Joulukuun tilinpäätös – eeppinen lopetus eeppiselle vuodelle

Joulukuun tilinpäätös – eeppinen lopetus eeppiselle vuodelle

2020, mikä vuosi, quelle année! Alusta loppuun täynnä ikimuistoisia tapahtumia, huippuja, tragedioita ja suuria tunteita. Joulukuu tarjoili eeppisen päätöksen eeppiselle vuodelle. Ylitin tänä vuonna kaikki itselleni asettamat tavoitteet, aloitin uudessa työssä, ostin auton, harvensin metsääni, perustin osakeyhtiön ja sijoitukset olivat ensimmäistä kertaa merkittävästi plussalla. Vuoteen on mahtunut paljon kaikkea koronaviruksesta huolimatta… tai ehkä juuri sen takia. On tuntunut hyvältä saavuttaa asioita ja mennä eteenpäin elämässä. Tätä tunnetta on vaikea saada muualta kuin tekemisen kautta, joten tulen jatkamaan samalla johtoajatuksella vuonna 2021.

Nettovarallisuus otti taas harppauksen ylöspäin

Marraskuu tarjoili jo huimat nousut nettovarallisuuteen ja nyt joulukuu jatkoi tuota samaa linjaa. Kasvu tuli samoista paikoista eli pörssisalkun arvonnoususta ja bitcoinin suotuisasta kehityksestä. En odottanut marraskuun jyrkän nousun enää jatkuvan joulukuulle, joten tämä lopputulema oli kaikin puolin erittäin positiivinen yllätys.

Varallisuuden kehitys joulukuun aikana. Kasvu oli jyrkkää kiitos sijoitussalkun ja bitcoinin.

Joulukuun aikana nettovarallisuuteni kasvoi 25 765 eurolla. Aivan käsittämättömän kova lukema. Muutama vuosi sitten en päässyt edes vuositasolla tällaiseen kehitykseen kovasta yrityksestä huolimatta. Lumipalloefekti on totisesti lähtenyt rullaamaan omalla painollaan. Luonnollisesti osakemarkkina on auttanut hyvällä kehityksellään, mutta siihen tässä onkin koko ajan tähdätty ja nyt nuo aiemmin tehdyt toimenpiteet näyttäisivät tuovan hedelmää.

Bitcoinin en vielä tänä vuonna olettanut lähtevän sellaiseen kasvuun kuin se on nyt lähtenyt, mutta toisaalta keskuspankkien massiivinen elvytys on ymmärrettävistä syistä nostanut lähes kaikkien varallisuuserien nimellisarvoja. Bitcoin on arkkitehtuuriltaan suunniteltu olemaan arvonsäilyttäjä fiat-valuuttojen kokemaa inflaatiota kohtaan, joten nyt se on päässyt elementtiinsä. Odotan suurimman hintapiikin vieläkin kohdistuvan jonnekin vuoden 2021 toiselle puoliskolle historiaan peilaten. Odotan myös “roskarallin” eli massiivisen muiden kryptovaluuttojen FOMO-nousun edeltävän korkeinta hintapiikkiä.

Nettovarallisuuden kehitys viimeisen 13 kuukauden aikana. Nousua viime vuoden lopusta kertyi melkein 100% eli tuplat. Euromääräisesti suurin nousu tapahtui sijoitussalkussa ja prosentuaalisesti bitcoinissa.

Nettovarallisuuteni nousi uuteen ennätyslukemaan 244 100 euroa. Tämä tarkoittaa 98% nousua vuoden takaiseen nähden. Hurja lukema! Tämän vuoden alkuperäinen tavoite nettovarallisuuden kasvulle meni rikki 3,1-kertaisesti. Mainitsin aiemmassa kuukausikatsauksessa, että 100% vuosikasvu olisi hieno saavutus. Olen vieläkin tätä mieltä, mutta nyt kun tuo merkkipaalu lähestyy, ei se enää tunnu niin ihmeelliseltä asialta. Hyvä havainnollistus itselle taas siitä kuinka ihmismieli toimii – himotaan kaikenlaisia asioita, mutta sitten kun ne viimein saa, “uuteen normaaliin” tottuu erittäin nopeasti ja taas tavoitteet nousevat uudelle tasolle.

Samanlaiset lähes 100% kasvuprosentit vielä yhdenkin lähivuoden aikana käytännössä sinetöisivät sen, että tulen pääsemään 10-vuotistavoitteeseeni eli miljoonan euron nettovarallisuuteen vuoden 2028 loppuun mennessä. Esimerkiksi, jos vuonna 2021 saavuttaisin taas 100% kasvun, olisin vuoden lopussa lähellä 500 tuhannen euron nettovarallisuutta, kun tavoiteperiodia olisi kulunut kolme vuotta. Tuolloin olisi vielä seitsemän vuotta jäljellä toista 500 tuhatta euroa varten ja korkoa korolle -ilmiö olisi vahvasti puolellani verrattuna ensimmäiseen puolen miljoonan puoliskoon.

En kuitenkaan lähde tällaisia prosentteja tavoittelemaan, koska vuosi 2020 oli monella tapaa erittäin poikkeuksellinen. On psyykelle parempi lähteä vuoteen 2021 puhtaalta pöydältä ilman toiveita siitä, että samanlainen kasvu jatkuisi kuin mihin nyt ollaan totuttu.

Tulot ja menot iloisessa harmoniassa

Joulukuun nettovarallisuuden kasvun ajurina eivät totisesti olleet pienet menot ja suuret tulot. Tulot olivat kyllä hyvällä tasolla, mutta kuluja oli normaalia enemmän. Onneksi rakenteellista kulujen kasvua ei ollut, vaan kyseessä oli kertaluontoisia panostuksia tärkeiksi kokemiini asioihin, jotka suurella varmuudella tulevat kasvattamaan elämänlaatuani pitkälle tulevaisuuteen.

Joulukuun tuloslaskelma. Tulot suuret, kulut suuret. Viivan alle jäi keskimääräistä vähemmän, mutta silti kohtuullinen summa. Onneksi suurin osa kuluista oli kertaluontoisia.

Joulukuussa korostuivat muuttuvat kulut ja suurimpana näistä harrastuskulut. Aloitin uuden harrastuksen ja välineet maksoivat hieman, mutta jatkossa kuluja pitäisi tulla vähän tai ei ollenkaan, joten vaikka 700 euroa kuulostaa paljolta, ei se vuosien yli jaettuna ole suuri summa. Tätä asiaa voi myös ajatella vaihtoehtoiskustannusten kautta; kaikki käytetyt tunnit uuden harrastukseni parissa ovat poissa muiden houkutusten ääreltä, joihin voisi upota rahaa. Saatoin siis tässä pitkällä aikavälillä säästää rahaa, kun aikani ei enää riitä muihin, mahdollisesti kalliimpiin ajanvietteisiin ja samalla saan nauttia uuden harrastuksen tuomista iloista – win-win! …Ja tässä oli taas esimerkki siitä, että ihminen pystyy perustelemaan itselleen minkä tahansa päätöksen.

Joulukuun säästämisaste putosi alle 67% tavoitetason. Edelliseen joulukuuhun nähden nousua oli kuitenkin reippaasti. Säästämisaste oli kuitenkin hyvällä tasolla ja pudotus johtui kertaluontoisista kuluista, joten syytä huoleen ei ole.

Säästämisaste oli koko vuoden erinomaisella tasolla johtuen koronan pakottamasta hyggeilystä. Kulutusmahdollisuuksia ei liiemmin ollut ja joka tapauksessa sijoittaminen oli houkuttelevaa läpi lähes koko vuoden maaliskuun romahduksesta johtuen. Mielestäni onnistuin pääoman allokoinnissa kohtuullisesti läpi vuoden ja hölmöt tai turhat hankinnat pystyi laskemaan yhden käden sormilla eivätkä ne olleet rahallisesti merkittäviä panostuksia. En näe syytä kiristää jo valmiiksi kireää tavoitetasoa ensi vuodeksi – tai ehkä korkeintaan pyöristän sen 70%:iin nykyisestä 67%:sta. Lopullinen luku selviää budjetoinnin yhteydessä, josta säästämisastetavoite on suora johdannainen.

Sijoitukset irtaantuivat indeksistä

Joulukuu oli sijoitushistoriani ensimmäinen kuukausi, kun oman salkkuni tuotot irtaantuivat totaalisesti vertailuindeksi OMXHGI:stä eli Helsingin pörssin tuottoindeksistä. Indeksi nousi kuukauden aikana 1,5% ja oma salkkuni 11,4% samassa ajassa eli eroa kertyi huimat 9,9%. Euroissa mitattuna ylituottoa indeksiin nähden tuli noin 14000 euroa. Ihan kiva!

Sijoitussalkun kehitys verrattuna Helsingin pörssin tuottoindeksiin. Joulukuussa indeksi jäi kauas taakse lähes 10% erolla.

Muuten kuin tuottojen osalta joulukuun sijoituksista ei ole paljon kerrottavaa. Tein kuukausisäästöt ETF:iin normaaliin tapaan enkä mitään muuta. Tuotot tulivat siis puhtaasti metodilla buy-and-hold, mikä on ollutkin tavoitteeni kaikki nämä sijoitusvuodet. Ylituotto indeksiin nähden selittyy suurimpien omistuksieni tuotoilla. Kaikki viisi suurinta omistustani (Qt, Revenio, Harvia, LeadDesk, Kamux) nousivat kaksinumeroisin prosentein, ja LeadDesk nousi lähes 60%. Oli siis mukava olla menestyvien yhtiöiden kyydissä läpi kuukauden.

Joulukuussa ei nähty tulosjulkistuksia, joten nousu tuli arvostuskertoimien kiristymisen muodossa. Mikäli tulokset eivät parane kasvaneiden odotusten perässä, tulee Q4-tuloskausi olemaan kylmää kyytiä. Tämä riski kasvaa sitä suuremmaksi mitä korkeammalle nyt mennään. Onneksi koko top vitoseni fundamentit ovat todella vahvalla pohjalla, mikä tekee holdaamisesta helppoa.

Tammikuu toivoa täynnä

Massiivinen elvytys jatkuu ja pörssit ovat nousumomentumissa. On todennäköistä, että nousu jatkuu. Pidän kuitenkin käteisposition kohtuullisella tasolla mahdollisia korjausliikkeitä varten. Olisi myös kiehtovaa päästä käyttämään Nordnetin superluottoa, mutta varovaisena sijoittajana tämä edellyttäisi ensin merkittävää tasokorjausta pörssissä. Ehkä punainen lanka on se, että odotan nykymenon jatkuvan, mutta olen henkisesti ja likvidin pääoman tukemana varautunut korjausliikkeisiin.

Erinomaista uuttavuotta lukijoille, bonne année!

T.A.

Valmistaudu uuteen vuoteen parhailla sijoituskirjoilla.