Bitcoin nyt ja huomenna

Bitcoin nyt ja huomenna

Kiinnostuin bitcoinista kesällä 2017, kun lomalla oli aikaa pohtia asioita ja perehtyä aiheeseen tarkemmin. Olin ajatellut bitcoinin olevan humpuukia, mutta mitä syvemmälle aiheeseen perehtyi, sitä enemmän siinä oli järkeä. Lopulta päädyin tekemään muutaman pienen sijoituksen silloisiin ATH-hintoihin, noin 3000 euron kurssiin. Loppuvuodesta oltiinkin lähempänä 15000 euroa per bitcoin. Sähläsin syksyn kurssinousussa kuin nuori poika kokeneen naisen parissa ja tuotot jäivät hyvin pieniksi potentiaaliin nähden. Myöhemmin olen palannut hodlaajaksi noin 5-10% positiolla kaikista sijoituksista.

Lyhyesti, bitcoin on kryptovaluutta eli täysin digitaalinen lohkoketjualgoritmi, jota “louhitaan” ratkaisemalla matemaattisia pulmia. Jokainen ratkaistu pulma luo uuden lohkon ketjuun, joka tallentuu kaikille verkkoon osallistuneille tahoille. Uusi lohko sisältää nipun transaktioita eli bitcoinien siirtymisiä omistajilta toisille. Kaikki kaupat siis tallentuvat kaikille osapuolille yhtä aikaa ja algoritmi varmistaa sen, että jokainen verkossa oleva taho tallentaa lohkoketjun tapahtumat samassa järjestyksessä. Bitcoinin louhijat saavat pulman ratkaisusta palkinnoksi täysin uusia bitcoineja (6.25 bitcoinia nyt, puolittuu neljän vuoden välein). Pulmien ratkaisu vaatii merkittävän määrän laskentatehoa ja tämä osaltaan varmistaa sen, että lohkoketjua on mahdoton hakkeroida. Hakkerointi vaatisi sen, että yksi vihamielinen taho saisi yli puolet koko globaalin bitcoin-verkoston laskentatehosta haltuun – mahdollista mutta epätodennäköistä. Toteutus on suhteellisen yksinkertainen, mutta toimiva.

Bitcoinin nykytila

Olen noin vuoden ajan seurannut bitcoinin osalta vain hintaa ja lähes täysin nukkunut teknologian kehityksen suhteen. Jouduin siis hieman tekemään tutkimusta siitä, missä itse asiassa mennään. Positiivisena asiana bitcoin ei ole tänä aikana juuri muuttunut. Tämä on mielestäni hyvä asia, koska merkittävä osa bitcoinin arvolupausta on arvon säilyminen. Muutoksen pitää olla hidasta ja harkittua. Virheisiin ei ole varaa.

Nykyään noin 65% bitcoineista louhitaan Kiinassa, mikä on hieman huolestuttavaa mikäli nämä tahot päättäisivät jokin kaunis päivä lyödä viisaat päät yhteen ja lähteä kehittämään bitcoinia täysin omilla ehdoillaan. Kiinan ilmaista sähköä vastaan on vaikea taistella kustannustehokkaasti länsimaissa, joten sinänsä en ole yllättynyt, että tilanne on mikä on. Siihen nähden tilanne on kuitenkin yllättävä, että Kiina on matkan varrella pariin otteeseen kieltänyt bitcoinin kokonaan.

Lightning network on ollut mielenkiintoinen lisä bitcoinille. Tämän tarkoituksena on luoda uusi kerros bitcoinin päälle, jossa jokaista transaktiota ei tallennettaisi lohkoketjuun (hidasta ja kallista), vaan lightning network pitäisi kirjaa osapuolien välisistä veloista ja saatavista ja tilit tasattaisiin vasta siinä vaiheessa, kun käyttäjä haluaa poistua verkosta. Näin suurimmasta osasta kaupankäyntiä saataisiin täysin reaaliaikaista ja käytännössä ilmaista. Parissa vuodessa kehitys on kehittynyt, mutta verkko on vieläkin testausasteella. Jos lightning network jossain vaiheessa saadaan idioottivarmaksi, niin sillä on mahdollisuus mullistaa globaali digitaalinen rahaliikenne ja tällä saattaisi olla suotuisa vaikutus bitcoinin hintaan. Toivotaan, toivotaan.

DeFi ja ruususen uni

Kun aloin taas tutkimaan bitcoinia ja kryptoja, törmäsin joka paikassa termiin DeFi, Decentralized Finance. Tämä on sateenvarjotermi Ethereumin päällä toimiville smart contracteille, jotka mahdollistavat rahan lainaamisen (ja paljon muuta) taholta toiselle ilman perinteistä välimiestä. Varsin mielenkiintoinen konsepti, mutta parin tunnin tutkimisella en ymmärtänyt tarpeeksi hyvin miten nämä oikeasti toimivat, joten näen parhaaksi passata.

Sen huomasin, että mukana on yksi suomalaisittain nimetty projekti nimeltä Aave. Ja että nämä kaikki DeFi-projektit ovat mukavasti nousseet arvossaan viime aikoina. Olen nukkunut ruususen unta yhden kuplan yli, mutta toisaalta mahdollisuudet sille, että olisin missään tapauksessa osallistunut näihin teknobileisiin, olisi ollut hyvin pieni. Vieläkin ehkä ehtisi mukaan, mutta toki riskit ovat aivan eri tasolla kuin kesän alussa.

Aave-projektin kehitys tämän vuoden aikana. Kovaa nousua kesällä. https://coinmarketcap.com/currencies/aave/

DeFi ei näyttäisi olevan uhka bitcoinille. Esimerkiksi Aave on yksi suurimmista projekteista ja sen markkina-arvo on noin 800 miljoonaa dollaria siinä missä bitcoinin on noin 200 miljardia. Aave on siis alle 0,5% bitcoinin markkina-arvosta. Tilanne voi toki muuttua ja etenkin kryptojen maailmassa huominen voi näyttää täysin erilaiselta kuin eilinen. Oma näkemykseni kuitenkin on, että DeFit eivät ole uhka bitcoinille ja ne itse asiassa palvelevat täysin eri funktioita.

Facebookin Libra tulee uudestaan

Facebookin ja yhteistyökumppaneiden Libra-projekti aiheutti aaltoja viime vuonna. Tarkoitus oli luoda niin sanottu stablecoin eli jonkin toisen omaisuuserän arvoon sidottu kryptovaluutta, mutta projekti sai vastatuulta viranomaistahoilta. Nyt näyttäisi siltä, että Libra olisi nousemassa tuhkasta feeniksin lailla ja saattaisi tulla vielä tämän vuoden puolella hieman eri muodossa kuin alun perin oli tarkoitus. Alkuperäinen kolikko oli sidottu valuuttakoriin, mutta nyt olisi tulossa useampi eri versio yksittäisiin eri valuuttoihin sidottuina – käytännössä siis kryptodollareita ja kryptoeuroja Facebookin ja yhteistyökumppaneiden ekosysteemiin.

Libra logo.svg
Libran logo.

Kryptovaluutta-sanasta huolimatta Libra ja bitcoin ovat kaksi täysin eri asiaa eivätkä millään tavalla kilpaile keskenään. Libra voi kuitenkin olla positiivinen asia bitcoinille mikäli kryptojen adoptio sen myötä kasvaa. Matka Libran käyttämisestä bitcoinin käyttämiseen voi olla yllättävän lyhyt.

Bitcoinin hinnassa nousupotentiaalia

Bitcoinin louhintapalkkio puoliintuu neljän vuoden välein. Näiden puoliintumisten jälkeen on pienellä viiveellä kaksi viimeistä kertaa nähty nousupiikki. Viimeisin puoliintuminen tapahtui tänä vuonna ja mikäli historia toistaa itseään, niin hintapiikki voitaisiin nähdä taas vuoden 2021 lopulla. Vuoden 2013 nousussa hinta nousi noin 1000% ja vuoden 2017 nousussa noin 2000%. Jos tällä kertaa päästäisiin edes lähelle 1000% nousua, niin puhuttaisiin 100 000 dollarista kolikolta. Toisaalta voi olla, että mikäli kaikki ajattelevat samalla tavalla, niin mitään nousua ei nähdäkään ja pahimmassa tapauksessa tästä seuraisi romahdus, kun pettyneet onnenonkijat likvidoisivat suutareiksi osoittautuneet bitcoininsa.

Bitcoinin hinnan kehitys. Neliöidyt ajanjaksot merkitsevät hetkiä, jolloin bitcoin on käynyt uusissa huipuissa vuosina 2013 ja 2017. https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

Kävi miten kävi, riskitöntä bitcoinin hodlaaminen ei ole. Väitti kuka mitä tahansa, niin bitcoinilla ei ole itsessään mitään arvoa (intrinsic value) toisin kuin kullalla tai osakkeilla on. Jos globaalisti sijoittajat toteavat, että nyt bitcoin heitetään roskikseen, niin sen käypä arvo on silloin 0 euroa. Tästä syystä arvo voi tosiaan romahtaa täydet 100% toisin kuin monen osakkeen kohdalla. Kultaakin voi käyttää koruissa ja teollisuudessa, joten sillä on aina arvoa.

Bitcoin osana sijoitussalkkua

Jotkut suosittelevat ottamaan 1% painon bitcoinia salkkuunsa. Toiset suosittelevat 0% painoa ja kolmannet 10% painoa. Itse olen sillä kannalla, että 5-10% paino on sopiva. Olen tällä hetkellä päivän kursseista riippuen mukana noin 7% painolla. Jos saadaan kunnon dippi, niin harkitsen tuplaamista. Muussa tapauksessa katsotaan miten käy parin vuoden aikajänteellä.

Kuvan linkillä alennetut treidauskulut suomalaisessa Coinmotionissa, jolla on Finanssivalvonnan myöntämä maksulaitostoimilupa ainoana alan yrityksenä Suomessa.

Koronadipissä olisi voinut lisätä bitcoinia, mutta silloin oli tarpeeksi muuta ajateltavaa alennuslaarissa olleiden osakkeiden parissa. Tosin näin jälkikäteen tarkasteltuna olisi vain kannattanut lisätä bitcoinia pohjilta, se kun on palautunut yli 120%, mikä on enemmän kuin lähes mikä tahansa pörssiomistuksistani. Mutta jälkikäteen tarkasteltuna kaikki näyttää aina niin helpolta.

T.A.