Pienestä ponnistaneet

Pienestä ponnistaneet

Meillä on nyt haastattelussa Mikko Nurminen, pitkän linjan sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja. Mikko on nähnyt erityistä vaivaa edistääkseen suomalaisten nuorten talousosaamista, mikä on myös osa minun missiotani. Meillä on yhteinen näkemys siitä, että Suomi pärjää tulevaisuudessa paremmin, mikäli kansalaiset ymmärtävät talousasioiden päälle ja edistävät määrätietoisesti omaa talouttaan – ja siinä samalla sivutuotteena myös kansantaloutta.

Mutta annetaan Mikon kertoa itse tarkemmin ajatuksistaan ja uudesta kirjastaan Pienestä ponnistaneet, joka julkaistiin aivan äskettäin.

T.A.: Mikko ”Nuba” Nurminen, omin sanoinesi kuka olet ja mistä tulet?

Mikko: “Olen 41-vuotias yrittäjä. Olen ollut yrittäjänä pian 25 vuotta ja ollut perustamassa useita startupeja ja sittemmin myös sijoittamassa muutamaan mielenkiintoiseen yritykseen.

Oikeastaan olen ollut aina yrittäjä, enkä muista sellaista hetkeä että olisin ‘ryhtynyt yrittäjäksi’. Ensimmäisiä yrittäjyysmuistoja on kun myin alle 10-vuotiaana kodin ikkunasta karkkeja ohikulkijoille. Erityisesti on jäänyt mieleen, kun eräs asiakas osti karkkeja 10 markalla ja piti osata laskea 100 karkkia pussiin. Toivottavasti meni oikein.

Vuonna 2005 perustimme yhtiökumppanini Antti Ala-Ilkan kanssa Kotisivukone-nimisen yrityksen, joka nousi Suomen suosituimmaksi kotisivujen itsepalvelutuotteeksi ja verkkokauppa-alustaksi. Ajatuksena oli tarjota helppo ratkaisu, jolla kuka tahansa pystyi tekemään omat kotisivunsa. Palvelu kasvoi hyvin ja kannattavasti ja meillä oli lopulta yli 13 000 maksavaa asiakasta ja lähes 30 hengen tiimi. 2013 vuoden alussa myimme yrityksen Fonectalle.

Kotisivukoneen jälkeen perustimme Antin kanssa myös AddSearch-nimisen yrityksen ja tällä hetkellä pääprojektina on nopeasti kasvava Hostaway, joka tarjoaa teknistä alustaa lyhytaikaisvuokrausta tekeville ‘Property Managereille’ globaalisti. Palvelumme avulla Property Managerit voivat lisätä asuntoja erilaisiin myyntikanaviin kuten Airbnb, Booking.com ja VRBO, hallinnoida kalentereita keskitetysti, hoitaa asiakaskommunikoinnin ja raportoida asuntojen omistajille. Markkina ja meidän bisnes kasvaa nyt koronan jälkeen huimaa vauhtia erityisesti Pohjois-Amerikassa.”

Mitä taloudellinen ajattelu sinulle merkitsee ja kuinka se näkyy omassa ja perheesi elämässä?

“Uskoisin, että tämä teema on aika sisäänrakennettuna minuun ja se tulee varmasti aika luonnostaan ajattelematta. Minulla se näkyy varmasti siinä, että innostun helposti kaikesta yritystoimintaan liittyvästä ja skaalaamisesta. 

Kyllä se varmasti näkyy myös oman perheen elämässä ja tytär Hilla meni nyt lukion ensimmäiselle ja tuntuu omaavan samanlaisia taipumuksia.

Ehkä konkreettisimmin teema näkyy kuitenkin siinä, että olen perustanut lapsille suunnatun Pikkuyrittäjät-ohjelman, jossa työelämä-, talous- ja yrittäjyystaitoja harjoitellaan koulussa. On ollut ilahduttavaa nähdä, että jo yli 70 000 lasta on päässyt mukaan tähän maksuttomaan ohjelmaan ja ovat saaneet ensikosketusta tähänkin teemaan. Siitä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa niin yksilölle kuin koko yhteiskunnallekin.”

Monta yritystä perustaneena konkarina olet varmasti kohdannut urallasi paljon vastoinkäymisiä ja onnistumisia. Minkälaisia vinkkejä haluaisit antaa yrityksen perustamista pohtiville palkkatyöläisille ja nuorille, jotka vasta suunnittelevat uraansa?

“Oman näkemykseni mukaan tietysti liikeidea on tärkeä juttu. Sen pitää innostaa ja sen pitää tuntua omalta. Menestyvissä yrityksissä perustajat elävät ja hengittävät omaa juttuaan.

Haluan kuitenkin erityisesti korostaa tiimin tärkeyttä. Olen itse saanut tehdä yleensä töitä todella mahtavien tyyppien kanssa, jotka ovat olleet sitoutuneita, osaavia ja intohimoisia.

Mielestäni tärkeää on myös se, että lähtee liikkeelle. Moni pohtii yrittäjäksi hyppäämistä ja lopulta ei kuitenkaan uskalla lähteä. Toki monissa tilanteissa asian tarkka pohtiminen on varmasti järkevää, mutta kyllä se liikkeelle lähteminen ja kokeileminen on tärkeää. Sillä tavalla avataan uusia ovia, löydetään ympärille oikeita ihmisiä, jalostetaan liikeideaa sopivaan suuntaan ja niin edelleen. Jos et lähde liikkeelle, mitään ei varmuudella synny. Kokeile liikeideaa vaikka palkkatöiden tai opiskelun ohessa, testaa, ota vastaan kritiikkiä ja kannustusta.

Kannattaa myös pyytää apua. Olen varma, että moni kokeneempi yrittäjä jakaa vinkkejään ja ideoitaan mielellään. Itse olen jutellut monien yrittäjien kanssa ja usein myös ihan yleisistä yrittämiseen liittyvistä asioista, en välttämättä edes pelkästään itse kyseisestä liikeideasta, vaan esimerkiksi fokuksen pitämisen tärkeydestä tai kohderyhmän miettimisestä. Olen usein myös aika kriittinen, joskus ehkä liiankin, mutta tarkoitukseni on testata yrittäjää ja laittaa pohtimaan. Joskus voi olla myös hyvä, että joutuu alusta asti miettimään oman liikeidean ja toimintamallin toimivuutta ja perustelemaan se ulkopuoliselle. Sitoutuneimmat yrittäjät eivät lannistu, vaan ottavat haastamisen vastaan ja kehittyvät.”

Enkelisijoittajana olet kahlannut läpi satoja potentiaalisia sijoituskohteita. Millä perusteilla päädyt lopulta tekemään sijoituksia eli toisin sanoen, mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät ajurit kasvuyrityksen menestymisen kannalta?

“Pakko myöntää, että olen ollut enkelisijoittajana melko laiska ja olen lähtenyt mukaan vain harvoihin yrityksiin. Syynä on varmasti se, että olen ajatellut olevani enemmän yrittäjäsijoittaja, eli haluaisin olla melko vahvasti mukana sen yrityksen toiminnassa, johon sijoitan ja lähden mukaan. Koska tämä tarkoittaa paljon työtä, niin käytännössä se on johtanut siihen, että en ole lähtenyt niin moneen mukaan. Haluan myös hoitaa nykyiset projektit kuten AddSearchin ja Hostawayn kunnialla ‘maaliin’ (mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan).

Lisäksi olen kokenut, että startupeissa mukana olemisen lisäksi minua innostaa myös muunlainen tekeminen, kuten mainitsemani Pikkuyrittäjät-ohjelma ja siihen liittyvät asiat.

Jos mietitään niitä elementtejä, jotka saavat minut innostumaan uusissa startupeissa, niin luonnollisesti idean pitää olla hyvä ja sellainen, että se innostaa itseäni. Jos en ymmärrä mitä ongelmaa yritys on ratkaisemassa tai aihe on minulle vieras, niin on todennäköistä etten lähde mukaan. Toinen juttu on tiimi. Tiimin pitää olla hyvä ja siitä pitää huokua hyvä fiilis. Tiimin ei tarvitse välttämättä olla aina edes kokenut, mutta intuitiokin jo kertoo tulisinko tiimin kanssa juttuun ja onko heidän tavoitteensa korkealla, mutta sopivalla tavalla realistisia. Olen itse saanut nauttia omissa yrityksissä erinomaisista tiimeistä ja ymmärrän miten iso vaikutus sillä on yrityksen menestykseen. Jos tiimistä tulee vähänkin huonot ‘fibat’, se on heti showstopper.

Toki myös tuttujen enkelisijoittajien mielipiteet ja mukaanlähtö vaikuttavat. Ne tuovat validaatiota siihen, että muutkin näkevät yrityksessä potentiaalia ja usein keskustelemmekin juuri tiimistä ja siitä, uskommeko siihen.”

Olet ollut mukana perustamassa alakouluikäisille nuorille suunnattua Pikkuyrittäjät-ohjelmaa. Mistä sait ajatuksen tähän konseptiin ja minkälaisia vaikutuksia tällä on ollut suomalaisten nuorten talousosaamiseen?

“Pikkuyrittäjät-ohjelman idea syntyi tavallaan ihan vahingossa omien lasten kanssa tehtyjen pihaleikkien kautta. Teimme lasten kanssa Hillan omenaherkku -yrityksen, otimme valokuvat, teimme mainokset, nettisivut ja etiketit. Lopulta lapset myivät omenaherkkuja pihalla naapureille. Tästä syntyi ajatus, että ideaa voisi lähteä skaalaamaan ja tarjoamaan myös muille lapsille. Alusta alkaen ajatus oli, että kyse olisi kuitenkin nonprofit-konseptista.

Tutustuin Nuori Yrittäjyys ry:n Virpi Utriaiseen ja aloimme pilotoida mallia kahdessa espoolaisessa koulussa. Kun palaute oli niin erinomaista, päätimme jatkaa ohjelman kehittämistä ja nyt vuosia myöhemmin mukana on ollut jo yli 70 000 lasta yli 700 koulussa. Lapset perustavat koulussa oman pikkuyrityksen, miettivät liikeidean, tekevät logot, hissipuheet, sloganit ja mainokset. Lopulta näitä itse kehiteltyjä tuotteita tai palveluita myydään oikealla rahalla oikeille asiakkaille. Tämä on ollut monille unohtumaton kokemus ja oppimatka!

Pikkuyrittäjien syntytarina on kerrottu myös juuri julkaisemastani Pienestä ponnistaneet – koko perheen yrittäjyyskirjassa.”

Pienestä ponnistaneet on kirja inspiroivista yrittäjätarinoista. Mikä sai sinut kirjoittamaan kyseisen teoksen, ja keiden erityisesti haluaisit lukevan tämän kirjan?

“Kirjan pohjimmainen idea juontaa juurensa tietysti Pikkuyrittäjät-ohjelman syntyyn ja ohjelmassa törmäämiini upeisiin tarinoihin. Olin jo pitkään miettinyt, että tarinat pitäisi saada kirjaksi.

Ystäväni Matias Mäenpää ja Anssi Kiviranta toteuttivat omakustanteena upean EXIT-kirjasarjan, jonka ensimmäisessä osassa sain myös kunnian olla mukana. Seurasin heidän tekemisiään kiinnostuneena ja lopulta alkoi tuntua, että nyt voisi olla aika myös omalle kirjalle. Tutustuin EXIT vol. 2 -kirjan kirjoitustyöstä vastanneeseen Petteri Poukkaan, joka innostui ideasta ja lähdimme viemään projektia yhdessä eteenpäin. Ajattelin vajaa vuosi sitten, että ‘kyllähän tuollaisen kirjan pyöräyttää nopeasti’, mutta kyllä projektin laajuus ja työmäärä pääsivät yllättämään. Toki yrittäjämiehenä lähdin tekemään jotain suurempaa kuin vain kirjaa ja ryhdyin haalimaan mukaan kumppaneita, oikeita tekijöitä ja tietysti myös mielessä oli hyödyntää kirjaa Pikkuyrittäjät-ohjelman markkinoinnissa. Tämä oli hyvin pitkälti kuin startupin perustamista ja monia samankaltaisia asioita piti ottaa huomioon: konsepti, kohderyhmä, tiimi, nimi, markkinointi, kumppanuudet, myyntikanavat… Upea kokemus!

Kirjaan valikoitui hyvin erilaisia tarinoita eri puolilta Suomea. On muutamia Pikkuyrittäjät-tarinoita ja sitten vähän vanhempien nuorten tarinoita. Lisäksi löytyy kokeneempien konkareiden tarinoita kuten Duudsonit ja Hesburger.

Nuorten tarinoista voisi mainita vaikka Viljami Virran Boordigolfin. Viljami osti 14-vuotiaana 600 käytettyä golfpalloa, pesi ja lajitteli ne, ja myi eteenpäin. Näin pikkuhiljaa liiketoiminta alkoi kasvamaan ja nyt tavoitteena on myydä jopa miljoona golfpalloa!

Myös Tubetus (Pinkku Pinsku) ja esports (HAVU Gaming) olivat itselle sellaisia vähän tuntemattomampia teemoja ja oli todella kiinnostavaa kurkata näiden aiheiden sisään!”

Kiitos haastattelusta Mikko, oli mukava jutella kanssasi näinkin tärkeistä aiheista. Mitä terveisiä haluaisit vielä lähettää Taloudellinen ajattelu -blogin lukijoille?

Olkaa aktiivisia ja kokeilkaa. Onni käy useammin silloin kun on aktiivinen, yritteliäs ja antaa onnelle mahdollisuuden tulla.

Kaikki kirjan tarinat löytyvät osoitteesta www.pienestaponnistaneet.fi ja kampanjakoodilla taloudellinenajattelu saat -10% kirjan hinnasta!

Leave a Reply