Sijoituskatsaus vuoteen 2019

Sijoituskatsaus vuoteen 2019

Vaikka sijoittamalla ainoastaan peruutuspeiliin katsoen häviää kohtuullisen varmasti rahaa, näen silti hyödyllisenä tutkia viime vuoden sijoituksiani hieman tarkemmin. Vuosi piti sisällään omat ala- ja ylämäkensä. Alkuvuosi meni heikosti, kun Nordea vaipui aina vain syvempään koomaan, Lehto pamautti tiskiin pari negaria, Rovion vihainen lento lässähti, Taaleri mateli pohjamudissa, Fellow Finance lähti syväkyykkyyn ja lopuksi vielä Nokia yllätti sijoittajat meganegarilla. Tässä vaiheessa usko oli koetuksella, kun suurimmat omistukset sulivat silmissä.

Loppuvuotta kohden tilanne onneksi parani. Vuoden mittaan tehdyt ostot menestyivät hyvin ja Hoivatilat ostettiin pois pörssistä. Kuukausisäästön kautta ostetut ETF:t kehittyivät hyvin koko vuoden. Admicom, Talenom, Revenio, Qt Group ja Hoivatilat kampesivat salkun lopulta plussalle. Nordeakin elpyi osittain.

Menestys vertailuindeksiin nähden

Käytän vertailuindeksinä OMXHGI-indeksiä (growth index) eli Helsingin pörssin osingot uudelleensijoittavaa kokonaistuottoindeksiä. Tämä on parempi vertailuindeksi kuin OMXHPI-indeksi (price index), joka ei sijoita osinkoja uudestaan, vaan jaetut osingot madaltavat indeksin pistelukua. OMXHGI nousi viime vuoden aikana mukavat 20%.

Osakesalkun kehitys vuoden 2019 aikana. Sijoitettu pääoma, osingot ja arvonnousu muodostavat kasvun komponentit.

Sijoitussalkkuni kasvoi viime vuonna 18 200 eurolla. 6 900 euroa oli tuottoa osinkojen ja arvonnousun muodossa. Loput 11 300 euroa oli sijoitettua pääomaa palkkatuloista. Tuottoprosentiksi muodostui 14%. Hävisin siis vertailuindeksille merkittävästi. Tämä on valitettava uutinen, sillä miksi käyttäisin merkittävän määrän aikaa sijoittamiseen, jos saavuttaisin paremman lopputuloksen yksinkertaisesti ostamalla indeksirahastoa? Tätä kysymystä ei voi sivuuttaa vain olankohautuksella. Tämä on itse asiassa se syy miksi aloitin kuukausisäästämisen. Mikäli kaikki osakepoimintani menevät pieleen, niin edes ETF:t toivon mukaan tuovat tulosta.

Vuoden 2019 ostojen kehitys

Salkun heikko menestys tuli onneksi edellisvuosien ostoista. Viime vuonna tehtyjen ostojen kehitys sen sijaan päihitti vertailuindeksin 7%-yksiköllä. Ostin osakkeita ja ETF:iä yhteensä yli 30 tuhannella eurolla vuoden aikana, mikä on yllättävän suuri lukema, kun sijoitettua pääomaa oli vain 11 300 euroa. Salkussa on siis tapahtunut jonkin verran kiertoa. Viime vuoden ostojen tuotoksi muodostui 8 200 euroa, eli 27%.

Vuoden 2019 ostot. Salkussa olevien osakkeiden tuotto on laskettu vuoden päätöskurssilla. Myytyjen osakkeiden tuotto on toteuma.

8 200 euron tuotto tarkoittaa, että edellisvuosien sijoitukset olivat tuotoiltaan 1 300 euroa negatiiviset, sillä salkun kokonaistuotto oli 6 900 euroa. Tämä ei ole täysin yllättävää, sillä myin Lehdot pois isolla tappiolla ja salkkuni kaksi suurinta omistusta Nokia ja Nordea tulivat alas kaksinumeroisin prosentein.

Tulevaisuuden osakepoiminnan kannalta uskoa omaan toimintaan luo viime vuoden poimintojen hyvä menestys. Roviota lukuunottamatta kaikki poimintani olivat onnistuneita. Metsä Boardia ostin Q2 tuloksen jälkeen läheltä tasoa 4 euroa/osake, mutta myin pois seuraavaan negariin, joka sitten lopulta harmikseni kääntyikin posariksi ennen Q3 tulosjulkistusta. Tuli vähän trollattu olo tästä koko tapahtumaketjusta, mutta yritän aktiivisesti unohtaa tämän ettei se vaikuttaisi tuleviin ostopäätöksiini. Fellow Financea ostin viimeisenä pörssipäivänä, joten sen kohtalo on vielä täysin auki.

Tärkeimmät opit viime vuodelta

Luota omiin näkemyksiin. Poimintani vuodelta olivat onnistuneita, mutta ostetut määrät olivat aivan liian pieniä. Ostin useissa tapauksissa korkeilla arvostuskertoimilla yrityksiä, joiden tulevaisuuden näin positiivisena. Korkeista kertoimista johtuen pyrin pienentämään riskiä ostamalla vähemmän. Tämän ajattelutavan takia menetin merkittävän määrän tuottoja. Tein hypoteettisen laskelman, jossa olisin laittanut kaikkiin yllä oleviin osakkeisiin kiinteän 5 tuhatta euroa kiinni. Tuotto olisi ollut 14 tuhatta euroa eli 70% enemmän kuin nyt. Jos siis päätän ostaa jotain osaketta, niin pitäisi sitä ostaa reilulla painolla luottaen omaan näkemykseen.

Eniten olen hävinnyt rahaa ostamalla halventuneita osakkeita laskeviin kursseihin. Huonoja uutisia seuraa usein huonot uutiset. Ja hyviä uutisia hyvät uutiset. Tästä syystä en enää osta lisää osakkeita, jotka laskevat huonojen uutisten takia, vaan pyrin painottamaan ostot osakkeisiin, jotka nousevat hyvien uutisten takia. Putoavat puukot menevät yllättävän usein läpi lattiasta ja vielä kellaristakin. Katson mielelläni näitä sivusta kunnes hyvät uutiset ottavat otteen ja kurssi lähtee taas nousuun. Luovutan mielelläni parhaat tuotot niille, jotka onkivat osaketta pohjilta ja tulen itse mukaan vähän kalliimmalla, mutta pienemmällä riskillä – mikäli ylipäänsä lähden mukaan käänneyhtiöihin.

Markkinat tietävät minua enemmän. Mikäli joskus kuvittelin tietäväni markkinoita enemmän jostakin yrityksestä tai toimialasta, niin en kuvittele enää. Helpommalla selviää, kun olettaa, että jokaisella nousulla ja laskulla on jokin todellinen syy, ja lähtee selvittämään tätä syytä. Toki välillä markkinat selvästi ylireagoivat. Näiden tapausten erottaminen perustelluista laskuista ja nousuista on kuitenkin vaikeaa. Erikoistilanteiden etsimisen sijaan keskityn ostamaan osakkeita, joissa yrityksen liiketoiminta kehittyy hyvin ja myymään osakkeita, joissa liiketoiminta kehittyy heikosti.

Ajatukset vuodelle 2020

Keskuspankit jatkavat tuttua linjaa. Korot eivät lähde nousuun ja määrällinen elvyttäminen jatkuu. Keskuspankit tekevät kaikkensa, jotta taantumatölkkiä saataisiin potkittua eteenpäin. Tämä tukee osakkeita, joten kiirettä merkittävälle position keventämiselle ei ole.

Lähtötaso vuoteen on korkealla. Toisin kuin vuosi takaperin, nyt lähdetään vuoteen korkeilta arvostustasoilta. Tämä tarkoittaa joko sitä, että osakkeet tulevat alas, kun yritykset pettävät tulosodotukset tai sitä, että yritykset petraavat ja kurssit nousevat vielä lisää. Näkisin, että on hyvät mahdollisuudet tuloskasvulle, mutta osakkeet pitää valikoida huolellisesti. Kaikki eivät voi kasvaa hidasta markkinakasvua nopeammin ja jos jotkut niin tekevät, niin muut kärsivät.

Vältän FOMOa. En osta kallistuviin arvostustasoihin mikäli taustalla ei ole kasvava tulosparannus ja nousevat ennusteet. Pyrin aktiivisesti välttämään tätä, sillä ajoittain FOMO saa yliotteen ja tulee tehtyä harkitsemattomia ostoja mikäli ei ole erityisen varovainen. Samaan hengenvetoon, ostan nouseviin kursseihin mikäli taustalla on tulosparannus ja nousu on aiheellinen.

Luotan entistä enemmän omiin näkemyksiini. Viime vuosi antoi indikaatiota, että pystyn menestymään osakepoiminnassa. Tänä vuonna ja tulevina vuosina tuo väittämä ulosmitataan. Mikäli menestys jatkuu, on taustalla muutakin kuin tuuria. Mikäli ei, niin indeksisijoittaminen ei kuulosta pahalta elinkautiselta. Joka tapauksessa minun on pakko luottaa omiin näkemyksiini entistä rohkeammin tai en tule koskaan kehittymään tässä lajissa.

T.A.

Seuraa minua Twitterissä