Lokakuu 22 – Tervetullutta tylsyyttä

Lokakuu 22 – Tervetullutta tylsyyttä

Tilinpäätös 40/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Lokakuu tuli ja meni yhtenä pyyhkäisynä. Kuukausi piti sisällään mukavia viikonloppuja ja niin kiireen täyteisiä työviikkoja, että kokonaisuus tuntuu nyt täysin puuroutuneelta, kun yritän jälkikäteen miettiä mitä kaikkea tapahtuikaan. Ainoastaan kalenteria vilkaisemalla muistan, mitä kaikkea tulikaan tehtyä. Kovaa vauhtia mennään kohti vuoden pimeintä aikaa ja varmasti tällä pimeydellä on osuutensa asiaan sen suhteen, että muistikuvat hämärtyvät.

Myös lokakuun talousluvut olivat sen verran tylsät, ettei niistäkään jäänyt sen enempää mieleen kohokohtia. Onneksi sentään ylöspäin mentiin, mikä on tänä vuonna ollut poikkeus.

Tuloslaskelma oli tylsän tasapainoinen

Tulot jäivät normaalia pienemmäksi nousseen ennakonpidätysprosentin takia. Tilasin syyskuun jälkeen uuden verokortin ja se jäi pariksi viikoksi verottajan selvitykseen. Lopulta palkkapäivän jälkeen sain uuden verokortin pienemmällä veroprosentilla, mutta siinä vaiheessa lokakuu oli jo menetetty. Onneksi marras- ja joulukuulla nettopalkka hieman nousee. Kulupuoli oli hyvin maltillinen, sisältäen lähinnä vain pakollisia laskuja. Säästöön jäi hyvä osuus tuloista kaikesta huolimatta.

Lokakuun tuloslaskelma. Tulot olivat normaalia pienemmät, mutta kulupuolella ei juuri ollut mitään ylimääräistä. Säästöön jäi yli puolet tuloista.

Kulut olivat maltilliset. Pakollisten menojen lisäksi juuri mitään hankintoja ei tullut tehtyä. Asumiseen liittyvät kiinteät kulut ovat kasvaneet nyt merkittävästi muuton jälkeen. Toivon, että nämä saataisiin puskettua takaisin alas, mutta se käytännössä vaatisi euriborin laskua takaisin nollan tuntumaan ja sähkön hinnan maltillistumista. Muutama vuosi voi mennä siihen, että nämä toteutuvat, mutta todennäköisesti ovat kuitenkin tulossa keskipitkällä aikavälillä. Ja tosiaan alkuvuodesta meille tulee aurinkopaneelit, jotka omalta osaltaan edesauttavat kiinteiden kulujen maltillistamisessa – pitäen mielessä, että investoinnin pitää myös maksaa itsensä takaisin kohtuullisessa ajassa.

Säästämisaste oli lokakuussa alle tavoitetason 67%, mutta koko vuoden kumulatiivinen säästämisaste on vielä täsmälleen 67%.

Kumulatiivisesti olen nyt täsmälleen tavoitetasolla 67% säästämisasteen suhteen tänä vuonna. Vuoden lopussa todennäköisesti jään muutaman prosenttiyksikön tavoitteesta, mutta en merkittävästi. Tässä on kuitenkin vielä vaimon syntymäpäivälahja ja kaikki joululahjat ostamatta, joten kuluja kertyy loppuvuodelle – ja veromätkyjäkin tuli maksettua nyt marraskuun alussa viime vuoden luovutusvoitoista.

Sijoitukset toivat pientä helpotusta

Kaikki positiivinen tuotto kelpaa tänä vuonna, kunhan enempää tappioita ei enää tulisi. Neljän prosentin tuotto sijoituksille alkaa olla jo vertailuhistorian kärkikastia, mikä viimeisen parin vuoden hurlumheitä ajatellen kuulostaa lähes absurdilta. Mukavasta tuotosta huolimatta vertailuindeksi oli taas kerran parempi 5% tuotollaan. Ylimääräistä tappiota indeksiin nähden tuli 1200 euroa, joka viime kuukausien myllytyksen jäljiltä kuulostaa omaan korvaani lähes samalta kuin että tasoissa oltiin.

Lokakuun tuotto sijoituksilleni oli 4%, kun vertailuindeksi ylsi 5% tuottoon. Pitkä tappioputki indeksille jatkui.

Tein muutaman oston lokakuussa ja lisäksi sijoitustilille kilahti parit osingot. ETF-kuukausisäästöjen lisäksi ostin alkukuusta Qt:ta läheltä pohjia. Mielestäni kurssi oli painunut jo niin paljon, että suurimmat odotukset olivat karisseet osarin suhteen. Kädenlämpöisen osarin jälkeen kurssi nousi tästä, joten ajoitus ei ollut maailman surkein. Loppukuusta ostin lisää Kamuxia läheltä pohjia, mutta kurssi on vieläkin lähellä pohjia, joten oston onnistuminen nähdään marraskuun puolivälissä ilmestyvän osarin jälkeen. Kurssiin on leivottu jo niin paljon pahaa sisään, että todellista romahdusta on vaikea nähdä, mutta mikäli osarista tulos valahtaisi miinukselle, niin pohjia ei varmasti ole nähty. Viimeinen ostoni lokakuussa oli LeadDesk, jossa lähes tuplasin position heti osarin tultua ulos. LeadDesk oli ollut kiikarissani jo pitkään, mutta odotin osaria sillä ajatuksella, että mikäli kehitys totaalisesti pettää, niin en osta lisää. Nyt kuitenkin saatiin torjuntavoitto ja sitä kautta näin tilaisuuden lisäostolle hyväksi. Kurssi nousi ostoni jälkeen noin 25%.

Sijoitussalkkuni tuotto lokakuun lopussa. Suurin osa sijoituksista kehittyi positiivisesti lokakuun aikana, mutta samaa ei voi sanoa 3 kuukauden kehityksestä.

Käteispositioni on nyt noin 20% tasolla ja tuskin enää teen merkittäviä lisäostoja ilman, että markkinoilla tapahtuu mitään dramaattista suuntaan tai toiseen. Haluan pitää hieman käteispuskuria sen varalta, että keskuspankit oikeasti rikkovat jotain merkittävää globaalissa taloudessa ja saadaan aikaiseksi täydellinen markkinapaniikki. Jos näin ei käy, niin todennäköisesti pörssit lähtevät hitaasti kipuamaan ylöspäin ja sekin käy minulle. Voin odottaa useamman vuoden pörssien palautumista, koska sijoitushorisonttini on todella kaukana. Aika on siis puolellani ja hötkyilyyn ei tarvitse syyllistyä.

Nettovarallisuus kasvoi kauniisti

Nyt oli harvinainen kuukausi sen puoleen, että käytännössä jokainen varallisuuskategoriani kasvoi kuun aikana. Vain autoni arvon en oleta kasvavan oikeastaan missään tapauksessa, paitsi mikäli onnistun joskus myymään sen yli kirjanpitoarvoni. Oli mukava nähdä salkun arvonmuutokset suurimpana varallisuuden kasvun ajurina, sillä näitä kuukausia on viime aikoina nähty aivan liian vähän.

Nettovarallisuuden kehitys lokakuun aikana. Käytännössä jokainen kategoria osallistui kasvuun.

Nettovarallisuuden kokonaiskasvu oli karvan verran alle 10 000 euroa. Osingot kilahtivat sijoitustilille Harvialta ja Kamuxilta. Sain nyt lokakuussa lähes yhtä paljon osinkoja kuin keväällä, mikä on hieman hämmentävää. Yleensä suomalaisille pörssiyhtiöille on tavanomaista maksaa osingot keväällä, mutta näemmä oman salkkuni kohdalla tämä ei päde, vaan saan puolet keväällä ja puolet syksyllä. Toki kokonaisuutena puhutaan pienistä rahoista arvonmuutoksiin nähden, joten eipä tällä isossa kuvassa hirveästi väliä ole. Yksittäisten päivien arvonmuutokset ovat helposti suurempia kuin koko vuoden osinkotuloni, etenkin tänä vuonna, kun volatiliteetti on ollut poikkeuksellisen suurta.

Nettovarallisuuteni on poukkoillut suuntaan jos toiseenkin viime aikoina. Lokakuussa päädyttiin lukemaan 326 000 euroa.

Nettovarallisuuteni nousi lukemaan 326 000 euroa. Tästä ei ole enää pitkä matka tämän vuoden korkeimpaan arvoon, mutta toki viime vuoden huippuihin matka on vielä todella pitkä – puhumattakaan tämän vuoden tavoitteesta. Ehkä realistinen toive tälle vuodelle olisi päättää vuosi korkeammalle kuin missä tammikuussa oltiin, mutta viime vuoden joulukuun tasolle tuskin tulen mitenkään yltämään enää tänä vuonna ellei jotain odottamatonta tapahdu, jonka seurauksena pörssit yht’äkkiä raketoisivat.

Marraskuun odotukset eivät päätä huimaa

Odotukseni marraskuun osalta eivät ole korkealla. Vuoden pimeimpänä kuukautena olisin vain tyytyväinen mikäli saataisiin lievää positiivista kehitystä inflaationäkymiin, sähkön hintaan, keskuspankkien korkopolitiikkaan ja sotaan Ukrainassa. Toisin sanoen, kunhan tilanne ei nyt enää pahentuisi, niin tällä erää toiveeni tulisi täytettyä. Katseet alkavat vahvasti olla jo ensi vuodessa monelta osin, joten kohtuullisen stabiili loppuvuosi tekisi suunnittelusta helpompaa.

Jaksuja vuoden pimeimpään jaksoon,

T.A.