Huhtikuun tilinpäätös – täydellinen käänne

Huhtikuun tilinpäätös – täydellinen käänne

Tilinpäätös 34/114. Seuraan kuukausittain oman talouteni kehitystä kohti tavoitettani, joka on miljoonan euron nettovarallisuus vuoden 2028 loppuun mennessä.

Huhtikuu tuli ja meni. Kuukauteen mahtui paljon hyvää ja paljon huonoa. Huhtikuu on odotusarvoisesti hyvä kuukausi sijoittajille, mutta tällä kertaa ainakin omat sijoitukseni ottivat kunnolla pataan indeksiltä. Hyvänä puolena tämä oli se odotettu kuukausi, kun vuosibonukset kilahtivat tilille. Odotukset olivat siis korkealla sen suhteen, että tästä olisi voinut tulla kaikkien aikojen paras kuukausi.

Toisin kuitenkin kävi. Ensimmäistä kertaa ikinä seitsenvuotisen mittaushistoriani aikana valahdin miinukselle nettovarallisuuden määrässä edellisvuoden samaan kuukauteen nähden. Ihan tällaista höykytystä en odottanut, vaikka tiedostan kyllä, että makro on mitä on.

Töiden puolella kuvittelin, että työtahti hidastuisi, kun saatiin tilinpäätös tehtyä, mutta päinvastoin suunta on parin projektin takia uhkaavasti menossa kohti Kiinasta tuttua 9-9-6-kuviota, jossa töitä tehdään yhdeksästä yhdeksään, kuusi päivää viikossa. No ehkä tämä on hieman liioittelua, mutta joka tapauksessa töitä on tehty ihan riittämiin. Kovasta tahdista huolimatta en valita, koska näistä meneillään olevista projekteista saa erinomaiset merkinnät CV:hen (olettaen että lopputulokset ovat hyviä…), joka nostaa markkina-arvoani keskipitkällä aikavälillä.

Vuosibonukset piristivät tuloja

Aaaah… huhtikuu, kevään tuoksu ja se aika vuodesta, kun vuosibonukset kilahtavat tilille. Vilkaisin tulohistoriaani ja tämä oli nyt tulopuolella paras kuukausi ikinä. Edellinen tulohuippu oli pari vuotta sitten heinäkuussa, kun sain työpaikan vaihdon yhteydessä palkkaa kahdelta eri yritykseltä ja työsuhteen päättyessä maksettavaa lomapalkkaa siihen päälle. Pidän enemmän tämän kuun tuloista, sillä ne eivät liity lomiin tai työpaikan vaihtoon mitenkään ja oletettavasti ovat vuosittain toistuvia.

Myös kulupuoli oli korostuneen korkea. Mittaushistoriastani löytyy vain muutama kuukausi, jolloin kulut ovat olleet korkeammat. Ajoitin paljon kuluja tälle kuulle, koska tiesin tulojen olevan korkeat. Tästä huolimatta säästämisaste pysyi kohtuullisen hyvällä tasolla.

Huhtikuun tuloslaskelma. Vuosibonukset kasvattivat tulopuolta merkittävästi. Kulut olivat keskimääräistä huomattavasti korkeammat.

Mihin sain upotettua melkein 3000 euroa kuukauden aikana? Suurin rahareikä oli auto, jonka käytin merkkiliikkeen vuosihuollossa ja johon vaihdettiin ilmastointi samalla. Toiseksi suurin oli asunto, johon ostelin kotitoimistolle tasapainolautaa ja seisontamattoa sekä ikkunanpesua varten Kärcherin WV6:n (toimiva peli). Ruokakauppaankin meni ihan mukavasti pääomaa, mutta siinä ollaan vielä budjetin suomissa raameissa, joten ei hätää. Suurin osa kuluista oli joko kertaluontoisia tai vuosittain toistuvia, joten ei ole painetta sen suhteen, että korkea kulutaso jatkuisi myös toukokuussa – ellen sitten keksi jotain täysin uusia kohteita pääomalle.

Pörssien alakulosta huolimatta en tehnyt ylimääräisiä sijoituksia sinne, vaan laitoin suurimman osan tuloista säästöpossuun odottamaan tulevia asuntokauppoja. Vaikka pankki toivottavasti rahoittaa suurimman osan, on jonkinnäköinen käsiraha pakollinen.

Huhtikuun säästämisaste oli korkeista kuluista huolimatta merkittävästi yli budjetoidun 67% tason. Tuloilla on todella paljon merkitysti säästämisasteen kasvattamisessa.

Hapokkaista kuluista huolimatta säästämisaste oli erittäin hyvällä tasolla. Tämä vain kertoo siitä, että tulojen kasvattamisella on todella suuri merkitys vaurastumiselle. Etenkin aloittelevien vaurastujien kannattaa laittaa kaikki fokus tulojen kasvattamiseen mahdollisimman nopeasti. Itsensä kouluttamisella ja opiskelulla on erittäin korkea takaisinmaksuprosentti, joten niihin kannattaa investoida etenkin aikaa, mutta myös rahaa.

Sijoitukset ottivat runtua

Olin jopa plussalla huhtikuussa, mutta kuun viimeisellä viikolla salkkuuni iski rutto ja kolera, totaalinen romahdus. Indeksistä jäätiin peräti 11%-yksikköä, suurin tappio koskaan. Euromääräisesti tappiota indeksiin nähden syntyi lähes 27 000 euroa. Se on paljon rahaa se. Edes kohtuullisen mukavilla vuosibonuksillani ei kateta tällaista kuoppaa ja kaiken lisäksi tarkoitus olisi vaurastua eikä polkea paikoillaan!

Huhtikuu oli heikko. Indeksi pysyi nollilla, mutta oma salkkuni tuli alas 11%.

Osittain työkiireiden takia ja osittain sijoitussuunnitelmani takia en tehnyt peliliikkeitä salkussani kuun aikana. Ainoat uudet sijoitukset olivat ETF-kuukausisäästöt. Sijoitussuunnitelmani mukaan olen aggressiivisen kärsivällinen holdaaja eli mikäli salkkuyhtiön tarina suurin piirtein kulkee raiteillaan, syytä toimenpiteisiin ei ole. Pörssi heiluu makron takia, mutta olen pyrkinyt valikoimaan salkkuuni yhtiöitä, jotka pystyvät kohtuullisella varmuudella navigoimaan minkälaisessa tahansa makrotilanteessa.

Ainoa salkkuyhtiöni joka on tällä hetkellä liipaisimella on Modulight. Yli neljän miljoonan alaskirjaamiset saatavista lähentelevät törkeää huolimattomuutta ja selkeää kontrollin puutetta taloushallinnon prosesseissa. Lisäksi näiden asiakkaiden kanssa vielä jatketaan liiketoimintaa! Ehkä laput olisi jo pitänyt myydä, mutta ajattelin nyt katsoa vielä yhden kvartaalin, että jatkuvatko meriselitykset vai onko kurssi saatu käännettyä. Mikäli uusia materiaalisia alaskirjauksia vielä tulee, niin laput lähtevät laitaan sillä sekunnilla.

Nordnetin uudesta näkymästä saa kätevästi yhden kuukauden tuoton jokaiselle omistukselle. Kyseinen data on huhtikuun viimeiseltä päivältä.

Nordnet on lisännyt palveluunsa näkymän, jolla saa kätevästi yhteen kuvaan tiivistettyä kaikkien omistusten yhden kuukauden kehityksen. Ajattelin, että tämä voisi olla hyvä lisä näihin kuukausikatsauksiin ja olen näitä prosentteja aiemmin vilkuillut omistus kerrallaan, mutta kokonaiskuvan raportointi on ollut vaivalloista ja siksi en ole siihen ryhtynyt.

Huhtikuu oli täynnä punaista väriä. Vain muutama yhtiö ylsi vihreälle. Kokonaistuoton kannalta merkittävimmät rivit salkussani ovat Harvia ja Qt Group. Qt Group raportoi hieman pehmeät luvut, joista sijoittajat rankaisivat kovalla kädellä. Lukuihin tarkemmin perehdyttyäni ja osavuosikatsauksen katsottuani en kuitenkaan ole huolissani etteikö Qt jatkaisi hyvää kehitystään tulevina vuosina.

Nettovarallisuus laski kuin lehmän häntä

Se fiilis, kun ennakolta näyttää, että kaikki tähdet ovat oikeassa asennossa, mutta lopputulos on jotain aivan muuta. Huhtikuuhun lähdettäessä toiveet olivat kovat, mutta lopputulos oli valehtelematta pettymys. Noin 17 500 euron miinuksella pääsi pronssille huonoimpien kuukausien sijoituksissa.

Nettovarallisuus laski huhtikuussa lähinnä osakesalkun heikon kehityksen takia. Myös bitcoin laski tuntuvasti. Muu varallisuus nousi kiitettävästi ja tällä kertaa tuli myös jonkin verran osinkoja.

Saadut osingot eivät hirveästi lohduttaneet kurimuksen keskellä. Suurimmat osingot tulivat Harvialta (300e), Reveniolta (100e) ja Kamuxilta (75e). Suuri pudotus osakesalkussa ja bitcoinin notkahdus sinetöivät sen, että vuosibonuksista huolimatta alamäki oli tuntuva.

Nettovarallisuus tippui lukemaan 324 100 euroa, joka on ensimmäistä kertaa historiassa matalampi kuin edellisvuoden vastaava kuukausi (-3%). Tämä on merkittävä muutos, sillä viime vuoden huhtikuussa kasvu edellisvuoteen oli 152%.

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Siinä missä vuosi 2021 oli joka rintamalla erinomainen vuosi, tämä vuosi uhkaa jäädä välivuodeksi. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että viime vuonna keulittiin lujaa ja pörssissä nähtiin sellaisia arvostustasoja, joille ei löytynyt mitään tukea. Tällä hetkellä tämän vuoden tavoitteeseeni on matkaa 122 200 euroa. Kun on kahdeksan kuukautta vuotta jäljellä, tämä tarkoittaa keskimäärin 15 275 euroa kasvua per kuukausi. En sano etteikö tämä olisi vielä mahdollinen tavoite saavuttaa etenkin, mikäli makrotilanteessa nähdään jokin odottamaton käänne parempaan, jota markkinat lähtevät diskonttaamaan arvostustasoihin, mutta kyllähän tuo aika haastavalta näyttää.

Toukokuun ennustukset

Oletan, että toukokuussa Ukrainan sodassa nähdään venäläisten etulinjan hidas murtuminen, sillä tästä on jo nyt viitteitä. Siitä en sitten osaa sanoa, minkälainen merkitys tällä on makrotilanteeseen ja millä aikataululla. Toki on myös mahdollista, että Venäjällä julistetaan sota Ukrainalle ja lähdetään toteuttamaan liikekannallepanoa. Tämänkään vaikutusta lopputulokseen en osaa arvioida.

Mielenkiintoisesti koronasta ei enää hirveästi puhuta (tai sitten vain huomaamattani suodatan kaiken sisällön), vaikka kuolemat kävivät huhtikuussa noin neljä kertaa korkeammalla tasolla kuin vuoden 2020 pahimpina hetkinä. Tämä uutisoimattomuus ei minua sinänsä haittaa, mutta saa vain pohtimaan, että olivatko kaikki järeät toimet ja ravintola-alan krooninen kyykyttäminen todella tarpeen.

Inflaatio tuskin tulee menemään pois. Sen kanssa on nyt vain elettävä ja tarvittavat toimet on tehtävä. Talousjohtajan tehtävässä joudun ikävään rooliin, jossa joudun jatkuvasti muistuttamaan inflaatiosta ja tuputtamaan johtoryhmälle hinnankorotuksia, mutta tämä lienee niitä kuuluisia ammatinvalintakysymyksiä. Henkilökohtaisessa taloudessa tilanne on vähän niin ja näin, kun elämistä ei oikein voi lopettaa. On vain pyrittävä tekemään järkeviä valintoja ja neuvottelemaan palkasta sopivan tilaisuuden tullen.

T.A.