Tuloskauden salkkuyhtiökatsaus Q1-2021

Tuloskauden salkkuyhtiökatsaus Q1-2021

Tuloskausi on taas kerran käsillä. Tällä kertaa päätin hieman valmistautua tekemällä yhteenvedon ajatuksistani salkkuyhtiöideni tilanteista. Seuraan mieluummin itse liiketoimintoja kuin osakekurssin kehitystä, koska koira heiluttaa häntää eikä toisin päin. Eli jos liiketoiminta kehittyy suotuisasti, niin osakekurssi kyllä seuraa perässä, mutta osakekurssista itsestään ei voi volatiliteetin takia paljon päätellä. Pyrin myös välttämään treidausta, joten osakekurssin seuraaminen antaisi vääränlaista virikettä aivoille viemällä keskittymistä pois fundamenteista.

En sen tarkemmin avaa salkkuyhtiöideni liiketoimintoja tässä, koska muun muassa Inderes on tehnyt sen jo paljon paremmin laajoissa raporteissaan, joihin tutustumista suosittelen mikäli nämä yhtiöt yhtään kiinnostavat. Lisäksi yhtiöiden nettisivuilla vierailusta saa jo hyvän käsityksen siitä mitä ne tekevät… ja jos ei saa, niin kannattaa pohtia onko yhtiö muiltakaan osin liiketoimintansa päällä. Myös Inderesin foorumit olen kokenut hyväksi lähteeksi etenkin ajankohtaisten asioiden seuraamiseen, sentimentin haisteluun ja tulevaisuuden spekulointiin – kiitos kaikille foorumilaisille aktiivisesta kontribuutiosta, täällä on yksi joka arvostaa teidän ajankäyttöänne yhteisen hyvän eteen!

Pitemmittä puheitta hypätään tarkastelemaan salkkuni yhtiöitä omistuksen suuruusjärjestyksessä. Voit seurata salkkuani Sharevillessä avaamalla maksuttoman Nordnet-tilin*.

Qt Group

Qt Group, salkkuni kiistaton helmi ja koko Helsingin pörssin kirkkain tähti, on edennyt liiketoiminnassaan hyvin. Odotukset on jatkuvasti ylitetty ja tästä huolimatta toimitusjohtaja on todennut jakelulisenssien kehittyneen odotuksia heikommin koronasta johtuen. Yhtiö vaihtoi juuri hinnoittelunsa SaaS-malliseen jatkuvaan laskutukseen, mikä oli käytännössä hinnankorotus. Odotukseni Q1:lle on, että kasvu jatkuu hyvänä taas kerran. Tulossa lienee myös epäorgaanista kasvua jonkinnäköisten yritysjärjestelyjen muodossa, mikä voi tarkoittaa osakekurssin harppausta ylöspäin tai vähintään parempaa perustelua nykyiselle arvostustasolle, joka alkaa olla jo erittäin kireä.

Arvostustasosta puheenollen, psykologisesti tärkeä 100 euron osakekohtainen raja meni juuri rikki noin 22 EV/S arvostustasolla. Rapakon takaisiin SaaS-yhtiöihin peilaten ei olisi mahdotonta, että Qt:n arvostus jossain vaiheessa nousisi lähemmäs tasoa 50 EV/S. Tästä syystä innostuin meemeilemään:

Kuva
Onko Qt:n arvostus EV/S 22 vai 50? Ketä kiinnostaa enää nykymarkkinassa? Tähtien osuessa kohdalleen mikä vain on mahdollista.

Harvia

Harvia, tuo meidän suomalaisen saunakulttuurin ilosanoman viejä maailmalle, on kasvanut erinomaisilla yritysostoilla. Kaikki kiinnostus on nyt siinä kuinka USA:n markkina kehittyy. Tämä on Harvian suurin kasvumarkkina, jossa on käytännössä rajaton kasvupotentiaali. Samalla tämä markkina on maailman ostovoimaisin ja sen takia erittäin arvokas Harvialle. En missään nimessä odota Harvialta harppauksia ylöspäin, koska liiketoiminta on tavaran tuottamista ja myymistä ja sinällään ei skaalautuvuudessaan mitenkään verrattavissa ohjelmistoyhtiöihin. Odotan enemmänkin tasaista ja hyvää kasvua orgaanisesti ja huolellisesti valikoiduin yritysostoin. Harvia on osoittanut kykynsä ostaa potentiaalisia yrityksiä ja saneerata niistä kannattavia tuloskoneita, kuten esimerkiksi olemme nyt nähneet Almost Heaven Saunas’n kanssa.

En odota Harvian lähiaikoina tekevän uutta aluevaltausta vesielementteihin, mutta tämä olisi yksi potentiaalinen laajentumiskohde. Takapihan saunan viereen sopisi mukavasti palju, poreallas tai kylmäallas. Voisin kuvitella, että asiakas mielellään tilaisi toisiinsa saumattomasti integroidun saunan ja altaan samalta tiskiltä. Ehkä myös pienellä maisemasuunnittelulla höystettynä. Vielä grillikatos ja lasitettu terassi samaan pakettiin, niin Harvia onkin koko takapihan valtias. No joo, Harvian CFO kyllä varmasti tekee investointilaskelmat ennen uusia aluevaltauksia ja katsoo ettei omistajien rahoja hassata turhuuksiin.

Harvian uusi yritysvideo

Revenio

Toivoa sopii, että Revenion pelisilmä yritysostojen suhteen oli vielä kunnossa, kun se vähän aikaa sitten osti australialaisen ohjelmistotalo Oculon. Toisaalta kauppahinta oli alle prosentin Revenion yritysarvosta, joten kävi miten kävi, tuosta summasta laiva ei hirveästi keikahda suuntaan jos toiseenkaan. Pahin skenaario olisi se, että kaupan integraatio menisi pieleen ja se sotkisi koko muun bisneksen.

Revenio on kärsinyt koronasta etenkin DRSPlus-tuotteensa myynnin osalta, mutta tästä huolimatta myynti on muilta osin vetänyt. Ilmapuhkuteknologiaa hyödyntävät kilpailijat ovat kärsineet Reveniota enemmän koronasta, joten kokonaisuudessaan pandemia lienee ollut yhtiölle eduksi. Revenio on erinomaisessa asetelmassa hyökkäämään koronan jälkeiseen maailmaan uusilla tuotteillaan, joten omistajana nukun yöni hyvin korkeista arvostuskertoimista huolimatta.

Hieman samaan tyyliin kuin Harvian kohdalla, en odota Reveniolta mitään äkkinäistä arvonnousua, vaan tasaisesti kasvavaa vahvaa arvonluontia vuodesta toiseen suhdanteesta riippumatta. Megatrendit ovat niin vahvasti Revenion puolella, että on yhtiöstä itsestään kiinni menestyykö se. Toistaiseksi on menestynyt.

Kamux

Kamuxin perusbisnes on tappavan tylsää käytettyjen ajoneuvojen kauppaa. Yhtiö ei silti ole tylsä, vaan on erittäin jännittävässä murrosvaiheessa Saksan markkinoilla. Kaikki kiinnostus on nyt siinä kuinka Saksa lähtee vetämään. Jos Kamux menestyy siellä, se voi menestyä missä tahansa Euroopan markkinoilla ja kasvaa moninkertaiseksi nykyisestä kokoluokastaan. Samalla myös arvostuskertoimet olisivat jotain aivan muuta kuin mitä ne nyt ovat. Mikäli Kamux onnistuu tavoitteessaan, nykyinen osakekurssi on todella matala. Markkina ei siis kovin vahvasti luota Kamuxin onnistumiseen. En ole markkinaa viisaampi, joten olen varovaisen optimistinen Kamuxin menestyksen suhteen ja hyödynnän mahdolliset dipit ostopaikkoina.

Pidän Kamuxin strategiasta ottaa harkittuja riskejä verrattain hitaalla tahdilla, mikä rajaa riskiprofiilia. Yhtiö on myös profiloitunut ahkerana datan hyödyntäjänä, mikä lupaa hyvää tulevaisuuden kannalta. Ne jotka hallitsevat datan, tulevat hallitsemaan markkinan ja käytettyjen autojen markkinoilta löytyy paljon pelureita, jotka tuskin hyödyntävät dataa laisinkaan. Näille toimijoille kello käy.

LeadDesk

LeadDesk on käynyt ahkerasti ostoksilla ja vienyt omalta osaltaan kiitettävästi eteenpäin toimialansa konsolidoitumista. Loxysoftin ostaminen oli viimeisin suuri harppaus ylöspäin kokoluokassa. Ostaminen on oma prosessinsa ja integrointi sitten se toinen, joka menee useammin pieleen. LeadDeskillä on paljon integroitavaa viimeaikaisissa yritysostoissa ja itse pidän yhtiön riskiprofiilia tällä hetkellä verrattain korkeana. Pidän sen kuitenkin salkussa, mutta olen varovainen lisäämään positiota ja olen valmis myymään mikäli integraatiot ajautuvat karille. Toivon olevani liian pessimistinen, mutta esimerkiksi case Nokia on osoittanut, että yritysostot voivat muuttua omistajan painajaisiksi. Jossain määrin koen, että LeadDeskin kanssa pelataan upporikasta ja rutiköyhää; joko integraatiot onnistuvat tai paletti ei pysykään kasassa.

Seuraan tätä tarinaa ammatillisessakin mielessä hyvin kiinnostuneena, jos vaikka jossain vaiheessa itse joudun tilanteeseen, jossa yrityksiä ostetaan liukuhihnalta ja vastaan osaltani niiden integroinnista. Ei mikään herkullinen paikka olla, mutta huolellisella valmistautumisella siitä voisi selvitä.

Efecte

Efecteen lähdin mukaan halvan hinnan houkuttelemana. Sittemmin yhtiö on kehittynyt lupaavasti, vaikka ITSM-toimiala on hyvin kilpailtu. En odota kovin suurta menestystä Efecteltä, sillä On-premise-tuotteesta SaaS-palveluun siirtymisessä on omat haasteensa ja toimiala on kilpailtu. Toivottavasti olen väärässä ja Efecte yllättää positiivisesti. Nykyinen toimitusjohtaja herättää luottamusta ja tuskin ilman tuota luottamusta olisin lähtenyt tähän mukaan ollenkaan.

SaaS-liiketoiminta on korkean myyntikatteen eli toisin sanoen erinomaisen skaalautuvuuden takia houkutteleva bisnes olla mukana. Mikäli tarina etenee yllättävän hyvin, en epäröi laittaa lisää paukkuja peliin Efecten puolesta. Olen tehnyt samaa Qt:n, Harvian ja Revenion kanssa ja ainakin toistaiseksi tuo taktiikka on toiminut kohtuullisen hyvin.

Remedy

Remedy on todistanut pystyvänsä tekemään erinomaisia pelejä, jotka vielä myyvätkin hyvin. Jatko-osia ja hyviä diilejä odotellessa yhtiö on erinomaisessa asemassa AAA-pelien markkinoilla.

Remedy on kuin arvokas, hitaasti kypsyvä viini. Pelien kehityssyklit ovat pitkiä, joten kärsivällisyys on ominaisuus, jota sijoittajalta vaaditaan. Tämän takia luottamus johdon kykyihin allokoida pääomia ja tehdä tulosta pitää olla vankkumaton. Toimitusjohtaja ja kumppanit ovat todistaneet kykynsä, joten viiniä on mukava kypsytellä niin kauan kuin olosuhteet pysyvät suotuisina.

Inderes julkaisi juuri syväluotaavan videon Remedystä.

Rovio

Roviolla on mielenkiintoisia pelejä kehitysputkessa sekä osaamista mobiilipelien julkaisemisesta ja markkinoinnista. Vahva tase mahdollistaa käytännössä niin suuren rahan lappaamisen käyttäjähankintaan kuin vain tarve vaatii.

Lähdin mukaan Rovioon uuden Darkfire Heroes -pelin innoittamana. Mikäli peli menestyy, lisään paukkuja. Mikäli ei, en koe suuria tunnontuskia luopua positiostani. Tällä hetkellä tuo peli on soft launchissa ja se julkaistaan huhtikuun aikana globaalisti. Pelaamalla sitä itse on voinut seurata pelin kehittymistä ja kehittäjien kommunikointia pelaajien kanssa. Paljon tuossa on vielä tekemistä, mutta suurimmat bugit on korjattu ja keskustelu Discordissa on ollut toimivaa. Päivittelen tämän pelin statistiikkoja Inderesin foorumeille.

Talenom

Talenom on ollut jäähyllä pienenä positiona kovista arvostuskertoimista ja haaleista kasvunäkymistä johtuen. Myin siis suuren osan omistuksistani pois nykyistä matalampaan hintaan, mikä näin jälkikäteen tarkasteltuna ei ollut järkevää. Olen kytännyt paikkaa jossa markkinat jostain syystä ylimyisivät osaketta ja painaisivat sen alas, mutta vielä toistaiseksi sitä ei ole tullut. Jatkan odottelua kuin kobra heinikossa. Jos sopiva paikka tulee, voin nähdä itseni tuplaamassa tai triplaamassa Talenomin salkussani, sillä kyseessä on vakaasti kasvava, tasaista kassavirtaa tuottava yhtiö.

Sinänsä yhtiön liiketoiminta kehittyy hyvin, mutta arvostustasoon nähden mielestäni liian hitaasti. Voi olla, että ajatteluuni vaikuttavat viime vuonna tehdyt myynnit matalammilta tasoilta ja nyt pitäisi miettiä tämä kuvio uudessa valossa. Todennäköisesti jossain vaiheessa joudun toteamaan, että olin väärässä ja ostamaan positioni takaisin nykyistä merkittävästi korkeammalta tasolta.

Nokia

??? … ostin Nokiaa Wall Street Bets -hypestä ja nyt ne ovat salkussani 20% miinuksella. Hyvä näpäytys taas sormille siitä, että pitäisi vain pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa ja välttää hölmöilyä.

Lundmarkin hyvästä startista huolimatta en näe valoa tunnelin päässä ja jos olisin täysin älyllisesti rehellinen itselleni, nämä lähtisivät pois salkusta. Merkittävästi parempaa riski-tuotto-suhdetta on tarjolla muualla, joten Noksun makuuttaminen salkun pohjalla ei vain ole järkevää. Jos yhtiöllä on varaa potkia ulos 5000 työntekijää, ei tarvitse arvailla minne omistajien tuotot ovat viime vuosina hukkuneet.

ETF:t Emerging Markets, USA ja World

Kuukausisäästön myötä nämä ETF:t ovat kasvaneet merkittäväksi osaksi salkkuani. Näen indeksien arvostukset haasteellisina, joten olen hieman kahden välillä kuukausisäästöjen kanssa, mutta toisaalta kun olen lähtenyt tähän säästöprosessiin mukaan, en halua heti parin vuoden jälkeen tätä hyvää rutiinia katkaista. Kova elvyttäminen maailmalla johtaa varallisuuserien nimellisarvojen nousuihin, minkä pitäisi kasvattaa myös ETF:ien arvoja. Vaikka inflaatiokorjattua reaalituottoa ei saisi, niin ainakin jonkinnäköistä matalariskistä inflaatiosuojaa pitäisi näissä olla tarjolla verrattuna käteisen makuuttamiseen käyttötilillä.

Myös kuukausisäästämisen positiivinen psykologinen aspekti on hyvä huomioida. Kun joka kuukausi ostaa jotain, ei niin herkästi tule tarvetta tehdä peliliikkeitä salkussa ja on helpompi pitää kiinni pitkäjänteisestä omistamisesta. Kaikki arvo ei siis välttämättä tule indeksien arvonnoususta, vaan pehmeitä arvojakin voi puntaroida.

Lopuksi

Siinä oli selvittämistä kerrakseen. Pyrin pitämään salkkuni kohtuullisen tiiviinä, jotta ehdin seurata kaikkien salkkuyhtiöideni kehitystä. Haluan myös tällä tavalla ottaa kohtuullista riskiä näiden omistusten kanssa ja välttää hajauttamasta tuottoja pois. Jos haluaisin erittäin hajautetun salkun, ostaisin mieluummin vain indeksiä kuin yksittäisiä yhtiöitä.

Hyvää tuloskautta!

T.A.

*Affiliate-linkki

Opi analysoimaan pörssiyhtiöitä näiden kirjojen avulla.