Kuumetta ja vapinaa sijoitussalkussa

Kuumetta ja vapinaa sijoitussalkussa

Yskä ja kuume on iskenyt sijoitussalkkuuni hyvin akuutisti viime viikkojen aikana – niin kuin lähes kaikkien muidenkin. Tämän tekstin kirjoittaminen oli huomattavasti normaalia haastavampaa. Ei siksi, että aihe olisi jotenkin normaalia haastavampi, vaan siksi, että viikon mittaan kirjoitettu teksti vanheni lähes päivittäin, kun tilanne muuttui niin nopeasti!

Laskumarkkinan keskellä on tärkeää palata fundamentteihin ja välttää paniikkiliikkeitä. Pitkäjänteiselle sijoittajalle laskumarkkina tuo paikkoja tehdä lisäostoja alennuksella ja Oksaharjun sanoin indeksisijoittaja laittaa kahvit tippumaan, kun kuukausisäästöillä saa ostettua aiempaa useamman ETF-osuuden.

Kun tipaton kauteni loppuu vappuna, niin taidanpa korkata yhden Corona-oluen ja ottaa yhden erän koronaa, mikäli löydän jostain laudan ja pelikaverin. Toivon todella, että ihmiset ympäri maailmaa ottaisivat viruksen tosissaan ja välttäisivät sen levittämistä ja sille altistumista. Ei se käsien peseminen ja yleinen hygienia kovin vaikea asia ole eli kyllä siihen pystyy vähän enemmän kaavoihinsa kangistunut kaverikin. Eli peskää niitä käsiänne, arvon lukijat!

Päätin tarkastella suurimpien omistuksieni koronan kestävyyttä hieman tarkemmin, jotta pystyisin nukkumaan yöni entistäkin levollisemmin. Pitkällä aikavälillä osakekurssit seuraavat yritysten tuloskehitystä, joten vain tuloskehityksellä on väliä. Suurimmat omistukseni ovat tällä hetkellä suuruusjärjestyksessä Revenio, Talenom, Qt, Kamux ja Nordea (tämäkin järjestys on muuttunut viikon mittaan…).

Revenio

Revenion liiketoiminta perustuu uusien laitteiden sekä laitteiden tarvitsemien anturien myynnille. Tuotanto sinänsä on turvassa Suomen osalta, mutta yrityskaupassa hankittu CenterVue on Pohjois-Italiassa virusmyrskyn ytimessä. Voimme vain toivoa, että CenterVuen työntekijät ovat keskimääräistä fiksumpia ja pitävät itsestään huolen.

Uusmyynti tulee kärsimään, kun alan tapahtumia perutaan ja tuotteiden esittely jää täten vähemmälle. Anturien menekki pysynee hyvänä mikäli ihmiset uskaltavat vielä silmälääkärillä käydä. Tuotannon toimitusketjuihin minulla ei ole täydellistä näkyvyyttä, mutta mikäli uusmyynti hidastuu, niin tarve tuotannollekin vähenee.

Kokonaisuudessaan Revenio ei ole sieltä defensiivisimmästä päästä viruskriisin keskellä, mutta liiketoiminnan jatkuvuus ei ole millään lailla uhattuna. Megatrendit ovat jatkossakin Revenion puolella. On hyvin mahdollista, että tästä vuodesta tulee kasvun kannalta välivuosi, mutta tämä ei vielä olennaisesti uhkaa tulevaisuuden kassavirtoja, vaan puskee niitä vain vuodella pidemmälle tulevaisuuteen.

Talenom

Koko Talenomin palvelulupaus perustuu kirjanpidon digitalisoinnille. Lähes kaikki heidän työntekijänsä pystyvät työskentelemään kotoa käsin, joten nykyisten asiakkaiden palvelut eivät tule kärsimään. Vaikutukset ovat lähinnä uusmyynnissä, jossa asiakastapaamiset ovat tärkeässä roolissa – taloushallinnon järjestelmät kun ovat isoja hankintoja, joita ei tehdä puhelinsoiton perusteella.

Välillinen riski tulee asiakkaiden mahdollisista konkursseista, mutta tältä riskiltä ei ole yksikään tilitoimisto suojassa. Konkurssit näkyvät Talenomin tuloksessa pienellä viiveellä, joten jos näitä alkaisi tulla, niin se ei näkyisi vielä tuloksessa.

Tilitoimistoala kasvoi läpi finanssikriisin ja tulee todennäköisesti kasvamaan läpi koronakriisin, joten voidaan puhua erittäin säänkestävästä toimialasta, jossa Talenom on edelläkävijä. Digitaalisuus loistaa etuna silloin, kun kriisi perustuu karanteeneihin. Perinteiset toimijat, jotka edelleen pyörittelevät fyysisiä kuitteja ja papereita, ovat heikommalla, sillä työntekijät eivät voi tehdä työtänsä menemättä toimistolle.

Kokonaisuutena näen Talenomin erittäin defensiivisenä yhtiönä mitä tulee koronavirukseen. Osakekurssikin on toistaiseksi pitänyt kohtuullisen hyvin ja ylilyönneiltä on vältytty.

Qt

Qt:n palvelut eivät kaadu virukseen, mutta uusmyynti voi sakata hyvin pahasti. Asiakkuudet ovat isoja ja sitoumukset suuria, joten on luonnollista, että kauppoja hierotaan pitkään ja kasvokkain. Mutta sitten kun kaupat on tehty, ei vaaraa palvelulupauksen rikkoutumisesta pitäisi olla. Osa Qt:n tulosta perustuu sen teknologialla varustettujen tuotteiden tuottamiseen. Näissä tuloissa tullaan näkemään yskimistä, kun globaalit tuotantoketjut oireilevat.

Qt:n tase on erittäin vahvassa kunnossa ja viime vuoden nollatuloksesta huolimatta kassavirta oli vahva. Mitään vaaraa konkurssille ei siis pitäisi olla eli tässä mielessä Qt:n pitäminen salkussa globaalin kriisin yli tuntuisi kohtuullisen riskittömältä. Sallittu arvostustaso on sitten eri asia eli miten markkinat tulevat hinnoittelemaan yhtiön, jos tämä vuosi jää kasvun osalta välivuodeksi? En olisi tästä kovin huolissani mikäli kasvu saadaan takaisin oikeille urille tilanteen rauhoituttua. Jo tehdyt sopimukset tukevat Qt:n kasvua tulevina vuosina. Tämän päälle on hyvä rakentaa tulevaa.

Kamux

Q4-tulosjulkistuksessa Kamuxin toimitusjohtajalta kysyttiin koronan mahdollisista vaikutuksista yhtiön liiketoimintaan. Hän vastasi, että vaikuttaa lähinnä uusien autojen tuotantoon ja sitä kautta voi lisätä käytettyjen autojen kauppaa, kun uusien toimitusajat ovat liian pitkät osalle potentiaalisista ostajista. Tämä saattaa nostaa käytettyjen autojen hintoja.

Hidastuva kuluttajakysyntä voi kuitenkin hidastaa autokauppaa ylipäänsä, jolloin myös Kamuxin volyymit tulisivat laskemaan. On kuitenkin mahdollista, että tässä skenaariossa Kamux olisi voittaja häviäjien suuressa joukossa ja pystyisi kasvattamaan markkinaosuuttaan digitaalisten palveluidensa ansioista.

Kamuxin markkinat ovat lähinnä Suomessa ja jos korona ei iske tänne pahasti, niin mitään Kiinassa nähtyjä automyynnin 80% tiputuksia ei pitäisi myyntiin tulla. Näkemykseni mukaan Kamux on koronan suhteen defensiivisten yhtiöiden joukossa ja menestys riippuu lähinnä kuluttajakäyttäytymisen kehityksestä, jota on vaikea ennustaa.

Nordea

Pankkimaailmassa kaikki alkaa jo olla digitaalista. Tästä syystä liiketoiminnan jatkuvuus ei ole Nordealla uhattuna. Sen sijaan korkotasojen laskut nakertavat korkokatteita entisestään. Mahdollisista asiakkaiden konkursseista voi tulla luottotappioita. Varainhoitopuolella ihmiset saattavat panikoida ja vetää sijoituksiaan pois, mikä laskee hallinnoitavaa varallisuutta (AUM). Tämä laskee hoitopalkkioita ja pörssien heikko kehitys varmistaa, että tuottopalkkioita ei ole tulossa. Voidaan siis puhua syklisestä liiketoiminnasta. Lisäksi pankeilla on systeemiriski toisien pankkien luotottamisen takia, eli jos Etelä-Euroopassa alkavat pankit mennä nurin, niin Keski-Eurooppa seuraa perässä ja lopulta Pohjois-Eurooppa.

Summa summarum, Nordea ei ole mitenkään suojassa viruskriisiltä ja osakekurssi on aiheellisesti hinnoitellut kasvaneita riskejä. Vaadittaisiin kuitenkin merkittävä kriisi, jotta Nordea olisi vaarassa mennä konkurssiin. Tässä mielessä aika korjaa haavat, mutta jos kriisi vielä yltyy, niin saatetaan käydä hyvin alhaalla. Tilanteesta riippuen en olisi yllättynyt oikeastaan mistään hinnoittelusta Nordean kohdalla – pohjaa ei siis välttämättä ole, kuten finanssikriisissä nähtiin.

Mitä aion tehdä tulevina viikkoina?

Jatkan osakkeiden pitämistä, mutta saatan myydä yksittäisiä tapauksia tai keventää joidenkin yhtiöiden painoja tilanteesta riippuen. Jos jotain riskejä näyttää realisoituvan esimerkiksi pankkisektorilla, niin Nordeat saattavat lähteä hyvinkin nopeasti salkusta. Olen käyttänyt paljon aikaa ja energiaa nykyisten omistusteni tutkimiseen ja kaikkien pitäisi olla hyvin kriisinkestäviä yhtiöitä. Toki kriisejä on pieniä ja suuria ja sitten on paradigman muutoksia, jotka mullistavat koko kentän uudestaan eli niin sanotut “unknown unknowns”. Näitä viimeisiä vastaan on vaikea varautua muuta kuin yleisellä varovaisuudella ja tarkkaavaisuudella.

Velkavipu? Nordnetin* superluotto on ollut aktivoituna reservissä parisen vuotta, mutta en ole vielä kertaakaan siihen varpaitani kostuttanut. Mikäli painellaan historiallisten arvostustasojen keskiarvon alapuolelle, niin todennäköisesti tämäkin tulee käyttöön. Mutta siinä vaiheessa pitää jotain toivoa paremmasta huomisesta kuitenkin olla näköpiirissä.

Jaksuhaleja teille kaikille tämän myrskyn keskellä, yhdessä tästä selvitään!

T.A.

*affiliatelinkki