Joulukuun tilinpäätös – Kärsivällisyys on hyve

Joulukuun tilinpäätös – Kärsivällisyys on hyve

Tilinpäätös 30/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Joulukuu tuli ja meni. Toiveissa oli päästä tämän vuoden 400 000 euron nettovarallisuustavoitteeseen mahtavan joulupukkirallin siivittämänä, mutta toisin kävi. Tavoite jäi saavuttamatta ja Lindroosin oven saranoita ei tarvitse enää kuluttaa. Ehkä joskus tulevaisuudessa palaan kellokaupoille. Tästä huolimatta vuosi 2021 oli kokonaisuutena varsin positiivinen kokemus; vallitseva pandemia ei oman työpaikkani toimialaa ravistellut nimeksikään ja keskuspankkien sekä valtioiden avokätinen elvytys on satanut suoraan sijoittajien laariin.

Ylijäämää kertyi ja säästöpossu pullistui

Joulukuun tuloslaskelma oli budjetin mukainen suoritus. Tulot olivat normaalilla tasolla kulupuolen pysyessä vakiona turhia hankintoja välttäen. Säästöpossuun mennyt ylijäämä tulee valumaan sijoituksiin, kunhan sopiva hetki tulee eteen.

Joulukuun tuloslaskelma oli ylijäämäpainotteinen 74% säästämisasteella. Koko vuoden osalta ylijäämä jäi budjetista, vaikka tulot olivat yli budjetoidun.

Suurimmat kuluerät joulukuussa olivat päivittäistavarat ja hyvinvointi. Ehkä vain kuvittelen, mutta Prisma tuntuu nykyään olevan aiempaa kalliimpi kauppa. Tai sitten sieltä vain tulee raahattua ruokaa kotiin entistä enemmän. Luulen, että totuus on jossain noiden kahden vaihtoehdon välimaastossa. Hyvinvointikulut jatkuvat korkealla tasolla vielä ainakin vuoden ajan ja tämän tulen huomioimaan alkaneen vuoden budjetissa. Muut-kategorian kulut olivat lähinnä joululahjoja. Muilta osin kulut olivat erittäin maltilliset.

Säästämisaste oli joulukuussa lähes budjetoidulla 75% tasolla. Koko vuoden osalta tuo taso jäi saavuttamatta, vaikka alkuvuosi näytti lupaavalta.

Säästämisaste näytti alkuvuonna vielä kohtuullisen hyvältä, mutta sitten pakka hajosi ja budjetista jäätiin. En ole kuitenkaan erityisesti tuhlannut rahaa vuonna 2021, vaan tehnyt harkittuja ostoja, joista osalla on monivuotisia vaikutuksia. Ehkä nämä näkyvät nyt alkaneena vuonna parempana säästämisasteena, kun samoja hankintoja ei tarvitse tehdä enää uudestaan. Muiden muassa päivitin autooni sekä kesä- että talvirenkaat ja teetin laajan huollon sekä päivitin kahvinkeittimen.

Sijoitukset olivat hienoinen pettymys

Vuoden 2020 joulukuu oli huikea sijoituskuukausi. Silloin kaikki tuntui menevän putkeen ja vuosi päättyi hilpeissä tunnelmissa. Vuoden 2021 joulukuusta ei voi sanoa samaa. Ensin lasketeltiin urakalla ja vasta viimeisellä viikolla elvyttiin pienen joulupukkirallin siivittämänä. Kaikesta matelusta huolimatta oli helpotus päättää kuukausi plussalle, vaikka indeksiltä tulikin turpaan. Vertailuindeksi pärjäsi kaksi prosenttiyksikköä omaa suoritustani paremmin ja näin ollen tappiolle jäätiin noin 5200 euroa indeksiin nähden.

Kasvusijoittajia on viime aikoina lyöty ihan urakalla, mikä lienee ainakin osittain ansaittua arvostustasojen karattua kesällä. Odotan mielenkiinnolla mitä vuosi 2022 tuo tullessaan tällä saralla; jatkuuko indeksille häviäminen vai jatkuuko tulosten merkittävä kasvaminen markkinat yllättävällä tavalla, joka voisi johtaa arvostustasojen nousuun.

Joulukuussa salkun tuotto oli 3% samalla, kun vertailuindeksi OMXHGI nousi 5%. Vuonna 2021 puolet kuukausista salkkuni hävisi indeksille ja puolet kuukausista voitti indeksin. Voitot olivat kuitenkin sen verran suurempia kuin häviöt, että koko vuoden tasolla indeksi jäi kauas taakse.

Joulukuussa salkussani tapahtui pieniä lisäyksiä ilman yhtään myyntiä. Ostin ETF:iä tuttuun tyyliin ja tämän lisäksi osallistuin Kempowerin listautumiseen 1500 osakkeen merkinnällä. Käteen jäi huikeat 47 osaketta huippusuositusta annista. Olisin lisännyt omistustani kaupankäynnin alkaessa, mutta kurssi nousi heti 9 euron tietämille ja koin suurimpien tuottojen olevan takanapäin. En kuitenkaan myynyt osakkeita, vaan ne ovat salkussa pienenä “seurantapositiona” odottelemassa sopivaa hetkeä lisätä panoksia.

Jouluviikolla lisäsin vielä omistustani Remedyssä, joka valui tuolloin lähelle 34 euroa osakkeelta. Remedyn sijoittajatarina ei varsinaisesti ole muuttunut mitenkään, mutta osakkeen hinta laski. Näin hetken sopivaksi käydä tankilla. Muutama päivä tämän jälkeen Remedy julkaisi jakeludiilin Tencentin kanssa uudesta pelistään ja kurssi nousi. Ajoitus oli silkkaa tuuria, mutta en toki valita. Silloin kun tuuri käy, otan sen avosylin ilolla vastaan.

Nettovarallisuus otti takapakkia

Kuinka tylsää! Vuosi päättyi nettovarallisuuden osalta lähes muuttumattomana marraskuuhun nähden. Olisi voinut edes etumerkki olla lievästi positiivinen, mutta miinukselle jäätiin. Suurin syyllinen miinusmerkkiin oli bitcoin, joka laski kryptoille ominaisella korkealla volatiliteetilla varsin reippaasti noin 20%. Muun varallisuuden muutos painui miinukselle, kun kirjasin verovelkoihin myyntivoittoverot päättyneeltä vuodelta. Näitä kertyi noin 3200 euroa ja tästä tulee ensimmäinen vuosi, kun pääsen maksamaan myyntivoittoveroja. Veroja on aina ikävä maksaa, mutta onhan tämä toisaalta signaali voitollisista sijoituksista!

Nettovarallisuuden kehitys joulukuun aikana. Bitcoin oli suurin syyllinen negatiiviseen kehitykseen. Sijoitussalkku oli plussalla, mutta sekin vertailuindeksiä vähemmän. Muu varallisuus laski myyntivoittoverovelkakirjauksen takia.

Nettovarallisuuteni laski noin 1800 eurolla joulukuussa. Isossa kuvassa tämä tarkoittaa sitä, että nettovarallisuus käytännössä pysyi paikallaan. Tämä on kovin tylsää etenkin, kun käytännössä elokuusta asti lukema ei ole liikkunut mihinkään. Lähes puoli vuotta on siis pyöritty samoissa lukemissa. Ei tässä auta muu kuin jatkaa kärsivällisyyden harjoittelua.

*Syvä huokaus*

Nettovarallisuus laski joulukuussa lukemaan 381 200 euroa. Tästä tuli samalla vuoden päätösluku. Kokonaisuutena vuosi oli menestys, mutta elokuusta eteenpäin kehitys on ollut puuduttavan tylsää katsottavaa.

Vuosi päättyi nettovarallisuuden kasvun osalta 56% plussalle. Tämä on huikea kehitys, jollaisesta pari vuotta sitten ei olisi voinut kuin haaveilla. Silti isossa kuvassa 381 200 euroa ei ole vielä kovin paljon pääomaa. Mitään absoluuttista kattoa varallisuuden kasvunopeudelle ei ole. Tämä on sellainen asia, jonka yritän pitää mielessä ja joka muodostuu tärkeäksi seikaksi silloin, kun kehitys ajoittain tuntuu hirvittävän vauhdikkaalta. Kyse on pitkälti ajatusmaailmasta; pidä pää kylmänä ja tahti kovana, ja tulokset kyllä seuraavat perässä. Jos nyt alkaneena vuonna siis päädyn entistä nopeampaan kasvutahtiin, on tämä erittäin tervetullutta ja tarkoittaa vain sitä, että miljoona on mahdollista saavuttaa asettamaani aikataulua nopeammassa tahdissa. Himmailemaan en ryhdy vain sen takia, että tahti on alkuperäistä olettamaa nopeampaa.

Tammikuu aloittaa jännittävän vuoden

Vuosi 2022. Minkälainen sinusta tuleekaan? Olet kysymysmerkkejä täynnä.

Miten käy pandemian? Jatkuuko keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka vai saadaanko yllätyskäänne takaisin kohti elvytystä? Kuinka pitkään Suomen teollisuuden lakot jatkuvat? Saadaanko aluevaalit vietyä kunnialla läpi? Liittyykö Suomi Natoon? Syveneekö Venäjän aggressio Ukrainassa? Jatkuuko korkea inflaatio vai oliko se sittenkin vain ohimenevää? Miten käy yritysten tuloskunnolle? Mitä sellaista vielä tuleekaan eteen, mistä vielä tässä vaiheessa vuotta emme tiedä mitään?

On niin paljon isoja kysymyksiä, jotka odottavat vastausta. Sijoittaja saa olla varpaillaan hyperaktiivisessa ympäristössä, joka voi kallistua mihin tahansa suuntaan. Kuitenkin kaiken epävarmuuden keskellä on hyvä muistaa, että ihminen luontaisesti pyrkii löytämään parhaimman ratkaisun kaikkiin kysymyksiin.

Hyvää alkanutta vuotta!

T.A.