Syyskuu 22 – Käteinen on kuningas

Syyskuu 22 – Käteinen on kuningas

Tilinpäätös 39/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Syyskuu oli hieno kuukausi. Ehdin hieman lomailla töistä, tehdä metsätöitä pitkään jatkuneilla poutasäillä ja nauttia luonnon upeista syysväreistä. Täällä maaseudulla asuessa luontosuhde on täysin erilainen kuin kaupungin sykkeessä. Täällä on niin täydellisesti luonnon ympäröimänä, että jokainen muutos vuodenajoissa vaikuttaa paljon konkreettisemmin omaan elämään kuin mitä ikinä Helsingissä asuessa teki. Myös asumismuodon muutoksella omakotitaloon on varmasti paljon vaikutusta. Tässä sitä tuntee olevansa todella lähellä yhteiskuntaa, kun itse maksaa sähköt, vedet, kiinteistöverot, tieosuuskuntamaksut, jätemaksut ja muut kulut pelkän yhtiövastikkeen sijaan. Metsätöitä tehdessä sai viettää aikaa luonnossa samalla, kun kasvatti oman varallisuuden arvoa. Tätä voi kutsua win-win-tilanteeksi.

Tulot olivat poikkeuksellisen suuret

Tuloni olivat syyskuussa poikkeuksellisen suuret. Jopa niin suuret, että voi mennä vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä, että vastaava kuukausi osuu kohdalle. Valitettavasti en voi avata tulojeni lähdettä tarkemmin johtuen salassapitosopimuksesta. Suurista tuloista huolimatta en aio muuttaa kulubudjettiani tai ostaa mitään erityisen kallista tai varsinkaan mitään turhaa. Elämä jatkuu normaalisti. Ehkä vaimo saa tänä vuonna hieman normaalia kivemman syntymäpäivälahjan.

Syyskuun tuloslaskelma. Tulot olivat poikkeuksellisen suuret.

Suurin kuluerä oli tällä kertaa muut-kategoria, jossa oli jäännösveroja viime vuoden luovutusvoitoista. Tein sen verran voittoa osakkeiden myynnistä, että veroja napsahti maksettavaksi. Toki jälkiviisaana voi todeta, että olisi kannattanut tehdä vielä paljon enemmän voittoa tyhjentämällä koko salkku huipuilla. Asuntokuluja nostivat asuntolainan korkokulut ja kotivakuutus. Muilta osin kulut olivat varsin maltillisella tasolla. Odotan asumiskulujen laskevat merkittävästi tulevina kuukausina nyt, kun puutarhakausi on päättymässä ja pihaan ei tarvitse enää investoida. Lisäksi ensimmäisessä asuntolainamme takaisinmaksuerässä suurin osa oli korkoja, mutta jatkossa suurin osa tulee olemaan lyhennystä ja korkojen osuus pienenee merkittävästi. Toki sähkö tulee olemaan nyt talvikaudella suuri kuluerä ja Fortum vielä kaiken lisäksi laskuttaa kolmen kuukauden erissä, mikä tulee heiluttamaan kulupuolta merkittävästi kuukausien välillä.

Syyskuun säästämisaste oli mittaushistoriani ylivoimaisesti korkeimmalla tasolla johtuen suurista tuloista. Edellinen ennätys oli 86%.

Yli 50% säästämisasteen pitäisi olla joka tapauksessa riittävä taso. Yli 70% osoittaa todellista kulukontrollia. Yli 80% vaatii joko poikkeuksellisen suuria tuloja tai pieniä menoja. Yli 90% on jo sellainen taso, että sitä harvoin näkee. Syyskuu oli omalla kohdallani ensimmäinen kuukausi ikinä, kun ylsin yli 90% säästämisasteeseen ja taustalla oli äärimmäiset poikkeukselliset tulot. Viime kuukausina on heiluttu äärilaidasta toiseen. Huomaan, että oma psyyke alkaa jo hieman kaipaamaan paluuta takaisin normaaliin suorittamiseen, jossa kulut ovat tiukassa kontrollissa ja tulot normaalit. Tietysti näin kapitalistina mielelläni otan vastaan ylimääräiset tulot aina, kun niitä on saatavilla.

Sijoitukset naarasivat pohjia

Tämä vuosi on ollut uskomaton. Viime vuoden korkeista arvostustasoista on painettu todella matalalle. Makrotalous toki näyttää heikolta ja vaaroja liittyy korkojen nousuun, mutta väistämättä alkaa hiipiä ajatus, että ollaanko nyt pohjilla. Yhtiöitä saa nyt kohtuulliseen hintaan eikä kasvusta tarvitse juuri maksaa tai sen saa jopa ilmaiseksi kaupan päälle. Tietysti mikäli jotain menee pahasti rikki keskuspankkien koronnostojen seurauksena, on romahdus vielä nykyisistä tasoista täysin mahdollinen. Etenkin velkakirjojen arvot ovat paineessa, kun korot nousevat ja mikäli näitä on laajasti käytetty vakuuksina, voi syntyä tarve lisävakuuksille, kuten Iso-Britanniassa jo nähtiin. Ja jos likviditeetti loppuu kesken eikä lisävakuuksia saada katettua, ollaan vaikeuksissa. Tällaisista ilmiöistä voi syntyä ketjureaktio, joka vie globaalin finanssimarkkinan kriisiin.

Oma salkkuni laski syyskuussa 13% samalla, kun vertailuindeksi laski “vain” 7%. Ylimääräistä tappiota indeksiin nähden kertyi 9600 euroa, joka on paljon rahaa se. Syyskuu oli huono indeksisijoittajille, mutta näemmä salkkuni alituotto sen kuin vain jatkuu.

Syyskuussa osakesijoitukseni laskivat 13% samalla, kun vertailuindeksi OMXHGI laski “vain” 7%.

Lisääntyneen likviditeetin myötä päätin tehdä muutaman oston. Laitoin markkinoille käteistä töihin noin 17000 euron edestä ja siihen päälle tulivat vielä 1000 euron kuukausisäästöt ETF:iin. Lisäsin omistustani nykyisiin salkkuyhtiöihini Harviaan, Kamuxiin, Talenomiin, Remedyyn ja Efecteen. Nämä kaikki ovat tulleet merkittävästi alas tänä vuonna ja olen pitkällä aikavälillä luottavainen niiden liiketoiminnan kestävyydestä. Kuluttajakysyntä tulee elpymään ja energiakriisi tulee väistymään – ajankohta vain on epäselvä. Nämä kaikki yhtiöt ovat erinomaisessa asemassa, kun makrotalous taas lähtee parempaan suuntaan ja nyt niitä sai halvalla tai vähintäänkin kohtuulliseen hintaan.

Salkkuyhtiöideni tuotot olivat kauttaaltaan heikkoa luettavaa syyskuussa. Myöskään kolmen kuukauden tuotto ei silmiä hivele.

Turvasatamia ei salkustani syyskuussa löytynyt. Kaikki omaisuuserät sulivat enemmän tai vähemmän. Periaatteessa osakkeet voivat vielä hyvin tästä laskea vaikka kuinka paljon. Heikkoja skenaarioita ja mustia joutsenia kyllä tällä hetkellä riittää. Tästä syystä teen lisäostoni ajallisesti hajauttaen. Käteiskassani riittää vielä 2-3 ostoerään ja mikäli ajaudutaan kriisiin, jossa arvostustasot tippuvat aivan naurettavan mataliksi, on minulla vielä noin 100 000 euron edestä mahdollista velkavipua salkussa käytettävänä. Tuskin missään skenaariossa tulisin koskaan laittamaan koko lainoitusarvoa käyttöön, mutta ainakin kultaluoton (1.99% vuosikorko) voisi hyvin käyttää ja ehkä hopealuotonkin (3.49%) eli yhteensä noin puolet lainoitusarvosta.

Nettovarallisuus pomppasi tulojen myötä

Nettovarallisuuteni kasvoi merkittävästi syyskuussa, mutta ei niin merkittävästi kuin erinomaiset tulot olisivat antaneet odottaa. Sijoitukseni vetävät nettovarallisuuttani mukanaan pohjaan kuin kivi huimaavalla tahdilla.

Syyskuun liikkeet olivat valtavia suuntaan jos toiseenkin. Kokonaisuus jäi hyvin plussalle.

Koko kuukauden nousu oli noin 56 000 euroa. Tämä ylittää edellisen ennätykseni viime vuoden huhtikuulta yli 20 000 eurolla. Voi mennä tovi, että uutta ennätystä saadaan, mutta toki pyrin rikkomaan tuon taas mahdollisimman pian. Yli 100 000 euron kuukausinousu olisi hieno saavutus ja uskon, että sellainen vielä nähdään ennen kuin miljoona on kasassa, mutta ei ehkä pariin seuraavaan vuoteen.

Siirsin Nordnet-tililleni 31 000 euroa, mutta käteistä siellä on vielä 20 000 euron edestä eli kaikkea en vielä laittanut kiinni osakkeisiin. Yhteensä ruutia löytyy vielä noin 50 000 euron edestä sijoitettavaksi, mutta en kiirehdi näiden kanssa. Epävarmoina aikoina käteinen on kuningas.

Nettovarallisuuteni nousi takaisin yli 300 000 euron tason syyskuussa. Nettovarallisuuteni rakenne on kokenut suuren muutoksen viime aikoina.

Viime kuukaudet ovat olleet erittäin volatiileja nettovarallisuudelleni. Alle 300 000 euron tasoa on kolkuteltu jatkuvasti ja mikäli pörssilasku jatkuu nykyiseen tahtiin, niin kohta ollaan siellä taas uudestaan. Nettovarallisuuteni rakenne on viime aikoina muuttunut merkittävästi. Kiinteistöt ovat ottaneet suurempaa roolia, käteinen on historiaan nähden korkealla tasolla ja osakesalkku pysyy pinnalla vain jatkuvilla käteisinjektioilla. Iloinen 20-luku alkoi iloisesti, mutta potee nyt kovaa krapulaa. Toivoa sopii, että vuosikymmen kuitenkin aikanaan päättyisi iloisissa tunnelmissa.

Lokakuun odotukset

Neljäs kvartaali on keskiarvoisesti hyvä osakkeille. Toivottavasti myös tänä vuonna. Merkkejä inflaation taittumisesta on ilmassa, lähinnä taloudellisen aktiviteetin hidastumisen takia. Raakaöljy on halventunut, rahtikustannukset pienentyneet, maakaasun suurin hintapiikki taittunut ja talous tulee hiljalleen sopeutumaan uuteen normaaliin, jossa halpaa venäläistä energiaa ei ole saatavilla. Seuraavaksi tulevat energiainnovaatiot ja -investoinnit ja yritykset löytävät tapoja optimoida energiankulutustaan. Hiljalleen markkinat alkavat katsoa inflaation ja koronnostojen taakse. En tiedä tuleeko tämä tapahtumaan jo lokakuussa vai meneekö siihen kauemmin – tuskin kukaan osaa sanoa.

Villinä skenaariona Venäjä ajautuu sisäpoliittiseen kriisiin, regiimi vaihtuu, lopettaa Ukrainan sodan ja EU voi taas kasvojaan menettämättä aloittaa kaupan itänaapurin kanssa. Tämä olisi sellainen skenaario, johon mentäessä osakepaino kannattaisi pitää mahdollisimman korkealla, sillä markkinoilla ei voisi olla muuta suuntaa kuin ylöspäin ja lujaa.

Mukavaa vuoden päätöskvartaalia ja Q3-tuloskautta,

T.A.