Maaliskuun tilinpäätös – hillitty palautuminen

Maaliskuun tilinpäätös – hillitty palautuminen

Tilinpäätös 33/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Vuoden ensimmäinen kvartaali päättyi. Tuntuu surrealistiselta, että jo neljännes tästä vuodesta on takana! Saimme töissä vihdoin tilinpäätöksen paukutettua läpi ja hiljalleen voi laittaa täyden fokuksen tähän vuoteen – taloushallinto laahaa aina menneisyydessä, kun muut keskittyvät tulevaan. Tämän lisäksi tietyt projektit (joista kuulette enemmän tulevina kuukausina) ovat vieneet niin paljon aikaa, että blogi ja kaikki muut harrastukseni ovat joutuneet olemaan sivullisia uhreja. Toisin sanoen aika on ollut kortilla. Toisaalta tämä on ollut kiva asia, koska tiedän ainakin, että tämän enempää en pysty tällä hetkellä tekemään. Korkoa korolle -ilmiö kertaantuu parhaiten, kun tekee (enimmäkseen pieniä) merkittäviä asioita pitkäjänteisesti päivä toisensa perään antamatta periksi.

Tuloslaskelma oli tavoitellun mukainen

Maaliskuu meni tulojen ja menojen osalta mukavassa tasapainossa; tulot olivat budjetoitua pienemmät, mutta säästämisaste oli täsmälleen kaksi kolmasosaa tuloista, joten tältä osin tasapaino oli erinomainen.

Maaliskuun tuloslaskelma oli tasapainoinen, vaikkakin luvut olivat matalammalla tasolla kuin budjetissa sekä tulojen että menojen suhteen.

Maaliskuulle ei juuri muita tuloja kertynyt kuin palkka ja pienet matkakulukorvaukset, mutta niilläkin pääsi jo varsin hyviin lukemiin. Usein sanotaan, että palkankorotukseen tottuu nopeasti ja uusi taso tuntuu kuukauden tai parin jälkeen jo normaalilta, mutta ainakin toistaiseksi vielä hämmästelen joka kuukausi, että kuinka korkealle oman palkan on saanut neuvoteltua. Tästä korkeammalle tasolle nostaminen vaatisi todennäköisesti uusien temppujen keksimistä. Tästä syystä olen viime aikoina kovasti pohtinut, kuinka voisin parhaiten kehittää ammatillista osaamistani pidemmälle. Ehkä jonkin asteinen robotiikan ja tekoälyn haltuunottaminen olisi paikallaan.

Kulupuolella kaikki oli hyvin maltillista Muut-kuluryhmää lukuunottamatta. Minulla ei ollut mustaa pukua, joten sellainen piti käydä ostamassa tulevia juhlia varten ja sinnehän helähti kerralla melkein koko vuoden vaatebudjetti. Nyt voikin tuolla saralla lopettaa pohtimisen ostojen suhteen taas vähäksi aikaa.

Maaliskuun säästämisaste oli budjetoidulla tasolla. Myös koko vuosi on keskimääräisesti budjetoidulla tasolla 67%.

‘Yksi osa tuloista kulutukseen ja kaksi osaa säästöön’ -periaate tuntuu nyt toimivan ja luo mukavaa joustavuutta verrattuna viime vuoden 75% säästämisastebudjettiin. Paljon toki riippuu omista tuloista ja jokaisen kannattaa suhteuttaa säästämisastetavoite omaan talouteen sopivaksi. Olen huomannut, että jopa pienet muutokset elämässä voivat vaikuttaa olennaisesti säästämisasteeseen, joten mihinkään tiettyyn tasoon ei kannata ankkuroitua liiaksi.

Sijoitukset palautuivat sotamontusta

Venäjän kylmäävän aggression seurauksena pörssit laskivat roimasti. Lopputuloksena taisi kuitenkin käydä niin, että sodan aiheuttama monttu kurottiin nopeasti umpeen ja nyt ollaan jo sotaa edeltävällä tasolla. Kuinka pysyvää tämä kehitys on – se onkin sitten astetta vaikeampi kysymys.

Oli pitkästä aikaa mukavaa voittaa vertailuindeksi! Tässä on tullut niin monta kuukautta putkeen turpaan, että voittamisesta tulee jo suorastaan epäuskoinen olo. Pari prosenttiyksikköä tuli hyvää ja euroissa tämä tarkoitti noin 4800 euron ylituottoa indeksiin nähden.

Vertailuindeksi tuotti maaliskuussa 2% ja salkkuni 4%. Kauan kaivattu voitto siis!

Maaliskuu olisi ollut ihanteellinen kuukausi suurille lisäsijoituksille pörssiin. Nyt kävi kuitenkin niin, että pyrin varjelemaan käteispuskuriani mahdollisia tulevia talokauppoja varten ja ostopaikat jäivät hyödyntämättä. Ainut aktiviteettini oli ETF-kuukausisäästöjen toteutuminen automaattisesti ja Talenomin osinkojen lunastaminen ilman, että minulta vaadittiin toimenpiteitä. En siis käytännössä tehnyt mitään, mikä olisi vaatinut aktiivista päätöksentekoa.

Nyt tässä dipissä lainoitin vaimoni autohankintaa ja muilta osin varjelin käteispuskuriani. Vuonna 2020 olin ostamassa itselleni autoa juuri, kun pörssit romahtivat koronan seurauksena ja vuoden 2018 viimeisen kvartaalin tiputuksessa ostimme vaimon kanssa metsää, joka vei kaikki käteisvarat. Tästä voi jo hahmotella jotain trendiä: aina kun pyörittelen normaalia suurempia hankintoja, jotka vaativat merkittävän määrän pääomaa, pörssit todennäköisesti tulevat kovaa alas. Jos jättäisin hankinnat tekemättä, menisivätkö pörssit ainoastaan ylöspäin? Tuskin minulla on sellaisia voimia, mutta on tämä kyllä perin kummallinen juttu, että parhaat sijoituspaikat tuntuvat menevän ohi kerta toisensa jälkeen.

Varallisuus palautui hillitysti pohjilta

Olisipa joka kuukausi kuin maaliskuu varallisuuteni kehityksen suhteen. Jokaisessa kategoriassa tapahtui iloista pöhinää. En keksi moitittavaa ja en välttämättä edes kaipaisi suurempia liikkeitä kuukausitasolla. Muutama prosentti plussaa kuukaudessa kertaantuu pitkäjänteisesti yli pitkän ajan tavalla, jollaiseen ihmismieltä ei ole koodattu hahmottamaan.

Maaliskuussa kaikki kategoriat kehittyivät positiivisesti, paitsi auton käypä arvo, joka harvemmin nousee ylöspäin. Osingot tarjoili Talenom.

Osakesijoitukseni nousivat hieman yli 4% ja bitcoin nousi lähes 13%. Bitcoin on tämän vuoden osalta nollilla, kun taas osakesalkkuni on yli 17% miinuksella. Suhteellisessa tarkastelussa kryptojen kuningas on ollut kohtuullisen vakaa ja defensiivinen sijoitus. Muun varallisuuden muutokset tulivat lähinnä palkkatuloista säästämisestä, mutta sain myös pienennettyä hieman verovelkaani viime vuoden luovutusvoittoveroihin liittyen kirjaamalla verovähennyksiä veroilmoitukseen. Kirjasin nämä verohyödyt pienentämään verovelkaani, joka tulee loppuvuodesta vetämään yhden kuukauden tuloslaskelman rumasti miinukselle.

Edellisvuoteen verrattuna 13 kuukauden nettovarallisuuskehitys uhkaa pysähtyä kokonaan mikäli tämän vuoden huhtikuu ei tuo tullessaan suurta plussaa. Maaliskuussa 2022 oltiin vain hieman yli huhtikuun 2021 tason.

Vuosi sitten nämä kuukaudet olivat railakasta menoa. Dollareita printattiin enemmän kuin sielu sieti ja kryptot, NFT:t ja Robin hood -osakkeet olivat kovassa huudossa. On vieläkin vaikeaa hahmottaa, että näistä ajoista on vain vuosi aikaa. Inflaatiokehitys, korkopaineet ja sota ovat riistäneet suurimman glamourin osakesijoittamisen ympäriltä. Makro on haastava eikä näköpiirissä ole lyhyellä aikavälillä mitään sen parempaa. Tässä on loppuvuodelle aikamoinen matka kurottavana mikäli budjettivauhtiin aiotaan päästä.

Huhtikuun ennustukset

Huhtikuun osalta mitä vain voi käydä – tai siltä ainakin tällä hetkellä tuntuu. Suurten ennustusten sijaan tällä hetkellä on ehkä parempi vain pitää reaktioherkkyys kunnossa, mikäli jokin salkkuyhtiöistä pettää operatiivisesti ja muilta osin nauttia osinkokevään virkistävästä osinkosateesta. Lyhyen aikavälin makroon liittyviä peliliikkeitä en lähtisi tässä arvaamattomassa ympäristössä tekemään. Globaali tilanne voi muuttua nopeasti ja sen lisäksi pitäisi vielä pystyä ennustamaan kuinka osakemarkkinat niihin reagoi. Kuulostaa liian kasinomeiningiltä omaan korvaani.

T.A.

This Post Has 2 Comments

  1. Leena Kiehelä

    Ihailtavan järjestelmällistä toimintaa! Tuosta päivittäistavaroiden kuluerästä jäin miettimään, että se ilmeisesti tarkoittaa ruokaa ja muuta, mitä marketista ostetaan (pesuaineet, vessapaperit tms.). Onko tuossa vain sinun henkilökohtainen osuus ts. jaatko kyseiset kulut toisen henkilön kanssa? Vaippoja ja vauvanruokia, koiranruokaa tms. tuohon tuskin mahtuu. Itse olen yrittänyt samaan tapaan seurata talouteni tuloja, kylläkin vain OP:n talouden tasapainosta. Ja vaikka mielestäni syömme “järkevästi”, tuo rivi vaikuttaa usein kohtuuttoman suurelta. Yhtenä vaihtoehtona olen harkinnut ruoan tilaamista kotiin, joka luultavasti vielä lisäisi suunnitelmallisuutta ja ehkä vähentäisi nytkin jo pieniä heräteostoja.

    1. Hei! Päivittäistavarat ovat juurikin sitä mitä Prismasta ja S Marketista kotiin rahdataan. Minä maksan meillä kaikki ostokset eli siinä on omat ja puolisoni ruoat, vessapaperit yms. Olemme näin tasapainottaneet kuluja, kun ansiotuloni ovat korkeammat. Vaippoja, vauvanruokia ja lemmikkien kuluja tuo ei sisällä ja jos tällaisia olisi, niin todennäköisesti mielenkiinnosta seuraisin niitä erikseen.

      En ole kokeillut ruoan tilaamista kotiin kaupasta, joten siitä en voi antaa kommentteja. Meillä Prismassa käynti on viikottainen ulkoilutapahtuma, joka joskus on mukavaa ja joskus pakkopullaa, mutta joka tapauksessa sen verran vakiintunut rutiini, että siitä poikkeamisen mahdollisuus ei aina tule edes mieleen! Mielelläni kuulen kokemuksistasi mikäli päädyt ruoan tilaamiseen kotiin 🙂

Comments are closed.