Marraskuu 22 – Askeleita parempaan

Marraskuu 22 – Askeleita parempaan

Tilinpäätös 41/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Marraskuu meni taas kerran kiireisissä tunnelmissa, kun oli kaikennäköistä iltarientoa, firman pikkujoulua, vieraita ulkomailta ja sen sellaista. Toisaalta kiireet olivat mukavaa vaihtelua tavanomaiseen marraskuuhun, joka on pimeä, kylmä ja tuntuu hieman välikuukaudelta ennen joulukuuta. Ehkä tämä kuukausi tuntui myös mukavalta sen takia, että pörssit menivät hieman ylöspäin ja pitkästä aikaa jopa voitin vertailuindeksin. Suurimmat juhlinnat oli kuitenkin syytä jättää väliin, koska samalla kun pörssit nousivat, bitcoin tuli alas FTX-skandaalin saattelemana. Ilmeisesti liikaa ei koskaan kannata toivoa.

Tuloslaskelma oli hyvin kulupainotteinen

Tulot olivat marraskuussa varsin normaalilla tasolla, mutta kulut sen sijaan olivat ylisuuret. Jossain vaiheessa kuukautta ostoksia oli tullut jo niin paljon, että aloin tuntea itseni ‘tuhluripojaksi’. Viivan alle kuitenkin jäi edes jotain, joten aivan täysi katastrofi kuukausi ei ollut. Toki kassavirtamielessä säästöpossusta piti kaivaa rahaa, jotta myös rahavirta sijoituksiin saatiin katettua.

Marraskuun tuloslaskelma. Tulot olivat normaalilla tasolla, mutta kulut olivat suuret. Ylijäämää kuitenkin jäi, mutta ei niin paljon, että sijoitukset olisi saatu sillä katettua.

Kuukauden ylivoimaisesti suurin kuluerä oli jäännösveron viimeinen erä viime vuoden pääomatuloista. Sitä meni nyt maksuun 1541 euroa. Toivottavasti rahat menevät hyvään tarkoitukseen valtion kassassa eikä niitä hassata turhanpäiväisyyksiin ja epätehokkuuksiin. Toiseksi suurin kuluerä oli vaateostokset 330 eurolla. Päätin hieman päivittää vaatekaapin sisältöä omakotitaloon ja maaseudulle sopivammaksi, jotta olisi laittaa päälle jotain lämmintä, kun lasketaan huonelämpötilaa pakkasten kiristyessä. Kolmantena oli lahjat vähän yli 300 euron summalla, kun ostin vaimolle syntymäpäivälahjan. Muilta osin kuukausi olikin sitten aika normaali, mitä nyt pieniä ylimääräisiä ostoksia tuli tehtyä siellä täällä.

Marraskuun säästämisaste putosi 16% tasolle suurien kulujen takia. Koko vuosi on tosin vielä 72% tasolla, kun budjetoitu taso on 67%, joten mitään akuuttia hätää ei ole yhden heikon kuukauden takia.

Säästämisaste putosi 16%:iin, mutta koko vuosi on kuitenkin vielä 72% tasolla. En usko joulukuussa saavuttavani kovin korkeaa säästämisastetta joulupyhien ja lahjojen takia, mutta koko vuosi tulee kuitenkin todennäköisesti jäämään yli budjetoidun 67% tason.

Sijoitukset elpyivät pahimmasta kuopasta

Osakesalkkuni on ollut tänä vuonna sellaisessa pommituksessa, että ajoittain palautuminen on tuntunut täysin mahdottomalta ajatukselta ja on päässyt unohtumaan, että miltä ne vihreät luvut edes näyttivät. Nyt kuitenkin käänne on tapahtunut ja pari viimeistä kuukautta on mennyt palautumisen merkeissä – ja marraskuussa jopa voitin vertailuindeksin, kun salkkuni tuotti 9% ja vertailuindeksi 6%. Noin kolmen prosenttiyksikön voitolla indeksiin nähden ylituottoa kertyi 4500 euroa.

Marraskuussa osakesalkkuni tuotti 9% samalla, kun vertailuindeksi OMXHGI tuotti 6%. Kahden kuukauden nousuputki on sellainen ilmiö, jota ei vertailukaudelta löydy.

En tehnyt yhtään kauppaa marraskuussa ETF-kuukausisäästöjä lukuunottamatta. En myöskään saanut osinkoja, joten kuukausi mentiin täysin automatisoidulla ja passiivisella sijoittamisella. Lokakuussa ja syyskuun lopussa tein ostoja noin 20 000 euron edestä, joten nyt oli aika vain katsoa kuinka noille käy ja puolustaa loppua käteispositiota. Parhaimmat noista sijoituksista ovat jo yli 40% plussalla ja huonoin vain pari prosenttia plussalla, joten ainakin toistaiseksi hyvältä näyttää. En missään nimessä oleta, että karhumarkkina olisi jo taittunut ja että nyt suunta olisi tästä eteenpäin vain ylöspäin, mutta ei sekään poissuljettu vaihtoehto ole. Romahdusskenaarion varalle on hyvä olla käteistä varattuna jo ihan sen takia, että henkisesti romahduksista on helpompi selvitä, jos voi ajoittaa lisäostoja pohjille.

Nordnet-salkkuni tilanne marraskuun lopussa. Vain yksi omaisuuserä laski marraskuun aikana, kaikki muut nousivat ja osa jopa varsin suurilla prosenteilla.

Jos osake laskee 50%, sen pitää nousta 100% päästäkseen takaisin lähtölukemiin. Usea omistukseni on laskenut tänä vuonna yli 70%. Tuollaisen laskun jälkeen omistuksen pitää nousta pohjilta 234% päästäkseen takaisin lähtölukemiin. Tarvitaan siis aika monta kuukautta suuria nousuprosentteja, jotta takaisin vuoden alun tilanteeseen päästään ja toistaiseksi ollaan vielä kaukana, mutta ainakin nyt suunta on oikea. Makrotalouskin tuntuisi hiljalleen ottavan askelia oikeaan suuntaan, kun inflaation kasvu on taittunut. Mikäli trendi pitää, ajan myötä vastaan tulevat vahvat vertailukaudet ja inflaatio sen myötä laantuu. Ainakin ruokakaupassa ja bensapumpulla pahin tuntuisi olevan jo takana, mutta sähkön hinnassa olisi vielä roimasti laskuvaraa.

Sähköstä puheen ollen, siirryimme pörssisähköstä kiinteähintaiseen sopimukseen syyskuussa, kun se tuntui halvemmalta vaihtoehdolta. Lokakuussa kävi sitten niin, että maksoimme kiinteähintaisesti sopimuksesta paljon enemmän kuin pörssisähkö olisi kustantanut, joten päätimme vaihtaa takaisin pörssisähköön. Nyt kuitenkin näillä hinnoilla kiinteä olisi taas tullut halvemmaksi. Ehkä en osaa pelata sähkömarkkinoilla tai sitten olen vain huono ajoittaja, mutta tuntuu ettei tässä pelissä voi voittaa.

Näin joulukuun ensimmäisinä päivinä vihreät sähköntuotantomuotomme tuulivoima ja aurinkovoima tuottivat yhteensä noin 100 MW (2.12. klo 12:00), kun koko valtakunnan tarve oli 10 000 MW. Näillä luvuilla vihreän siirtymän tuotantomuodot kattoivat huikean yhden prosentin kokonaistarpeesta. Ainoastaan tähän tuotantoon turvautuen pääsisimme hetkessä kätevästi takaisin esiteolliseen aikakauteen, jolloin kyllä myös hiilidioksidipäästöt tippuisivat!

Nettovarallisuus kasvoi pörssin imussa

Havahduin siihen, että viime vuosina nelinumeroiset nettovarallisuuden muutokset ovat jääneet vähemmistöön. Lähes jokaisena kuukautena viime aikoina nettovarallisuuteni on liikkunut yli 10 000 euroa joko ylös- tai alaspäin. Tämä on mielenkiintoinen muutos, koska ennen koronadippiä keväällä 2020 en ollut kirjannut yhtäkään viisinumeroista liikettä. Nyt vain odotellaan ensimmäistä kuusinumeroista kuukausiheilahdusta – ja toki toivottavasti ylöspäin!

Nettovarallisuuden muutokset marraskuun aikana. Sijoitussalkku nousi ja bitcoin jarrutti. Kirjasin 10 000 euroa kiinteistöihin ja otin sen pois saatavista, kun sovimme vaimoni kanssa, että hän maksaa takaisin lainan viimeiset 10 000 euroa sitten joskus tulevaisuudessa, kun lainan kanssa sinne asti päästään.

Pörssinousu oli tervetullut muutos ainaiselta tuntuneen laskun jälkeen. Bitcoin sen sijaan otti osumaa, kun FTX:n romahdus aiheutti markkinapaniikin. Tämä saattaa läikkyä omiin omistuksiini vielä pahastikin, koska tein sillä tavalla tyhmästi, että kiinnitin aiemmin syksyllä bitcoinini määräaikaiseen korkosijoitukseen. Mikäli näitä varoja sijoitettiin edelleen FTX:ään tai sen aallossa muihin konkurssiin menneisiin puljuihin, niin koko omistus ei välttämättä enää palaudu ehjänä takaisin sijoituksen päätyttyä. Noh, tässä kävi huono tuuri, mutta toisaalta riski olisi ollut vältettävissä, kun ei vain olisi tehnyt mitään ja olisi jatkanut hodlaamista.

Maksoin 10 000 euroa vaimoani enemmän käsirahaa talokaupan yhteydessä. Ajatuksena oli, että hän sitten lyhentäisi lainaa tuon edestä pois, mutta nyt teimmekin niin, että hän maksaa lainan viimeiset 10 000 euroa pois sitten joskus, kun laina on siinä kunnossa, että tuon verran on enää jäljellä. Käytännössä kyseessä oli melkeinpä kymppitonnin lahjoitus, kun tähän ei tietenkään oteta mitään indeksitarkistuspykäliä inflaation varalle muutamaksi vuosikymmeneksi mitä lainan takaisinmaksuun tulee menemään. Mutta nämä nyt ovat näitä asioita, joita parisuhteen eteen vain pitää silloin tällöin tehdä.

Nettovarallisuuteni kasvoi marraskuussa lukemaan 339 700 euroa, joka on samalla tämän vuoden toiseksi korkein lukema, mutta vielä kaukana viime vuoden huipuista.

Vielä ei saavutettu tämän vuoden huippuja nettovarallisuuden suhteen, mutta kaukanakaan ei enää olla. Toki viime vuoden huiput olivat reippaasti nykyistä korkeammalla tasolla, joten mikäli joulukuussa ei tapahdu jotain täysin odottamatonta, niitä ei tulla enää ylittämään. Sen sijaan tämän vuoden huiput on vielä mahdollista tehdä ja varmasti tuleekin saavutettua mikäli pörssit eivät taas painu miinukselle.

Miljoonan nettovarallisuustavoitettani ajatellen tämä vuosi on ollut varsin brutaali ja asettaa paljon aihetta reflektoida sijoitussuunnitelmaa ja tänä vuonna tehtyjä päätöksiä kulutuksen ja investointien suhteen. Toisaalta tuskin kovin moni osasi odottaa globaalin makron kääntyvän niin nopeasti niin negatiiviseksi kuin se teki, mutta nyt isompien asuntolainojen ja nousseen korkotason kanssa joudun pohtimaan tarkemmin kuinka paljon riskejä voin varallisuuden kasvattamisessa ottaa. Voi olla, että lainojen ylimääräiset lyhennykset tulevat jossain vaiheessa ajankohtaisiksi korkoriskin pienentämiseksi.

Joulukuun toiveet pukin konttiin

Toivon pukilta tänä vuonna heikkenevää inflaatiota, suuria voittoja Ukrainan armeijalle, viisautta Unkarin ja Turkin johtajille meidän Nato-päätöksissä, positiivisia uutisia Olkiluoto kolmosesta, tuulisia ja leutoja säitä sekä vähän enemmän iloa, valoa ja hauskuutta kaikille maailmassa.

Hou hou hou,

T.A.