Sivun linkit ovat affiliate-linkkejä. Minulla on mahdollisuus saada rahallinen korvaus, mikäli teet tilauksen tai ostat jotain tämän sivun linkkien kautta. Sinulle tästä ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia. Affiliate-linkit on merkitty tähdellä (*).

Alla olevat tuotteet ja palvelut ovat auttaneet minut sinne missä olen. Suosittelen lämpimästi niihin tutustumista.

Nordnet

Nordnetissa voi sijoittaa osakkeisiin, johdannaisiin, rahastoihin ja ETF:iin (pörssiosakkeiden tavoin vaihdettaviin indeksirahastoihin). Koko sijoitusurallani Nordnet ei ole pettänyt kertaakaan ja saan sieltä kaikki tarvitsemani palvelut osakkeisiin ja rahastoihin liittyen. Automaattisten kuukausisäästöohjelmien tekeminen rahastoihin ja ETF:iin onnistuu helposti ja kulut ovat todella matalat verrattuna esimerkiksi pankkien omiin tuotteisiin. Tiedot menevät Nordnetiltä automaattisesti verottajalle. Nordnetin löydät täältä*.

Inderes

Inderesin analyysipalvelut ovat laadukkaita ja olen saanut niistä itse paljon hyötyä ja iloa sijoittamisen tueksi. Myös heidän foorumeiltaan löytyy osaavia sijoittajia, jotka jakavat ajatuksiaan. Jos sijoittaminen suomalaisiin pörssiosakkeisiin kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin Inderesin tarjontaan. Heidän sivustonsa löydät täältä.

Fellow Finance

Sijoittajalle suomalainen Fellow Finance tarjoaa mahdollisuuden rahoittaa sekä yksityishenkilöiden että yritysten lainoja ja yritysten laskuja. Kulutusluottoihin sijoittamalla on mahdollisuus hajauttaa alhaisen volatiliteetin omaisuuserään, joka tarjoaa kohtuullista pääoman tuottoa. Yrityslainoihin ja laskurahoitukseen kannattaa myös tutustua. Näissä on mahdollisuus tuoda likviditeettiä suomalaisille yrittäjille. Löydät sijoittajien palvelun täältä*.

Coinmotion

Coinmotionin kautta olen ostanut bitcoineja ja heillä on myös holvi-palvelu johon omat bitcoinit saa aikalukon ja moninkertaisen varmennuksen taakse turvaan. Coinmotion on suomalainen palvelu, joten ulkomaille ei tarvitse lähteä palveluita etsimään. Bitcoin on sijoituskohteena volatiili enkä suosittele ostamaan sitä ennen kuin pystyy vastaamaan kysymyksiin “mikä on lohkoketju” ja “mikä on proof of work”. Löydät Coinmotionin palvelut täältä*.

Yllä olevan linkin kautta rekisteröityneet saavat alennetut kaupankäyntipalkkiot kuukaudeksi!

Kirjoja

Suosittelen kirjojen lukemista. Kirjoihin on tiivistetty kokonaisia elämän mittaisia kokemuksia. Kannattaa hyödyntää muiden kokemuksia mahdollisimman paljon, koska maailmassa on niin paljon arvokasta tietoa, että yksi elämä ei mitenkään riitä edes murto-osan kokemiseen itse. Tähän listaamani kirjat ovat kaikki klassikoita, jotka ovat todella auttaneet minua muokkaamaan ajatusmaailmaani taloudellisesti ajattelevaksi.

  • Rich Dad Poor Dad* (Robert Kiyosaki). Tämän kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa kouluissa, niin hyvä se on. Kirja opettaa taloudellisen ajattelun perusasiat mukaansatempaavalla otteella. Kaikki kirjan veroetuja käsittelevät asiat eivät toimi Suomessa sellaisenaan, mutta tämä ei himmennä tarinan opetusta. Kiyosaki kritisoi sitä, että meille ei kouluissa opeteta tarpeeksi taloudesta ja pyrkii kirjoillaan paikkaamaan tätä aukkoa.
  • Cashflow Quadrant* (Robert Kiyosaki). Kiyosaki jakaa tässä kirjassa tulot neljään kategoriaan (Employee, Self-employed, Business owner, Investor) ja pyrkii herättelemään lukijaa miettimään laajemmin ansaintamahdollisuuksia, mitä maailmalla on tarjota.
  • Think and Grow Rich* (Napoleon Hill). Hill käsittelee kirjassaan voittamisen psykologiaa ja pyrkii vakuuttamaan lukijan voimakkaasti ohjailevalla tekstillä. Kirja voi alkulukemalla tuntua hieman överiltä tai ylifanaattiselta, mutta kun sen kerran lukee ja sitä pohtii pitempään, ei se olekaan niin väärässä. Väitän, että jos pystyt omaksumaan kirjan tarjoamat ajatusmallit, tulet nousemaan seuraavalle tasolle varallisuutesi kanssa.
  • Psycho-Cybernetics* (Maxwell Maltz). Maltz opettaa lukijan ymmärtämään, mitä omalla ajatuksen voimalla onkaan mahdollista saavuttaa. Oma mieli on parhaimmillaan suuri mahdollistaja, mutta pahimmillaan vankila, joka seuraa kaikkialle.
  • Babylonin rikkain mies* (George Clason). Inspiroivien tarinoiden kautta kohti taloudellista ajattelua. Hyvän taloudenhallinnan taidot ovat niin universaaleja, että niitä pystyvät opettamaan meille jopa tuhansia vuosia sitten eläneet babylonilaiset. Clasonin ikivihreä teos sopii erittäin hyvin nuorille ja työelämäänsä aloitteleville, mutta se vahvistaa myös konkareidenkin taloudellista ajattelua.

Seuraavat kirjat ovat auttaneet minua muuten kuin taloudellisen ajattelun osalta:

  • Miten sijoitan pörssiosakkeisiin* (Seppo Saario). Toiselta nimeltään pörssiraamattu, tämä kirja on erinomainen perusteos, joka kannattaa lukea huolella läpi ennen sijoittamista pörssiosakkeisiin. Jos kirjan käsitteet tai teksti tuntuvat liian vaikeilta tai ne eivät tunnu mielenkiintoisilta, saattaa tämä olla vihje siitä, että ei välttämättä kannata lähteä tekemään suoria osakesijoituksia, vaan lähestyä markkinoita rahastojen kautta. Rahastot ja ETF:t ovat erinomainen tapa osallistua osakemarkkinoille ja riski sille, että näpit palavat on moninkertaisesti pienempi kuin suorissa osakesijoituksissa.
  • Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa* (Dale Carnegie). Carnegie tarjoaa kirjassaan parhaat käytännöt sille, miten toimia eri sosiaalisissa tilanteissa. Väitän, että jos kaikki lukisivat ja omaksuisivat tämän kirjan opit, maailma olisi huomattavasti mukavampi paikka elää ja moni työpaikka olisi paljon viihtyisämpi. Minulle, nuorelle introvertille, tämä oli korvaamaton opas auttaa ymmärtämään se kehikko, minkä sisällä liikutaan sosiaalisissa kanssakäymisissä ja se, minkälaisen reaktion erilaiset vastaukset ja lähestymistavat todennäköisesti aiheuttavat vastapuolessa.