Kilpailuta sähkösopimus

Kilpailuta sähkösopimus – Lumo Energia

Kaupallinen yhteistyö. Kilpailuta sähkösopimus valitsemalla Lumo Energia ja saat etukoodillani taloudellinenajattelu 5 euron hyvityksen ensimmäisestä laskustasi.

Sähkö on yksi niistä pakollisista menoeristä jokaisessa kotitaloudessa, joista kukaan ei halua maksaa yhtään enempää kuin on pakko. Halvan ja kalliin sähkön välillä ei käyttökokemuksessa ole mitään eroa, joten mitä vähemmän sähköstä joutuu maksamaan, sen parempi.

Sähkön hinta määräytyy vapailla markkinoilla, joten se kannattaa kilpailuttaa niin usein kuin vain voi, esimerkiksi kerran vuodessa tai aina määräaikaisen sopimuksen päättyessä.

On hyvä huomioida, että vain sähköenergian osuuden sähkölaskusta voi kilpailuttaa. Sähkön siirtomaksu määräytyy asuinpaikan mukaan, koska siitä päättävät paikalliset verkkoyhtiöt oman politiikkansa mukaan. Lisäksi valtio on määrännyt sähköverosta, joka on kaikille kotitalouksille sama lisäys sähkön hintaan. Onneksi jo pelkästään kulutussähkön kilpailuttamalla voi saada selvää säästöä arjen muita menoja varten!

Näin paljon säästät kilpailuttamalla sähkön

Vertailin neljän eri asuntotyypin vuosittaista sähkönkulutusta ja vuosittaista säästöä mikäli sähkön hinta laskisi yhdellä sentillä per kilowattitunti (kWh). Kilowattitunti on sähkönkulutuksen yksikkö. Esimerkiksi 4 watin led-lamppusi kuluttaa 4 W tunnissa, yhden kilowatin jokaista 250 tuntia kohden – hyvin vähän siis!

Alla olevassa taulukossa on vertailtu vuosittaista säästöä mikäli sähköstä maksaa yhden sentin vähemmän per kWh. Vuosittaiset kustannukset vaihtelevat suuresti asuntotyypeittäin ja lämmitysmuodon mukaan, mutta kilpailuttaminen kannattaa aina!

Vertailu vuosisäästöstä yhden sentin halvemmalla sähkön hinnalla. Asuntotyypit ja kulutusluvut on haettu Energiaviraston sivuilta. Laskelmassa on huomioitu vain sähköenergian hinta. Olipa asuntotyyppi mikä tahansa, sähkön kilpailuttaminen kannattaa aina!

Sijoittajana en voi vastustaa ajatusta pohtia kuinka vuosittainen 180 euron säästö kasvaisi mikäli sen sijoittaisi pitkäjänteisesti. 7% vuosituotolla se kasvaisi 25 vuodessa noin tuhanteen euroon. Joka vuosi tämän saman suuruisen säästön sijoittamalla olisi tulevaisuudessa varsin mukava rahasumma odottamassa kertyneenä rahoista, jotka olisivat muuten valuneet sähköyhtiön tuottoihin.

Sähkölaskussa voi säästää myös vähentämällä kulutusta

Sähkölaskussa voi säästää muutenkin kuin vain hintaa kilpailuttamalla. Sähkön kulutusta vähentämällä voi säästää sähköenergian lisäksi myös sähkön siirrossa ja sähköverossa, mikä muissa tapauksissa on Suomessa mahdotonta – ellei sitten muuta paikkakunnalta toiselle halvemman sähkön siirron perässä.

Tehdään pieni ajatusjumppa. Kuinka paljon vuosittaista säästöä saadaan seuraavilla toimenpiteillä? Laskentaa varten sähkö maksaa siirtomaksuineen ja sähköveroineen 0,13€ per kWh. Tämä summa toki oikeassa elämässä vaihtelee markkinahintojen mukaan ja alueittain verkkoyhtiön mukaan.


Esimerkki A) Sammutat valot aina, kun et tarvitse niitä. Näin toimiessa pidät päällä 4 W led-lamppuja yhteensä 20 tuntia aiempaa vähemmän vuorokaudessa (normaalisti valaisimessa on useampi kuin yksi lamppu ja valaisimia voi olla useita).

  • Vuosittainen säästö: 7,3 kWh / 0,95€

Ei mikään merkittävä säästö, mutta toisaalta 20 tuntia vuorokaudessa on konservatiivinen arvio potentiaalisista säästöistä. Ovathan nuo led-lamput hyvin energiapihejä, pakko se on todeta!


Esimerkki B) Sammutat telkkarin aina kun et katso sitä. Tämän johdosta televisio on keskimäärin noin tunnin vähemmän päällä vuorokaudessa. Televisiosi on 65 tuuman moderni älytelkkari, joka syö noin 150 W tunnissa.

  • Vuosittainen säästö: 55 kWh / 7,12€

Ei tälläkään toimenpiteellä vielä kunnollista tiliä tehdä, mutta mikäli telkkarisi on turhaan päällä useamman tunnin päivässä, säästöt kasvavat lineaarisesti. Ja mikäli kyseessä on vanhempi energiasyöppö televisio, voit tuplata tai triplata nämä luvut.


Esimerkki C) Pelaat Pleikka vitosta tunnin vähemmän päivässä. Vaikka Playstationin pelaaminen on mukavaa puuhaa, päätät energiankulutustietoisena yksilönä pelata pleikkaria tunnin vähemmän päivässä ja luet säästyneen ajan Taloudellisen Ajattelijan blogia älypuhelimellasi. Energiaa säästyy päivässä 350 W Playstationista ja 150 W televisiosta. Lisäksi opit ajattelemaan erittäin taloudellisesti.

  • Vuosittainen säästö: 182,5 kWh / 23,73€

Ei tälläkään yksittäisellä toimenpiteellä vielä varhaiseläkkeelle jäädä, mutta toivottavasti sait kuvan siitä kuinka erilaiset energian käytön ratkaisut vaikuttavat sähkölaskuusi. Toimenpiteitä yhdistelemällä ja kulutusta optimoimalla voi saavuttaa konkreettisia ja merkittäviä säästöjä.


Lisäksi etenkin omakotitalossa asuvilla voi olla mahdollisuus alkaa tuottaa energiaa itse aurinkopaneeleilla tai maalämmöllä. Nämä eivät tosin enää ole pieniä optimointitoimenpiteitä, vaan isoja investointeja. Itse kerätyssä energiassa on vielä toistaiseksi sellainen mukava puoli, että se on verotonta ja siirtohinnatonta. Edes verotuksen luvatussa maassa valtio ei verota maalämpöpumpuilla maasta kerättyä lämpöenergiaa!

Lumo Energia tarjoaa kilpailukykyisen sähkösopimuksen

Blogini lukijana sinulla on mahdollisuus hyödyntää etukoodiani taloudellinenajattelu, kun tilaat sähkösopimuksen Lumo Energialta.

Etukoodi on suuruudeltaan 5 euron hyvitys ensimmäisestä sähkölaskustasi. Kampanjan ehdot löydät Lumo Energian sivuilta täältä.

Lumo Energia Logo