Sijoitusten kehitys vuonna 2023

Sijoitusten kehitys vuonna 2023

Sijoitusvuosi 2023 meni varsin tarkkaan odotusten mukaisesti, mikä on harvinaista. Sijoituksiin liittyy luontaisesti paljon volatiliteettia, joten ikinä ei voi olla täysin varma siitä, mitä lopputulemaksi tulee. Paneudutaan nyt hieman tarkemmin siihen, mistä vuoden tuottoni tulivat ja mitä kaikkea tein vuoden mittaan.

Sijoitussalkun kehitys komponenteittain vuoden 2023 aikana. Huomioi, että y-akseli alkaa arvosta 170 000 euroa.

Vuoden alkaessa salkkuni arvo oli 178 454 euroa. Lisäsin rahaa salkkuun 34 500 euroa enkä ottanut yhtään pois. Nettona osinkoja kertyi 1557 euroa ja arvonnousua 27 067 euroa. Vuoden lopussa salkun arvo oli 241 578 euroa. Vuosituotoksi tulee 13,4% mikäli jakaa loppuarvon alkuarvon ja talletusten summalla, mutta Nordnet on laskenut vuoden tuotoksi 15,59%, jossa on huomioitu talletusten ajallinen hajautus vuoden mittaan. Nordnetin arvo on lähempänä totuutta, koska tosiaan talletukset valuivat salkkuun suhteellisen tasaisesti läpi vuoden.

Salkkuni arvonnousun komponentit vuoden 2023 aikana (12kk tuotto oikealla).

Mistä tuo 27 000 euron arvonnousu koostuu? Noin puolet omistuksistani vaikuttivat lukemaan positiivisesti ja puolet negatiivisesti. Onneksi salkkuni suurimmat omistukset Harvia, Qt ja ETF-rahastot olivat tuottolukemissa vahvasti positiivisen puolella. Isoista omistuksistani ainoastaan Revenio oli miinuksella. Lisäksi noin 1500 euron tuotto tuli Nordeasta, jonka ostin ja myin kokonaisuudessaan vuoden sisällä, joten se ei ole mukana päätösluvuissa.

Vuoden 2023 osinkotuotot komponenteittain (brutto).

Sekä suurin nousija että suurin osingonmaksaja salkussani oli Harvia, joka vastasi noin puolista koko vuoden osingoista. Toiseksi suurin osinko tuli Kamuxista. Suuri osa omistuksistani ei maksa lainkaan osinkoa, mikä on suunniteltua. Olen pyrkinyt poimimaan salkkuuni kasvavia yhtiöitä, joilla on potentiaalia tehdä kannattavaa kasvua. Tällaisten yhtiöiden harvoin kannattaa maksaa osinkoa, vaan investoida rahat kasvuun.

Vuoden parhaiten suoriutunut omistukseni oli Harvia. Uskon Harvian vahvaan kehitykseen myös jatkossa ja lisäisin sitä salkkuuni, mikäli paino ei olisi jo lähellä kipurajaa 20%. Yhtiö on kasvattanut liikevaihtoaan määrätietoisesti tehden samalla satumaista kannattavuutta ja vapaata kassavirtaa. Yhtiön suurin kasvumarkkina on USA, joka on koko maailman ostovoimaisin markkina. Samalla yhtiöllä on kasvua Aasiassa ja tuoteperheitä laajennettavaksi (mm. infrapunasaunat). Lisäksi yhtiö kärsii Euroopassa heikosta markkinatilanteesta, mutta pystyy silti tekemään erinomaista tulosta.

Vuoden ostot ja myynnit

Pääajurina vuoden ostoissani oli ETF-rahastot. Sijoitin kuukausisäästöohjelman puitteissa 1500 euroa kuukaudessa neljään eri ETF-rahastoon, joiden kaupankäyntitunnukset ovat SXR8 (S&P500), EUNL (Maailma), IS3N (Kehittyvät markkinat) ja LYP6 (Stoxx Europe 600). Kaikki rahastot löytyvät Nordnetista haulla. Näiden lisäksi tein muutaman osakepoiminnan:

  • Admicom (200kpl)
  • Efecte (570kpl)
  • Nordea (1100kpl, myyty kokonaisuudessaan vuoden aikana)
  • Revenio (230kpl)
  • Talenom (350kpl)

Osakepoiminnat menivät aika lailla pieleen ainakin lyhyellä aikavälillä. Admicom oli vuoden vaihteessa nollilla, mutta kävi huomattavasti ostohintaani matalammilla tasoilla, jolloin poiminnalla olisi tehnyt hyvät tuotot. Efectet eivät ole juuri liikkuneet ostohinnastani. Reveniota onnistuin poimimaan hieman ennen negatiivista tulosvaroitusta. Talenomia poimin hieman ennen heikkoa osavuosikatsausta. Ainoastaan Nordealla tein tuottoa noin 15%. Nordeat olivat alun perin hankittu lyhyeen pitoon kevään pankkikriisistä, jolloin sitä painettiin alas muiden pankkien mukana.

Rahastot sen sijaan kehittyivät varsin hyvin. Tulen jatkossa tekemään suurimman osan sijoituksistani rahastoihin. Taloudellinen tilanteeni on muutamassa vuodessa kääntynyt niin, että en enää tarvitse osakekohtaista riskiä vaurastumiseen, vaan voin palkkatuloillani rahoittaa nykyisen elämäntyylini ja saada vielä hyvin ylijäämää sijoituksiin. Tästä syystä haluan päivittää myös sijoitustyyliäni kohti vähäriskisempiä vaihtoehtoja, jotka myös vaativat vähemmän päivittäistä seuraamista. Käytän säästyneen ajan vapaa-aikaan ja työntekoon. Nykyiset työni ovat vahvasti optioilla insentivoituja, joten työnantajalleni tuotettu arvonnousu sataa myös omaan laariini ajan myötä.

Tuottograafeja pidemmältä ajalta

Otin vielä Nordnetista muutaman tuottograafin pidemmältä ajalta kontekstiksi. Aina välillä on hauska katsoa lyhyen aikavälin lisäksi pidemmän ajan kehitystä.

Nordnet-salkkuni vuoden 2023 kehitys.

Vuoden 2023 kehitys oli 15,59% plussalla. Samalla vertailuindeksi jäi lievälle miinukselle. Tähän kehitykseen voin olla hyvin tyytyväinen, eikä jokaiselta vuodelta voi odottaa näin hyviä lukemia.

Nordnet-salkkuni 3 vuoden kehitys.

Kolmen vuoden tuotto on tukevasti miinuksella. Kolme vuotta sitten olimme vahvassa nousussa koronadipin jäljiltä ja salkkuni paisui kuin pullataikina. Noihin tuon ajankohdan tuottolukemiin paluu ei tällä hetkellä vaikuta realistiselta – ainakaan lähitulevaisuudessa. Vuonna 2022 nähtiinkin sitten kunnon krapula hyvän nousun jäljiltä. Jälkikäteen tarkastellessa kyseessä oli päivänselvä kupla. Kokemus oli arvokas seuraavaa euforianousua silmällä pitäen, jolloin ehkä toivottavasti osaisin myydä omistuksiani huippujen tuntumassa.

Nordnet-salkkuni koko historian kehitys (2015 heinäkuusta alkaen).

Koko sijoitushistoriani ajalta salkku on tukevasti plussalla, mutta luvut voisivat olla suurempia. Luotan kuitenkin siihen, että korkoa korolle toimii ja vauhti vain kiihtyy tästä. Ensimmäisten vuosien tuotto oli heikko ja tein paljon virheitä. Onneksi suuri osa virheistä tuli tehtyä pikkurahalla. Sijoitusten vuosia jatkunut heikko kehitys oli yksi syy miksi aloin kirjoittaa blogia. Silloin tuntui siltä, että ajatukset ovat tukossa eikä homma etene. Kirjoittamalla ajatukset ovat jäsentyneet ja kapasiteettia on vapautunut asioiden avoimeen pohdintaan.

Nordnet-salkkuni osinkohistoria.

Sijoittamisen aloitettuani keskityin aloittelevana bullerona osakkeiden osinkotuottoprosenttiin. Tämä näkyy hyvänä osinkotuottojen kehityksenä ensimmäisten vuosien aikana. Vuoden 2019 lopulla muutin sijoitusstrategiaani keskittymään kannattavasti kasvaviin yrityksiin. Tällöin osinkotuotto tippui, mutta salkun arvonnousutuotot kasvoivat. Nyt salkku on kasvanut sen verran, että vuosi 2023 oli osinkojen osalta ennätysvuosi, mutta mistään korkeista osingoista ei missään nimessä puhuta (0,8% osinkotuotto koko salkulle).

Toinen merkittävä syy miksi osinkotuottoni eivät tule kasvamaan on keskittyminen ETF-rahastoihin, jotka sijoittavat osingot uudelleen rahaston sisällä. Näistä ei siis sijoittajalle osinkotuottoa tipu pennin jeniä, mutta vuosien saatossa rahastojen tulisi kasvaa korkoa korolle sitäkin nopeammin ilman, että verottaja pääsee väliin ahnaine käpälineen.

Oikein hyvää sijoitusvuotta 2024!

T.A.