Varmista onnistunut osakepoiminta

Varmista onnistunut osakepoiminta

Osakkeiden ostaminen on helppoa. Kirjaudu sisään välittäjän verkkopalveluun, valitse osake ja paina ostonappia. Näin aloitin sijoitusurani viisi vuotta sitten. Loin tunnukset Nordnetiin, talletin rahaa ja ostin 170 kappaletta Nordean osakkeita hintaan 11,71 euroa kappaleelta. Viikon päästä ostin 128 Fortumin osaketta ja vielä viikon päästä 219 Nokian osaketta. Sijoittamisen siemenet oli kylvetty.

Osakkeiden summittaista ostamista ilman taustatyötä ei hyvällä omatunnolla voi vielä kutsua osakepoiminnaksi. Olen myöhemmin yrityksen ja erehdyksen kautta oppinut mitkä asiat kannattaa vähintään selvittää ennen kuin painaa ostonappia. Voin hyvällä omatunnolla todeta, että viimeisen puolentoista vuoden aikana osakepoimintani ovat osuneet kohtuullisen hyvin lankulle. Poimintakriteerini ovat kiristyneet jatkuvasti ja olen yhä nirsompi sen suhteen mikä on tarpeeksi hyvää.

Maksimoi mahdollisuutesi onnistua osakepoiminnassa tekemällä niin kuin minä teen ennen ostonapin painamista. Lienee hyvä vielä mainita, että olen fundamenttisijoittaja enkä pääsääntöisesti käy lyhyen aikavälin kauppaa. Toisaalta olen opportunisti, jolle tilaisuuden tullen lyhyen aikavälin kauppa ei ole ongelma mikäli pörssissä tapahtuu jotain yllättävää tai salkkuyhtiöni fundamentit muuttuvat äkillisesti.

Perehdy yhtiön liiketoimintaan

Jos pystyt ymmärrettävästi selittämään 70-vuotiaalle digimaailmasta tippuneelle sukulaisellesi mitä Qt tekee, tiedät varmasti tarpeeksi tarkalla tasolla mitä yhtiö tekee.

On tärkeää ymmärtää mitä kohdeyhtiö tekee ja minkälaisessa ekosysteemissä se seikkailee. Ilman tätä ymmärrystä ei pysty reagoimaan muutoksiin yrityksen tai ympäröivissä fundamenteissa. Hyvän yhtiön omilta nettisivuilta saa selkeän kuvan tuotteista ja palveluista. Jos ei saa, niin kannattaa vakavasti harkita sijoittamista uudelleen. Nettisivut ovat yrityksen kasvot maailmalle, joihin panostamalla saa hyvän tuoton sijoitetulle pääomalle. Jos edes tämä perusasia ei ole kunnossa, niin voiko olla varma, että mikään muukaan on?

Muita hyviä lähteitä yrityksen liiketoiminnan ymmärtämiseen ovat analyytikoiden julkaisemat analyysit ja yhtiötä käsittelevät foorumit, joissa pääsee myös heti kiinni kuumimpiin puheenaiheisiin yhtiön ympärillä. Hyödynnän itse näitä kaikkia lähteitä ja testaan vielä osaanko selittää mitä yhtiö tekee.

Suurimman osan yhtiöistä tapauksessa liiketoiminnan ymmärtäminen ei ole haastavaa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Rovio tekee pelejä ja Fellow Finance välittää lainoja. Harvia tekee kiukaita ja saunoja. Mutta mitä tekee Qt? Qt kehittää ohjelmistonkehitystyökalua, jonka avulla voi kehittää resurssitehokkaita ohjelmistoja laitteelle kuin laitteelle.

Etenkin yhden tuotteen tai palvelun varassa olevien yhtiöiden tuote kannattaa syynätä erityisen tarkkaan ja lukea arvosteluita. LeadDesk on saanut erittäin hyviä arvosteluja, mutta hyvin vähän kappalemääräisesti. Qt Creator on myös saanut erinomaiset arvosanat ja enemmän arvioita, mikä tekee arvioista luotettavampia.

Selvitä liiketoimintaympäristö

On elämän ja kuoleman kysymys toimiiko yhtiö kasvavassa vai näivettyvässä markkinassa ja ovatko megatrendit puolella vai vastaan. Kukaan ei halua olla mukana hiipuvassa markkinassa, jossa tuotetaan ylikapasiteetilla liikaa tarjoomaa ja ainoa määräävä tekijä on hinta. Tällainen ympäristö tarjoaa vain hitaasti etenevää pudotuspeliä ja odottaa disruptiota, joka vie lopunkin bisneksen toimijoilta. Sijoittaja haluaa olla disruptoijan kelkassa eikä niiden, jotka joutuvat laittamaan lapun luukulle.

Disruptoijien löytäminen ajoissa on vaikeaa. Tästä syystä en käyttäisi liikaa aikaani siihen, vaan keskittyisin kasvaviin, megatrendien tukemiin toimialoihin. Kasvavassa markkinassa kaikille riittää tilaa eikä välttämättä tarvitse osua juuri siihen yhteen ainoaan voittajaan ellei kyseessä sitten ole niin sanottu “winner takes all” -markkina, jossa ekosysteemin verkostoitumisvipuvaikutukset ovat kaikki kaikessa (esimerkiksi sosiaalinen media tai sosiaalinen kauppapaikka).

Mitä pidemmällä aikahoristontilla sijoittaa, sitä tärkeämpiä megatrendit ovat. Ostonappia on mukavampi painaa, jos voi olla luottavainen sen suhteen, että markkina on olemassa vielä kymmenen vuoden kuluttua ja vielä nykyistä merkittävästi suurempana.

Megatrendien lisäksi kilpailuympäristö ja liiketoiminnan vallihaudat ovat tärkeitä. Liian kilpaillulla toimialalla katteet on poljettu minimiin ja ainut voittaja on asiakas. Vallihaudoilla yhtiö voi varmistaa, että kilpailijat eivät yön yli varasta bisnestä. Tämä myös korreloi positiivisesti katteiden kanssa. Tuotteista ja palveluista voi pyytää hieman enemmän, kun kilpurit eivät ole jatkuvasti hengittämässä niskaan.

Tarkista yhtiön tunnusluvut ja toimiva yritysjohto

Liikevaihto, tulosprosentti, taseen velaton loppusumma, omavaraisuusaste ja nettovelkaantumisaste ovat kaikki tärkeitä tunnuslukuja, joista on syytä olla perillä ennen ostonapin painamista. Vielä absoluuttisia lukuja tärkeämpää on näiden tunnuslukujen kehityssuunta. Menneisyys on jo tapahtunut eikä sillä ole muuta merkitystä kuin se mitä sen avulla voidaan päätellä tulevaisuudesta. Sijoittaja ostaa tulevaisuuden tuotot; menneisyydestä uusi omistaja ei saa enää mitään.

Liikevaihdon tulisi olla kasvava, samoin tulosprosentin. Taseen velatonta loppusummaa voi verrata markkina-arvoon päätelläkseen kuinka suuri osa osakkeen hinnasta on tulevaisuuden odotuksia ja kuinka paljon oikeaa yhtiön hallussa olevaa omaisuutta. Mitä vähemmän tulevaisuuden odotuksia, sen parempi. Korkea omavaraisuusaste ja matala nettovelkaantumisaste suojaavat sijoittajaa epäedullisilta rahoitusratkaisuilta sekä mahdollistavat investoinnit, jotka hyvä yritysjohto saa tuottamaan.

Toimialasta riippuen pääoman tarve on erilainen. Liikevaihto voi koostua joko toistuvasta liikevaihdosta tai tuotteiden ja palvelujen kertaluontoisesta myynnistä. Turvallinen, toistuva liikevaihto mahdollistaa taseen vivuttamisen velalla, kun taas kertaluontoinen liikevaihto tarvitsee tuekseen käteispuskuria huonojen kuukausien varalta. Hyvä yritysjohto tietää omat liiketoimintansa tarpeet ja pelaa tasetta niiden mukaan. Huono yritysjohto ylivelkaannuttaa yhtiön ja tuhlaa rahat kannattamattomiin investointeihin saattaen yhtiön velkakriisiin.

Huonoa yritysjohtoa kannattaa välttää kuin ruttoa, mutta johdon arvioiminen ennen ostonapin painamista voi olla haastavaa. Kannattaa kaivaa kaikki tieto mitä irti saa ja jatkaa seuraamista koko omistusajan. Pitkän omistusajan yli tuurin vaikutus liiketoiminnan kehitykseen minimoituu ja jyvät erottuvat akanoista. Hyvät johtajat saavat pääoman tuottamaan vuodesta toiseen kiihtyvällä tahdilla ja huonot johtajat polttavat omistajien rahat turhuuden alttarilla. Tästä syystä UPM:n Jussi Pesoselle maksetaan 7 miljoonaa euroa vuodessa. Hän saa miljardien eurojen investoinnit tuottamaan hyvällä pääoman tuotolla vuodesta toiseen, investoinnista toiseen.

Tee katsaus arvostustasoon

Huipputulos ja korkea arvostustaso vai tuloskuoppa ja maahan poljettu arvostus? Nämä kaksi ääripäätä ovat kuin yö ja päivä johtuen eksponentiaalisesta korrelaatiosta näiden kahden muuttujan välillä. Jos 10 tulosta per osake tekevän ja P/E 10 arvostetun yrityksen tulos ja arvotus tuplaavat, osakkeen hinta nousee sadasta (10×10=100) neljäänsataan (20×20=400). Jos ne triplaavat, hinta nousee yhdeksäänsataan (30×30=900). Houkuttelevaa, eikö? Kaikki on hyvin ja kivaa niin kauan kuin mennään ylöspäin, mutta matka alas voi olla ahdistava kokemus. Jos tulos ja arvostus tippuvat kolmannekseen, osakkeen hinta putoaa 89%. Logaritmisten funktioiden matematiikka on kiehtovaa.

Mikäli kohdeyhtiön arvostustaso on verrokkien tasolla tai niiden alapuolella, voi ostonappia painaa kohtuullisen huolettomasti. Ylikorkealla arvostuksella on tapana korjata lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä, joten kannattaa olla varovainen näiden kanssa. Pohjamutiin poljettu arvostustaso suojaa sijoittajaa suuremmalta arvostustason korjaukselta, mutta markkinat harvoin antavat hyvän yhtiön tippua halvaksi. Halpojen yhtiöiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä vaikeudet liiketoiminnassa saattavat olla vasta edessäpäin – markkinat ovat vain nämä jo ennakoineet.

Kokemukseni mukaan korkeahkoa arvostustasoa ei kannata liikaa pelätä, kunhan tulevaisuuden kasvu on varmalla pohjalla (vaikka sijoittamisessa mikään ei ole täysin varmaa). Hyviä yhtiöitä ei saa halvalla, koska ne ovat haluttuja. Olen todennut sanonnan “winners buy winners, losers buy losers” olevan jokseenkin paikkansapitävä. Hyvät yhtiöt jatkavat voittokulkuaan ja huonot yhtiöt eivät saa selvitettyä rakenteellisia ongelmiaan tai ovat vain ajelehtivia lauttoja markkinoiden aalloilla.

Kartoita merkittävimmät riskit

Yksikään yritys koko maailmassa ei toimi ilman riskejä. Kyse on vain siitä, kuinka merkittäviä ja todennäköisiä riskit ovat. Hyvä yritysjohto on kartoittanut riskinsä ja ottaa ne oikeaoppisesti huomioon liiketoiminnassaan. Huono yritysjohto ei ole joko tunnistanut riskejään tai ei kiinnitä niihin tarpeeksi huomiota. Tällöin on vain ajan kysymys, että jokin lukuisista riskeistä realisoituu ja jälki voi pahimmillaan olla rumaa.

Liiketoimintariskien päälle tulee vielä arvostusriskit, kun osakkeen arvostus heiluu pörssissä päivittäin. Tältä riskiltä pystyy suojautumaan vain ostamalla osaketta kohtuullisen arvostuksen hetkellä.

Sijoittaja joutuu valitsemaan oman myrkkynsä, kun valitsee yhtiön, johon sijoittaa. Riskeiltä ei voi välttyä, mutta niistä voi olla kartalla. Jos jokin riski realisoituu, on helpompi tehdä päätöksiä, kun on etukäteen perehtynyt kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin. Esimerkiksi Fellow Financen kohdalla poliittiset riskit ovat realisoituneet lähes täysmääräisesti ensin pikavippien 20% korkokaton ja sitten 10% korkokaton muodossa. Samalla osakekurssi on sukeltanut yli 7 eurosta alle 3 euroon ja yhtiön tulos valahtanut tappiolle.

Voinko nyt jo painaa sitä ostonappia?

Ymmärrät liiketoiminnan, tiedät pahimmat kilpailijat ja näet sielusi silmin kuinka vallitsevat megatrendit vaikuttavat yhtiön liiketoimintaan pitkällä aikavälillä. Olet perehtynyt tunnuslukuihin ja arvostustasoon, osaat nimetä yhtiön toimitusjohtajan ja olet kartalla pahimmista riskeistä. Voiko nyt jo painaa sitä helkutin ostonappia? Mikäli mielestäsi kaikki edellämainitut asiat olivat kunnossa, niin nyt voit painaa ostonappia. Jos jokin osa-alue ei ollut kunnossa, ei tämä välttämättä estä ostonapin painamista, mutta kasvattaa sijoittajan ottamaa riskiä.

Kun tarpeeksi ottaa riskiä, niin jossain vaiheessa kosahtaa. Huolellisella valmistelulla voi minimoida riskin ja maksimoida tuoton. Siitähän osakepoiminnassa loppujen lopuksi on kyse; mahdollisimman hyvän riski-tuottosuhteen saavuttamisesta.

T.A.