Rahan viisi lakia

Rahan viisi lakia

Luin juuri kirjan nimeltä Babylonin rikkain mies (Clason, George S). Kirjassa on tarinoita muinaisista babylonilaisista, jotka olivat taitavia rahankäyttäjiä. Yksi tarina inspiroi minua ylitse muiden, rahan viisi lakia (oikeastaan kullan viisi lakia, mutta selvyyden vuoksi kirjoitan rahasta enkä kullasta). On hämmästyttävää, että tuhansia vuosia vanhat oivallukset ovat vieläkin ajankohtaisia.

Näiden viiden rahan lain avulla kuka tahansa meistä voi kehittyä paremmaksi rahan käyttäjäksi ja välttyä monelta kalliilta virheeltä, joihin itsekin olen syyllistynyt. Ehkä juuri sen takia nämä lait osuivat ja upposivat – olisi ollut mukava sisäistää nämä jo sijoittamistaipaleen alkumetreillä ja säästää rahaa.

Ensimmäinen laki kehottaa säästämään palkasta

“Raha saapuu ilolla ja kasvavissa määrin kaikille, jotka panevat tienesteistään syrjään vähintään kymmenyksen luodakseen tuleville päivilleen ja perheelleen omaisuuden.”

Ensimmäisen lain mukaisesti palkasta kannattaisi säästää vähintään 10%. Tämän voi tehdä ilman, että se vaikuttaa elämänlaatuun. Kun kerran päätöksen on tehnyt, niin se kyllä onnistuu – tai näin ainakin kovasti väittävät muinaiset babylonilaiset. Omaisuuden jatkuva kertyminen nostaa todennäköisyyttä saada suurempia määriä rahaa tulevaisuudessa.

On hyvin mielenkiintoista huomata, että ainakin omalla kohdalla tämä laki on toteutunut hyvin voimakkaasti. Mitä enemmän säästöjä on saanut takataskuun, sitä helpommin lisäsäästöt tuntuvat tulevan. Mitä tulee 10% säästämisasteeseen,uskon vahvasti, että jokainen joka oikeasti haluaa säästää sen verran tuloistaan, löytää kyllä keinot siihen. Yksinkertaisimmillaan se vaatii sen selvittämistä kuinka paljon saa tuloja kuukaudessa ja laskee siitä 10%. Sen jälkeen siirtää joka kuukausi heti tulojen tultua toiselle tilille tämän 10% eikä koske siihen. Siirto kannattaa automatisoida, jottei se unohdu. Menot skaalaavat perässä.

Toinen laki tuo huomion mahdollisuuksiin

“Raha tekee ahkerasti ja tyytyväisesti töitä sille viisaalle, joka rahalleen löytää tuottoisaa tekemistä, ja se kertautuu kuin peltojen karjat.”

Niille joilla on rahaa säästössä, tulee mahdollisuuksia eteen, joita ei tule niille, joilla ei ole mitään säästössä. Mahdollisuudet voivat tulla eteen yllättäen ja pyytämättä, jolloin kaiken pitää olla jo kulisseissa valmiina, mikäli niihin mielii tarttua. Tämän tiesivät jo muinaiset babylonilaiset.

Omalle kohdalleni on muutama yllättävä mahdollisuus sattunut. Merkittävin niistä oli tarjous nykyisestä työtehtävästäni. Tämä ei tosin suoraan liity rahan laittamiseen tienaamaan lisää rahaa, mutta kohtuullisen vakaalla taloudellisella tilanteellani oli osuutta asiaan kulisseissa tuomassa itsevarmuutta ja päättäväisyyttä, mikä auttoi saamaan position.

Varsinaisia tilaisuuksia laittaa raha tienaamaan rahaa ei ole tullut vastaan. Nämä voisivat liittyä esimerkiksi osakkuuteen jossain yrityksessä tai johonkin pakkohuutokaupassa olevaan omaisuuserään, joka olisi pakko ostaa heti pois. Tai kenties houkuttelevaan hintaan henkilöstölle suunnattu osakeanti yrityksessä, jossa on töissä. Tällainenhan tapahtui hiljattain Marimekossa, jossa osakkeita oli jaossa merkittävällä alennuksella suhteessa sen hetkiseen pörssikurssiin.

Omakohtaisten kokemusten puutteesta huolimatta uskon tämän lain olemassaoloon, sillä kuulostaahan se loogiselta, että mahdollisuuksiin valmistautuneet ovat valmiimpia tarttumaan niihin niiden tullessa eteen kuin ne, jotka eivät ole niihin valmistautuneet. On tärkeää sisäistää, että mahdollisuudet voivat tulla todella yllättäen ja voi olla, että vain hyvin valmistautunut voi ne edes huomata. Valmistautuminen vaatii pääomaa, tarkkaavaisuutta ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä.

Kolmas laki kehottaa varovaisuuteen

“Raha pitää kiinni varovaisesta omistajasta, joka kuuntelee rahan käsittelystä tietävien neuvoja sitä sijoittaakseen.”

Jo muinaiset babylonilaiset osasivat kertoa, että raha pysyy niillä, jotka kuuntelevat asiantuntijoita ja pakenee niiltä, jotka ovat varomattomia.

Asiantuntijoista tulee ensimmäisenä mieleen pankkien ja pankkiiriliikkeiden sijoitusneuvojat. Seuraavaksi tulee mieleen analyytikot. En kuitenkaan usko, että tämä laki kehottaa suoraan kuuntelemaan työkseen oman yrityksensä rahastoja myyviä sijoitusneuvojia, sillä heidän tehtävähän on ensisijaisesti myydä yrityksensä tuotteita. Kategorisesti ei ole yhtä luotettavaa ammattikuntaa, jota voisi kuunnella varauksetta. Jopa analyytikoiden seasta pitää oppia tunnistamaan luotettavat yksilöt mikäli haluaa heitä peesata – eikä tällöinkään varovainen omistaja sokeasti luota analyytikon sanaan, vaan tekee myös oman tutkimuksensa.

Varovainen omistaja pitää silmät ja korvat auki sekä hyvien ostopaikkojen varalta että omien omistuksiensa suojelemisen takia. Varovainen omistaja ei rakastu omistuksiinsa, vaan tiukan paikan tullen on valmis irtautumaan pieleen menneestä sijoituksesta. Osto- ja myyntisignaalit voivat olla vaimeita ja vaikeasti havaittavia. Oman kokemukseni perusteella niitä oppii kunnolla tunnistamaan vasta kun on tarpeeksi monta kertaa havainnut jonkun signaalin ja nähnyt mihin se johtaa. Tällöin voi luottavaisemmin mielin mennä seuraavalla kerralla mukaan tai myydä ajoissa pois riippuen tilanteesta. Historia ei kuitenkaan ole tae tulevasta ja aina tulee uudenlaisia skenaarioita eteen, joten varovaisuutta ei saa koskaan unohtaa.

Kannattaa tarkoin harkita kenen mielipiteitä kuuntelee ja kannattaa avoimesti kierrättää muilla omia näkemyksiään, jotta välttyy kalliilta virheiltä mikäli ei olekaan alunperin havainnut jotain oleellista. Olen itse todennut Inderesin foorumin hyväksi paikaksi tähän tarkoitukseen, vaikka siellä itse kovin vähän olenkin kirjoitellut.

Neljäs laki neuvoo ottamaan selvää asioista

“Raha karkaa siltä, joka sijoittaa rahansa liiketoimiin ja tarkoituksiin, joista hän ei itse tiedä tai joita lahjakkaat rahanomistajat eivät hyväksy.”

Muinaisten babylonilaisten näkemyksen mukaan ne, joilla on rahaa muttei kykyjä käyttää sitä, näkevät monet mahdollisuudet tuottavampina kuin mitä ne oikeasti ovat. Tarkemmin asioihin perehtyneet voivat nähdä näiden mahdollisuuksien tuotot pieninä tai jopa olemattomina riskeihin nähden. Kokemattomat sijoittajat jotka luottavat puhtaasti omaan harkintaansa, astuvat ansoihin, jotka moni kokeneempi osaa välttää.

Voin omiin kokemuksiini pohjautuen yhtyä tämän lain antamiin neuvoihin. Olen sijoitusurani aikana huomannut moneen otteeseen, että uusiin yhtiöihin, joita ei ole aiemmin seurannut, on helpompi sijoittaa kuin niihin, joita on seurannut jo pitkän aikaa. Tämä varmasti johtuu siitä, että yhtiötä tarkemmin tuntematta kuvittelee omassa päässään mahdollisuudet suuremmiksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat, eikä välttämättä vielä ymmärrä kaikkia riskejä, joita yhtiön liiketoimintaan tai osakkeen arvostustasoon liittyy. Tästä syystä pyrin nykyään perehtymään parhaan kykyni mukaan potentiaalisten sijoituskohteideni liiketoimintaan ja osakkeen arvostustasoon ennen varsinaista sijoitusta.

Tyrmäävin kokemukseni rahan neljännen lain sivuuttamisesta on ollut sijoitukseni Lehto Groupiin vuonna 2017, kun suomalaisessa rakennusbisneksessä meni lujaa. Osake näytti houkuttelevalta ja firma tahkosi erinomaista tulosta. En ollut kuitenkaan perehtynyt kovin tarkasti rakentamisliiketoimintaan, joten raju syklin käänne ja kannattavuuden romahdus tulivat yllätyksenä. Tiesin toki että sykli tulee kääntymään, mutta kulmakerroin yllätti pahasti. Ympäriltä kuului samalla vastakkaisia mielipiteitä Lehdon suorituskyvystä ja laadusta, mutta sivuutin ne liian pienellä painoarvolla. Lopputuloksena oli taloudellinen katastrofi. Paremmalla perehtymisellä sekä asiantuntevien rahanomistajien mielipiteiden kuuntelemisella olisi voinut välttyä paljolta.

Viides laki varoittaa epärealistisista toiveista

“Raha pakenee sitä, joka yrittää pakottaa rahansa mahdottomiin voittoihin, noudattaa huijareiden ja juonittelijoiden houkuttelevia neuvoja tai luottaa sijoituksissa omaan kokemattomuuteensa ja romanttisiin haluihinsa.”

Liian hyvältä kuulostavat ehdotukset, jännittävät tarinat ja sijoituskohteiden tehokas markkinointi ovat asioita joihin kaikki rahanomistajat törmäävät – ja törmäsivät jo muinaisessa Babylonissa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen eikä yrittää pakottaa rahojansa mahdottomien haasteiden eteen, sillä tällöin voi käydä niin, että rahat pakenevat turvallisempiin taskuihin.

Edellä mainitusta ensimmäisenä mieleen tulevat pyramidihuijaukset Wincapita ja OneCoin, joissa houkuteltiin sijoittamaan olemattomia riskejä ja hulppeita tuottoja tarjoaviin kohteisiin. Seuraavaksi tulee mieleen Veikkaus ja voimakkaasti markkinoidut uhkapelit, joiden avulla “unelmat muuttuvat todeksi”. Kolmantena, vahvasti tarinoilla pönkitetty Talvivaara – ja jossain määrin myös Lehto sekä nyt tuoreena tapauksena Nokia, jonka vuosia toistetut tarinat paljastuivat katteettomiksi.

Pyramideihin en ole onneksi vielä kapsahtanut ja Veikkauksenkin olen pitänyt kepin etäisyydellä. Talvivaara tapahtui ennen kuin aloitin sijoittamisen. Sen sijaan Lehto ja Nokia ovat tehneet ison loven salkkuuni. Romanttiset halut ja hyvältä kuulostavat tarinat ovat käyneet kalliiksi. Osakekurssit eivät lähde koilliseen vain toivomalla parempaa huomista ja tekemällä lisäostoja aleneviin kursseihin. Tueksi tarvitaan toteutunut tulos, joka vahvistaa tarinat todeksi. Jos numerot ja johdon tarinat kertovat eri totuutta, kannattaa pohtia tarkkaan kumpaa uskoo enemmän.

Ylipäänsä jos jokin taho markkinoi jotakin sijoituskohdetta, niin kannattaa pohtia, että miksi tätä kohdetta pitää markkinoida. Todennäköisesti markkinoija on se joka korjaa potin sijoituksista ja sijoittajalle jää pahimmassa tapauksessa vain luu käteen. Kolmannen, riippumattoman osapuolen mielipiteitä kannattaa etsiä eikä unohtaa myöskään omaa sijoitustutkimusta.

Viisi lakia kantavat pitkälle

Mikäli nämä viisi rahan lakia pystyy omaksumaan, on jo pitkällä säästämisen ja sijoittamisen tiellä. Omalla kohdallani näiden lakien varoitukset osuivat maaliin, sillä olen kapsahtanut lähes jokaiseen mainittuun katajaan pyramidihuijauksia lukuunottamatta. Toisaalta myös neuvot pystyn omakohtaisesti toteamaan hyviksi.

Kirja Babylonin rikkain mies* sisältää muitakin rahanarvoisia tarinoita ja opetuksia, jotka olisin mielelläni omaksunut jo vuosia sitten. Mutta kai se niin menee, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

T.A.

*Affiliate-linkki