Huhtikuun tilinpäätös – Kohti Pohjois-Karjalaa

Huhtikuun tilinpäätös – Kohti Pohjois-Karjalaa

On vaikeaa hahmottaa että vappu on jo käsillä. Vuosi on totisesti mennyt nopeasti ja paljon hyvää on tapahtunut. Työelämässä asiat alkavat asettua aloilleen, kun on vihdoin päässyt tehtävien päälle. Lisäksi taloon on tullut uutta verta, joita pääsee nyt opettamaan ja jotka ovat ottaneet aiemmin minulle kuuluneita tehtäviä hoitaakseen. Vielä muutama vuosi ja muutama uusi henkilö ottamaan tehtäviä vastaan, niin voinkin itse toimia vain käskykenraalina ja loikoilla uuninpankolla kuin laiska kissa samalla, kun tiimi hoitaa kaiken työn – ai että.

Mutta se niistä höpinöistä, pureudutaan kuukauden talouslukuihin.

Vuosibonukset ja uuden rahan tuoksu

Bittejä pankkitilillä ei voi haistella, mutta moni varmasti vielä muistaa tuoreiden setelien ihanan tuoksun ajalta, kun käteistä vielä käytettiin. Yritin muistella tätä tuoksua, kun katsoin vuosibonusten kilahtavan tilille. Kerran vuodessa saatu ylimääräinen piristysruiske omaan talouteen tekee hyvää psyykeelle – eräänlainen kiitos kovasta työstä. Tästä kertaerästä johtuen tuloslaskelma oli hyvin tulopainotteinen, mutta tämä kaikki oli jo laskettu mukaan vuosibudjettiin, joten mistään yllättävästä tapahtumasta ei tässä ollut kyse.

Päivitin tuloslaskelmaani hieman informatiivisemmaksi. Lisäsin siihen luvut vuoden alusta tarkastelukuukauden loppuun asti sekä budjettiluvut samalle ajanjaksolle. Tällä tavalla budjetti on vahvemmin mukana kuukausittaisessa tarkastelussa niin kuin sen on hyvä ollakin.

Huhtikuun tuloslaskelma. Mukana on nyt myös luvut vuoden alusta tarkastelukuukauden loppuun asti sekä budjettiluvut samalta ajanjaksolta.

Kulut olivat jokseenkin kontrollissa, vaikkakin lievästi yli 1250 euron kuukausittaisen budjetin. Autoilukuluille asettamani 1800 euron vuosibudjetti uhkaa osoittautua toiveuneksi. Uusien kesärenkaiden laitto alle maksoi pienen omaisuuden ja olin aliarvioinut sen, kuinka paljon merkkihuolto kehtaa laskuttaa normaalista vuosihuollosta. Lisäksi vakuutusmaksut ovat vielä tulossa. Näyttäisi vahvasti siltä, että koronavuosi 2020 jäi kuluissa historiaan poikkeuksellisen matalien kulujen vuotena eikä noihin lukemiin ole enää paluuta.

Huhtikuun säästämisaste oli huolettomasti yli budjetoidun 75% tason johtuen ylikorostuneesta tulopuolesta.

Yllätys yllätys, säästämisaste pomppasi uudelle kymmenluvulle, kun tulopuoli oli ylikorostunut. En ollut kovin paljon viime vuotta korkeammalla säästämisasteessa vaikka vuosibonukset kirjautuivat kokonaisuudessaan tälle kuulle. Koronakevät oli todellisesti poikkeuksellista aikaa. Alkuvuonna päivittämäni 10-vuotisskenaariolaskelmat olivat kulutasoltaan ehkä turhan tiukkoja, koska viimeisimpänä datapisteenä oli koronavuosi. Seuraavalla skenaarioiden päivityskierroksella joutunen toteamaan, että tuli kulujen osalta oltua liian optimistinen.

Kallis voi aina olla kalliimpaa

Jos huhtikuu jotain opetti, niin sen, että kallis voi aina olla kalliimpaa. Pörssin arvostustasot sen kuin kiristyvät minkä ehtivät. Osittain hyvästä syystä kasvaneiden tulosnäkymien muodossa, mutta paljon on mukana myös markkinoilla lisääntyneen likviditeetin ohjautumista pörsseihin, mikä on omiaan pöhöttämään osakekursseja laajalla skaalalla. OMXHGI eli Helsingin pörssin kasvuindeksi nousi huhtikuussa 5%. Samaan aikaan oma salkkuni paineli muutaman vuoden keskimääräisen vuosituoton verran ylöspäin eli yhteensä 14%. Indeksiin eroa kertyi 9 prosenttiyksikköä, mikä oman sijoitussalkkuni kokoluokassa tarkoitti noin 18000 euron osakepoiminnalla saavutettua ylituottoa.

Huhtikuu ja Q1-tuloskausi olivat sijoitussalkulle erittäin suotuisaa aikaa. Vertailuindeksi jäi kauas taakse.

Luvut puhuvat puolestaan. Tämä Q1-tuloskausi on toistaiseksi ollut satumaisen hyvä. Kaikki salkkuyhtiöni ovat joko päässeet analyytikkoennusteisiin tai ylittäneet ne kirkkaasti – jopa ikiluuseri Nokiasta kuoriutui tulosyllättäjä. Suurimpana tähtenä on loistanut Harvia, joka löi pöytään niin hienot kasvuluvut, että suurin osa teknoyhtiöistäkin oli varmasti kateellisia. Onnittelut Muuramen ihmeelle, olette tehneet esimerkillistä työtä ja vieneet Suomea maailmalle tavalla, josta voimme kaikki olla ylpeitä!

Tein salkkuuni kuun aikana ETF-kuukausisäästöjen lisäksi kolme ostoa. Lisäsin Qt Groupia parilla tuhannella eurolla eli noin 4%:lla aikaisempaan positiooni. Yhtiön suorituskyky on ilmiömäinen ja heikkouksia ei vain ole nähtävissä. Päätin siis noudattaa hyväksi todettua strategiaa ja ostaa nouseviin kursseihin voittajia. Toki osto oli kokoluokaltaan hyvin pieni ja lähinnä symbolinen muistutus itselleni tämän strategian noudattamisesta. Lisäksi kuun viimeisenä pörssipäivänä lisäsin Roviota ja Nokiaa hyvien tulosten myötä. Olen aiemmin parjannut Nokiaa, mutta nyt näyttäisi ääni muuttuneen kellossa, kun Lundmarkin toimenpiteiden vaikutuksia aletaan nähdä tuloslaskelmassa asti. Ennen Q1-tulosta oli epävarmaa olisiko uuden toimitusjohtajan toimenpiteillä todellista vaikutusta vai ei, mutta nyt uskoisin, että pahin on takana ja Nokialla on taas potentiaalia yllättää positiivisesti.

Voit seurata salkkuani Nordnetin Sharevillessä avaamalla maksuttomat Nordnet-tunnukset*.

Pohjois-Karjalaan matka käy

Nettovarallisuuteni jatkaa matkaa koilliseen kohti Pohjois-Karjalaa ja mikään ei tunnu pysäyttävän matkantekoa. On ollut mielenkiintoista seurata kuukausittaista vuorottelua, jossa bitcoin ottaa harppauksia ylöspäin silloin, kun pörssissä on hiljaisempaa ja sitten taas, kun pörssissä kaikki nousee, bitcoin ottaa huilaustauon. Ainakin omalla kohdallani bitcoin on siis toiminut eräänlaisena ‘hedgenä’, mutta toki kyseessä on subjektiivinen kokemus ja otoskoko on niin pieni, että kyseessä lienee enemmän sattuma kuin mikään muu luonnonvoima.

Huhtikuussa varallisuuteni kehittyi suotuisasti. Bitcoin pakitti, mutta pörssisalkku pärjäsi erittäin hyvin. Muu varallisuus nousi vuosibonusten siivittämänä.

Erinomaisesta sijoitussalkun kehityksestä sekä vuosibonusten ajoituksesta johtuen varallisuuteni kasvoi huhtikuun aikana 34000 euroa. Tämä on henkilökohtainen ennätykseni, jonka toivottavasti tulen rikkomaan lähitulevaisuudessa. Samalla koin myös osinkokevään huipentuman, kun osingot kilahtelivat tilille Roviolta, Harvialta, Remedyltä ja Kamuxilta. Kasvusijoittaja ei osingoilla liiemmin juhli, mutta se ei ole tarkoituskaan, kun nämä yhtiöt voisivat yhtä hyvin investoida rahat kasvuun ja kasvaa entistä nopeammin. Toki osinkoina jaetaan vain kohtuullinen osa tilikauden voitoista, joten myös kasvuun jää paukkuja.

Nettovarallisuuteni nousi huhtikuussa lukemaan 332 600 euroa. Tämä on 11% nousu edelliskuusta ja 152% nousu edellisvuodesta.

Mikäli nettovarallisuuteni jatkaa nykyistä kasvutahtiaan vielä vähän aikaa, voin pian vaihtaa farkut verkkarihousuun. Toki näin on tehty jo nyt etätöiden aikakaudella, mutta kun kutsu käy takaisin toimistolle, ei paikalle kehtaa ilmaantua ilman säädyllistä pukeutumista. Tämän vuoden tavoitteeni 305 500 euroa meni rikki 8 kuukautta etuajassa. On siis aika asettaa tälle vuodelle bonustavoite. Excelit ovat helottaneet punaisena, kun olen mallintanut optimaalista bonustavoitetta. Päädyin lopulta siihen, että tuo tavoite on tasaraha 400 000 euroa. Tavoite on tiukka, mutta mielestäni realistinen. Mikäli tämä menee rikki, palkitsen itseäni jollain ikimuistoisella tavalla. Jätetään se vielä tässä vaiheessa arvoitukseksi. Mikäli pääsen tuohon tavoitteeseen, kerron mikä tuo palkinto tulee olemaan.

‘Sell in May and Go Away’?

Onko toukokuussa aika myydä osakkeet ja poistua markkinoilta odottamaan syksyn tuloa? Viime vuonna tämän vanhan sijoitusviisauden noudattaminen olisi ollut katastrofaalinen virhe. Olisin taipuvainen uskomaan, että myös tänä vuonna se olisi virhe, vaikka ei ehkä yhtä iso kuin vuosi takaperin. Talous on elpymässä koronan jäljiltä ja pian kuluttajat kirmaavat ostoksille kuin lehmät kesälaitumelle konsanaan. On toki mahdollista, että kaikki hyvä on jo diskontattu sisään osakekursseihin ja jäljellä on enää myyntiaalto, mutta pyrin välttämään liian jyrkkää näkemyksen ottamista, kun historiani tarkkana ennustajana ei ole kovin mairitteleva.

Kaikesta huolimatta on aina mukavaa yrittää ennustaa mihin markkinat liikkuvat ja jälkikäteen palata katsomaan kuinka oikeassa oli. Tässä prosessissa voi vahingossa oppia jotain omista ajattelumalleista ja mahdollisista virheistä päättelyssä tai kausaliteettien hahmottamisessa.

Mukavaa vappua ja hyvää toukokuuta lukijoille!

T.A.

*affiliate-linkki

Opi sijoittamaan näiden sijoituskirjojen avulla. Kuuntele ne äänikirjoina keväisessä ulkoilusäässä.

This Post Has 2 Comments

  1. Henkka

    Vauhdikkaasti näyttää etenevän ! Oliko tuossa nettovarallisuudessa (osakkeet & btc) verojen osuus mukana? Jos haluat olla rehellinen itsellesi niin vähennät tuosta netosta vielä (ainakin laskennallisesti) verot niin oot kartalla todellisesta tilanteesta. Menestystä jatkoon ja hyviä osakepoimintoja sijoittajan polulle! 🙂

    1. Mukavasti tosiaan etenee joo! Mukana on realisoituneet, maksamattomat verot, mutta ei piileviä verovelkoja. Eli jos myisin jotain, niin siinä vaiheessa kirjaisin myyntivoitoista verot. Toki nuo verot voisi tuossa ottaa mukaan jo ennalta ja ehkä joku niin tekeekin, mutta ainakin mitä olen lukenut muiden bloggaajien vastaavia tekstejä, niin aika harvinainen käytäntö tämä tuntuisi olevan – tai sitten tekevät vain näin kaikessa hiljaisuudessa. Jos haluaisit nuo laskea mukaan esim. vertailun vuoksi omaan kirjanpitoosi, niin 40 000 euroa tuosta voisi ottaa pois 30% verokannalla laskettuna.

Comments are closed.