Marraskuun tilinpäätös – juna puksuttaa

Marraskuun tilinpäätös – juna puksuttaa

Marraskuussa keskityin blogin osalta ensin vaurastumisen psykologiaan (Maslow’n tarvehierarkia & Mielihyvän lykkäys) ja sitten hieman konkreettisempaan aiheeseen eli sijoittamiseen (aloita sijoittaminen & sijoitussuunnitelma). Joulukuuta kohti käydään taas pykälää valmiimpana ottamaan vastaan uusia haasteita.

Marraskuu oli tilinpäätöksen näkökulmasta kaikkea muuta kuin martainen. Nettovarallisuus kehittyi mukavasti, kulut pysyivät kurissa ja pörssisalkkuun napsahti mukava yllätys!

Nettovarallisuus kehittyi hyvään tahtiin

Nettovarallisuus kehittyi suotuisasti ennen kaikkea osakesalkun arvonnousun myötä. Pörssiin valui uusina sijoituksina 750 euroa kuukausisäästön muodossa. Asunnon nettoarvo jatkoi taustalla tasaista puksutusta. Vaikka käteispositio kasvoi, muu varallisuus laski hieman johtuen bitcoinin heikosta kehityksestä kuukauden aikana (-18%).

Marraskuu oli nettovarallisuuden kehityksen kannalta hyvä kuukausi.

Kiitos osakesalkun hyvän kehityksen varallisuus kasvoi noin 3000 eurolla marraskuussa. Salkussa ei ollut yhtä yksinäistä tähteä, joka olisi tuonut koko nousun, vaan Nokiaa ja Nordeaa lukuunottamatta nousu oli kokonaisvaltaista.

Nettovarallisuus nousi marraskuussa taas kerran uusiin ennätyksiinsä.

Marraskuun lopussa nettovarallisuuteni nousi uusiin ennätyksiin lukemaan 117400 euroa. Lokakuuhun nähden nousua tuli 3%. Edellisvuoden marraskuuhun nähden nousua on kertynyt vuoden mittaan sen sijaan mukavat 39%. Jos saan pidettyä vuosikasvun yli 28% prosentin tason, niin voin madaltaa tulevien vuosien tavoitteita ylityksen verran 10-vuotistavoitettani silmällä pitäen. Koen tämän tärkeäksi, sillä korkoa korolle -efektin takia viimeisien tavoitevuosien euromääräiset vaatimukset nousevat tämän hetkisillä laskelmilla hulppeiksi.

Veronpalautukset nostattivat tuloja

Marraskuussa tilille kilahtivat veronpalautukset viime vuodelta. Summa oli hieman yli 500 euroa ja koostui suurimmalta osalta osinkojen ennakkopidätysten palautuksista. En tule maksamaan osinkoveroa moneen vuoteen Lehdon myyntitappioista johtuen, joten ennakkopidätysten palautuksia tulee myös jatkossa. Muuten tulopuolella sain pieniä tuloja Airbnb:n kautta asuntokategoriassa sekä vanhojen keräilykorttieni myyntituloja harrastuskategoriassa.

Tuloissa oli pieni nousu veronpalautusten takia. Menot pysyivät kohtuullisina.

Kulupuolella paletti pysyi kohtalaisesti kasassa. Kertaluontoisia menoja oli noin puolet ulos vuotaneista euroista, mutta kokonaisuus oli silti vähintäänkin kohtuullinen. Muutin “Osto”-kategoriani nimen muotoon “Tuhlaus”, joka on kuvaavampi nimi näille kuluille. Aina välillä pitää päästä tuhlaamaan ja nauttimaan työn hedelmistä, jottei elämä olisi pelkkää säästämistä! Black Fridaysta ei tarttunut tänä vuonna mukaan mitään, sillä en koe erityisesti tarvitsemani mitään tiettyä tavaraa juuri nyt eikä toisaalta aikaa selata tarjouksia liiemmin ollut.

Sijoituksiin valui pääomaa kuukausittain toistuvien suoritusten lisäksi 500 euroa bitcoiniin. Pistin siis veronpalautukset kiinni kryptoihin läheltä kuukauden pohjalukemia. Tarkoituksena on pitää näitä jonnekin vuoteen 2021-22 asti, jolloin seuraava puoliintuminen on tapahtunut ja markkina on ehtinyt reagoimaan – jos se nyt edes ylipäänsä tulee reagoimaan. Näitä on vaikea ennustaa, kun kyseisen omaisuuserän arvo perustuu ainoastaan siihen, mitä markkinat ovat valmiita siitä maksamaan (greater fool -teoria). Toisaalta edelliset kaksi hintapiikkiä vuosina 2013 ja 2017 ovat seuranneet puoliintumisia ja markkinoilla on tunnetusti lyhyt muisti, joten pidän sormet ristissä.

Säästämisaste pysyi erinomaisella 70% tasolla marraskuussa.

Sain pidettyä säästämisasteen tasaisena edelliskuun 70% tasolla. Tässä auttoivat merkittävästi kuun mittaan kertyneet kertaluontoiset tulot. Ilman niitä – kulujen pysyessä vakiona – oltaisiin oltu lähempänä 60% tasoa.

Siitä lähtien kun olen alkanut aktiivisesti seuraamaan säästämisastetta, on sen korkeana pitäminen ollut helpompaa kuin aiemmin. On helpompi sanoa ‘ei’ turhille ostoksille, kun tietää, että sitä kautta saa pidettyä säästämisasteen korkeana. Se tuntuu palkitsevalta. Ja toisaalta seulan läpi menneet ostokset tuntuvat merkityksellisemmiltä, kun niitä on tarkkaan puntaroinut.

Sijoitukset olivat myötätuulessa

Ei negaria! Ostotarjous! No johan nyt. Lokakuussa toivoin, että kuukausia jatkunut negariputki katkeaisi. Näin tapahtui ja sen lisäksi yksi salkkuyhtiöistäni halutaan ostaa pois. Harmi vain, että tämä yhtiö, Hoivatilat, on osake jota olin jo henkisesti varautunut pitämään vuosikausia tulevaisuuteen, sillä sen tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta. Aluksi tarjottu hinta oli 14,75 euroa osakkeelta (16% preemio), mikä oli pettymys markkinoille. Joulukuun alussa ostaja kuitenkin korotti tarjoushinnan 16 euroon osakkeelta (26% preemio), joten uskon oston nyt toteutuvan. Myin Hoivatilat pois heti ostotarjouksen korotuksen jälkeen, jotta sain vahvistettua käteispositiotani mahdollisia joulun ja uudenvuoden alennusmyyntejä varten – siis pörssissä, ei kivijalkakaupoissa.

Marraskuussa salkkuuni löysi yksi uusi yhtiö: Kamux. Avasin position 7,00 euron hintaan per osake heti Q3 tulosjulkistuksen jälkeen. Tulos oli vahva eikä ole varsinaista syytä olettaa, että kasvu nyt yhtäkkiä tyssäisi. Pidän Kamuxin yksinkertaisesta liiketoimintamallista ja hyvin tuottavista lisäarvopalveluista. Myös itse kauppaa kokeilleena palvelu tuntui pelaavan hyvin ja myyjä jaksoi soittaa aktiivisesti joka päivä kunnes ilmoitin, etten tarvitsekaan autoa juuri nyt. Kamuxilla on fragmentoitunutta markkinaa otettavana ja laajentuessa skaalaedut parantavat kannattavuutta. Jonkinlaisia kilpailuetuja Kamux on pyrkinyt luomaan, mutta kuinka paljon niitä loppujen lopuksi voi olla käytettyjen autojen kaupassa? Jos tarina alkaa rakoilemaan niin en jää odottelemaan, vaan myyn pois, sillä ei ole oikeastaan mitään syytä, miksi kukaan loppupeleissä tarvitsisi Kamuxia mihinkään – käytettyjen autojen kauppiaita kyllä tulee riittämään tässä maailmassa.

Toinen yhtiö jota olen katsellut on Marimekko. Tähän pitää tosin vielä perehtyä tarkemmin. Ainakin vaimo tykkää heidän vaatteistaan ja on valmis maksamaan tähtitieteellisiä summia paloista kangasta. Pidän myös siitä, että heillä on nuori toimitusjohtaja, joka on saanut hyvää kasvua aikaiseksi. Hänessä lienee potentiaalia nostaa Marimekko vielä pari kokoluokkaa suuremmaksi yritykseksi; 120 miljoonan liikevaihto ei muotialan yritykselle ole vielä kovin lähellä saturaatiopistettä.

Joulukuusta tulee hyvä lopetus hyvälle vuodelle

Mikäli mitään dramaattista ei tapahdu, niin en näe syytä, miksei joulukuusta tulisi kohtuullisen vahva lopetus hyvälle vuodelle. Jos osakesäästötilin tuleminen aiheuttaa ylimitoitetun myyntipiikin joulukuun viimeisinä päivinä, niin meinaan iskeä tähän rakoon. En tosin yhtään osaa arvioida minkälaisesta piikistä voisi olla kyse ja yleensä tällaiset ilmiöt katoavat markkinoilta, mikäli ne ovat yleisesti sijoittajien tiedossa. En siis olisi yllättynyt vaikka mitään myyntipiikkiä ei tulisikaan.

Hyvää ja rahaisaa joulun odotusta!

T.A.

PS. seuraa Twitterissä ja liity sähköpostituslistalle, jotta saat tiedon uusista blogiteksteistä ensimmäisten joukossa.

This Post Has 2 Comments

 1. Johannes Sippola

  Tosi mukava teksti näin joulukuun aluksi, hyvää työtä T.A!
  Olet mukavasti nykyisillä luvuilla yli 2019 nettovarallisuustavoitteesi, ja itseasiassa olet jo ylittänyt “Agressiivisen kasvun” -skenaarion vuoden 2019 tavoitteen, eli hyvin juna puksuttaa eteenpäin! Jos ja kun saat vauhdin pidettyä hyvänä myös joulukuussa, niin 120K€ ylittäminen ei ole sekään varmaan mahdottomuus.
  Kaikkea hyvää, onnea, ja tasaista varallisuuden kasvua loppuvuodelle!

  1. Hei Johannes! Tavoitteena tosiaan on nyt pyrkiä kasvattamaan maksimaalisesti varallisuutta, jotta pääsisin hyötymään suuremmasta korkoa korolle -efektistä tulevina vuosina. Katselin itsekin, että tuo 120k ylittäminen voisi olla mahdollista vielä tänä vuonna, mutta kun noista osakemarkkinoista ei ikinä tiedä, niin en aseta liikaa toiveita sen toteutumisesta. Ja joululahjojakin pitäisi ostaa … 🙂
   Hyvää loppuvuotta sinullekin Johannes!

Comments are closed.