös mahdollista, että negarit tulevat poistamaan epävarmuutta markkinoilta ja kurssit lähtevät nousuun. Mene ja tiedä. En olisi yllättynyt mistään. Markkinat tuppaavat liioittelemaan sekä nousua että laskuja.

Kun virukset virtaavat kaduilla, on aika ostaa osakkeita. Tässä ohjenuora, jota aion itse noudattaa. Tämä ei ole sijoitussuositus, kuten ei mikään muukaan tässä blogissa esitetty mielipide.

Muistakaa pitää pää selkeänä, kävelkää luonnossa, älkääkä menkö paniikkiin pienen markkinan korjausliikkeen takia. Opportunistista maaliskuuta!

T.A.

PS. Katsokaa tätä upeaa kuvaa, jonka https://willgraphics.com teki minulle. Se laittaa hyvin perspektiiviin, missä tässä mennään matkalla kohti miljoonaa. Tällä hetkellä ollaan saavutettu ensimmäinen basecamp ja ollaan matkalla kohti ensimmäistä harjoituskukkulaa. Jos jossakin vaiheessa tulee fiilis keulia, niin tämän kuvan vilkaiseminen riittää rauhoittamaan tunnelman.

Matka kohti miljoonaa. Krediitit: https://willgraphics.com