Lokakuun tilinpäätös – toivoa, pettymyksiä ja uusia tuulia

Lokakuun tilinpäätös – toivoa, pettymyksiä ja uusia tuulia

Lokakuu oli pörssin puolella aikamoista vuoristorataa. Alkukuun kova nousu loi toivoa ennätyskuukaudesta, mutta loppupuolella tultiinkin sitten isosti alas. Juuri ennen kuun loppua Qt Groupin erinomainen kvartaalitulos pelasti osakesalkun isoilta tappioilta. Tunteet vaihtelivat innostuksesta pettymykseen ja sieltä taas helpotukseen.

Työelämässä palattiin yleisesti pahentuneen koronatilanteen vuoksi taas sataprosenttiseen etätyömoodiin. Vuoden pimeimpään ajankohtaan tämä ottaa välillä voimille, kun työpäivän päätyttyä ulkona on jo täysin pimeää. Keväällä oli siinä mielessä helpompaa, että päivä toisensa jälkeen oli valoisampaa ja kesän tuloa oli mukava seurata olohuoneen ikkunasta. Mutta kyllä tästäkin selvitään – ainakin kynttilöitä palaa kuin rukoushuoneella konsanaan.

Blogin puolella lukijat saattoivat huomata, että julkaisutahtini on hieman hidastunut. Päätin lähteä luomaan sivustolle myös muuta sisältöä ja voittekin jatkossa odottaa minulta noin kahta blogitekstiä kuukaudessa. Muutos pitää mielen virkeänä ja epämukavuusalueelle hyppääminen säännöllisin väliajoin on sielunhoitoa. Tilinpäätökset aion jatkossakin julkaista säntillisesti ja matka kohti miljoonaa euroa ei katkea.

Bonustavoite on yhä elossa

Nettovarallisuus kehittyi lokakuussa erittäin vahvasti ja tästä syystä 200 tuhannen euron bonustavoitteeni tälle vuodelle elää ja voi hyvin. Puolivälissä kuuta nettovarallisuuden kasvu oli viisinumeroisissa lukemissa pörssin vetämänä, mutta sitten pörssi lähti alamäkeen ja lopulta salkku jäi arvonmuutoksien osalta vain 229 euroa plussalle.

Kuukauden positiivinen yllättäjä oli bitcoin, jossa positioni arvo nousi yli 25%. Ihan mukava nousu yhdelle kuukaudelle. Bitcoin-maailmassa tapahtui suuria asioita, kun PayPal ilmoitti, että bitcoin käy jatkossa maksuvälineenä heidän palvelussaan. Tämä tuo yli 340 miljoonaa potentiaalista käyttäjää bitcoinille, mikä ei ainakaan tee pahaa bitcoinin valtavirtaistumiselle.

Nettovarallisuuden kehitys lokakuussa verrattuna syyskuun loppuun. Bitcoin otti harppauksen ylöspäin ja sijoituksiin meni suuri määrä lisää pääomaa.

Kokonaisuudessaan nettovarallisuuteni nousi lopulta 8510 euroa lokakuun aikana. Sijoitin pörssiin 11000 euroa uutta käteistä, kun loppukuun kurssilaskut saivat minut ostotuulelle. Osinkoja tarjoilivat Kamux ja Harvia, joskin lukemat ovat kokonaisuuden kannalta hyvin pieniä. Muu varallisuus painui raskaasti miinukselle, kun käteiskassasta siirtyi rahaa pörssiin, mutta tästä siirrosta oikaistuna sekin oli merkittävästi plussalla (+5713 euroa).

Nettovarallisuuden kehitys 13 kuukauden aikana. Lokakuussa noustiin taas kerran uusiin huippuihin ja uudelle kymmenluvulle.

Nettovarallisuus kehittyi uuteen ennätykseen, lukemaan 191300 euroa. Tätä vuotta on vielä kaksi kuukautta jäljellä ja bonustavoite on 8700 euron päässä. Tiukoille tulee menemään! Paljon on kiinni pörssin kehityksestä, sillä yksittäisiä suuria tuloja palkkatulojen ulkopuolella ei ole enää odotettavissa tälle vuodelle, ellen sitten onnistu vielä innovoimaan jotain täysin uusia lisätulonlähteitä lyhyellä varoitusajalla.

Edellisvuoteen nähden nousua on kertynyt jo 67%. Alun perin oletin, että kasvu prosenteissa mitattuna hidastuisi, kun varallisuus kasvaa, mutta nyt on käynyt päinvastoin – varsin mielenkiintoinen ilmiö, jonka mielelläni näkisin vielä voimistuvan entisestään. Esimerkiksi 100% vuosikasvu olisi jo aikamoinen saavutus, josta voisi hennosti taputtaa itseään olkapäälle.

Tuloslaskelma oli kuukauden varallisuusveturi

Nettotulot olivat lokakuun todellinen veturi. Pörssivarallisuuden kasvusta huolimatta tuloni muodostuvat vieläkin lähinnä palkkatuloista. Tällä kertaa nettotulojen päälle tuli veronpalautuksia viime vuodelta sekä hallituspalkkio vuoden kestäneestä hallituskaudesta. Mukana on myös vähän osakeyhtiöni laskutuksia. Tuloja siis kertyi monesta eri lähteestä ja tämä on tarkoituskin. Etsimällä jatkuvasti uusia tulonlähteitä, voi tuloja kasvattaa suurempiin lukemiin kuin mitä yksikään työnantaja olisi valmis yksin maksamaan.

Lokakuun tuloslaskelma. Tulot olivat erinomaisella tasolla ja käyttökate oman historiani kaikkien aikojen toiseksi paras.

Tulot olivat omaan historiaani peilaten erittäin korkealla tasolla ja kulut olivat kohtuullisen matalalla tasolla. Yli viiden tuhannen euron käyttökate on oman historiani toiseksi korkein, joten siihen voin olla hyvin tyytyväinen. Hopea ei ole häpeä. Tasesijoituksiin meni yli 11 tuhatta euroa, joista kuukauden tulorahoitusta oli koko 5 tuhannen käyttökate ja säästöpossusta ravisteltiin siihen päälle vielä yli 6 tuhatta euroa. Tällä kertaa ei onneksi vielä kaavittu säästöpossun pohjia, vaan ruutia on vielä merkittävästi jäljellä sijoituksia varten. Tässä mielessä kunnollinen pörssiromahdus olisi juhlan paikka.

Lokakuun säästämisaste oli 85%, mikä jatkaa hyvien kuukausien sarjaa. Koronakriisin alkaminen on selvästi näkynyt säästämisasteen nousuna.

Säästämisaste pysyi erinomaisella 85% tasolla lokakuussa. Koronakriisin puhjettua maaliskuun tietämillä säästämisasteessa näkyy selvä hyppäys ylöspäin, keskimäärin noin 10 prosenttiyksikön nousu. Varallisuustavoitteideni kannalta tämä on tervetullut muutos, mutta hiljalleen alkaa hiipiä ajatus, että ehkä näillä rahoilla pitäisi jotain muutakin tehdä kuin vain lisätä sijoituksia. Pitänee jalostaa tätä ajatusta.

Osakesijoitukset ajoivat vuoristorataa

Lokakuu oli todellinen vuoristorata pörssissä. Hyvin alkanut kuukausi päättyi jyrkkään laskuun ja taas jyrkkään nousuun pari päivää ennen kuun loppua. Salkkuni seurasi tarkasti vertailuindeksiä koko kuukauden ajan, kunnes toiseksi viimeisenä pörssipäivänä suurin omistukseni Qt Group julkaisi erinomaisen tuloksensa. Tämän jälkeen parin viimeisen päivän aikana eroa indeksiin kertyi 4%. Edes sarjapettäjä Nokian suuri syöksy ei saanut salkkuani miinukselle, vaikka se kovasti näin yritti tehdä. Reilu vuosi sitten näin olisi voinutkin käydä, kun Nokian osuus salkustani oli 20%. Nyt se on hieman yli 3% ja ottaen huomioon tämän osakkeen riskitaso sekä historia, näin on parempi.

Lokakuun tuotot jäivät lopulta nollille, mutta toisaalta indeksi painui 4% miinukselle. Osakepoiminta kannatti taas kerran.

Kävin lokakuussa huomattavasti normaalia enemmän kauppaa. Tein kuukausisäästöostojeni lisäksi seitsemän ostoa. Kuukausisäästönä ostan joka kuukausi tuhannella eurolla ETF:iä, tasaluvuin IS3N, SXR8 ja EUNL. Näiden lisäksi lokakuussa ostin kolmeen otteeseen LeadDeskiä, kaksi kertaa Reveniota, kerran Harviaa ja täysin uutena rivinä salkkuun Efecteä. Yhteensä ostoihin meni 17355 euroa. Uskoin saavani näitä yrityksiä nyt kohtuulliseen hintaan markkinoiden ollessa lievässä paniikkitilassa. Myyntejä en tehnyt yhtäkään.

LeadDesk on kasvanut nyt pandemian jyllätessä hyvin ja näen todennäköisenä kasvun jatkumisen. Arvostus on haastava, mutta mikäli kasvu jatkuu, niin hinta voi edelleen nousta yllättävän kovaan tahtiin.

Revenio teki hyvän kvartaalin ja ajurit ovat vahvasti kasvun jatkumisen puolella. Lisäsin siis positiotani tähän voittajaan, kun siihen kohtuullisen hajautuksen kannalta oli vielä tilaa.

Harviaa päätin lisätä, kun hinta laski hetkellisesti kohtuulliseksi näkemääni lukemaan 16 euroa osakkeelta. Jos marraskuun alun tulosjulkistus on pettymys, olen todella yllättynyt. Ajurit ovat olleet vahvasti Harvian puolella koko kvartaalin.

Efecte uutena rivinä lisää hajautustani pieniin suomalaisiin tekno-SaaS-yhtiöihin. Pidän todella paljon heidän toimitusjohtajansa profiilista ja nyt suurimmat riskit heidän SaaS-tuotteensa kasvun onnistumisesta ovat poistuneet, joten näin parhaaksi ottaa pienen position yhtiössä. Mikäli kasvutarina jatkuu hyvällä uralla, todennäköisesti kasvatan positiotani, kuten olen tehnyt muidenkin voittajaosakkeiden kanssa.

Marraskuun synkkyys on ohimenevää

Marraskuu on perinteisesti hyvin synkkä kuukausi. Ulkona on märkää ja pimeää, valoa on vähän ja pimeneminen vain jatkuu läpi kuukauden. Tämän lisäksi teen kotitoimistolta käsin töitä koko kuukauden, joten toimiston kahvikonekeskustelut jäävät nolliin. Poltan kylttilöitä sarjassa, ehkä se tuo riittävästi valoa pimeyteen.

Toki hyvin kehittyvä pörssi lämmittäisi pimeyden keskellä, sillä se tarkottaisi 200 tuhannen euron bonustavoitteeni täyttymistä. Edes koko pörssin ei tarvitse pärjätä hyvin, kunhan vain omat salkkuyhtiöni pärjäisivät.

Jaksamisia kaikille lukijoilleni marraskuun synkkyyteen!

T.A.

P.S. Tässä kynttilä iloksenne syksyn pimeneviin iltoihin:

P.P.S. Jos pohdit kuinka aloittaa varallisuuden kasvattaminen, lue näkemykseni aiheesta.