Marraskuun tilinpäätös – seuraava taso

Marraskuun tilinpäätös – seuraava taso

Marraskuu, nimensä mukaisesti kuolemaan liittyvien ennusmerkkien kuukausi. Luonnon osalta tämä pitänee hyvinkin paikkansa, kun pimeydestä hiljalleen tulee vallitseva olotila lyhenevän päivän muodossa. Siinä saattaa moni ihmisluontokin vaipua henkiseen koomaan. Itselleni ei kuitenkaan näin käynyt, sillä marraskuu peittosi kaikki hurjimmatkin odotukseni, joita olin saattanut asettaa tälle kuukaudelle – tai itse asiassa koko loppuvuodelle.

Pörssisalkku kirmasi yläviistoon, Bitcoin ponnahti kaikkien aikojen ennätykseen ja näiden myötä bonustavoitteeni jäi kauas taakse samoin kuin ensi vuodelle asettamani nettovarallisuustavoite. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulen vuoden vaihduttua päivittämään sekä ensi vuoden tavoitteeni että skenaarioanalyysin, jonka tein vähän yli vuosi sitten. Efektiivisesti harppasin kokonaisen vuoden yli 10-vuotissuunnitelmassani. Tämän toteutumista olisi ollut vaikea missään skenaariossa ennustaa maaliskuun koronadipin pohjilla.

Töissäkin tuli eteen positiivinen yllätys, kun tiimini koko yllättäen päätettiin nelinkertaistaa. En tietenkään heti lähde hakemaan palkankorotusta kasvaneen vastuun myötä, vaan osoitan ensin, että pystyn ottamaan tämän muuttuneen tehtävänkuvan haltuun. Meriittien kanssa on sitten mukavampi kävellä neuvotteluhuoneeseen, kun sen hetki koittaa.

Nettovarallisuus harppasi ylöspäin

Nettovarallisuuteni harppasi marraskuussa suoraan muutaman välitavoitteen yli täysin uudelle 100-luvulle. Tästä seurasi hämmentävä henkinen kokemus, kun jollain tavalla en koe enää olevani täysin sama ihminen kuin kuukausi sitten. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta henkimaailman asiat voivat aika ajoin hämmästyttää itse kunkin. “Muista pitää jalat maassa ja kädet savessa” on hyvä ohjenuora silloin, kun tahtoo todellisuus hämärtyä. Ei ole mitään takeita siitä etteikö pian nähtäisi eri omaisuusluokissa rekyyliä, joka osoittaisi tämän kuun kasvun olleen vain kupla.

Marraskuun kehitys oli kaikin puolin vahvaa. Edellinen yhden kuun kasvuennätys ylittyi yli 10 000 eurolla.

Nettovarallisuuteni kasvoi marraskuun aikana noin 27 000 euroa. Suurin nousija oli pörssisalkku, joka nousi yli 20 000 eurolla onnistuneiden osakepoimintojen myötä. Myös Bitcoin näytteli suurta roolia, kun marraskuun viimeisenä päivänä edellinen ennätyskurssi vuodelta 2017 meni rikki. On mielenkiintoista seurata puhkeaako kupla vai oliko tämä vasta lähtölaukaus oikealle nousulle. Paljon on ainakin tapahtunut sitten viime kuplan. Vuonna 2017 Bitcoin oli lähinnä kuriositeetti, jolle naureskeltiin, mutta nyt sitä tankkaavat muiden muassa miljardöörit, instituutiot ja listatut pörssiyhtiöt.

Nettovarallisuuden kehitys 13 kuukauden jaksolla. Lokakuuhun nähden kasvua tuli 14% ja vuoden takaiseen nähden 86%. Miljoonan tavoitteeni edellyttää tasaista 28% vuosikasvua läpi 10 vuoden periodin.

Nettovarallisuuteni nousi uuteen huippuun 218 200 euroa. Taakse jäi 200 000 euron bonustavoite ja tämän vuoden alussa määrittämäni vuoden 2021 tavoite 208 000 euroa. Lupasin juhlistaa jotenkin suuresti mikäli saavuttaisin bonustavoitteeni vielä tänä vuonna. Heinäkuun lopulla, kun sen asetin, sen saavuttaminen ei ollut mitenkään itsestäänselvää. Sen sijaan, että ostaisin mitään materiaa, päätin lähteä hyvinvoinnilliseen projektiin, jota olen jo tovin pohtinut, mutta kynnys aloittaa on ollut todella korkea. Hintalappu tuolle projektille on kohtuullisen merkittävä, mutta eivätkös ne gurutkin kehota investoimaan ensin itseensä ja sitten vasta muualle.

Tulot ja menot kuin oppikirjasta

Marraskuun tulot ja menot olivat hauskasti balanssissa juuri 67% säästämisastetavoitteeni tasolla. Yksi kolmasosa kulutukseen ja kaksi kolmasosaa säästöön tai sijoituksiin. Tuolla kaavalla taloudellinen vapaus on vain ajan kysymys, kunhan ei epäonnistu sijoituksissa.

Marraskuun tuloslaskelma. Hieman pakollisia menoja ja vapaaehtoista kulutusta. Sopiva balanssi tekemisessä.

Nettotulot olivat hieman normaalia suuremmat, mutta mitään yllättävää yläriville ei eksynyt. Kiinteät kulut olivat hallinnassa, vaikka ruokakulut olivat hieman koholla. Pitää vain varmistaa, ettei lipsuminen jää pysyväksi ilmiöksi. Muuttuvissa kuluissa olikin sitten kaikennäköistä ostosta, mutta suurimmaksi osaksi ne olivat perusteltuja kulutuksen kohteita. Yhden tietokonepelin ostin, mutta sitäkin olin jahdannut 75% alennuksista jo useamman vuoden ajan ja nyt vihdoin tärppäsi.

Marraskuun säästämisaste asettui täydellisesti tavoitetasolleni 67%.

Kuluttaminen on mukavaa. Pihistely on tylsää. Marraskuussa tuli kulutettua ja pihisteltyä sopivassa suhteessa, josta jäi hyvä mieli. Rahaa tuli laitettua kiertoon, mutta kohtuudella ja pitkän aikavälin tavoitteet mielessä pitäen. Arvioisin kuitenkin, että nyt toteutuneet kulut olivat enemmän poikkeus kuin sääntö ja säästämisaste tulee palautumaan lähemmäksi 80% tasoa – etenkin mikäli koronatilanne jatkuu nykyisenlaisena.

Osakesalkku näytti kyntensä

Minun ei tarvitse edes kaivella salkkuni historiaa, kun tiedän jo suoraan, että kyseessä oli salkkuni paras Q3 ikinä. Puolivälissä kuuta jäin vertailuindeksiä jälkeen, kun pörssissä uhkasi tapahtua massiivinen sektorirotaatio, jossa tekno-osakkeita lyötiin ja arvo-osakkeet nousivat. Lopulta tämä ei kuitenkaan näkynyt tuotoissa, sillä vertailuindeksi jäi noin 5%-yksikön päähän salkkuni tuotosta. Euroissa ero indeksiin oli noin 7000 euroa. Indeksisijoittamisellakin olisi päässyt varsin kelvollisille tuotoille, mutta jokainen euro ylituottoa kelpaa ja vahvistaa näkemystäni siitä, että osakepoiminta voi olla kannattavaa.

Vertailuindeksi jäi 12% tuottoon marraskuussa, kun salkkuni nousi 17%. Tämä oli samalla historian paras kalenterikuukausi salkulleni, jopa parempi kuin huhtikuun palautuminen koronasyöksystä.

En tehnyt marraskuussa muita ostoja kuin kuukausisäästöt ETF:iin. En tehnyt yhtään myyntiä. Tuotot tulivat siis puhtaasti buy and hold -menetelmällä. Salkkuni 4 suurinta omistusta (49% kaikista omistuksista) eli Qt, Revenio, Harvia ja Kamux nousivat kaikki oikein mallikkaasti erinomaisten Q3-raporttien ansiosta. Myös salkun viidenneksi suurin omistus LeadDesk nousi hyvin, mutta yritysostouutisen ansiosta eikä raportoidun tuloksen seurauksena. LeadDesk kun raportoi vain puolivuosittain tuloksensa, mikä on omistajien näkökulmasta hieman tylsää.

Eniten näissä kurssinousuissa lämmittää se, että nousujen taustalla on jokaisessa tapauksessa ollut konkreettinen askel, joka on vienyt yhtiön tarinaa eteenpäin kohti parempaa tulevaisuutta. Toki arvostustasot ovat koholla, mutta niin kauan kuin tuloskasvua riittää, on kasvaneista kertoimista muukin ulospääsy kuin osakkeen arvon lasku tasokorjauksen muodossa. Pitkällä aikavälillähän tuloskasvu on se merkittävin ajuri osakkeen hinnalle.

Tuskin tulen myymään näitä eniten nousseita osakkeita, koska myymällä riskeeraa tulevan arvonnousun menettämisen ja hyvin menestyneet yhtiöt ovat varmasti pääomasijoittajien ja kilpailijoiden joulupukin ostostoivelistalla. Tällöin ei tarvita kuin se yksi viattomalta näyttävä pörssitiedote, jossa lukee, että yhtiö tullaan ostamaan pois markkinoilta 40% (tai suuremmalla) preemiolla. Toki toivon, että näitä parhaiten menestyneitä salkkuyhtiöitäni ei ostettaisi pois, sillä Helsingin pörssissä on valitettavan vähän maailmanluokan tähtiainesta.

Joulukuun mietteet

En olisi yllättynyt mikäli joulukuussa nähtäisiin taas joulupukkiralli edellisvuoden tapaan. Markkinat käyvät nyt kuumana ja rokotteiden myötä ulospääsy pandemiasta on tulossa samalla, kun rahapolitiikka pysyy löysänä. Kokisin oloni kovin levottomaksi mikäli nyt päättäisin siirtyä pois osakkeista suureen käteispainoon. Vaikka arvostustasot ovat kovat, ei mihinkään ole kirjoitettu etteivätkö ne voisi vielä nousta merkittävästi. Tämän sanottuani todennäköisesti kohta romahtaa ja kovaa. ?

Mukavaa joulunodotusta lukijoilleni!

T.A.

Minäkin tahdon vaurastua!